VALENTINA MORARU - "Avem nevoie de toate animalele, fie ele frumoase, urâte, veninoase, blânde sau periculoase"

Florenta Oprisan
Biolog, singura femeie din România, specializată în șerpi

Șerpii sunt animale considerate "de temut" și sunt detestați prin satele noastre. Cum zice o vorbă din bătrâni, "dacă omori un șarpe, omori un drac și-un păcat îți va fi iertat". Este posibil ca tradiția creștină să fi alimentat legendele negative despre șerpi, aso­ci­indu-i cu demonii sau cu șarpele din rai care i-a în­tins Evei mărul, dar cel mai mult și mai mult, ne­cu­noașterea este cea care ali­mentează prejude­că­țile ne­fericite despre unele ani­ma­le. Astfel, se consi­de­ră, în general, că șerpii sunt dăunători și purtători de rău, deși cei mai mulți sunt inofensivi și neve­ni­noși și se hrănesc cu șoa­reci, oprin­du-i să se în­mulțească excesiv. Sau se crede, pur și simplu, că un șarpe trebuie ucis pe loc, imediat ce este întâlnit. Fondul nostru an­cestral, moș­tenit de la daci (sim­bolul lor spiritual era șar­­pele cu cap de lup) con­ține și un aspect pozitiv al șar­pelui. Șarpele, păzitor al casei și al sufletului, este una dintre cele mai răspândite credințe populare ro­mâ­nești. Îngăduința și respectul față de tot ce-i viu este o înțelepciune uitată la care vremurile ne obligă să ne întoarcem. Și-apoi, să nu uităm că toate ani­malele, chiar și cele urâte: șerpii, broaștele, insec­tele, păianjenii, râmele, liliecii, fac parte din eco­sistem, și dispariția uneia dintre ele se resimte ca un cataclism în echilibrul naturii. Despre necesitatea unei atitudini mai blânde și mai "creștine" față de aceste ființe dis­prețuite, despre prejudecăți alimen­tate de igno­ranța și de teama ancestrală față de ele, am stat de vorbă cu VALENTINA MORARU, her­pe­tolog, doc­torandă în biologie și împătimită iubi­toare de tot ce-i viu în pă­durile și câmpiile noas­tre.

- Sunteți singura femeie din România care studiază șerpii. V-ați luat licența cu o lucrare des­pre vipera de stepă. Destul de bizar...

- Nu știu cum am ajuns să fiu singura femeie specialist în șerpi din România! Pentru mine este un do­meniu pasionant, dar constat că oamenii au, în con­tinuare, prejudecăți, când aud de șerpi. În facul­tate (am făcut în paralel și Geografia, și Biologia) m-am atașat foarte mult de profesoara mea de Bio­geo­grafie, din cadrul Facultății de Geografie, prof. univ. dr. Maria Pătroescu și, la un moment dat, în­tr-o discuție legată de tema de licență de la Bio­logie, mi-a sugerat să studiez vipera de stepă din România (Vipera ursinii moldavica), apoi s-a răz­gândit și mi-a spus: "Lasă! Mai bine fă altce­va, nu cred că ăsta este un domeniu pentru fe­mei!" Atât mi-a trebuit! Să îmi spună că nu pot! Și de aici a în­ceput totul! Am luat le­gă­tura cu toa­te centrele uni­ver­sitare din țară, trimițând e-mail-uri și întrebând de profesori sau studenți pasio­nați de herpetologie (trebuie să precizez aici că herpe­to­logia este ramura zoologiei care studiază reptilele și ba­tracienii, adică șerpii, șo­pâr­lele, dar și broaștele). Așa am dat peste Alexan­dru Stru­gariu, stu­dent în ca­drul Facultății de Bio­logie a Universității "Al. I. Cuza" din Iași, un tânăr eminent, care a fost și este în con­ti­nuare mentorul meu în ale herpetologiei. De la el am învățat ce înseamnă să fii herpetolog și datorită lui am cunoscut și alți stu­denți pa­sionați, cu care în mo­mentul de față for­măm un grup foarte unit.

- Un pasionat de na­tură își manifesta, cu pu­țină vreme în urmă, pe un fo­rum de discuții între her­petologi, furia și tris­tețea pe care le resimțise când, pe litoral, cineva a omorât un șarpe mare, rar, dintr-o spe­cie protejată... Ce pu­tem face ca să schim­băm men­ta­litatea asta?

