Umăr la umăr cu plantele aromatice prezentate în numerele trecute se află o legumă extrem de modestă, dar care le bate prin popularitatea ei: ardeiul iute, "ciușca" oltenilor, sau "paprica" ardelenilor. Condiment și medicament, este nelipsit din preparatele internaționale, dar și de lângă farfuria cu ciorbă a românului. În vocabularul gastronomic, importat probabil de la englezi, ardeiul iute se mai numește și "chilli", denumire dată adesea și pulberii preparate din el (boiaua).
Descrierea plantei
Ardeiul iute este ușor de recunoscut când fructele ajung la maturitate. Fructul este subțire, alungit, uneori curbat, de obicei zbârcit după uscare, de culoare verde sau roșu aprins, dar pot fi și soiuri de alte culori (galbene și portocalii). Semințele sunt numeroase, sub formă de dischete mici și gălbui, de cele mai mute ori mai iuți decât pulpa.
Recoltare și uscare
Recoltarea fructelor de ardei iute se face eșalonat, în momentul când acestea au ajuns la maturitate, adică au devenit complet roșii. Dacă se dorește să se obțină pulbere de ardei, pulpa se separă de semințe. Dacă se vrea să se obțină tinctură, oțet sau ulei de ardei, se lasă și pulpa, și semințele laolaltă, ardeiul secționându-se longitudinal, prin această operațiune grăbindu-i-se uscarea. De obicei, în gospodăriile țărănești, ardeiul se înșiră pe o ață și se pune la uscat, la soare. După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă. Mărunțirea se realizează înaintea utilizării.
Precauții în timpul recoltării și manipulării! Se spală bine mâinile și uneltele folosite și se evită contactul cu zona ochilor, pentru a preveni iritațiile oculare.
Compoziția chimică
Ardeiul iute conține alcaloizi, dintre care cel mai important este capsaicina, care imprimă gustul iute și arzător. Mai conține și capsicină, care are acțiune puternic rubefiantă (revulsivă), adică înroșește și încălzește zona pe care se aplică preparatul. Ardeiul iute are o mare cantitate de vitamina C. Biochimistul maghiar Szent Gyorgyi, laureat al Premiului Nobel, a extras din ardeiul iute, pentru prima dată, vitamina C în stare cristalizată.
Preparate din ardei iute
Pulberea (Boiaua de ardei iute)
Se folosește metoda clasică de măcinare printr-o râșniță de măcinat piper. Se macină pulpa uscată, fără semințe. Se întrebuințează pentru condimentarea alimentelor, când urmărim să dăm savoare deosebită preparatelor și, totodată, să obținem și efecte terapeutice, în special în stimularea secreției gastrice, de la nivelul stomacului. (De știut: boiaua de ardei iute, care se găsește în raioanele de condimente din magazinele alimentare, este un amestec de pulbere de ardei iute și diverși diluanți - amidon, lactoză.)
Tinctura
Mod de preparare: 10 g de ardei iute uscat și mărunțit groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop care picură. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Oțetul medicinal
Mod de preparare: 10 g ardei iute, mărunțit groscior, se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet, de preferat din vin. Urmează apoi filtrarea și păstrarea în flacoane brune. Se utilizează extern.
Uleiul terapeutic
Mod de preparare: 10 g ardei iute uscat, măcinat groscior, se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui câteva minute pe baie de apă, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folosește extern, mai ales în bolile de natură reumatică.
Recomandare: pentru cei care nu suportă senzația de iuțeală a ardeiului se recomandă ca el să fie prăjit, înainte de a-l folosi în alimentație, în ulei de floarea-soarelui. Devine mai puțin iute.
Tratamente interne cu ardei iute
Ca să putem folosi ardeiul iute intern, întreg aparatul digestiv (esofag, stomac, intestine, anus și rect) trebuie să fie sănătos, altfel pulberea sau tinctura administrate oral pot cauza iritații, arsuri, alergii, hemoragii.
• Insuficiența secreției gastrice - hipoclorhidrie sau aclorhidrie
Are ca rezultat fenomenul dispeptic, care se manifestă prin balonări și senzație de greutate în epigastru.Secreția gastrică are ca rezultat sucul gastric (un adult secretă până la 1,5 l de suc gastric în 24 de ore), acesta fiind compus în principal din acid clorhidric și pepsină.
Sucul gastric joacă un rol important, alături de secreția biliară, în digestia și absorbția alimentelor. Folosirea preparatelor din ardei iute este o soluție naturală ideală de stimulare a secreției gastrice.
