"Despre omenie, profesionalism și nesimțire"

Cititor Formula AS
Stimată redacție,

Sunt un om de aproape 70 de ani. Permiteți-mi să vă povestesc o întâmplare petrecută în urmă cu pes­te 60 de ani. Era prin anul 1951-52, aveam 7-8 ani. Locuiam într-un cartier mărginaș al Ploieștiului, și la acea vreme mai aveam patru frați: doi mai mici și doi mai mari, apoi au mai venit doi. Suntem șapte frați. În acea vară mă simțeam rău. Aveam febră, mă dureau în­cheieturile picioarelor, iar mama m-a trimis la circa medicală. Dispensarul era destul de departe: 2,5-3 km. Când am intrat la medic și m-a consultat, a che­mat asistenta și i-a spus că el lipsește o vreme pentru a merge cu mine să mă interneze la spitalul de copii. Aveam reumatism poliarticular! A impro­vizat ceva pe bicicleta cu care circula și m-a dus la spital, apoi mi-a anunțat familia. Am început un tratament extrem de agresiv, cu poțiuni de salicilat, clisme cu sa­licilat, injecții intravenoase (glucosalil). Nu apă­ruse cortizonul încă. Am stat în spital cam o lună. Ei bine, vreau să vă spun că zilnic, dar absolut zilnic, pe toată perioada internării, acest OM m-a vizitat (pre­supun că și pe ceilalți copii din alte sa­loane, dacă exis­tau). Stătea câteva minute, mă consul­ta, mă încu­raja, se ridica de pe pat, băga mâna în halat și îmi punea pe noptieră o ciocolățică sau un pachețel de biscuiți, un tub de mentosan, bomboane etc., apoi mă mângâia pe cap și pleca zâmbind; tot dânsul mi-a anunțat familia când urma să mă ex­ternez (părinții veneau în vizită numai joia și du­minica). Acest DOCTOR vorbea blând cu toți, se adresa femeilor cu copii, cu "mamă dragă", indiferent de gradul aces­­tora de instruire sau de condiția so­cială. Din păcate, peste câțiva ani, acest OM a plecat în Israel! A fost plâns și regretat de toată lumea, ca și cum fiecare pierduse o rudă foarte apropiată.
De-a lungul vieții, am întâlnit medici de toate categoriile: unii condiționau actul medical sau nu te băgau în seamă dacă nu erai "atent", dar am întâlnit și oameni minunați, profesional și uman. Ce păcat că avem din ce în ce mai mulți din prima categorie!
Cumnata mea avea nevoie de o operație minoră, dar sâcâitoare, și când a ajuns la spital, asistentul pro­fesorului i-a spus că poate rezolva problema chiar în acea zi (ea fiind din alt județ), dar la clinica privată a profesorului, în schimbul unei sume pe care ea o dobândește în circa 5 luni din pensie. În urma refu­zului, asistentul, vădit nervos, i-a spus că o va pro­gra­ma la spital când are loc; poate dura și o lună. În săp­tămâna următoare și-a rezolvat problema me­dicală în alt oraș, cu cheltuieli financiare mi­ni­me.
Vă mai rețin atenția cu o întâmplare legată de mine. În urmă cu câțiva ani, aveam nevoie de o scri­soare medicală de la un doctor internist, pentru ca medicul de familie să-mi prescrie niște medica­men­te. Am mers la o policlinică, cu trimitere, am intrat în cabinetul internistului; întregul birou era plin cu atenții: pungi cu cafea, cosmetice, flori, pachete unele peste altele, iar doamna doctor desfăcea o ca­serolă cu înghețată, din care a început să mănânce, spu­nându-mi că i-a adus-o un pacient. Așa s-a des­fășurat dialogul sau, mai bine zis, monologul cu ea. Într-un târziu s-a oprit din plescăit, a pus caserola pe puținul loc rămas liber pe birou și mi-a dat o tri­mitere pentru o radiografie gastrică. Controlul l-am făcut, firește, la un alt doctor.
Concluziile le trageți dvs. Eu am relatat numai lu­cruri care mi s-au întâmplat mie, nu din auzite sau povestite.

AURELIA ZIDARU - Ploiești, jud. Prahova