- Cu această pro­blemă ne con­frun­tăm și noi, zilnic! Multe mi­turi și su­perstiții despre broaște, șerpi și șo­pârle circulă și astăzi, în era științei, a teh­no­logiei și a accesului la informație, iar acestea diferă de la o regiune la alta a țării. În general, foarte multe animale sălbatice sunt inutile după părerea mul­tora, însă lucrurile din punct de vedere biologic nu stau nicidecum așa. Avem nevoie de toate, fie ele frumoase, urâte, veninoase, cu țepi, periculoase, blânde etc. Trăim într-un sistem biologic per­fect calibrat, iar omul este cel care adu­ce cele mai mari dezechilibre în acest sistem. Imaginați-vă că acest sistem funcționează ca o roată, iar dacă rând pe rând vom extrage câte o spiță, roata nu va mai fi la fel de sigură și eficientă și în­tr-un final se va prăbuși. Omul mo­dern nu mai știe să trăiască în armonie cu natura, și încă nu realizează că aces­te dezechilibre se vor întoarce asupra lui. În întâm­pinarea acestei probleme am reușit să finalizez de curând un proiect de infomare a publicului larg și am creat o pagină de internet: www. herpetolife.ro. Este un site științific de infor­mare și cultură eco­lo­gică dedicat amfibienilor și reptilelor din România și este singurul de acest gen din țară, poate chiar din lume (eu, momentan, nu am găsit unul asemănător). Iar al doilea lucru bun pe care l-am făcut pentru am­fibienii și reptilele din Ro­mânia, împreună cu grupul de prieteni și her­petologi cu care activez, este că am reușit să fim și "repre­zen­tanții legali" ai acestor specii. De câteva luni, am înființat o orga­nizație non­gu­vernamentală, numită "Grupul Herpe­tologic Mol­da­vica" care își propune să studieze și să ocrotească herpetofauna și mediul înconjurător. (Pentru a ne ur­mă­ri activitatea, ne puteți găsi și pe pagina de Facebook https://www. facebook.com/ GrupulMoldavica.)
Distrugerea sau deteriorarea habitatelor naturale (prin extinderea suprafețelor agricole, de pășunat, industriale și locuibile); despăduririle; uciderea de­li­­berată din motive de superstiție; colectarea speci­me­nelor pentru comerț sau în diverse scopuri far­ma­ceu­tice, turismul iresponsabil și traficul auto neprotectiv sunt doar câteva cauze prin care milioa­ne de exem­plare mor și multe dintre speciile de rep­tile și broaște dispar.

- Cum sună o pledoarie în favoarea lor?

- În țara noastră există 10 specii de șerpi. Dintre aceștia, 7 sunt complet inofensivi și doar 3 sunt specii veninoase, și anume, cele trei specii de vi­peră: vipera de stepă (Vipera ur­sinii), vipera comu­nă (Vipera berus) și vipera cu corn (Vipera ammo­dytes). Trebuie men­ționat faptul că viperele NU ata­că oamenii. Dacă cineva a fost mușcat, s-a întâmplat fie pentru că animalul a fost prins în mână, fie pen­tru că a fost călcat, iar ca orice animal sălbatic, și vipera se apără atunci când este atacată. Mușcăturile viperelor pot fi fatale în cazuri extrem de rare, cei mai sensibili la veninul lor fiind bătrânii, copiii și oamenii cu o stare de sănătate pre­cară. Din fericire, sunt specii pro­tejate de foarte multe legi, iar co­lectarea, uciderea, de­ran­jarea sau de­teriorarea habi­tatelor în care aces­tea tră­iesc sunt considerate in­fracțiuni. Dacă te apropii fără prejudecăți de toate aceste animale (broaște, șerpi și șopârle) vei des­coperi că poți învăța lucruri mi­nunate de la ele. De exemplu, la noi în țară există o specie de broască acvatică, numită "izvorașul cu burtă roșie" (Bom­bina bombina), al cărei compor­tament este foarte fru­mos și amuzant pentru mine. Dacă este prinsă, broscuța ia o po­ziție de apărare făcând pe mortul, cu abdo­menul în sus și cu membrele ante­rioare astupându-și ochii. La fel fa­ce și "șarpele de casă" (Natrix natrix): când se simte în pericol, face pe mortul și scoate limba afa­ră. Un alt compor­tament interesant este și cel al unei broscuțe numite "broas­ca de pământ brună" (Pelobates fuscus). Este o specie săpătoare, ce trăiește preponderent pe uscat, fiind întâlnită în apă doar în perioada de reproducere. Are activitate nocturnă, iar ziua stă în­gropată în sol la adâncimi de 30-50 cm. Este fascinant să o vezi cum se îngroapă în nisip cu pi­cioarele din spate. Sapă, sapă, se îngroapă până la jumătatea corpului, apoi iar sapă și îi rămân doar ochii afară, apoi iar sapă și dispare sub pământ. Dacă este deranjată, produce o secreție cu un miros asemănător celui de usturoi, iar dacă simte în con­tinuare amenințarea, se umflă, devenind destul de tare, și scoate un miorlăit puternic.