Se folosește pulberea de ardei iute adăugată în mâncare, sau tinctura, câte 3 picături, puse într-o linguriță cu miere. Se administrează înainte de masă.
• Bolile frigului (hipotermie și degerături)
Tinctura de ardei iute, câte 5 picături, de 3 ori pe zi, puse într-o linguriță cu miere, și uleiul terapeutic, aplicat local, de 2 ori pe zi, sunt metode eficiente pentru combaterea hipotermiei și a degerăturilor provocate de expunerea prelungită a extremităților organismului la frig.• Boli virale
Virușii ce provoacă boli - precum gripa și virozele căilor respiratorii superioare - pot fi distruși cu tinctura de ardei iute: se iau câte 3 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o linguriță de miere, în perioada de incubație a lor.• Bolile oncologice, ca terapie de prevenție
Pulberea pusă în mâncare și tinctura de ardei iute (câte 3 picături, de 2 ori pe zi, luate într-o linguriță cu miere, după masă), ne pot feri de bolile canceroase, cu condiția să fie consumate în mod constant.Tratamente externe
Preparatele farmaceutice obținute din ardei iute au o mare eficiență ca tratamente externe (de uz topic) pentru diferite afecțiuni.
•
Boli de natură inflamatorie, de tip reumatic - artroze, gonartroze, poliartralgii, gută, poliartrită reumatoidă
Se recomandă folosirea oțetului sau a tincturii sub formă de cataplasme sau prișnițe, aplicate pe locul dureros.
Plasture de om sărac
Într-un repertoar de rețete din arhiva Farmaciei "Faltis" am găsit metoda de preparare a unui plasture pentru dureri reumatismale intitulat sugestiv (datorită prețului acceptabil) "Plasture de om sărac". El se prepara frecvent la Farmacia Faltis și se poate prepara și în casă.
În trecut, "Plasturele de om sărac, remediu suveran împotriva durerilor reumatice", era un leac pentru buzunarul omului sărac, remediu contra durerilor aparatului locomotor sau de natură reumatică, mai ales pentru cei care depuneau un efort fizic, cum ar fi hamalii, pescarii, muncitorii în construcții care locuiau în Brăila pe vremea farmacistului Faltis (anii 1900). Plasturele se obținea printr-un procedeu foarte simplu: se îmbiba o bucată de tifon cu tinctură de ardei iute, se lăsa la uscat și apoi se lipea pe un suport adeziv, cum ar fi azi leucoplastul simplu. Se aplica pe locul dureros. Tot pe vremea lui Faltis, se prepara un liniment contra durerilor de oase (dureri care pot fi atât de natură reumatică, cât și apărute în urma unor eforturi fizice deosebite, de exemplu în cazul sportivilor) în care una din componente era tinctura de ardei iute. Preparăm și astăzi acest remediu, care este foarte solicitat, sub denumirea simplă de Spirt de oase. Eficacitatea spirtului de oase este potențată de folosirea lui în alternanță cu crema numită Benzofenil forte.
• Afecțiunile osteoarticulare - dorsalgii, lombosciatică
Fricționări locale cu tinctură sau oțet, seara, după care zona fricționată se oblojește cu materiale ce țin de cald (fular, blană, flanel din lână etc).• Alopecie sau calviție
Masaje locale, din trei în trei zile, pe pielea capului, folosind oțetul sau (dacă pielea capului este uscată) uleiul terapeutic din ardei iute.
O formulă îmbunătățită constă în folosirea unui amestec de tinctură de ardei iute și tinctură de usturoi.
Farmacia Faltis prepară o loțiune contra căderii părului ce are în compoziție și tinctură de ardei iute, alături de tinctura de china și de nuc.
Notă: Se apropie culesul viilor, și cei care au o boltă de viță în jurul casei, o grădină de vie cu struguri roșii pot obține din tescovina rămasă după stoarcerea strugurilor un excelent preparat, bogat în resveratrol natural, antioxidantul secolului 21. Se folosește ca terapie complementară ce previne îmbătrânirea prematură care este, în primul rând, un proces oxidativ provocat de radicalii liberi. Utilizarea tescovinei le este recomandată atât celor sănătoși, cât și celor bolnavi. Pentru o procesare cât mai corectă a tescovinei, le stau la dispoziție amatorilor cu toate informațiile necesare, iar celor care nu au posibilitatea să obțină pulberea de tescovină în gospodărie, Farmacia Faltis le oferă această pulbere, precum și capsule cu semințe micronizate din struguri, începând cu sfârșitul lunii septembrie, 2014.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.