Rădăcinile sănătății

Florentin Popa
RADU COSTEL - "Fiecare rădăcină are putere de leac, la fel ca planta pe care o hrănește și-o susține"

Pe Radu Costel l-am întâlnit în Piața Centrală din Galați. Așezat strategic, chiar la intrarea în hala veche, taraba sa atrage multă lume. Zecile de rădăcini cu forme bizare stârnesc curio­zita­tea. Nu există boală pentru care vinde­că­torul să n-aibă leac. Îl observ în timp ce le explică clienților ce au de făcut pas cu pas în timpul tratamentului, dând indica­ții ca un adevărat medic. Taie cu bricea­gul, din ochi, bucăți din rădăcinile așter­nute ordo­nat, pentru a întregi rețeta "lea­cului". Unii, aflați doar în trecere, îl sa­lută gălă­gios și-l mai întreabă câte ceva, semn că i-au urmat tratamentele și că i-a ajutat în vreun fel sau altul. Discuția noas­tră e greu de purtat, bruiată de lumea din jur și de numeroșii clienți. Dar tocmai această in­ter­acțiune este interesantă - pentru că pot să observ, din vorbele clien­ților, că rădă­ci­nile lui chiar vindecă. Mai ales boli grave, pentru care medicina mo­dernă n-are so­luții!

Tainele pădurii

Povestea lui e simplă: harul tămădui­rii l-a primit din străbuni și l-a dus mai de­parte. Trei generații de bărbați crescuți la poalele pă­durii, buni cunoscători ai secretelor plantelor, i-au fost "profe­sori": străbunicul, bunicul și tatăl său. În­vă­ță­tura au dobândit-o de-a lungul timpului, vinde­cându-și con­să­tenii, scormonind pământul în căutarea rădăcinilor de leac.
"E o tradiție care s-a transmis din tată-n fiu. Copil fiind, mergeam cu bunicul pe dealuri și-n pă­duri, în căutarea plantelor. Eu căram merindele și mă bucuram de frumusețea naturii, el aducea cazmaua, târnăcopul și-o traistă plină cu povești fascinante. Tare l-am iubit și multe am învățat de la el, pentru că avea darul vorbei și mă făcea mereu curios. Încet, încet, am deprins secretele plantelor medicinale, dar și respectul față de natură. «Când dai de rădăcini, tre­buie să iei doar cât îți trebuie, să-ți rămână și pen­tru altă dată, dacă ești om cuge­tat!» - îmi zicea. Și mare dreptate avea, pentru că unii culegă­tori de plante fac prăpăd pe unde trec, nimic nu lasă în urmă, fără să judece că tot ei au de su­fe­rit... Iar asta nu-i treabă bună, pen­tru că une­le plante sunt foarte rare și dispar!"
Prahovean de loc, Radu Costel bate țara la picior, oferindu-și leacu­rile prin piețe și târguri. Azi l-am găsit la Galați, dar aflu că mâine pleacă la Dorohoi. Săp­tămâna viitoa­re e la Constanța, iar peste alte câteva zile va porni spre Călărași. Traseul nu-i ales la întâm­plare. Pe drum, se oprește în locuri numai de el știute, în căutarea rădă­cinilor. "Să știți că nu-i de­loc simplu să le găsești și nici să le scoți din pământ. E muncă multă - uneori sap o groapă de doi metri adâncime, ca să le păstrez întregi! Dacă tai rădăcina cu cazmaua, s-a dus cu ea! I se scurge seva și se usucă imediat! Fiecare rădăcină are putere de leac, la fel ca planta pe care o hrănește și-o susține, în creșterea ei spre lu­mină. Am locurile mele, bine știute, în inima pădurii, pe dealuri sau în văi adânci, de unde le recoltez. Umblu atât de mult prin țară, pentru că nu toate ră­dăci­nile de care am nevoie cresc la munte. Pe unde trec, scot doar atâtea cât să-mi ajungă pentru două săptămâni. Dacă le țin mai mult, își pierd proprie­tățile."

