Toată lumea cântă jazz

Dana Ene
- În ultima vreme, România pare molipsită de jazz, un gen muzical mai puțin popular, dar cu susținători care și-ar da viața pentru un concert de ținută. Nu va fi nevoie să ajungă la gesturi totale, pentru că, iată, pe lângă Cluj și Sibiu, Bucureștiul vine, și el, cu o ofertă de zile mari. La Sala Radio, pe 23 octombrie și 6 noiembrie, vor concerta Victor Wooten și Avishai Cohen, doi reprezentanți de marcă ai genului, ce și-au pus amprenta pe jazz-ul internațional -

Victor Wooten - jazzistul magician

Pe 23 octombrie, la Sala Radio, la Jazz Night Out, vine unul dintre așii basului, americanul Victor Wooten. El cântă în premieră la București, dar nu este chiar străin de meleagurile noastre, căci a mai cântat la festivalul de jazz de la Gărâna, în 2008 și în 2013. Deținător a cinci premii Grammy, muzicianul din Idaho a fost comparat adeseori cu baschetbalistul Michael Jordan, pentru că, asemenea marelui sportiv, a câștigat aproape toate distincțiile pe care putea să le câștige în domeniul său. "Îmi place să fiu comparat cu Michael Jordan, dar cu Jordan matur, atunci când el și-a schimbat jocul și nu a mai marcat de unul singur, când a început să-i implice mai mult în joc și pe colegii lui de echipă și să paseze, nu doar să țâșnească cu mingea și să înscrie. Cred că pe undeva carierele noastre se aseamănă", spunea el într-un interviu recent.
Talentul muzical al lui Victor Lemonte Wooten (50 de ani) a izbucnit din pruncie. A început să cânte de la doi ani, grație celor patru frați mai mari, care sunt toți muzicieni. "M-am născut la momentul potri­vit într-o familie minunată. Frații mei cântau deja, chiar dacă erau și ei doar copii, dar le lipsea un basist ca să se întregească trupa. Regi (care avea pe-atunci 9 ani ) a început să mă învețe să cânt la bas, imediat ce am putut să stau mai bine în picioare. Iar părinții noștri l-au lăsat ...", mărturisește artistul. La numai 5 ani, urca pe scenă pentru primul lui concert, în trupa fraților mai mari. Dar acesta era doar în­ceputul unei cariere fantas­tice. În cei peste 34 de ani de prezență în "liga întâi" muzi­cală, Victor a cucerit topurile Billboard, împreună cu trupa Béla Fleck and the Flecktones, alături de care a lansat nu mai puțin de 14 albume. Ulterior, a mai scos 9 albume solo și a mai colaborat cu alți artiști, pentru realizarea a încă 5 discuri. Revista "Rolling Stone" l-a inclus, în anul 2011, pe locul 10 în topul celor mai buni basiști ai tuturor timpurilor.
Muzica lui Victor Wooten este o îmbinare de jazz, jazz fusion, funk, funk rock și hip hop. Acest amestec destul de neortodox i-a adus uneori critici severe din partea unor colegi de breaslă. "Mulți artiști din zilele noastre se gândesc doar la ce ar prinde la public. Ce i-ar plăcea acestuia? Sau ce vor zice criticii și producătorii de discuri? În plus, sunt foarte rigizi și nu sunt dispuși să experimen­teze nimic nou. Eu am sărit peste întrebările astea, odată cu lansa­rea primului album so­lo, «A Show of Hands» (1996). Atunci am de­cis să fac un disc care să-mi placă mie în to­ta­litate. Fără să mă mai gândesc la alții. Și culmea, nu mi-a plăcut doar mie, rezultatul final a plăcut mai ales publicului. Cred că familiei mele îi datorez îndrăzneala de-a experimenta lucruri noi. Frații și părinții mei m-au învățat să mă adaptez și să rămân mereu cu mintea deschisă", declara artistul într-un interviu.
Această deschidere pentru nou, pentru inovație, l-a propulsat pe-un tărâm magic al creației, dincolo de limitele imaginației, iar dragostea lui și a soției sale pentru natură i-au făcut să-și înființeze propria școală de muzică pe malul râului Duck, în Tennessee, unde își cresc cei patru copii, toți îndră­gos­tiți, și ei, de muzică. "Avem încă multe de învățat de la natură. Unul dintre cele mai importante lucruri fiind chiar acela de a fi noi cât mai na­turali", spunea el.
Pe scena Sălii Radio, Vic­tor Wooten va cânta împre­ună cu fratele lui cel mai mare - Elijah "Regi" Wooten (chita­ră) - și cu Karlton Tay­lor (clape), Derico Watson (tobe) și vocalista Krystal Peterson.
(Biletele pentru eveniment au prețuri cuprinse între 85 și 145 de lei, în funcție de categoria dorită, și pot fi achiziționate în rețeaua Eventim.)

Avishai Cohen Trio

Tot pe scena Sălii Radio, pe 6 noiembrie a.c., vă dă întâlnire un alt basist și compozitor de jazz cunos­cut - Avishai Cohen. În vârstă de 44 ani, el s-a născut la Ierusalim, unde și-a început aventura muzicală încă de la 9 ani, când a descoperit pianul. Ca orice tânăr nehotărât, trădează, la 14 ani, această primă iubire, pentru o... chitară bas. După ce a cântat vreo doi ani în trupa armatei israeliene, în 1992 a fost atras, și el, de mirajul american. Plecat în SUA, a ajuns să folo­sească lecțiile luate la Liceul de muzică și artă din Ieru­salim, pe străzile din New York, unde cânta pen­tru câțiva bănuți. A trebuit chiar să lucreze pe un șan­tier de construcții, ca să poată studia la colegiul Mannes. După un an extrem de dificil reușește, totuși, să atragă atenția comunității muzicale din New York. Astăzi, Avishai este considerat unul dintre cei mai influenți basiști ai secolului. Unii cred că succesul aces­ta răsunător se datorează colaborărilor cu nume celebre, precum Bobby McFerrin, Herbie Hancock sau Alicia Keys. Alții spun că a ajuns pe această pozi­ție privilegiată datorită unei singure colaborări, cu un singur nume mare - Chick Corea. Celebrul pianist american l-a surprins pe Avishai, în 1996, sunându-l din senin, într-o bună zi, și propunându-i să devină membru al sextetului Origin. Așa a ajuns israelianul să treacă de pe scena micilor cluburi newyorkeze, pe marile podiumuri ale lumii. Primele lui patru albume au fost scoase sub egida "Corea's Stretch", companie ce-i aparține lui Chick Corea. Azi, Avishai și-a format propriul trio. Cel mai adesea poate fi ascultat cântând alături de Mark Guiliana din New Jersey (tobe) și Shai Maestro din Israel (pian), ei formând Avishai Co­hen Trio. În 2013, a lansat cel mai nou CD al său, "Almah", un album jazz cu evidente influențe clasi­ce. "Am ascultat acest gen de muzică de când mă știu. Chiar dacă vreau sau nu, el face parte din mine. Am crescut cu Brahms, Rachmaninov, Mozart, Bach și Mendelssohn. Influența lor se observă pe discul meu. E jazz combinat cu folclor și muzică clasică ...", spunea el într-un interviu.
Anul trecut, Avishai Cohen Trio a cântat tot pe Scena Radio, în luna mai, iar biletele la eveniment au fost epuizate.
(Biletele pentru acest concert din luna noiembrie costă între 85 și 145 de lei, în funcție de locul ales, și pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim.)