Adio, vacanță! Înapoi, la muncă!

Rodica Demian
- Sugestii pentru a vă despărți de vacanță fără nostalgie și fără stres -

- Ați profitat de vacanță pentru a vă reîncărca bateriile. Iată însă că revenirea la vechile obligații de acasă spulberă tonusul și amintirea zilelor însorite, amenințându-vă cu o porție bună de stres. Încet-încet, energia se scurge în pământ și locul ei îl ia oboseala. Există, totuși, metode de a prelungi binele fizic și sufletesc al vacanței. Puțină organizare cotidiană și o bună folosire a timpului vă vor ajuta să vă păstrați echilibrul -

I. ACASĂ

Aveți senzația că trăiți într-o permanentă alergă­tură, că vă lipsește timpul pentru a vă ocupa de fami­lie? Că presiunea pe care viața cu grijile ei o exercită asu­pra ner­vilor dvs. vă face să vă simțiți un om ter­mi­nat emoțional și afectiv? Apărați-vă! Înainte ca o nouă zi să devină o cor­voadă, învățați să vă organizați. Nu știți ce forță are acest cuvânt.

Ziua de mâine să-nceapă seara

Poate părea un sfat de prisos, dar pentru ca "ziua bu­nă să se cunoască de dimineață" e nevoie ca ea să fie bine pusă la cale din timp. Din seara precedentă, adică. Nu e nevoie de cine știe ce efort. Concentrați-vă asu­pra urgen­țe­lor pe care va trebui să le rezolvați di­mineața și înju­mă­tă­ți­ți-le conținutul. În cazul în care aveți copii de vâr­stă școlară, verifi­ca­ți-le de cu seară ghioz­danul și puneți-le la înde­mână hainele pentru a doua zi. Așter­neți și masa pen­tru micul de­jun, astfel ca dimineața să turnați doar ceaiul în căni. Încet-încet, noua orga­nizare a timpului va deveni o obișnuință și un procedeu antistres.

Nu mai mult de o corvoadă pe zi

Gătit, spălat, călcat, curățenie, ședință cu pă­rin­ții la școală... nu lăsați să se-adune prea multe sarcini pe umerii dvs. și nu renunțați la finalul de săptămână din cauza lor. Ideal ar fi - spun psi­hologii - să nu înde­pliniți mai mult de o "corvoadă" pe zi și să nu renun­țați la mai mult de un week-end pe lună, pentru a rezolva întâr­zierile casnice. Două zile de liber­tate și odihnă din șapte sunt obligatorii pentru menținerea echilibrului nostru nervos.

Nu neglijați viața de cuplu

Evitați să "deversați" asupra tovarășului sau tova­rășei dvs. de viață oboseala și enervarea insta­late la capătul zilei. Dacă la locul de muncă ați fost dispo­nibili și ați reușit să zâmbiți, de ce n-ați fi la fel și acasă? Rezervați-vă cel puțin o jumătate de oră pe seară pentru o discuție plăcută și liniștită des­pre problemele zilei care a trecut, dar fără a vor­bi prea mult despre muncă. Nu lăsați ca tele­vizorul să ocupe spațiul rezervat pentru dialog. Dacă nu, încet-încet, vă veți simți plictisiți și în­străi­nați.

Jucați-vă și râdeți cât mai mult cu copiii

După o zi de lucru, nu e prea ușor să rămâneți calmi și destinși când, odată ajunși acasă, vă găsiți copiii la joacă, cu temele lăsate de izbeliște și cu hai­nele de școală "semănate" prin dormitor. Sigur, sunteți rupți de oboseală, dar înainte de-a vă lăsa nervii să explodeze, trageți aer în piept. Copiii as­cul­tă mai de­gra­bă de un ton normal decât de țipete iste­ri­zate. Și nu uitați: drept recompensă pentru strădania lor, acor­dați-le un timp special, în care să vă povestească de școală, de jocuri, de prieteni. Ascultați-i cu atenție, dați-le sfaturi și râdeți cu ei. Dar sincer! Prefăcătoria se simte, iar pe dvs. vă obosește mai rău. O relație prin­ci­pială, dar relaxată cu propriii dvs. copii, e de natură să nu vă fure energia acumulată în vacanță, ci să vă mai facă un plin. Firescul și dragul relațiilor familiale sunt o sursă de forță interioară și echilibru. Nu trișați!

Mișcați-vă! Practicați un sport!

Peste vară, în vacanță, v-ați plimbat, ați urcat pe dru­muri de munte, ați înotat, ați dansat... Continuați mai de­parte acest parcurs. Activitatea fizică eliberează en­dor­fine, hormonii naturali ai destinderii și stării de bine. Ritmul indicat? O dată, de două ori pe săptă­mână, cel puțin o jumătate de oră. Momentul? După serviciu sau sâmbăta și duminica (pentru persoanele foarte ocupate). Dacă sunteți căsătoriți, ideal ar fi să faceți o dată pe săp­tămână o alergare în doi. Fiți siguri că energia acu­mu­lată în vacanță se va dubla.

Învățați să vă răsfățați

Acordați-vă zilnic un spațiu strict personal. Uitați de televizorul care ne mănâncă orele li­bere și viața. As­cul­tați muzică rela­xantă, citiți, ocupați-vă de florile din gră­dină sau din apartament, mângâiați-vă pisica sau dați o tură cu patrupedul dvs. prin cartier... O altă sugestie ar fi să vă ocupați de felul în care arătați. O baie de aburi cu mu­­șețel, puțină cosmetică facială, câ­teva exerciții yoga de relaxare, toate astea optimi­zează dorința de-a plăcea și de a fi sănătoși. O jumăta­te de oră în fața oglinzii e un sub­stitut ideal de vacanță.

