Sibiul și Clujul cântă jazz

Dana Ene
- Două mari festivaluri internaționale de jazz își așteaptă fanii, în două mari orașe de cultură transilvănene. Odată cu miezul toamnei, Sibiul și Clujul ridică cortina peste o serie de concerte de excepție, care merită ascultate în direct, față în față cu interpreți cu nume la fel de sonore ca instrumentele lor. Și-apoi, ce ritmuri ar fi mai potrivite într-o noapte de toamnă târzie, învăluită-n cețuri, decât cele de... jazz? -

Sibiu Jazz Festival

Sibienii pot să răsufle, în sfârșit, ușurați. Chiar dacă se desfășoară cu o întârziere de 6 luni, festivalul lor favorit, "Sibiu Jazz Festival", organizat de neobo­si­tul Konstantin Schmidt, bate aprig la ușă. În­tre 20 și 26 octombrie, orașul de pe malul Ci­bi­nului devine iar capitala jazz-ului româ­nesc și in­ternațional, spre deli­ciul fanilor acestui gen.
Nu vor lipsi nici la această ediție concursul destinat tine­relor talente (20-22 octom­brie), și nici invitații de mar­că, veniți de peste mări și țări. Iar dacă primele trei zile vor fi dedicate în special debu­tan­ților, artiștii consacrați au la dispo­ziție nu mai puțin de patru zile, ca să-și etaleze calitățile interpretative.
Joi, 23 octombrie, puteți să vă des­fătați ascultân­du-l pe Chico Freeman - un celebru saxofo­nist sexagenar de cu­loare, venit din America, și care stăpâ­nește perfect o multitudine de sti­luri, de la clasicul swing, la avangardă și latin jazz (este realizator al unei impresio­nante serii de albume discografice, și colaborator cu nu­me mari ale genului). Freeman a cântat la Sibiu și în 2007, dar între timp a mai lansat pa­tru discuri noi, așa că revine în România cu tolba plină. Tot în aceeași zi, cântă și tânăra portu­gheză Carmen Souza (33 de ani). Năs­cută în Lisabona, își trage seva artistică de pe melea­gurile natale ale părinților ei, originari din insulele Capului Verde, combinând armonios cultura muzicală creolă, cu un jazz extrem de modern. Carmen a lansat până acum un singur album - "Kachupada" (2012), dar a cucerit deja publicul cu vocea ei senzuală, la numeroase festivaluri internaționale.
Vineri, 24 octombrie, îi puteți asculta pe: Eli De­gibri, Nicolas Kummert quartet și Ra­mon Valle trio. Saxofonistul israelian Eli Degibri (36 ani) a fost șco­lit la Berklee College of Music din SUA, unde a intrat cu bursă, ajungând apoi în atenția iubito­ri­lor de jazz, după debu­tul răsunător, alături de genia­lul pianist Herbie Hancock și trupa aces­tuia. Saxo­fonistul și vocalistul belgian Ni­co­las Kummert (35 de ani) a câștigat, la rân­dul său, o mulțime de premii, și a fost prezent ca interpret pe podiu­muri de concert din peste treizeci de țări. Pianistul cubanez Ra­mon Valle (48 ani), com­pozitor și prozelit convins al rit­mu­rilor afro-cu­baneze, nu are nevoie de altă prezentare, decât aceea a legendarului Chu­cho Valdés: "Ramón este cel mai ta­lentat dintre tinerii noștri pianiști", spunea com­pa­triotul lui.
Sâmbătă, 25 octombrie, vor fi prezenți pe scenă alți tineri extrem de talentați: Peter Sarosi - Quartet, Mar­tin Reiter Trio și Bester Quar­tet. Pianistul austriac Martin Reiter (36 de ani) este un lider de trio apreciat pentru recitalurile susținute pe di­verse scene internaționale, și distins de juriile unor concur­suri prestigioase, iar din 2012, este și profesor de piano-jazz la Con­servatorul din Viena. Invi­tatul de vază este, însă, acordeo­nis­tul și compo­zitorul polonez Ja­roslaw Bester, posesor și el al unui lung șir de premii. El vine în frun­tea unui quartet, ce s-a remarcat prin inter­pretarea de compoziții proprii, în care se regăsesc, com­binate inge­nios, elemente din mu­­zica clasică și din jazz-ul con­temporan. Și tot din gene­rația tânără au fost aleși in­stru­men­tiștii români de jazz, conduși de talentatul pianist Peter Sarosi. Peter s-a afirmat în ultimii ani inclusiv pe scene prestigioase ca acelea ale fes­ti­valurilor de gen de la Târgu Mureș și Gărâna.
Ultima zi de festival va fi, bineînțeles, una de gală. Du­mi­nică, 26 octombrie, pe sce­na si­biană urcă Alegre Correa Quin­tet și James Blood Ulmer, care va cânta alături de Pierre D'rge&New Jungle Or­chestra. Mesager al rit­mu­rilor fier­binți și al vita­li­tății frenetice a Bra­ziliei, chitaristul, voca­listul, percu­țio­nis­tul și com­po­zitorul Alegre Corrêa (54 de ani) a fost multi-premiat și aplaudat la mari festivaluri, cum sunt cele de la Montreux și Viena. Iar dacă Alegre va aduce cu el su­flul Americii de Sud, James Blood Ul­mer (74 de ani) vă propune o călătorie muzicală ine­dită, însoțită de sunetele chitarei lui, acolo unde blues-ul se întâlnește cu freejazz-ul și funk-ul. James a mai cântat pe me­leagurile noastre. El a fost pentru prima oară oaspete al Sălii Palatului din București în 1993. La Sibiu, muzicianul american va cânta alături de New Jungle Orchestra, o formație alcătuită din instrumentiști danezi, suedezi și norvegieni.

