Băuturile și secretele lor

Gilda Fildan
- Cine dorește să mănânce sănătos ar trebui să acorde atenție și modului cum își alege băuturile. Căci ingredientele ascunse în lichide nu sunt lipsite de efecte -

Berea după vin, un chin

Această zicală populară e lipsită de orice bază științifică. Se presupune că ar proveni din secolul 19, când vinul era considerat o băutură de lux. Însă mah­mureala de după un chef nu depinde de ordinea în care s-au adus băuturile la masă, ci numai de puritatea și cantitatea alcoolului consumat, ca și de greutatea corporală și sexul mesea­nu­lui. Consecințele neplăcute de a doua zi dimineața sunt cau­zate de spirtoasele ieftine, de diversele lichioruri sau de bău­turile cu o pondere con­sistentă de alcool extras din cereale. Și vinurile cu un con­ținut ridicat de sulf provoacă dureri de cap și senzații de grea­ță. Această ușoară into­xicare este accentuată de fap­tul că alcoolul elimină apa din organism. De aceea, dacă vreți să evitați mahmu­reala, ar fi bine ca, între băuturi, să dați pe gât din când în când câte un pahar cu apă.

Berea este un aliment valoros

Berea este băutura preferată a germanilor, a ce­hilor și - din ce în ce mai mult, în ultimii ani - a ro­mâ­nilor. Ea cuprinde și multe vitamine din com­plexul B, precum și o serie de minerale, și se spune că ar contribui la scăderea numărului de infarcte. Medi­cii consideră acceptabilă o cantitate zilnică de o jumă­tate de litru pentru femei și un litru pentru băr­bați, în condițiile în care nu se mai consumă și alte băuturi al­coolice. Berea conține cam cinci procente de alcool. Acesta este un dezavantaj, cel puțin din punc­tul de vedere al nutriționiștilor. Deoarece, în pro­cesul de eliminare a alcoolului, organismul pierde unele oligo­elemente importante. De asemenea, al­coolul îngrașă. Un litru de bere ne furnizează circa 430 kilocalorii, echivalentul a patru chifle, ceea ce constituie în jur de o cincime din necesarul zilnic al unui bărbat care prestează o muncă de birou. Pe lângă aceasta, calo­riile lichide nu satură. Dimpotrivă, prin­cipiile amare din hamei chiar stimulează apetitul. Al­coolul deter­mină o secreție sporită de insulină, îm­piedicând astfel arderea optimă a grăsimilor. Soluția? Bere fără al­cool! Ea are o acțiune izotonică, deci com­pensează perfect pierderea lichidelor din orga­nism și, în același timp, oferă protecție contra rigidi­zării arterelor, după cum rezultă dintr-un studiu afec­tuat la Clinica uni­versitară din Ulm.

Se recomandă să bem minimum doi litri de lichide pe zi

Organismul nostru își procură lichid nu numai din băuturi, ci și din majoritatea alimentelor solide. De pildă, cartoful are un conținut de apă de 75% din greu­­tatea lui. Alimentele so­lide ne furnizează în me­die aproximativ 900 mililitri de apă zilnic. Pentru acest mo­tiv, specialiștii consideră că, la temperaturile întâlnite în zonele geografice cu climă tem­perată, adulții cu acti­vi­tate fizică redusă necesită nu­mai un adaos de 1,5 litri de lichide pe zi, sub forma diferi­telor băuturi consumate. A­ceasta reprezintă limita infe­rioară. Puțin mai mult nu ne dăunează.

Sucul de fructe este mai bun decât răcoritoarele

Este adevărat că sucul de fructe conține vitami­nele, mineralele și oligoelementele existente în ele, dar, atenție, și multe calorii. Numărul caloriilor pro­ve­nite dintr-un suc de mere cu sută la sută fructe nu este nicidecum mai mic decât cel provenit din bău­turile răcoritoare din comerț. Caloriile vin din zahărul prezent în fructe, iar fructoza nu e nici pe departe atât de bună pentru sănătatea noastră, cum în mod eronat crede multă lume. Conținutul de calorii conținut în sucurile de fructe reprezintă un dezavantaj pentru cei care țin diete. Este de preferat să bem mai ales apă sau cel puțin să diluăm sucul de fructe cu ea.

