- "Genul masculin" de pe întreaga planetă, și românii nu fac excepție, se confruntă cu probleme sexuale: lipsa libidoului, ejaculare precoce, chiar și impotență, de la vârste din ce în ce mai tinere. Ce vânt rece bate prin iatacurile iubirii?
- Trebuie să se știe că excitarea sexuală masculină este un proces complex, care implică creierul (responsabil de stările psiho-emoționale), hormonii, nervii, mușchii și vasele sanguine. Tonusul musculaturii netede din corpii cavernoși ai organului sexual este controlat prin procese biochimice, reglate de sistemul nervos central și periferic. La bărbatul sănătos, stimularea sexuală declanșează în organism eliberarea de oxid nitric (substanță neurotransmițătoare), care determină activarea unor alți mediatori ce duc la relaxarea musculaturii netede peniene, producându -se astfel vasodilatație. Acumularea de sânge în cavitățile corpilor cavernoși duce la procesul fiziologic de erecție. Disfuncția erectilă poate fi cauzată de o problemă la oricare dintre aceste niveluri.
Conform rezultatelor unui studiu desfășurat în România, 25% din bărbații cu vârsta peste 35 de ani au probleme de dinamică sexuală. Dar la medic s-au prezentat doar 17% din cei care au declarat că suferă de disfuncții erectile, iar dintre aceștia, doar 7% au urmat un tratament. Datele la nivel mondial sunt asemănătoare, deci ne confruntăm cu un adevărat flagel, ceea ce duce și la scăderea natalității.
În cele mai multe cazuri, disfuncția erectilă poate fi cauzată de probleme fizice: boli de inimă, vase de sânge înfundate (ateroscleroză), nivel ridicat de colesterol, tensiune arterială, diabet, obezitate, sindrom metabolic (afecțiune care implică creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului și a nivelului de insulină), Parkinson, scleroză multiplă, accident vascular cerebral, dereglări hormonale (nivelul scăzut de testosteron sau creșterea prolactinei), boala Peyronie (apariția de țesut cicatricial în interiorul penisului).
Disfuncțiile erectile pot avea însă și cauze psihologice. Creierul joacă un rol-cheie în declanșarea unei erecții, începând cu pârghiile psihologice, care duc la excitarea sexuală. Depresia, stresul, anxietatea, problemele în relațiile interpersonale, conflictele în cuplu, autodevalorizarea prin experiențe sexuale cu partenere nepotrivite, fobiile și aversiunile față de parteneră, incapacitatea de a împleti sentimentele cu dorința sexuală, complexele legate de procesul de îmbătrânire sau de constituția fizică pot bloca dorința sexuală, astfel provocând sau agravând disfuncția erectilă.
În apariția disfuncțiilor erectile mai sunt implicate și unele medicamente (pentru boli cronice, antidepresivele, antiandrogenicele), tratamentele pentru cancer de prostată sau adenom de prostată, intervențiile chirurgicale sau leziunile care afectează zona pelviană ori măduva spinării, fumatul, alcoolismul, consumul de droguri. Unii cercetători din domeniul alimentar atrag atenția asupra consumului de carne industrializată - păsări și animale crescute intensiv, hrănite cu hormoni estrogeni pentru dezvoltare rapidă. Ei afirmă că hormonii din hrana animalelor ajung, prin consum, în organismul uman și dereglează echilibrul hormonal, mai ales în cazul sexului masculin, la care nivelul de estrogeni trebuie să fie mai scăzut. Nu s-au făcut studii medicale concludente în acest sens, dar este bine să ținem cont de acest aspect, măcar preventiv, atunci când ne alegem alimentele!
- Există multe forme de manifestare a "slăbiciunii" sexuale... Care dintre acestea este mai gravă și mai greu de tratat?
- Orice problemă de potență este numită, generic, disfuncție erectilă, și se traduce prin incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție suficientă pentru desfășurarea unui act sexual satisfăcător. Nu contează dacă-i ejaculare precoce sau impotență! Ideea este următoarea: dacă apar probleme doar din timp în timp, nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Însă, dacă disfuncția erectilă se manifestă frecvent, provoacă stres suplimentar, încrederea în sine a bărbatului este afectată și se poate ajunge la probleme în relația de cuplu, trebuie consultat medicul. La ora actuală, este unanim acceptat faptul că procesul de îmbătrânire și bolile vasculare sunt cei mai importanți factori de risc pentru apariția disfuncției erectile.
Sinceritatea pacientului este esențială
- Cum se manifestă aceste probleme? Care sunt primele semne îngrijorătoare?