Școala de plante

Pentru Radu Costel, știința tămăduirii nu este doar o moștenire de familie. După ce în copilărie a "furat" secretele plantelor de leac de la bunicul și tatăl său, a urmat cursurile Liceului Agricol din Valea Călu­gărească, ceea ce l-a ajutat să descifreze și alte taine ale lumii vegetale. "Trebuie să-ți dai seama și de pu­terea rădăcinii, când dai de ea. Dacă-i prea tânără, n-are sevă; încă nu-i bună de leac și-i păcat s-o smulgi din pământ. Dar folosesc și rădăcini care, chiar și uscate, au mare putere de vindecare. Oricum, dacă trec printr-un loc, mi-l notez și un an sau doi nu mai dau pe-acolo, să aibă timp să se regenereze! Mă­car cu atât îi sunt dator natu­rii, că doar ea mă hrănește! Timpul optim de recoltare și vre­mea când fie­care plantă are putere maximă de vindecare le-am în­vățat în liceu, cu un profesor foarte dedicat, care în afară de materia din carte, ne mai pre­da și afară, în mijlocul naturii. Știind din ce familie provin, m-a luat pe lângă el și mi-a dezvă­luit multe taine ale plantelor de leac - cu­noștințe care mă aju­tă și astăzi!"

Untul-pământului și neamul lui

Am în fața ochilor zeci de rădăcini: bu­tu­cănoase, tubulare, noduroase, ascuțite, dar și fire subțiri, plă­pânde ca firele de iar­bă. Le miros pe rând și descopăr miresme de legume cunoscute: una aduce cu țelina, alta îmi amintește de păstârnac, cealaltă, subțirică, are aromă de lămâiță... Le aflu, pe rând, numele și pro­prietățile curative. "Acesta-i untul-pă­mântului, foarte bun pentru durerile reumatice, mai ales dacă se folosește sub formă de tinctură, în com­binație cu rădăcină de spânz. Trec durerile pe loc! Se recoltează numai planta-mamă, cea care face stru­gurei, pentru că are putere mai mare de vinde­care! Rădăcina de tătăneasă are efecte foarte bune în cancere și tumori benigne, cicatrizează ulcerul gas­tric și este un antiin­fla­mator de excepție. Rădă­cina de ghințură se folo­sește în problemele bilei: dis­chi­nezie biliară și preve­nirea litiazei biliare. Rădă­cina de obligeană are efec­te calmante asupra siste­mului nervos, dar este și un bun tonic psihic, de aceea poate fi de mare ajutor în stres prelungit, anxietate, in­som­nii și astenii. Se mai folosește și pentru tonifierea func­ției cardiovas­culare, reglarea digestiei la toate nivelurile, pentru meta­stazele pulmonare și în cance­rul pe intestinul gros. Limba-cerbului este o varietate de ferigă cu efect detoxifiant și o folosesc în mai toate rețetele. Părul-Maicii-Domnului este un foarte bun tonic capilar, de mare folos pentru cei cu circulație periferică defici­tară, dar și pentru crește­rea părului. Fe­riguța dulce înlocuiește cu succes za­hărul, fiind foarte bună ca îndulcitor, pentru diabe­tici. Rădăcina de vale­ria­nă este un excelent remediu împotriva insom­niei, dar are efecte benefice și în bolile de inimă (aritmie și ischemie cardiacă, angină pectorală etc.), în gastrite și în unele probleme emo­țio­nale, ca anxie­tatea sau depresia. Despre rădă­cina de brânca-ursu­lui se știe că are efecte afro­di­siace, dar e la fel de bună și în infertilitatea feminină, în infecțiile urinare, în osteoporoză și pentru diminuarea simptomelor me­nopauzei. Rădăcina de iarbă-mare o folosesc în rețete pen­tru 24 de afecțiuni, dintre care TBC pulmo­nar, chis­turi renale etc. Atenție, acesta este sin­gu­rul leac de la noi din țară pentru suflul sis­tolic cardiac! Și nu mulți fitoterapeuți cunosc acest lucru!"
Chiar dacă este "specialist" în tratamentele cu rădăcini, Radu Costel nu ocolește nici plan­tele medicinale de suprafață, atunci când îi ies în drum. Și în acest caz are formule speciale - rețete din bătrâni, pe care nimeni nu le mai știe, cu efecte deosebite asupra sănătății. "Lemnul-gal­ben este o plantă miraculoasă, cel mai bun re­mediu pen­tru ficat. Acționează exact ca inter­feronul natural. Țin minte că bătrânii preparau, pe vremuri, din lemn-galben, un fel de borș, iar în trei zile vindecau bolna­vii cu icter mecanic sau gălbenare! Din păcate, rețeta s-a pierdut, dar planta folosită ca atare are efecte asemă­nă­toare! În 15 zile regenerează ficatul și re­glea­ză fluxul hepatic. Am avut rezultate foarte bune în icter, ficat gras, chisturi hepatice și ciroze cu această plantă."