Coca-Cola creează dependență

Din cauza conținutului mare de zahăr (cam 36 de cuburi la un litru), licoarea maronie care ne stinge setea nu este deloc săracă în calorii, însă nici nu creează dependență mai mult decât alte băuturi care au cofeină în compoziție. Totodată, trebuie să preci­zăm că, în cazul cofeinei, nu se poate vorbi de un drog, ci doar de un stimulent psihic. Efectul de obiș­nuință apare abia de la 100 miligrame pe zi - ceea ce înseamnă un litru de Cola sau una-două cești de cafea zilnic. Când consumul este sistat brusc, unele per­soane pot suferi de dureri de cap sau de o stare perma­nentă de oboseală. Cocaina a fost, într-adevăr, pre­zentă în Cola, însă numai până în anul 1903. De atunci, se folosesc la prepararea băuturii numai ex­tracte din frunze de coca, din care drogul este în prea­labil eliminat.

Un pahar de lapte în fiecare zi

Laptele conține foarte mult calciu. Într-un litru de lapte se găsesc aproximativ 1,2 g din acest mineral. Dar cantități apreciabile de calciu există și în alte ali­mente: apele puternic mineralizate ajung până pe la 0,6 grame pe litru; unele produse din soia sunt îmbo­gățite cu calciu; și leguminoasele, produsele din ce­rea­le integrale, precum și câteva specii de legume verzi ne oferă din belșug prețiosul mineral. Nu trebuie să uitam nici semințele. Migdalele crude ne furni­zează 250 miligrame de calciu la suta de grame (se pot mânca maximum 10 sâmburi pe zi). Campionul absolut este însă susanul, cu 670 miligrame de calciu, motiv pentru care se recomandă câte două linguri de semințe măcinate zilnic. Intestinul nostru asimilează însă cel mai ușor calciul din varză (43 miligrame la suta de grame).

Cafeaua nu obosește inima

Iubitorii fierturii brune pot răsufla ușurați. Diverse studii ale cercetătorilor chi­nezi, cu peste 400.000 de par­ticipanți, arată că nici cinci-șase cești pe zi nu fac să crească riscul de afecțiuni cardiovasculare. Un consum zilnic moderat, adică trei-patru cești, ar putea avea chiar un efect de protecție. Aceasta se datorează pro­babil faptului că bobul de ca­fea conține o mare canti­tate de antioxidanți. Dar, atenție: cine are probleme cu somnul n-ar trebui să mai bea cafea în a doua jumătate a zilei.

Laptele de capră ne protejează contra neurodermitei

Deja din vechime, Hipocrate și Paracelsus atri­buiau laptelui de capră proprietăți tămăduitoare. Și în zilele noastre, se pretinde că el ar preveni alergiile la bebeluși. To­tuși, nu există dovezi științifice în acest sens. S-a constatat numai că unele persoane alergice, care manifestă o sensibilitate deosebită la laptele de vacă, îl tolerează bine pe cel de capră. Însă, deoarece se întâlnește frecvent și o reactivitate alergică încruci­șată, specialiștii recomandă pacien­ților din această categorie prudență cu laptele, indi­fe­rent de la ce animale ar proveni el. În același timp, e adevărat că laptele de capră se digeră mai ușor, întrucât conține cantități mai mici de cazeinat și lactoză, în compa­rație cu laptele de vacă.

Cine vrea mușchi are nevoie de shake-uri cu proteine

Nu. Cei ce practică sportul în timpul liber nu au nevoie de asemenea suplimente proteice. Alimentația normală pune la dispoziție mai multe proteine decât ar fi necesare, chiar și pentru un antrenament moderat de forță. Consumate permanent și în cantități mari, shake-urile pot dăuna. Excesul de proteine supraso­licită rinichii și crește valorile acidului uric. În final, aceasta favorizează apariția reumatismului, a gutei sau a calculilor renali.