Nenumărate schimbări peste noapte ale Constituției, îngrădiri aduse libertății presei și libertății de exprimare, o aroganță manifestă în raport cu partenerii europeni și transatlantici, de la Fondul Monetar Internațional la Comisia Europeană sau Parlamentul European. Perfect adaptată valului de euroscepticism și de egocentrism care a însoțit criza economică de după 2007, viziunea lui Viktor Orban și-a găsit adepți nu numai printre votanții maghiari, fermecați de atitudinea independentă a liderului de la Budapesta, ci și în jurul Ungariei, inclusiv în România. E legitimă, desigur, aspirația pentru un loc mai important într-un concert european dominat, aparent, cel puțin, de vocile celor mari. Numai că frustrarea de a fi un stat mai mic sau prea nou în UE, pentru a conta cu adevărat, nu justifică derapaje și exagerări făcute, de fapt, de dragul unui vedetism menit să acopere problemele cu adevărat importante de pe plan intern.
Uniunea Europeană a tolerat nepermis de mult ieșirile în decor ale lui Viktor Orban. Gândită de la bun început ca un club al gentlemenilor, UE se vede, în ultimii ani, lipsită, efectiv, de mijloace de luptă în fața "huliganilor". Chiar și așa, un prim semnal a apărut la începutul săptămânii, când Tibor Navracsics, comisarul european desemnat din partea Ungariei pentru portofoliul Educație, Cultură, Tineret și Cetățenie, a fost respins de Comisia pentru Cultură din Parlamentul European. Conservatorul ungar Tibor Navracsics este un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, de unde și speculațiile că lui Viktor Orban i s-a arătat, în acest fel, în sfârșit, pisica.
Votul din Parlamentul European vine la doar câteva zile după adevărata lovitură primită de Orban din partea Victoriei Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice. Nuland a lansat, la începutul lui octombrie, un atac extrem de dur la adresa unor lideri politici din Europa Centrală. "În Europa Centrală, astăzi, amenințările interne la adresa democrației și libertății sunt îngrijorătoare. În întreaga regiune, cancerul regresului democratic și corupția amenință visul urmărit de atât de mulți oameni care au luptat pentru el în 1989. Avem lideri politici care profită de avantajele de membri NATO și UE, dar, în același timp, par să fi uitat de valorile pe care se bazează aceste instituții". Fără a-i numi, oficialul american i-a acuzat că, în timp ce noaptea dorm liniștiți sub pătura NATO, ziua oprimă presa și societatea civilă, protejează parlamentarii corupți de anchete penale, nu țin cont de Parlament când interesul cere, sau vorbesc de "democrație neliberală".
E evident că, deși nu-i spune pe nume, dar citându-l clar în legătură cu originalul concept de "democrație neliberală", Victoria Nuland se referă, întâi de toate, la Viktor Orban. Însă avertismentul ne privește și pe noi. "Puciul" parlamentar de acum 2 ani nu a fost uitat, iar tentația "modelului Budapesta" pare tot mai mare. UE ca UE, dar SUA par să se fi săturat de joaca de-a democrația!