Rețeta-minune

Dar pe lângă tradiția populară, Radu Costel inventează și leacuri proprii, rețete complexe, pentru suferințele "omului mo­dern", care nu mai suferă de o boală, ci are întregul organism afectat de stres, poluare și alimentație chimizată. "Am con­ceput o rețetă complexă pentru ceai, din rădăcini și plante medicinale (34 de com­ponente în total!), care-i bună la orice dis­funcție sau afecțiune! Are efecte deto­xifiante și revita­lizante generale, dar în același timp, re­glează și stimulează toate funcțiile orga­nis­mului: hepatică, biliară, pancreatică, digestivă, renală, cardiovas­culară și siste­mul nervos. N-o recomand pentru o boală anume, ci le-o dau tuturor celor pe care-i văd slăbiți și obosiți, să-i pun rapid pe picioare! Toți cei care au urmat cura cu această rețetă sunt încântați de rezultate! Mulți vin și-o comandă de două-trei ori pe an, pentru că se simt extraordinar! Mă miră acest lucru, pentru că, de obicei, românii nu pun mare preț pe sănătate și ajung la tratamentele naturiste doar atunci când doctorii nu le mai dau speranțe! E îm­bucurător faptul că, mai nou, lumea pune accent și pe prevenția bolilor, nu doar pe tratament!"
Un mare regret are Radu Costel, și mi-l spune cu năduf. "Din păcate, se pierde tradiția... Mare păcat, pentru că plante medicinale ca la noi nu se mai gă­sesc nicăieri în lume! Eu i-am învățat pe copiii mei tot ce știu. Mă ajută la cules, la curățat, la spălat rădă­cinile, însă îi văd că nu-s interesați să ducă mai de­parte arta tămăduirii. Spun că nu-i rentabil și nici n-ar sta ei prin piețe, ca mine... Probabil cred că-i o muncă degradantă, dar, din păcate, nu-și dau seama ce satisfacție am eu când vine câte-un client și mă ia în brațe, fericit și recunoscător că i-am redat sănă­tatea cu leacurile mele, smulse din adâncul pămân­tului..."