Baia de relaxare

Nimic mai bun decât o baie cu arome și spumă, înainte de a vă cul­ca. După o zi de serviciu, după ce toate obli­gațiile casnice au fost în­deplinite, e timpul să vă re­laxați și să lăsați gândurile să vagabondeze în voie. Veri­tabilă terapie pentru orga­nis­mul stresat, baia cu uleiuri esențiale (aro­mate), cu extracte de plante sau alge vă ușu­rează trupul și spiritul. Optați pentru uleiul de lavandă, care calmează impulsurile agresive și incită la somn, sau la aroma de brad, care activează glandele su­pra­renale și destinde nervii.

Schimbați traseul

Indiferent dacă vă întoarceți acasă cu mașina sau cu tram­vaiul, schimbați-vă o dată pe săptămână iti­nerariul. O meto­dă excelentă de a rupe rutina. Co­borâți din auto­buz cu o sta­ție mai devreme și mergeți pe jos. Mersul vă aerisește gândi­rea și vă ajută să înțelegeți mai clar ce se întâmplă în jur. Cir­culați cu mașina și ați intrat în cap­cana unui semafor care pare fixat pe roșu? În loc să vă ener­vați, în mijlocul concer­tului de cla­xoane, mai bine por­niți radioul sau ascultați un CD. Muzica vă destinde. Nu vă gândiți că pierdeți timpul, ci că vă bucurați de un ră­gaz nesperat. Știința de a transforma negrul în alb pre­lun­gește viața.

II. LA BIROU

Marea majoritate a oame­nilor susțin că principala sur­să de stres e serviciul. Cu pu­țină autodisciplină, sursele de ener­vare se pot evita.

Începeți ziua cu un surâs

De cum vă treziți, luați-vă drept tovarăș veselia. Voia bună creș­te nivelul de endorfine, iar ele sporesc fericirea. Nu vă enervați, chiar dacă sunteți pe punctul de a întâr­zia la serviciu. Începeți ziua gândindu-vă la câteva mo­tive de înse­ninare: autoritatea divină căreia îi încre­din­țați rugă­ciunea pentru ziua care începe, surâsul co­pilului dvs. când a venit să vă îmbrățișeze, ima­ginea unui om mult iubit, grădinița cu flori, baia aromată care vă așteaptă diseară, cum vă veți organiza finalul de săptămână...

Umanizați-vă locul de muncă

Teancul de dosare pe care îl vedeți pe birou dimi­neață de dimineață este efectiv dezarmant. Nu-l lăsați să crească prea mult. O curățenie ge­ne­rală periodică are efect benefic. Veți constata, pe de o parte, că există și lu­cruri de aruncat, pe de alta - veți crea pe biroul dvs. de lucru un spațiu benefic, pe care îl puteți ocupa cu o floare așezată într-un pahar, o fotografie, un peisaj, câteva pie­tre adu­nate într-o excursie care nu se poate uita...

Învățați să comunicați

Când apar tensiuni în relația dvs. cu un coleg sau chiar cu șefii, nu pierdeți timpul punând la cale sce­narii: clarificați pe loc situația. Nu veți aplana tensiu­nile pe coridorul biroului sau între două ședințe. Spu­neți calm ce credeți, privindu-vă interlocutorul în ochi. Cereți și avizul colegilor dvs., dar în mod obiec­tiv, fără să transformați si­tuația neplăcută într-o dra­mă. Dacă ați greșit, ce­reți-vă scuze. Dacă nu, așteptați cu răbdare ca ten­siu­nea să se aplaneze. Nu vă plângeți și, mai ales, nu-i bârfiți pe împricinați. Fair-play-ul relațiilor de la locul de muncă este fundamental pentru sta­rea dvs. de spirit pe termen lung.

Faceți pauze regulate

Spiritul dvs. a pornit-o hai-hui? Nu vă mai gă­siți cu­vintele? Este omenește, căci peste limita de 90 de minute e greu să te concentrezi. Nu insistați, acor­dați-vă o pau­ză. Căutați un loc liniștit, eventual ieșiți pe stradă, faceți câțiva pași și beți un pahar cu apă. Sau masați-vă fruntea și tâmplele pentru a îndepărta stresul.

Învățați să vă concentrați

Telefonul sună fără încetare, iar în jurul dvs. e un du-te vino permanent, exact acum, când aveți de termi­nat o lucrare! Să știți că puteți învăța cum să vă con­centrați. Pentru a vă detașa de "restul lumii", puneți un obiect pe birou și priviți-l fix, fără să vă gândiți la nimic altceva. Încercați să rămâneți 40 de secunde în această "carcasă" impro­vizată, prelungind apoi, puțin câte pu­țin, durata. Dacă se poate, dați tele­fonul la mic și rugați-i pe co­legii dvs. să facă la fel. Când comu­nicați cu cine­va, nu vorbiți prea tare și evitați să râdeți în ho­hote, pentru a nu vă de­ranja vecinii. Iar ei vor proceda, foarte curând, la fel...

Creați o "breșă" între serviciu și acasă

Înainte de-a o porni spre casă, cu auto­bu­­zul, cu metroul sau cu mașina proprie, acor­dați-vă un răgaz de câteva clipe pentru a vă regăsi. Veți ajunge acasă mult mai rela­xați și veți fi mai dis­ponibili. Stați jos, cu mâinile sprijinite pe coapse sau pe brațele scaunului și cu picioarele lipite de sol. Închi­deți ochii și conștienti­zați una câte una toate părțile corpului dvs. (spatele lipit de spătar, șezutul pe scaun, mâinile pe coapse, picioa­rele pe sol), respirând profund, liniștit și re­gu­lat. Partea a doua a zilei poate să înceapă.