Puntea mincinoșilor

Otilia Teposu
Poveștile toamnei

Pe dealul din partea stângă a iazului vechi, într-o casă vopsită în albastru, trăia Ion Luhei cu ne­vasta și pruncii, mulți la număr. Pe celă­lalt deal, pe partea dreaptă a drumului și a râului plin de pești, avea casă șogorul lui, cumnatul mai tânăr decât el, Văsălie al Râpului. Râpu și Luhei erau cum­nați, căci se însuraseră cu două surori gemene. Toată lumea-i știa de cei mai mari mincinoși de pe vale. Cei doi nu se-ntre­ceau în pământuri și averi, și nu se lăudau nici măcar cu pruncii cei mulți. Grija lor de zi cu zi era să născo­cească alte și alte min­ciuni, din ce în ce mai mari, mai tari, adică din ce în ce mai adevărate.
Odată s-au întrecut în fața vecinilor, într-o toamnă când s-au în­tâlnit la horincie, ca din întâmplare, căci unde mergea unul, imediat apărea și ce­lă­lalt. Mai întâi, Ion le-a povestit oa­me­nilor înșirați pe laiță cum și-a arat ogorul cu gâsca înhămată la plug. "O fo' ușor de arat în anu' ăla și lesne tare, că gâs­ca nu cere bani ca plată și nici horincă la gătatu' lucrului. Bine o fo', tare!" Vă­să­lie a râs cel mai tare de povestea cum­na­tului Ion, căci știa deja că a câștigat în­trecerea: el n-avea nevoie de plug, el toc­mai și-a arat grădina cu pintenii coco­șului pe care-l ține de vreo cinci ani.
În hohotele de râs ale celorlalți, Văsă­lie și-a adus aminte și de vaca lui mi­nunată, "drăguța de ea", care în durerile facerii și-a mâncat lanțul cu care era legată de iesle. Minunea s-a văzut mai târziu, când vaca a fătat un vițel voinic, ce-avea legat în jurul gâtului tocmai lan­țul pe care l-a înghițit mumă-sa.
Ion n-a râs deloc la vorbele astea. S-a apropiat nu­mai gospodărește de cazan, a mai pus un lemn pe foc și-a povestit, cu o voce îngrijorată, de năcazul cel mare ce-a venit peste el când și-a rupt ferăs­trăul, în prag de iarnă, încercând să taie o ciu­pearcă uriașă pe care-a crezut-o un fag bătrân.
Zbârlindu-și mustața cenușie, Râpu le-a mărturisit cumetrilor că și-a uitat la sfârșitul războiului pușca rezemată de linia cerului, adică la capătul lumii, și-i pă­rea rău că n-o mai are ca să împuște oarece șoldani de toamnă. "Pă Dumne­zău' meu că nu era o pușcă așe cum îs alelalte, e mare năcaz că am uitat-o, că nu știu când oi mai pu­tea ajunge io tocma' la capătu' pămân­tului. Cu pușca aiasta am pușcat mulți dușmani, că avea o șme­cherie: nu trebuia să ieși din as­cun­ziș ori din tranșeu ca să tragi. Stăteam după case ori după copaci, puneam pușca la ochi și țeava ei se-ndoia ușu­rel, drept spre locul unde erau duș­manii. Nu tre­buia de­cât să apăs pe tră­gaci, că ea ochea singură și împușca duș­manul chiar as­cuns după colțul casei."
Ion n-a zis nimica, în timp ce toți cei­lalți râdeau de se prăpădeau. S-a ridicat, a mai gustat din firicelul de horincă ce se scurgea în butoiașul de lemn și s-a așe­zat la loc mulțumit. Mulțumit și fără griji: "Am io o armă și mai și, cu care-i bat pă tăți dușmanii mei. Am un mâț care de vreo câțiva ani știe nem­țăș­te. Umblă tătă zâua pă la ve­cinul Renner, ascultă tăt ce să povestește pă la el prin casă și-apoi vine și-mi spune mie ce să-ntâmplă din­colo de gard. Mai văzut-ați așe ceva? Dăș­tept mâț, care o-nvățat că dacă vrei să-ți bați dușmanul, îi musai să-i știi limba!".
Și uite-așa, poveștile ți­neau până dimineața și ni­meni nu știa să spună cine-i câș­tigă­to­rul. Ori­cum, ni­meni nu pierdea și era clar pen­tru toți că Ion și Văsălie erau cei mai tari în minciuni și că au reușit să unească cele două dealuri, unde trăiau, prin poveștile lor trăs­nite. Cu sigu­ranță, spriji­niți unul de altul, mai stau și azi, pe-acolo pe undeva, pe puntea lor de po­vești în­flo­rite. Și asta se întâmplă mai ales la sfârșit de octom­brie, când peste copacii brumați de la marginea pădurii se-ntinde, ca o ceață fumurie, mirosul amar al sâmbu­rilor de prune.