RĂZVAN BUCUROIU - "La curțile Duhului" Vetre mânăstirești din Muntenia și Dobrogea

Sorin Preda
Carte frumoasă, cinste cui te-a scris

Rar mi s-a întâmplat să citesc o carte cu atâta plăcere. Rar mi-a fost dat să mă întâlnesc, prin scrisul altcuiva, cu gândurile și entuziasmele mele de o clipă. Așa învăluitor, precis și plin de scintilații stelare cum apare la o primă lectură, scrisul lui Răzvan Bucuroiu nu vrea să impună sau să lumineze propriu-zis nimic: nici teme, nici locuri, nici întâmplări sau mari povești fondatoare. Scrisul lui Răzvan Bucuroiu este unul simplu, discret, de însoțire. Un scris dia­pa­zonal, de control și de stârnire a ritmului, a res­pirației, a intensității pasului călcat. Restul (pri­virea, insistența, detaliul) aparține cititorului. Fără să impună nimănui nimic, fără să facă vreo­dată caz de propriile entuziasme, "La curțile Duhului" ne arată cum trebuie să ne apropiem de icoane, răclițe, peșteri sau superbe ca­tapetesme tra­fo­ra­te în lemn aurit, de tisă ori chiparos. Ne arată mai ales cum să păs­trăm tăcerea și să re­găsim cuvin­tele de rugăciune, în emoția unei stări, a unei imagini, a unei pro­misiuni de în­drep­tare.
La poarta de in­trare a oricărei mâ­năstiri, putem găsi, alături de un mic is­toric, și o coală plas­tifiată, pe care o mână autori­tară și în­dreptățită va fi apu­cat să scrie, apăsat și cu multe semne de excla­mație, ce nu trebuie făcut în sfântul lăcaș. In­trăm, deci, într-un presupus loc al mântuirii, în­soțiți de negații și mustrări im­plicite, legate de îmbrăcăminte, telefon mobil sau alte lucruri ce țin, strict, de buna noastră cu­viință. Nu sunt su­ficiente scenele apocaliptice din pridvor, în care păcatele sunt vizualizate suficient de plastic și de convingător. Trebuie ca cineva să ne mai cer­te o dată, să ne pună cu ge­nunchii pe grăunțe chiar dinainte de a greși, ui­tând cu desăvârșire esența, scopul sau noima acelui loc: anume, ce trebuie să facem în sfânta biserică, cum ne ru­găm, cum ne potrivim pașii, res­pirația și ritmul inimii, atunci când buzele noastre simt apropie­rea unor moaște de Sfânt. Ne ocupăm de intra­re, și nu de felul în care ieșim din biserică. Ne ocu­păm de amănunte și nu vedem întregul, lu­crarea, scara sprijinită pe o margine de cer. Poate că, în loc de interdicții, egumenii mânăs­tirii ar trebui să lase un loc liber și înrămat, în care fiece pe­lerin să-și scrie pro­priul gând, pro­pria sa dorință. Cam asta îmi pare a fi cartea prietenului Răzvan Bucuroiu - un loc liber și curat, pe care orice lector cre­din­cios să-l com­pleteze cu gân­duri și trăiri personale, cu impresii și imagini, cu stări și emoții netrăite vreodată în altă parte.
Sunt multe lucruri frumoase în cartea lui Răzvan Bucuroiu, dar cel mai minunat din toate îmi pare atunci când autorul observă că oamenii se mântuie ca mânăstirile - doi câte doi, adică perechi. Cu alte cuvinte, fiecare neputință a unu­ia se biruie cu putința celuilalt... Ava și uce­nicul. Pustnicul și iconarul. Sfântul și păcă­tosul. Cartea și cititorul ei... Cu sau fără noi, dru­mul con­tinuă. Pelerinajul, la fel. Să continuăm cău­tarea. Să nu ne oprim. Să iuțim pașii și să nu ne descurajăm, convinși fiind că frumosul, ca și sfințenia, nu au niciodată sfârșit.