Din rețetele domnului farmacist Bobaru:USTUROIUL (Allium sativum)

Redactia
Virtuțile terapeutice ale usturoiului sunt cunoscute încă din Antichitate. El figura în farmacopeea asiro-babilonienilor, iar în hrana constructorilor de piramide se pare că usturoiul ocupa loc de frunte, ca prevenție impotriva infecțiilor. Astăzi, popularitatea lui este la fel de mare ca în urmă cu mii de ani. Este nelipsit din grădina și cămara gospodinei. Folosit cel mai des pentru condimentarea preparatelor culinare, el are și nebănuite acțiuni terapeutice, cunoscute demult în popor.

Descrierea plantei

Nu cred că există cineva care să nu recunoască usturoiul. La noi, se cunosc două soiuri: usturoiul de toamnă, care după cum arată și numele, se plantează toamna, și usturoiul de pri­măvară, care se plantează primăvara, devreme. Ustu­roiul de toam­nă are căpă­țâna mai mare, dar se păs­trează mai greu, încolțește în cămară, începând chiar din timpul ier­nii. Cel de pri­măvară se păstrează mai bine, până în primăvara ur­mătoare, când apare us­tu­­roiul verde. Este bine ca în grădina de lângă casă, dacă o avem, să plantăm atât o brazdă de usturoi de toam­nă, care în primăvară va crește mai repede, cât și o brazdă de usturoi de primăvară, care se va dezvolta mai târziu. În felul acesta, vom beneficia de o peri­oadă mai mare cu usturoi verde. Ca particu­la­ri­tate, cățeii de usturoi de toam­nă sunt mai mari, se decojesc mai ușor de­cât cei din soiul de primăvară, și din acest motiv, este preferat de gospodine.

Recoltare și uscare

Recoltarea usturoiului pen­tru căpățână se face în mijlocul verii, manual, prin smulgere, când frunzele s-au în­gălbenit, iar tulpina este moale. Se lasă câteva zile la soare, după care se curăță de tu­ni­ca exterioară ce aco­peră căpățâna și se pune la păs­trat în locuri us­cate și aerisite, în vrac, când se înlătură tul­pi­nile, sau sub for­mă de funii, acestea formându-se prin împleti­rea tul­pinilor elastice ale usturoiului. Păs­trarea lui sub formă de funii este cea mai recomandată.
Rolul uscării plantelor medicinale folosite pentru prepararea de remedii de sănătate vizează folosirea plantei o perioadă mai lungă de timp, după ce s-a us­cat. Când nu este corect uscată, planta se depreciază total, devenind improprie procesării. Usturoiul repre­zintă o excepție, în sensul că nu necesită uscare, fiind folosit în diferite preparate farmaceutice cu umidi­tatea pe care o are la recoltare. În lipsa unei producții pro­prii de usturoi, se poate folosi și cel cumpărat din piețe, de la producătorii autohtoni.

Compoziția chimică

Usturoiul are o compoziție complexă, în care pre­domină hidrații de carbon (fructozanii și inulina), vi­ta­mina C, derivați sulfurați (aliina și alicina) și fiton­cidele, care au proprietăți chimioterapeutice.
Nota farmacistului: distrugerea bacteriilor pato­ge­ne ce provoacă atâtea boli se poate face prin folo­sirea unor agenți antimicrobieni, cei mai im­portanți fiind antibioticele și fitoncidele. Antibio­ticele sunt produse de anumite microorganisme, în special de mu­cegaiuri, iar fitoncidele reprezintă un complex de substanțe volatile sintetizate de plantele verzi și au acțiune atât bactericidă, cât și fungicidă. În topul plan­telor superioare cu conținut mare de fitoncide se află și usturoiul, deci se justifică folosirea lui în trata­mentul intern și extern al afecțiunilor provocate de bacteriile patogene.

Remedii din usturoi

Ca tratament medicamentos, usturoiul se folosește cel mai adesea ca atare, când este verde, și apoi când ajunge la maturitate. Materia primă pentru obținerea de preparate farmaceutice o reprezintă bulbii de ustu­roi, denumiți curent "căpățâni de usturoi" (Alii sativi bulbus), și care sunt formați din 10-15 bulbi (căței), aceștia fiind ovoizi, alungiți, comprimați pe una din părți, cu gustul și mirosul cunoscute, frecvent de cu­loare albă, dar există și o varietate roșietică.
Din căpățâna de usturoi se pot prepara urmă­toa­rele forme farmaceutice:

Tinctura

Mod de preparare: 20 g de usturoi decojit și pisat se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar cât mai concentrat (ideal de 80?), timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o de­plină lim­pezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasu­lui. Se păstrea­ză în flacoane de sticlă brune, închise ermetic. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Oțetul medicinal

Mod de preparare: două căpățâni de usturoi de mărime mijlocie, pisate groscior, se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet, de preferat obținut din vin. Urmează apoi stoarcerea și condiționarea în flacoane brune, bine închise. Se utilizează extern, în bolile prezentate mai jos.

Uleiul terapeutic

Mod de preparare: 10 g de usturoi decojit se fierb îm­pre­ună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui câteva minute, pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de două zile, după care se filtrează. Se fo­losește extern, mai ales în bolile dermatologice.

Tratamente interne

Multe afecțiuni beneficiază de terapia comple­mentară cu preparate din usturoi. Din punct de vedere medical, preparatele farmaceutice obținute din plante fac parte din grupul suplimentelor terapeutice, com­ple­tând în mod pozitiv medicația recomandată de me­dicii curanți.

* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Preventiv: se iau câte 5 picături de tinc­tură, de două ori pe zi, sau un cățel de usturoi, de două ori pe zi, în perioadele favorabile apariției aces­tor viroze.

