Așa nu: "Modelul Budapesta"

Ciprian Rus
Sunt deja ani de când Ungaria pro­pune scenei europene o linie politică "exotică".

Nenumărate schimbări peste noapte ale Constituției, îngrădiri aduse libertății presei și libertății de ex­pri­mare, o aroganță manifestă în raport cu partenerii europeni și transatlantici, de la Fondul Monetar Internațional la Co­mi­sia Europeană sau Parlamentul Eu­ro­pean. Perfect adaptată valului de euroscepticism și de egocentrism care a însoțit criza economică de după 2007, viziunea lui Viktor Orban și-a gă­sit adepți nu numai printre votanții ma­ghiari, fermecați de atitudinea inde­pendentă a liderului de la Budapesta, ci și în jurul Ungariei, inclusiv în Ro­mâ­nia. E legitimă, desigur, aspirația pentru un loc mai important într-un concert european dominat, aparent, cel puțin, de vocile celor mari. Numai că frus­trarea de a fi un stat mai mic sau prea nou în UE, pentru a conta cu ade­vă­rat, nu justifică derapaje și exagerări fă­cute, de fapt, de dragul unui vede­tism menit să acopere problemele cu adevărat importante de pe plan intern.
Uniunea Europeană a tolerat ne­per­mis de mult ieșirile în decor ale lui Vik­tor Orban. Gândită de la bun în­ceput ca un club al gentlemenilor, UE se vede, în ultimii ani, lipsită, efectiv, de mijloace de luptă în fața "huli­ga­nilor". Chiar și așa, un prim semnal a apă­rut la începutul săptămânii, când Tibor Navracsics, comisarul european desemnat din partea Ungariei pentru portofoliul Educație, Cultură, Tineret și Cetățenie, a fost respins de Comisia pen­tru Cultură din Parlamentul Euro­pean. Conservatorul ungar Tibor Na­vracsics este un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, de unde și specu­lațiile că lui Viktor Orban i s-a arătat, în acest fel, în sfârșit, pisica.
Votul din Parlamentul European vine la doar câteva zile după adevărata lovitură primită de Orban din partea Victoriei Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice. Nuland a lansat, la începutul lui oc­tom­brie, un atac extrem de dur la adresa unor lideri politici din Europa Cen­trală. "În Europa Centrală, astăzi, ame­nințările interne la adresa democrației și libertății sunt îngrijorătoare. În în­treaga regiune, cancerul regresului democratic și corupția amenință visul ur­mărit de atât de mulți oameni care au luptat pentru el în 1989. Avem lideri politici care profită de avantajele de membri NATO și UE, dar, în același timp, par să fi uitat de valorile pe care se bazează aceste instituții". Fără a-i numi, oficialul american i-a acuzat că, în timp ce noaptea dorm liniștiți sub pătura NATO, ziua oprimă presa și so­cietatea civilă, protejează parla­men­tarii corupți de anchete penale, nu țin cont de Parlament când interesul cere, sau vorbesc de "democrație neliberală".
E evident că, deși nu-i spune pe nume, dar citându-l clar în legătură cu ori­ginalul concept de "democrație neli­berală", Victoria Nuland se referă, întâi de toate, la Viktor Orban. Însă avertis­men­tul ne privește și pe noi. "Puciul" parlamentar de acum 2 ani nu a fost uitat, iar tentația "modelului Buda­pes­ta" pare tot mai mare. UE ca UE, dar SUA par să se fi săturat de joaca de-a democrația!