Relatări "la cald", din piață

În timp ce vorbim, noi clienți se opresc în fața noastră. Îl las pe domnul Costel să le prepare leacu­rile, în timp ce eu le aflu povestea. Domnul Gică râde și-mi spune că "a avut" un cancer la vezica urinară, des­coperit acum vreo 7 ani. Au vrut doctorii să-i scoa­tă vezica și să-i facă alta, din propriile intestine sau cam așa ceva. "Am fugit din spital, domnule! Trebuia să fac mai întâi citostatice și apoi să mă taie... N-am avut nici curaj, nici încredere. Un vecin de-al meu a murit cu zile, din cauza tratamentului! Azi mă felicit pentru hotărârea de-atunci! L-am întâlnit pe domnul Costel și m-a făcut ca nou, în numai câteva luni. După aceea n-am mai ținut cura, mi-am zis că nu mai am nevoie. La trei ani distanță, mi-a revenit cancerul - tot la vezică! Am umblat disperat după domnul Cos­tel, că n-a mai venit în Galați o perioadă! L-am găsit și iar m-a făcut bine! Acum, nu mai am nimic! Toate analizele sunt perfecte! Dar mă țin de tratament cu dinții - nu-l mai întrerup o zi! Uite-așa înveți să te îngrijești, după ce stai pe muchie de cuțit, între viață și moarte!"
Tanti Mărioara vinde zarzavaturi în piață de ani de zile, o știe tot Galațiul. Și ea l-a cunoscut pe Radu Costel, tot într-o cumpănă a vieții. "Soțul meu s-a dus într-o zi la tăiat la vie și n-a mai venit. Seara, m-am dus la hotar după el, că tare m-am speriat. Era căzut printre araci, săracul, nu se mai putea ridica, din cau­za unei crize de ficat. L-au dus copiii la spital, la oraș, și doctorul mi-a spus că nu mai are mult de trăit. Suferea de ciroză în ultimul hal, cică ficatul era aproape pietrificat. Nici tratament nu i-au dat, l-au trimis acasă, să moară. Eu am venit la omul acesta, că-l știam de ceva vreme, și mi-a dat o pungă cu rădă­cini și plante medicinale, să-i fac bărbatului ceaiuri. Era prăbușit la pat, nici nu se mai ținea pe picioare... În fiecare zi cădeam în genunchi, în fața Măicuței Domnului cu Pruncul, și mă rugam să nu mi-l ia, că mi-e singurul sprijin la bătrânețe. Nu prea am crezut eu în minuni, dar cam într-o lună, după ceaiurile celea, făcea treabă prin bătătură, cu toate că nimeni nu-i mai dădea zile de trăit. Au trecut patru ani de-atunci și-i tot bine. Îi fac tratamentul de trei ori pe an - câte-o lună, și-l țin sănătos. Nici n-a mai fost la control - de ce s-ar duce, dacă se simte bine și-i puternic ca-n tinerețe? N-am să-i pot mulțumi niciodată omului ăsta pentru că l-a salvat de la moarte!"
O tânără subțire și frumușică nu vrea să-mi dez­văluie problemele pentru care se tratează. Încurajată de Radu Costel, începe, totuși, să-mi povestească, timid: "Eu am avut mari probleme hormonale, mai ales cu ciclul menstrual. Mă tăvăleam de dureri, ori de câte ori aveam menstre, plus că erau foarte nere­gulate. Făcusem fel de fel de tratamente cu anticon­cepționale, pastile cu hormoni, dar degeaba. Mama m-a îndrumat către domnul Radu, pentru că-l știa de mult și-o scăpase de-o gastrită, cu leacurile sale. Mi-a preparat și mie un tratament - ceaiuri de băut și pentru băi de șezut - cu care m-am simțit foarte bine, încă din prima săptămână. De trei ani fac doar cure de întreținere și nu mai am nicio problemă, am scăpat de dureri și am menstruație la fix, după ca­lendar."

***

Dacă aveți probleme de sănătate pentru care nu găsiți leac, încercați rețetele lui Radu Costel. Ar putea fi soluția salvatoare de care aveți nevoie. Pentru că um­blă ca zvârluga prin țară, ar fi bine să-l sunați mai întâi la tel. 0720/16.06.91, să-i aflați următoarea des­tinație. Altfel, e cam greu de găsit, în neobosita lui căutare de rădăcini tămăduitoare.
P.S. - Mulțumim pe această cale d-lui Zamfir Ioan din Galați, care ne-a deschis drumul către rea­lizarea acestui material. Fost pacient al lui Radu Cos­tel, ne-a trimis o scrisoare pe adresa redacției, pentru a-i mulțumi public că l-a scăpat de o hepatită cu virus C evolutivă, care-l măcina încet. "(...) Ținând cont de rezultatele tratamentului pe care l-am urmat, am datoria, la rându-mi, să transmit mai departe și ce­lor­lalți semeni să nu-și piardă speranța. Domnul Radu Costel, chiar dacă-i un om simplu și mic de sta­tură, are un uriaș har de vindecare, dat de Dumnezeu pentru a ne tămădui. Îi transmit mii de mulțumiri!"