- Primele simptome ale disfuncției erectile pot apărea brusc sau într-o evoluție lentă: declanșarea dificilă a unei erecții, dificultăți în menținerea erecției pe parcursul contactului sexual, ejaculare precoce sau chiar absența totală a erecției. La acestea se adaugă uneori și lipsa libidoului (dorință sexuală redusă). Cert este că aceste simptome pot apărea chiar și într-un cuplu armonios, în care partenerii împărtășesc sentimente puternice!
- Cât de importantă este discuția cu pacientul în stabilirea diagnosticului?
- Anamneza amănunțită este foarte importantă. Aflăm din discuția cu pacientul în ce constă disfuncția, frecvența cu care se manifestă și când au apărut primele simptome. Cunoașterea istoricului medical, examenul fizic general și local sunt la fel de importante, deoarece putem să căutăm cauzele disfuncției prin analize de laborator sau alte investigații. Ecografia, analizele de sânge și urină fac parte din protocolul stabilirii diagnosticului. Cu această ocazie, putem depista și alte afecțiuni de care pacientul cu disfuncție erectilă poate să sufere fără să știe! Uneori, avem nevoie și de examene multidisciplinare - consulturi neurologice, endocrinologice, cardiologice, psihiatrice. Desigur, la persoanele mai în vârstă, situația este cu totul alta: durează mai mult timp până la obținerea unei erecții, care nu va fi la fel de fermă ca-n tinerețe. Aceasta nu este neapărat o consecință directă a îmbătrânirii, ci, foarte posibil, rezultatul unor probleme de sănătate acumulate sau a medicației pentru diverse boli cronice.
Sinceritatea pacientului este esențială în comunicarea cu medicul curant, pentru stabilirea diagnosticului și a atitudinii terapeutice ulterioare. Mulți bărbați n-au curajul să discute cu medicul sau cu partenera despre disfuncția erectilă de care suferă, dar trebuie să știe că există soluții medicale care-i ajută să depășească problemele cu care se confruntă. Faptul că nu pot obține sau menține o erecție, chiar și în prezența stimulilor sexuali ai partenerei, poate fi semnul unei afecțiuni organice care are nevoie de tratament. Tratarea problemei de sănătate care cauzează disfuncția erectilă poate rezolva totul! Dacă tratamentul bolilor depistate nu ameliorează disfuncția erectilă, se pot folosi medicamente și tratamente specifice, care dau rezultate rapide în astfel de cazuri.
- Disfuncțiile erectile pot genera și complicații?
- Disfuncțiile erectile nu afectează sănătatea, însă pot duce la complicații de ordin relațional și social. O viață sexuală nesatisfăcătoare induce stres suplimentar, anxietate, jenă, ceea ce duce la pierderea încrederii și a stimei de sine a bărbatului și la distrugerea lentă a relației de cuplu. Nu puține cupluri s-au despărțit din acest motiv, chiar dacă asta în mediul juridic se numește "nepotrivire de caracter"!
- Care sunt principalii factori de risc implicați în declanșarea disfuncțiilor erectile? De ce ar trebui să se ferească bărbații?
- Bolile cronice contribuie la instalarea disfuncțiilor erectile - în special diabetul și problemele cardiovasculare. Fumatul îngreunează fluxul de sânge spre vene și artere. De altfel, chiar și pe pachetele de țigări este specificat faptul că, în timp, consumul de tutun poate cauza probleme de sănătate cronice care duc la disfuncții erectile. Excesul de greutate este un alt factor de risc, mai ales în cazul persoanelor care suferă de obezitate. Și tratamentele medicale locale, cum ar fi chirurgia prostatei sau radioterapia pentru cancer pot duce la impotență sau disfuncții erectile, deoarece leziunile pot deteriora nervii care controlează erecția. Medicamentele sunt la fel de periculoase, în special antidepresivele, antihistaminicele și medicația pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, pentru dureri sau pentru cancerul de prostată. Problemele psihologice - stresul, anxietatea sau depresia - pot afecta în aceeași măsură potența. Consumul de droguri și de alcool duce la disfuncții erectile, mai ales dacă vorbim despre dependențele pe termen lung. Plimbarea prelungită cu bicicleta poate fi un factor de risc, deoarece comprimă nervii și poate afecta fluxul de sânge spre penis, ceea ce duce la disfuncții erectile temporare.
"Se poate apela și la metodele naturale de tratament"
- Care sunt cele mai eficiente metode de tratament și în ce constau acestea?
