- În ultima vreme, tot mai multe întâlniri, târguri, festivaluri au ca punct de pornire Cartea. Cum se explică faptul că editorii, în loc să stea în birouri și să se ocupe de pregătirea pentru tipar a volumelor de poezie și proză, s-au transformat într-un fel de comis-voiajori, ocupându-se personal de vânzarea cărților în diferite zone ale țării?
- În ultimii 7-8 ani, în pofida și împotriva crizei care a generat nevroză socială și însingurare, aparent paradoxal, apetența oamenilor pentru întâlniri culturale în locuri publice a crescut. Editorii de carte nu puteau ignora un asemenea semnal, mai ales că difuzarea prin librării este extrem de greoaie. Prin urmare, s-au înmulțit și evenimentele literare. Într-o lume în care foarte multe servicii și produse ajung direct din... ecran la domiciliu, printr-o simplă comandă telefonică, sau "din tastatură", încercăm să creăm un spațiu viu, nu virtual, în care cartea să fie nu doar un "ingredient" cât se poate de firesc al vieții, ci chiar Regina Balului! Se scrie mult, se publică la fel de mult, librăriile sunt arhipline, și atunci se revine la prima și cea mai veche formă de schimb de idei - agora. Editorii care au înțeles acest lucru, participă la festivaluri, alături de autorii care coboară din turnul de fildeș pentru a-și aborda cititorii prin lansări, sesiuni de autografe, recitaluri poetice... Cred că e bine ca printre sutele de festivaluri comercial-distractive, să existe și câteva culturale. Alternativa culturală nu trebuie să lipsească din orizontul de așteptare al omului. E bine că s-au înmulțit târgurile și festivalurile de carte, deși există și riscul "inflației" sub aspect valoric - mai apar și cărți, și autori de îndoielnică valoare (literară). Dar consistența unei adunări e dată de consistența celor prezenți. În ceea ce ne privește, atunci când organizăm întâlniri, festivaluri și târguri de carte, încercăm să respectăm o vorbă simplă, riguroasă și absolut necesară, a regretatului scriitor Radu Săplăcan: "Câtă prietenie, atâta exigență!"
- Luna octombrie va fi un regal pentru iubitorii literaturii române și străine. Amintim, în ordine cronologică, doar două evenimente mari, devenite deja cunoscute și așteptate: Festivalul de literatură și traduceri de la Iași și Festivalul Internațional de Carte Transilvania, de la Cluj, căruia îi sunteți unul dintre organizatori, alături de Vasile G. Dâncu, coleg la Editura Eikon. Cu ce surprize vă întâmpinați cititorii?
- Prima ediție a Festivalului de carte Transilvania - devenit anul acesta internațional, a avut loc în luna iunie, 2013. A fost o ediție de succes, dovadă că și în acest an participă cele mai importante edituri din țară și peste o sută de scriitori români și străini. Invitații de onoare din acest an sunt: António Lobo Antunes (Portugalia), multiplu nominalizat la premiul Nobel pentru literatură, căruia Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, partener în organizarea Festivalului Internațional de carte Transilvania, îi va conferi titlul de Doctor Honoris Causa, Hanne ?rstavik (Norvegia), Jean Poncet (Franța), Emil Chendea (SUA), Vasile Tărâțeanu (Ucraina). În fiecare zi vor fi lansări de carte, lecturi publice de poezie și de proză, discuții, colocvii, dezbateri despre tot ceea ce înseamnă cartea, la care vor participa editori, librari, bibliotecari, autori, ziariști și iubitori ai cărții. Pe lângă aceste evenimente, care vor avea loc în Piața Unirii din Cluj, în perioada 7-12 octombrie, manifestări similare se vor desfășura în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai (decernarea titlului de Doctor Honoris Causa scriitorului portughez António Lobo Antunes), sau la Facultatea de Litere, care va găzdui dialogul dintre studenți, António Lobo Antunes și Dinu Flămând, traducătorul ultimei apariții în România a scriitorului: Inima inimii. Tot la Universitatea "Babeș-Bolyai", va avea loc și prelegerea "Handler det om deg? Om forholdet mellom det personlige og romanen som fiksjon" ("Despre tine e vorba? Ficțiunea între trăirea personală și roman"), susținută de autoarea norvegiană Hanne Orstavik pentru studenții Departamentului de Limbi Nordice al Universității "Babeș-Bolyai", condus de doamna Sanda Tomescu Baciu. Va participa și Excelența Sa, Doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Norvegiei în România.
