Yoga pentru forță, echilibru și greutate optimă (2)

Rodica Demian
- În Occident, gimnastica yoga a devenit o obișnuință. Practicată în centre de inițiere sau acasă, în dormitor, are același efect: ține loc de mișcare (întinde mușchii și ligamentele), slăbește și, înainte de toate, îți dă o stare minunată de bine. Încercați! S-ar putea să ne dați dreptate -

"Salutul soarelui"

Este o succesiune de 7 exerciții pentru încăl­zirea și întinderea optimă a corpului. Ele activează mușchii și ligamentele. Repetați-le de 3-5 ori con­secutiv, înainte de a executa exercițiile următoare.

1. Stați drepți, cu pi­cioa­rele aproape li­pite (distanța dintre ele, cât să încapă o min­ge de tenis) și cu brațele ri­dicate pe lân­gă cap. Palmele se ating, iar degetele sunt de­părtate.
2. Aplecați-vă înainte cu spatele drept și cu picioarele întinse și co­borâți încet trun­chiul, până când atingeți cu de­getele podeaua, labele pi­cioa­relor sau gambele. A­plecați ca­pul, cât mai mult po­sibil, înspre picioare.
3. Ridicați încet trun­chiul, până ce se află paralel cu so­lul. Spa­tele rămâne drept, iar palmele lipite de po­dea. Ri­di­cați capul și pri­viți îna­inte.
4. Faceți un pas mare îna­poi, mai întâi cu pi­cio­rul stâng și apoi cu drep­tul (dacă puteți, săriți, cu ambele picioare deo­dată). Mâinile rămân pe sol, iar corpul este întins.
5. Executați o flotare, îndoind coatele și coborând corpul, paralel cu solul. Men­țineți poziția la o distanță de circa 5 cm deasupra po­­­­delei.
6. Împingeți înainte par­tea superioară a trunchiului. Ridicați pieptul și umerii. De­getele sunt îndreptate îna­inte, iar brațele sunt ușor în­doite sau întinse.
7. Aplecați capul în jos și ridicați șoldurile în spate și în sus, astfel încât corpul să formeze un "V" întors. Apro­piați-vă - pășind - cu picioa­rele de mâini, ridicați-vă ți­nând, în continuare, spatele drept și reveniți în poziția inițială.
Foarte important: în tim­pul exercițiilor, res­pirația tre­buie să curgă continuu. N-o blocați.

Exerciții cotidiene


- Aveți nevoie doar de 15 minute zilnic -

A. Echilibru interior și putere de voință: Eroul

Din poziția drepți, faceți o fandare mare înapoi (cât lungimea unui picior). Răsuciți spre interior laba piciorului din spate și îndoiți genunchiul celui din față. Ridicați și întindeți brațele la nivelul umerilor și mențineți poziția, în timp ce respirați de 20 de ori. Schimbați partea.

B. Flexibilitate și ținută dreaptă: Șederea răsucită

Așezați-vă pe podea, cu piciorul stâng îndoit și cu cel drept tot îndoit, deasupra lui. Răsuciți trunchiul spre dreapta, cu brațul drept sprijinit în spate și cu cotul stâng pe genunchi. Men­țineți poziția pe durata a 20 de res­pirații, după care schimbați partea.

C. Pentru picioare puternice: Ghemuirea

Stați drepți, cu picioarele depărtate, îndoiți genunchii și lăsați-vă pe vine. Căl­câiele rămân lipite de podea, spatele este drept și ceafa întinsă. Îndoiți brațele cu coatele în fața genunchilor și cu palmele lipite. Mențineți poziția, respirând de 20 de ori.

D. Pentru forță: Câinele cu capul plecat

Așezați-vă în patru labe, cu genunchii și brațele depărtate la lărgimea umerilor. Împingeți coccisul în sus, ținând picioarele cât mai întinse și lăsând capul să atârne relaxat între brațe. Mențineți poziția vreme de 20 de respirații.

E. Întărește abdomenul și mijlocul: Barca

Așezați-vă pe podea și ridicați picioarele întinse, cu labele și genunchii lipiți. Ridicați brațele înainte, până la nivelul umerilor, în așa fel încât corpul dvs. - cu spatele întins - să formeze un fel de "V". Mențineți poziția pe durata a 10 respirații.