- În ce constă activitatea unui herpetolog? Se face teren? Aveți de povestit vreo întâmplare deo­sebită? - Unul din avantajele acestei meserii este acela că amfibienii și reptilele hibernează, deci, practic, pe teren nu ieșim decât din luna aprilie până în oc­tombrie, dar perioada variază puțin și în funcție de cât de târziu începe frigul sau cât de devreme vine căldura. Fiecare ieșire pe teren are surprizele ei, dar cea mai marcantă întâmplare, în care am simțit un gol imens în suflet și o neputință devastatoare în fața răutății oamenilor, a fost că, după aproximativ 7 ani de căutări și multe spe­ranțe, primul contact între mine și cel mai rar șarpe din România, ba­laurul dobro­gean (Elaphe sauromates), a fost unul trist. Acesta era mort în mijlocul unui drum de pă­mânt, călcat de o ma­șină de mare tonaj, care trans­porta piatră de la o ca­rieră din apropierea orașului Măcin, județul Tulcea. Mi-a venit să plâng când l-am văzut fără suflare... O altă întâmplare, dar de data aceasta fericită, a fost să gă­sesc în luna aprilie o viperă într-o cizmă. Eram pe teren în Delta Dunării, la Sf. Gheor­ghe, în căutarea vi­perei de stepă moldave, în apropierea unei gropi de gunoi, unde știam că este un habitat propice pentru ea. Căutând pe sub ce­lofane și resturi ma­teriale mai mari, am avut surpriza că, ri­dicând o cizmă de cau­ciuc ruptă, înă­untrul ei să găsesc ascuns un frumos exemplar care se pi­tise acolo, ca să trea­că cu bine peste noaptea friguroasă.

- Dacă vreunul dintre iubitorii de ani­male sălba­tice ar dori mâine să iasă în natură și să se bucure de întâlnirea cu aceste făpturi, unde i-ați re­comanda să se du­că?

- Oriunde, de la mare până la munte, în orașe sau în locuri neumblate, în livezi, grădini, pajiști, la­curi, râuri, păduri, arii protejate etc. Fie­care specie este adaptată unui habitat spe­cific. De exem­plu, șopârla de nisip (Eremias arguta deserti) poate fi întâlnită în zonele nisipoase de pe litoralul Mării Negre și în Delta Du­nării; broasca roșie de munte (Rana temporaria), poate fi întâlnită în regiunile montane, între 300 și 2000 de metri altitudine. Bineînțeles că cele mai mul­te exemplare vor fi găsite în ariile protejate din țară. Pe cei care doresc să aprofundeze acest do­meniu îi așteptăm să facă parte din echipa de voluntari ai ONG-ului nostru - Grupul Herpe­to­logic Moldavica -, și îm­pre­ună, vom putea des­coperi secretele și minună­țiile acestor animale, pre­cum și frumoasa viață de herpetolog.
- Pentru încheiere, un sfat concret: ce să facem dacă ne întâlnim cu un șarpe?
- Oamenii hiper­bo­li­zea­ză când vine vorba de șerpi, iar aceste exagerări sunt purtate de la o ge­nerație la alta. Aceste ani­male nu sunt nicidecum pe­riculoase. Majoritatea situațiilor în care un om a fost mușcat se datorează ex­clusiv curiozității sau relei lui voințe. Prima re­acție a șerpilor când văd un om este să se îndepărteze rapid. Ei nu atacă decât atunci când vor să se apere, și asta se întâmplă doar când nu mai au scăpare. În con­cluzie, atunci când întâlniți un șarpe, cel mai in­dicat lucru ar fi să îl lăsați în pace, și el va pleca în trea­ba lui. Omo­rârea lui va fi un sa­cri­legiu, nu un act de eroism și nici unul demn de laudă!

Foto: VALENTINA MORARU