Sibiu Jazz Festival
Sibienii pot să răsufle, în sfârșit, ușurați. Chiar dacă se desfășoară cu o întârziere de 6 luni, festivalul lor favorit, "Sibiu Jazz Festival", organizat de neobositul Konstantin Schmidt, bate aprig la ușă. Între 20 și 26 octombrie, orașul de pe malul Cibinului devine iar capitala jazz-ului românesc și internațional, spre deliciul fanilor acestui gen.
Nu vor lipsi nici la această ediție concursul destinat tinerelor talente (20-22 octombrie), și nici invitații de marcă, veniți de peste mări și țări. Iar dacă primele trei zile vor fi dedicate în special debutanților, artiștii consacrați au la dispoziție nu mai puțin de patru zile, ca să-și etaleze calitățile interpretative.
Joi, 23 octombrie, puteți să vă desfătați ascultându-l pe Chico Freeman - un celebru saxofonist sexagenar de culoare, venit din America, și care stăpânește perfect o multitudine de stiluri, de la clasicul swing, la avangardă și latin jazz (este realizator al unei impresionante serii de albume discografice, și colaborator cu nume mari ale genului). Freeman a cântat la Sibiu și în 2007, dar între timp a mai lansat patru discuri noi, așa că revine în România cu tolba plină. Tot în aceeași zi, cântă și tânăra portugheză Carmen Souza (33 de ani). Născută în Lisabona, își trage seva artistică de pe meleagurile natale ale părinților ei, originari din insulele Capului Verde, combinând armonios cultura muzicală creolă, cu un jazz extrem de modern. Carmen a lansat până acum un singur album - "Kachupada" (2012), dar a cucerit deja publicul cu vocea ei senzuală, la numeroase festivaluri internaționale.
Vineri, 24 octombrie, îi puteți asculta pe: Eli Degibri, Nicolas Kummert quartet și Ramon Valle trio. Saxofonistul israelian Eli Degibri (36 ani) a fost școlit la Berklee College of Music din SUA, unde a intrat cu bursă, ajungând apoi în atenția iubitorilor de jazz, după debutul răsunător, alături de genialul pianist Herbie Hancock și trupa acestuia. Saxofonistul și vocalistul belgian Nicolas Kummert (35 de ani) a câștigat, la rândul său, o mulțime de premii, și a fost prezent ca interpret pe podiumuri de concert din peste treizeci de țări. Pianistul cubanez Ramon Valle (48 ani), compozitor și prozelit convins al ritmurilor afro-cubaneze, nu are nevoie de altă prezentare, decât aceea a legendarului Chucho Valdés: "Ramón este cel mai talentat dintre tinerii noștri pianiști", spunea compatriotul lui.
Sâmbătă, 25 octombrie, vor fi prezenți pe scenă alți tineri extrem de talentați: Peter Sarosi - Quartet, Martin Reiter Trio și Bester Quartet. Pianistul austriac Martin Reiter (36 de ani) este un lider de trio apreciat pentru recitalurile susținute pe diverse scene internaționale, și distins de juriile unor concursuri prestigioase, iar din 2012, este și profesor de piano-jazz la Conservatorul din Viena. Invitatul de vază este, însă, acordeonistul și compozitorul polonez Jaroslaw Bester, posesor și el al unui lung șir de premii. El vine în fruntea unui quartet, ce s-a remarcat prin interpretarea de compoziții proprii, în care se regăsesc, combinate ingenios, elemente din muzica clasică și din jazz-ul contemporan. Și tot din generația tânără au fost aleși instrumentiștii români de jazz, conduși de talentatul pianist Peter Sarosi. Peter s-a afirmat în ultimii ani inclusiv pe scene prestigioase ca acelea ale festivalurilor de gen de la Târgu Mureș și Gărâna.
Ultima zi de festival va fi, bineînțeles, una de gală. Duminică, 26 octombrie, pe scena sibiană urcă Alegre Correa Quintet și James Blood Ulmer, care va cânta alături de Pierre D'rge&New Jungle Orchestra. Mesager al ritmurilor fierbinți și al vitalității frenetice a Braziliei, chitaristul, vocalistul, percuționistul și compozitorul Alegre Corrêa (54 de ani) a fost multi-premiat și aplaudat la mari festivaluri, cum sunt cele de la Montreux și Viena. Iar dacă Alegre va aduce cu el suflul Americii de Sud, James Blood Ulmer (74 de ani) vă propune o călătorie muzicală inedită, însoțită de sunetele chitarei lui, acolo unde blues-ul se întâlnește cu freejazz-ul și funk-ul. James a mai cântat pe meleagurile noastre. El a fost pentru prima oară oaspete al Sălii Palatului din București în 1993. La Sibiu, muzicianul american va cânta alături de New Jungle Orchestra, o formație alcătuită din instrumentiști danezi, suedezi și norvegieni.
Cluj International Jazz Festival (CIJF)
Dacă nu aveți timp să ajungeți la Sibiu, tot în ultimul weekend al lui Brumărel, la Cluj-Napoca, trei seri la rând, aveți ocazia să-i ascultați, alternativ, în concert, pe câțiva dintre invitații speciali de la Sibiu Jazz Festival. Astfel, pe 23 octombrie, aici va cânta israelianul Eli Degibri. El își va prezenta ultimele compoziții, la care a lucrat împreună cu tânărul pianist Gadi Lehavi (16 ani) și toboșarul Ofri Nehemya (18 ani).
Pe 24 octombrie este rândul muzicianului din Illinois, Chico Freeman, să ia cu asalt scena clujeană. Chiar dacă vine dintr-o familie de muzicieni, Chico a fost la un pas de-a abandona tradițiile, înclinând inițial spre matematică, de-al cărei studiu s-a și apucat în urma unei burse la Universitatea Northwestern din Chicago, pe care a absolvit-o în 1972, la departamentul de... muzică. Pentru a reuși această schimbare de 180 de grade, a studiat saxofonul câte 8-10 ore pe zi. Iar străduințele i-au fost răsplătite pe deplin cu un premiu "New York Jazz", în 1979. Spectacolul pe care-l va prezenta la Cluj este dedicat memoriei lui Elvin Ray Jones, unul dintre cei mai mari toboșari ai lumii.
CIJF se va încheia pe 25 octombrie, cu un spectacol americano-danez, oferit de chitaristul, vocalistul și compozitorul James Blood Ulmer, alături de Pierre D'rge și New Jungle Orchestra. "Vreau să explorez lumi noi de capul meu, fără ca cineva să-mi impună cum s-o fac. Singurele limite pe care mi le accept sunt acelea pe care le impun propriei mele imaginații. Și pot să vă spun că imaginația mea nu are limite", declara James Blood Ulmer într-un interviu. Așa încât a pregătit și pentru clujeni un spectacol... fără limite.
(Prețul unui bilet pentru un concert la Sibiu Jazz Festival este de 50 de lei și îl puteți achiziționa de pe bilete.ro, și de la Librăria "Humanitas" de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 16 , Sibiu. Pentru concertele de la Cluj, prețurile biletelor pornesc de la 40 de lei, în funcție de categorie - un spectacol -, și le puteți procura în rețeaua Eventim.)