- Tratamentul disfuncției erectile depinde de cauzele apariției, de factorii determinanți și de toleranța pacientului la tratament. Terapia psihologică este foarte importantă în toate formele de disfuncție erectilă. Abordarea minuțioasă a acestui aspect și combaterea anxietății sexuale este parte integrantă a intervenției terapeutice pentru toți pacienții. Psihoterapia ca metodă exclusivă poate fi utilă atunci când nu se descoperă o cauză organică. De asemenea, psihoterapia are eficiență maximă în cazurile de disfuncție erectilă psihogenă, conferind pacientului suficientă încredere în sine pentru a genera un rezultat terapeutic pozitiv.
Pacienții cu disfuncții erectile pot folosi și remedii naturale sau metode alternative de tratament. Multe dintre formulele naturale recomandate în disfuncții erectile conțin Yohimbina, Ginseng sau Ginkgo Biloba. Yohimbe este o plantă de origine africană. Extractul din scoarța arborelui Corynanthe Yohimbe conține alcaloizi care luptă cu impotența. Yohimbina se extrage și a fost utilizată timp de sute de ani de vindecătorii tradiționali pentru tratarea problemelor sexuale la bărbați. La experimentele pe animale s-a constatat îmbunătățirea libidoului și a volumului de material seminal. Ginsengul roșu coreean este foarte eficient, cu efect dovedit asupra creșterii tonusului general și al libidoului, concomitent cu reducerea stresului și anxietății. Iarba-caprei (Epimedium) a fost utilizată intens în medicina chineză și indiană, ca afrodisiac. Cercetătorii au stabilit că extractul din această plantă crește fluxul de sânge la nivelul țesuturilor penisului. Chiar și nivelurile de testosteron s-au îmbunătățit la subiecții pe care s-au făcut studiile. Tongkat Ali are capacitatea să crească nivelul de testosteron și producția de spermatozoizi. Totodată, principiile active ale plantei sporesc nivelul de energie și îmbunătățesc activitatea sexuală. Folosit în scop terapeutic de chinezi și japonezi de mii de ani, Ginkgo Biloba are acțiuni benefice nu doar asupra creierului și a memoriei. Studii recente au demonstrat că extractele din Ginkgo Biloba cresc fluxul sanguin la nivelul penisului, fiind un remediu eficient pentru disfuncțiile erectile cauzate de depresie sau anxietate. Paleta de remedii naturale este mult mai largă, iar combinațiile între diferite remedii (sub formă de pulbere, decocturi sau ceaiuri) s-au dovedit eficiente în reducerea simptomelor disfuncțiilor erectile și restabilirea vigorii sexuale la mulți pacienți. Însă administrarea acestor remedii trebuie făcută la indicația unui medic specialist în Ayurveda sau a unui fitoterapeut, astfel încât să nu interacționeze cu medicația alopată.
Terapia orală de ultimă generație a modificat în mod radical abordarea tratamentului disfuncției erectile. Putem apela la medicamente eficiente (Viagra, Cialis, Levitra, Staxyn), care sporesc efectelele oxidului nitric. Acesta crește fluxul de sânge și permite obținerea unei erecții ca răspuns la stimularea sexuală. Tratamentele orale au răspuns rapid și restabilesc încrederea în sine a pacientului. Sunt simplu de administrat, însă au rolul de a asista doar inițierea erecției, în prezența stimulării sexuale, iar efectul lor este valabil numai o perioadă limitată de timp. Unii dintre pacienți nu sunt pe deplin satisfăcuți de terapie, continuă să sufere o deteriorare semnificativă a calității vieții și a relațiilor de cuplu. Mulți și-au manifestat nemulțumirea, motivând că au erecții insuficient de ferme, efect ocazional sau absența totală a efectului. Aceste medicamente au însă și efecte secundare, de aceea nu toți bărbații le pot folosi pentru tratamentul disfuncției erectile. Sunt chiar periculoase dacă pacientul ia medicamente pe bază de nitrat, prescrise pentru dureri în piept (angină pectorală), subțierea sângelui (anticoagulante), blocante alfa pentru prostată mărită sau pentru hipertensiune arterială. De asemenea, nu sunt recomandate persoanelor cu boli de inimă sau insuficiență cardiacă, cu accident vascular cerebral, cu hipotensiune sau hipertensiune arterială, cu diabet zaharat necontrolat.
Există și terapii intracavernoase (injecții în baza penisului) sau transuretrale (plasarea unui supozitor minuscul în uretră). În majoritatea cazurilor, administrarea transuretrală este mai ușor acceptată decât injecțiile intracavernoase, însă în primul caz, poate surveni absorbția sistemică, având drept rezultat apariția hipotensiunii arteriale. Injecțiile intracavernoase se folosesc mai ales în cazurile de inervație deficitară (după operații pelviene, fără cruțarea fibrelor nervoase ce răspund funcției erectile), rata eficacității fiind mare la bărbații cu disfuncție erectilă organică. Însă reacțiile adverse (priapismul, fibroza) și insatisfacția legată de procedura injectării limitează utilitatea acestui tratament.
