Puterea rugăciunii

Cititor Formula AS
"Medicii operează, Dumnezeu vindecă"

În anul 2011, an în care urma să mă pensionez, m-am programat la o ecografie abdominală, deoa­rece mă simțeam mai tot timpul obosită, mi se părea că ceva este în neregulă cu corpul meu. Ecografia a ie­șit bine, dar mi se recomanda o colonoscopie de con­trol. În urma colonoscopiei s-a descoperit o for­ma­țiune de 3-4 cm pe colon. Cuvintele doctorului "nu e grav, dar nu stați", au făcut ca totul să se prăbușească în jurul meu. Chiar dacă nu mă lamentam, nu mă manifestam nicicum, în mine era furtună.
În 8 februarie m-am internat la Spitalul Colțea, pen­tru stabilirea exactă a diagnosticului și o operație, la d-l dr. chirurg Dan Cristian. Operația s-a efectuat pe 10 februarie, de ziua Sfântului Haralambie, al cărui ajutor l-am simțit din plin. M-am recuperat repede și bine, motiv pentru care am ajuns repede acasă. Exa­menul histopatologic efectuat în urma operației a fost clar: tumoră de sigmoid. Mi s-a recomandat chimio­terapie, pentru a evita o eventuală recidivă.
Prima serie de citostatice am făcut-o la București, dar, pentru că eram din provincie, am preferat să le con­tinui acasă. În acest fel, puteam merge și la ser­vi­ciu. Munca, susținerea familiei, a celor apropiați, a părinților, a elevilor (sunt profesoară), a tututor celor care m-au încurajat tot timpul, care s-au rugat pentru mine, m-au ajutat foarte mult. Mai greu era când ră­mâ­neam singură cu gândurile mele. Suferința psihică mă dobora. Când gândurile negre mă copleșeau, când speranța mă părăsea, cădeam în rugăciune. Citeam acatistele sfinților Nectarie, Ioan Rusul, Haralambie, Pantelimon, sfinți tămăduitori, al Maicii Domnului Pantanassa, ale Acoperământului Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul Domnului Iisus Hristos și al altor sfinți. De fiecare dată când mă ridicam de la ru­gă­ciune eram alt om, speranța îmi revenea și cre­deam iarăși că mă voi însănătoși. A­poi, îmi ziceam în fiecare dimineață "Voi fi bine, voi fi sănătoasă, pentru că Dumnezeu mă ajută!", iar seara "pastila mea de somn" era rugă­ciu­nea inimii: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mi­lu­iește-mă pe mine, păcătoasa!".
La sfârșitul tra­tamentului, am fă­cut toate analizele recomandate, to­mo­grafii și pentru că rezultatele au fost foarte bune, nu mi s-a mai dat niciun tratament cu citostatice. Am luat din proprie inițiativă anti­oxi­dante, imuno­sti­mu­­latoare și am ales un mod de viață sănătos. Am repetat analizele cam la 6 luni.
Acum, la 3 ani de la operație, sus­­țin cu tărie că me­di­cii operează, tratează, dar Dum­nezeu vindecă, ceea ce înseamnă că Dumnezeu lu­crează prin mâinile și min­țile lor. Și dacă lui Dum­nezeu îi mulțumesc în fie­care zi pe care mi-o dăru­iește, vin acum, prin inter­me­diul re­vistei dumnea­voastră, să aduc mulțumiri, din adâncul sufletului meu, d-lui dr. Dan Cristian, medic chirurg gastroen­terolog, întregului colectiv medical și admi­nis­­trativ de la Spitalul Colțea, pentru profesiona­lis­mul, dăruirea și umanismul pe care le manifestă față de fieca­re pa­cient, indiferent de starea sau statutul lui social.
Dumnezeu să le răsplătească însutit strădania!
Dragi cititori ai revistei "Formula AS", când vă aflați în suferință sau în necaz, nu disperați, rugați-vă lui Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfin­ților. Participați la Sfântul Maslu și veți primi neîn­târziat ajutorul. Iar dumneavoastră, stimată redac­ție, vă mul­țumesc că existați!
Cu admirație și recunoștință pentru minunata revistă pe care ne-o dăruiți săptămânal, a voastră citi­toare fidelă,
MARIA GAVRILĂ