Cluj International Jazz Festival (CIJF)

Dacă nu aveți timp să ajungeți la Sibiu, tot în ultimul weekend al lui Brumărel, la Cluj-Napoca, trei seri la rând, aveți ocazia să-i ascultați, alterna­tiv, în concert, pe câțiva dintre invitații speciali de la Sibiu Jazz Festival. Astfel, pe 23 octombrie, aici va cânta israe­lianul Eli Degibri. El își va prezenta ultimele com­poziții, la care a lucrat împreună cu tânărul pia­nist Gadi Lehavi (16 ani) și toboșarul Ofri Nehemya (18 ani).
Pe 24 octombrie este rândul muzicianului din Illinois, Chico Freeman, să ia cu asalt scena clu­jeană. Chiar dacă vine dintr-o familie de mu­zicieni, Chi­co a fost la un pas de-a abandona tradițiile, în­cli­nând inițial spre matematică, de-al cărei studiu s-a și apucat în urma unei burse la Universitatea Northwestern din Chi­cago, pe care a absolvit-o în 1972, la de­par­tamentul de... muzică. Pentru a reuși această schimbare de 180 de grade, a studiat saxo­fonul câte 8-10 ore pe zi. Iar străduin­țele i-au fost răsplătite pe deplin cu un premiu "New York Jazz", în 1979. Specta­co­lul pe care-l va prezenta la Cluj este dedi­cat memoriei lui Elvin Ray Jones, unul din­tre cei mai mari toboșari ai lumii.
CIJF se va încheia pe 25 octombrie, cu un spec­tacol americano-danez, oferit de chitaristul, voca­lis­tul și com­pozitorul James Blood Ulmer, alături de Pierre D'rge și New Jungle Or­ches­tra. "Vreau să explorez lumi noi de capul meu, fără ca cineva să-mi impună cum s-o fac. Singu­rele limite pe care mi le accept sunt acelea pe care le impun pro­priei mele imaginații. Și pot să vă spun că imaginația mea nu are limite", declara James Blood Ulmer într-un interviu. Așa încât a pregătit și pentru clu­jeni un spectacol... fără limite.
(Prețul unui bilet pentru un concert la Sibiu Jazz Festival este de 50 de lei și îl puteți achiziționa de pe bilete.ro, și de la Librăria "Humanitas" de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 16 , Sibiu. Pentru concertele de la Cluj, prețurile biletelor pornesc de la 40 de lei, în funcție de categorie - un spectacol -, și le puteți procura în rețeaua Eventim.)