La bărbații cu disfuncție erectilă asociată cu hipogonadism indicăm terapia de substituție androgenică. Pe lângă funcția sexuală, acest tratament ameliorează dispoziția, densitatea osoasă și forța musculară a pacientului. Androgenii pot fi administrați pe cale orală, injectabilă și transdermică. Ei sunt indicați strict pentru pacienții cu disfuncție erectilă asociată cu hipogonadism.
Bărbaților în vârstă sau celor la care terapiile prezentate nu dau rezultate le putem recomanda dispozitive cu vacuum, pentru producerea erecției. Realizate dintr-un cilindru de plastic, se aplică pe penis și se conectează la o pompă ce creează un vacuum parțial. Sângele se acumulează la nivelul penisului, care devine rigid, apoi se plasează un inel la baza penisului, pentru a menține erecția. Se știe că reacțiile adverse determinate de această metodă sunt senzația de amorțeală și ejacularea tardivă, dar până acum niciun pacient nu s-a plâns de acest lucru!
Protezele peniene pot fi utilizate la pacienții care nu pot beneficia de terapiile mai puțin invazive. Cele mai avansate modele constau în cilindri cu soluție salină, plasați în interiorul corpilor cavernoși. Fluidul este transferat dintr-un rezervor în cilindri printr-un mecanism cu pompă, având ca rezultat apariția unei erecții ferme. Revenirea la volumul normal se obține prin activarea unui mecanism de eliberare. De asemenea, putem face și intervenții chirurgicale în scopul restabilirii afluxului vascular.
"Pacientul trebuie să știe că disfuncția erectilă nu este ca o boală a copilăriei, care se face o singură dată în viață. Recidivele pot apărea oricând"
- Odată terminat tratamentul, pacientul va avea o viață sexuală împlinită, sau există riscul recidivei?
- Odată cu terminarea tratamentului și cu reluarea unei activități sexuale normale, pacientul trebuie să știe că disfuncția erectilă nu este ca o boală a copilăriei, care se face o singură dată în viață. Recidivele pot apărea oricând, dacă intervin din nou factorii declanșatori ai afecțiunii. Perioadele prelungite de stres, reluarea unor obiceiuri nocive, ca fumatul și consumul excesiv de alcool, nerespectarea timpului de odihnă, menținerea unei atmosfere tensionate în familie sau alegerea unei partenere nepotrivite pot redeclanșa apariția disfuncției erectile. De asemenea, netratarea afecțiunilor organice asociate, abuzurile alimentare, sedentarismul și obezitatea pot duce la reapariția disfuncției erectile.
- Ce sfaturi aveți pentru domnii care se confruntă cu astfel de probleme?
- Odată apărută disfuncția erectilă, în viața pacientului survin modificări importante, generate de pierderea încrederii în sine. Nu de puține ori, bărbații afectați se confruntă cu episoade depresive, fapt ce le accentuează disfuncția erectilă, închizându-se astfel "cercul vicios". Prezentarea la medicul specialist, acceptarea realității și începerea de urgență a tratamentului recomandat sunt "scurtături" spre revenirea la o viață normală. Orice tratament va fi instituit numai de medic! Sfătuiesc pacienții să nu folosească din proprie inițiativă medicamente sau leacuri băbești în tentativa de a-și rezolva problema prin autotratament, aceste acțiuni ducând uneori la complicații grave. Renunțarea la obiceiurile nesănătoase (fumatul, consumul excesiv de alcool, de droguri etc.) ajută la atingerea scopului terapeutic. De asemenea, implicarea partenerei de viață în terapia disfuncției erectile (pentru că femeile sunt de multe ori mai înțelegătoare decât credem noi, bărbații!), climatul de armonie în familie și susținerea ei în efectuarea tratamentului reprezintă o garanție în asigurarea succesului terapeutic. Nu în ultimul rând (și aici mă adresez mai ales cititorilor bărbați care nu au astfel de probleme!), trebuie să prevenim apariția bolilor cronice generatoare de disfuncții erectile, prin controale periodice regulate, să reducem - atât cât este posibil - stresul, să combatem sedentarismul prin exerciții fizice zilnice. După cum vedeți, dacă sunt respectate întocmai, regulile generale de viață sănătoasă pot împiedica apariția disfuncțiilor erectile.
D-l dr. NICOLAE VLAICU poate fi contactat la tel. 0723/12.49.94 sau 021/301.76.76