Mărturie despre Sfântul Nectarie și bunătatea lui Dumnezeu

Iată, minunată și binecuvântată de Dumnezeu "Formula AS", una dintre mărturiile privind minunile pe care Sfânta Treime le face asupra noastră, prin sfinții săi, dacă ne rugăm cu credință și nădejde.
În ianuarie 2011 eram la copiii mei, la Viena. Într-o zi, mi-a telefonat sora mea, care locuiește în Italia, spunându-mi îngrozită că soțul ei are cancer de colon (tocmai ajunseseră acasă, după efectuarea colonosco­piei). Vestea a căzut ca un trăsnet asupra mea, deoa­rece îl consider pe cumnatul meu ca pe un frate, este un adevărat om, de o bunătate, integritate și noblețe su­fle­tească unice. Mi-am zis: "Doamne, dar am citit zeci de mărturii în «Formula AS», despre vindecări ale sfinților lui Dumnezeu. De ce nu m-aș ruga și eu lor?". Chiar din acea noapte am început să citesc aca­tistul Sfântului Nectarie, să mă rog fierbinte să ne ajute. La fel și sora mea. Spre sfârșitul lui ianuarie, am plecat la ei, în Italia, completând rugăciunile cu acatistele sfinților fiecărei zile a săp­tămânii, plus aca­tistul și Paracli­se­le Preasfintei Năs­cătoare de Dum­­ne­­zeu.
Pe ziua de 11 februarie, cum­na­tul meu a fost operat (este ziua în care Sfânta Fe­cioară a apărut la Lourdes). Era în­tr-o vineri, eu eram acasă și mă rugam, acatistul zilei fiind cel al Dom­nului nostru Iisus Hristos. Când a ieșit din sala ope­ratorie, profesorul care fă­­cuse inter­venția i-a spus su­rorii mele că tre­buie să rămână sub su­pra­veghere cel pu­țin 36 de ore, fiindcă sunt ris­curi de hemo­ra­gie internă. I-a arătat și tumora ex­tir­pată (20 cm, 700-800 g) cu por­țiu­nea de intestin. Era cât pe ce să leșine când a vă­zut. Acasă, eu con­tinuam rugă­ciu­nile.
În timpul ope­ra­ției, sora mea s-a rugat, și ea, tot timpul la Sfântul Nectarie, de la ora 9 la 15.30.
În săptămâna următoare, pe 17 februarie, cumnatul meu a venit acasă pe picioarele lui. Îi mergea din ce în ce mai bine, iar când l-au chemat la control, la onco­logie, ca să înceapă chimioterapia, medicii i-au spus că cei 24 de noduli ai tumorii au fost negativi, deși la colonoscopie scria negru pe alb: tumoră malignă.
E știut faptul că rugăciunile făcute din suflet pentru alte persoane sunt mai primite decât cele pentru noi înșine și, ce e foarte important - Dumnezeu ne știe pe fiecare, știe ce cerem, înainte să ne rugăm. Iar Sfântul Nectarie este "alesul" Său. Dintre toți sfinții făcători de minuni, lui i-a dat Dumnezeu cele mai mari puteri de vin­decare a bolilor. Dovadă este și povestea pe care vi-am relatat-o.
În Acatistul sfântului (Icosul 9) este scris: "Bu­cu­ră-te că de îngrozitorul cancer pe mulți i-am vindecat. Bucură-te că nemăsurată mulțime ți-a mulțumit pen­tru ajutor". Asta fac și eu, prin intermediul acestei scrisori. Îți mulțumesc din suflet, Sfinte Nectarie, mare făcător de minuni. Acum dragul meu cumnat se bucură de fiica lui, care studiază arhitectura la Poli­tehnica din Milano, și hoinărește cu bicicleta prin parcu­rile orașului. Îți mulțumesc din suflet și ție, "For­mula AS", să ne trăiești întru mulți ani!
VICTORIA

Ziua rea care s-a făcut bună

La sfârșitul lunii ianuarie 2011, în timp ce găteam în bucătărie, mi-a alunecat de pe aragaz o oală mare cu lichid clocotit. Când trebuie să se întâmple ceva rău, se întâmplă! Nu știu cum, dar în loc să fug din fața aragazului, am încercat să prind oala, deși aveam ambele mâini ocupate. Oala nu am prins-o, dar m-am opărit pe ambele coapse și pe abdomen. Am fost inter­nată imediat la Spitalul de Arși și, inițial, mi s-a spus că totul va merge bine și într-o lună voi fi vinde­cată. Nu pot descrie în cuvinte durerile provocate de arsuri, deși sunt destul de rezistentă la suferințe fizice. Am crezut că-mi pierd mințile. Plângeam și-i spu­neam soțului meu să se roage acasă pentru mine cu candela aprinsă, să meargă la Mânăstirea "Radu Vo­dă", unde sunt moaștele Sfântului Nectarie (mare și grab­nic aju­tător al celor bolnavi sau aflați în mari nevoi), să ceară îndurare pentru mine. După două săptămâni de spitali­zare, coapsa stângă a început să dea semne de vinde­ca­re, dar cea dreaptă și abdome­nul, nu. Medicul mi-a spus că va fi nevoie de inter­venție chirurgicală, dar eu, care de-a lungul vieții mai avusesem inter­venții chi­rurgicale, cu mari probleme la administrarea anes­te­ziei generale, am refuzat din start. Am continuat să citesc în fiecare dimineață și seară paraclisul și acatis­tul Sfântului Nectarie, și să mă rog cu toată puterea ce-o mai aveam, să mă ajute să mă vindec fără inter­ven­ție chirurgicală, să mi se închidă rănile cât mai re­pede, să nu se ivească com­plicații. După o lună, coap­sa stângă era vindecată, dar restul nu. Refuzând în continuare intervenția chirur­gicală (sub semnătură) mi s-a făcut externarea, ur­mând să continui singură acasă tratamentul și să revin la spital, din două în două săp­tămâni, pentru control. Nu-mi rămăsese decât rugăciu­nea. M-am rugat neîn­cetat Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului și Sfân­tului Nectarie, să-mi dea putere, să le fie milă și de mine și să mi se închidă rănile cât mai repede. Iar minunea aceasta s-a întâmplat! Trecuseră mai bine de două luni de când eram acasă.
Cuvintele sunt puține și mici pentru a-mi arăta mulțumirea în fața ajutorului divin, dar spun cu certi­tudine că rugăciunea este rezolvarea supremă a sufe­rințelor noastre, și că ar trebui să ne însoțească în viață tot timpul, chiar și atunci când credem că nu avem pentru ce ne ruga. Puterea ei este uriașă. E singurul fel de a-l avea pe Dumnezeu lângă noi.
Z. MARINELA - București