* Boli ale aparatului cardio-vascular - hipertensiunea
Se folosește tinctura, câte 30 de pi­cături, de 2 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau de saschiu.
(Farmacia Faltis prepară o tinc­tură compusă din tinctură de usturoi, tinctură de păducel și tinctură de gingko biloba, recomandată în afecțiunile aparatului cardiovascular.)

* Bolile vârstnicului - ateroscleroza
Consumul regulat de usturoi, ca atare, sau administrarea de tinctură sunt benefice pentru omul vârstnic, în prevenirea ate­rosclerozei. Doza zilnică reco­mandată este de un cățel pe zi sau 20 de picături de tinctură, diluată în ceai de saschiu.

* Bolile circulatorii periferice - claudicația intermitentă
Claudicația intermitentă este un simptom al unei circulații periferice deficitare, în care mușchii nu primesc suficient oxigen și, în acest caz, în timpul mersului apar durerea, amorțeala sau crampele mus­culare.
Se recomandă tinctura, câte 20 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau de saschiu.

* Boli metabolice - hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, hiperglicemie
Se consumă usturoiul ca atare, câte un cățel, de 2 ori pe zi, sau 10 picături de tinctură, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite de natură infecțioasă
Se administrează după fiecare masă câte un cățel de usturoi sau se ia tinctură, câte 10 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.

* Boli ale aparatului digestiv - în diareile acute de natură infecțioasă, când reglează foarte repede flora microbiană
Se administrează după fiecare masă un cățel de usturoi sau se ia tinctură, câte 20 de picături, în iaurt.

* Boli ce provoacă retenția de apă în organism - insuficiență cardiacă, renală sau hepatică
Ca tratament curativ, se ia câte un cățel de usturoi, după fiecare masă. Se poate consuma ca atare sau pisat și amestecat cu puțină miere.

* Bolile pielii (dermatologice) - infecții stafilococice și streptococice, fungice
O parte din principiile active din usturoi care au proprietăți bactericide și bacteriostatice se elimină prin piele, deci se justifică folosirea preparatelor din usturoi în bolile infecțioase ale pielii.
Se ia tinctură, câte de 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.

* Afecțiuni oculare - retinită aterosclerotică
Se consumă câte un cățel de usturoi pe zi sau 10 picături de tinctură de usturoi, după masă, pusă în ceai de saschiu sau de gingko biloba.

* Bolile din sfera ORL - rinite, sinuzite, faringite, laringite, traheite
Se ia tinctură, câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șori­celului sau salvie.

* Bolile oncologice - consumatorii de usturoi sunt mai puțin expuși bolii canceroase

Tinctura: se recomandă câte 5 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de lapte dulce.

* Boli parazitare interne - viermi intestinali (limbrici), oxiuri
Tinctura: se iau câte 20 de picături, adăugate într-o cană de lapte dulce, timp de 5 zile, urmând ca în ultima seară să se administreze un purgativ (sare amară sau sulfat de sodiu, câte 30 de grame) dizolvate în puțină apă.
Copiii mici sunt cei mai predispuși la infestarea cu ouăle paraziților intestinali, având în vedere că lo­cul de joacă preferat este pământul și nisipul. Ca prevenție, se recomandă ca, după vârsta de 2 ani, în alimentația diversificată a copilului să se introducă cel puțin de două ori pe săptămână câteva picături de suc proaspăt de usturoi.

* Tratamentul tulburărilor cronice nervoase și al secreției abundente bronhice (catar bronhic), provocate de tabagism, deci al intoxicației cu nicotină
Se folosește tinctură, câte 10 picături, în fiecare seară, luate cu lapte dulce.
Observație: cel mai neplăcut pentru bolnav și cei din jurul său este mi­ro­sul care se degajă după con­su­marea usturoiului. După administrare, nu doar gura și respirația mi­ros a usturoi, ci și pielea, deoarece frac­țiunile vola­tile din usturoi se elimină prin piele. S-a încercat aso­cierea usturoiului cu căr­bune, pentru a se dimi­nua mirosul, dar s-a constatat diminuarea efectului terapeutic.

Tratamente externe

* Spălături pentru plăgile supurânde
Se folosește un decoct preparat după următoarea metodă: cățeii de usturoi de la o căpățână mijlocie, tăiați în patru, se fierb câteva minute în apă, se lasă în repaus 30 de minute, după care se filtrează prin tifon. Pentru a mări puterea antiseptică a fierturii, se ames­tecă în părți egale cu alcool sanitar. Această spălătură înlocuiește cu succes clasica folosire a apei oxigenate sau a soluției de rivanol, în igienizarea diferitelor răni cronice.

* Eczeme
Se fac tamponări lo­ca­le, de 2 ori pe zi, cu tinc­tură sau oțet de ustu­roi. Dacă eczema este us­cată, se reco­mandă folo­sirea uleiului terapeu­tic cu usturoi. O teh­nică sim­plă și comodă este folo­sirea unui cățel de usturoi tăiat în două cu care se frea­că ușor zona afectată.

* Afecțiunile pielii capului și ale părului - dermatită seboreică, alopecie, calviție
Se fac masaje locale cu us­tu­roi crud, după care se reco­mandă folosirea unei loțiuni pentru dermatită și pentru chelie, preparată în laboratoarele Farmaciei Faltis.

* Pelada bărbii
Se fac masaje ușoare cu tinctură de usturoi, ames­tecată în părți egale cu tinctură de țelină. Farmacia "Faltis" prepară această tinctură compusă.
În atenția gospodinelor! E vremea conservelor, iar usturoiul, boabele de muștar sau rădăcina de hrean nu trebuie să lipsească din borcanul cu murături, pentru efectul lor conservant.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.