Programul festivalului cuprinde și expoziții de fotografie: expoziția "diletANTOLOGIE", semnată de Andrei Niculescu (deschisă la Casa Boema (Mansardă), Str. Iuliu Maniu nr. 34) și expoziția "Keep" a lui Ovidiu Manoilescu (la Corso Café & Bistro). Tot în această perioadă va avea loc vernisajul Salonului de toamnă al scriitorilor plasticieni ai Filialei Cluj a USR. În fiecare seară, în Piața Unirii vor avea loc concerte de muzică tradițională, ușoară, simfonică. Vor cânta Orchestra de Estradă a Liceului de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca (profesor coordonator Gheorghe Pardău), soprana Adelina Diaconu și tenorul Adrian Mărginean, acompaniați la pian de Valentina Popovciuc. În colaborare cu "Transilvania Jazz Festival", vom avea și un Concert de jazz-pop-funk, cu Peet Project (Ungaria). Taraful de la Sângeorz-Băi, Dumitru Fărcaș, Ion Pop și Grupul Iza (Maramureș) îi vor încânta pe iubitorii muzicii tradiționale, în vreme ce Dinu Olărașu, Adrian Ivanițchi și Vali Șerban vor recita poezie pe acorduri folk. Nu i-am uitat nici pe cititorii mai tineri. Pentru ei am invitat câțiva reprezentanți ai muzicii mai noi, am programat un concert pop-electronic-alternativ: DJ set + live, cu Never Over, un concert Rodion GA - părintele new wave-ului și al rock-ului electronic românesc, un concert de rock Travka, unul de rock progresiv, cu grupul Miezul Nopții, unul de rock clasic, cu Semnal M (muzică + poezie), dar și un concert de blues, cu Ryan Donahue și Clay Windham (Corso Café & Bistro).
Ultima zi este dedicată copiilor. Aceștia vor putea urmări piesa de teatru "Dănilă Prepeleac" de Ion Creangă, în regia lui Traian Savinescu. În rolul principal: Ovidiu Crișan. Evenimentul este realizat de Teatrul de Păpuși "Puck". Copiii vor putea participa și la un Atelier de creativitate, susținut de "Coloritoria", în care vor fi învățați să confecționeze semne pentru cartea de povești preferată. Tot pentru ei, laureații concursului "Tânărul povestitor al anului 2014", organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, își vor prezenta propriile lor povești. Invitați speciali sunt Camilla Rooney (Transylvania College), inițiatoarea Festivalului Poveștilor din Transilvania, și Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Lectura publică realizată de copiii costumați în personaje literare este organizată în parteneriat cu Festivalul de Teatru de Păpuși "Puck" și Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Am lăsat la urmă momentul cel mai important al Festivalului, decernarea Marelui Premiu al Festivalului Internațional de Carte Transilvania, scriitorului António Lobo Antunes, care se va petrece după lansarea cărții acestuia, Inima inimii, apărută la Editura Humanitas Fiction, în traducerea lui Dinu Flămând. La acest eveniment va participa și Excelența Sa Domnul Jo?o-Bernardo Weinstein, Ambasador al Portugaliei în România. Evenimentul este realizat în colaborare cu Ambasada Portugaliei în România, Cam?es - Instituto da Cooperaç?o e da Língua și Facultatea de Litere a Universității "Babeș-Bolyai", Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca, Librăria Book Corner, NORLA (Norwegian Literature Abroad).
- Tot ce spuneți vorbește despre o mare sărbătoare a cărții, în care literatura e susținută de arta spectacolului, de film, fotografie, teatru și muzică. Ascunde acest "multi-culturalism" o criză a lecturii?
- Din păcate, nici cartea n-a scăpat crizei în care încă ne mai aflăm și orice mijloc de a (re)stimula lectura este binevenit. Festivalul Internațional de Carte Transilvania își propune să adune în Piața Unirii din Cluj, timp de șase zile, autori și cărți, critici și istorici literari, cititori și bibliotecari, alături de cantautori, artiști plastici, trupe de muzică, oameni care vor să evadeze în lumi mai bune și mai frumoase, prin intermediul aceluiași numitor comun - Cartea. După cum se poate vedea pe site-ul festivalului (www.transil vaniabook.ro) și pe alte site-uri ale partenerilor media, Festivalul Internațional de Carte Transilvania are un program conceput pentru toate vârstele și toate gusturile literare. Prin prezența scriitorilor străini, el se înscrie într-un circuit cultural european, contribuind substanțial la promovarea literaturii române în lume. Și să nu uităm un lucru esențial: Clujul este capitala culturală a Transilvaniei, are o populație cultă și peste o sută de mii de studenți, lucru care justifică și încurajează organizarea de evenimente culturale de o asemenea anvergură. Dincolo de efectele implicite ale oricărei manifestări de acest gen, întâlnirile oamenilor cărții - scriitori, editori, graficieni, artiși, - prin relațiile directe și personale care se stabilesc aici -, dau naștere altor întâlniri, lansări, editări, traduceri, care duc literatura dincolo de orice granițe...
Mai multe informații despre Festivalul Internațional de Carte Transilvania găsiți pe site-ul: www. transilvaniabook.ro sau pe facebook: FestivalulDe CarteTransilvania.
LIA SUCIU