1. O echipă puternică
Egalitatea este cea mai solidă temelie a unei relații reușite, un teren fertil, pe care iubirea se poate dezvolta ca o plantă viguroasă. Așadar: stimate doamne și stimați domni, adorații dvs. nu trebuie să vă adore neapărat. Asta trece, cu timpul. E mult mai important să vă stimați, prețuiți și respectați reciproc, cu toate calitățile dvs., dar și cu greșeli, slăbiciuni, cusururi, colțuri și muchii dure. Ca parteneri cu drepturi egale - în pofida deosebirilor dintre dvs. și a diferențelor dintre bărbat și femeie, iubirea vă dă forța de a vă avânta în necunoscut. Fiecare din cei doi merită respect, așa cum este el. Niciunul nu valorează mai mult decât celălalt. Dacă reușiți să gândiți astfel, înseamnă că sunteți o echipă cu adevărat puternică, pe care iubirea o va suda și mai tare.
2. Echilibrați balanța relației
E nevoie, de asemenea, ca ambii parteneri să dea și să primească la fel de mult, deci să aibă loc un schimb neîntrerupt. Un "troc" echitabil, prin care să vă dăruiți unul altuia timp, tandrețe, gingășie, mici favoruri, sex. Să nu înțelegeți că fiecare ar fi obligat să dea o măsură exactă. Esențialul este ca bilanțul final să fie în echilibru. "De regulă, cine iubește dă ceva mai mult decât celălalt", observă psihoterapeuții. "Pe urmă, al doilea dă și el puțin mai mult și așa se extinde schimbul. Pe aceasta se bazează o relație în care amândoi partenerii găsesc satisfacție". Firește că, uneori, împrejurări speciale fac ca unul din cei doi să necesite o porție suplimentară de afecțiune. Pe termen scurt, e în ordine. Însă dacă unul nu face decât să ia, contul relației alunecă periculos în debit pe partea lui și bilanțul se dezechilibrează. Atunci parteneriatul arată mai curând ca o relație părinte-copil. Și nu există iubire în stare să ducă multă vreme asemenea povară. În același timp, fiecare are voie să dea doar atât cât partenerul primește cu plăcere. Sufocând pe cineva cu gesturi de afecțiune, compromiți iarăși echilibrul relației. Însă când dovezile de iubire curg în ambele direcții, relația e vie. Și fericirea crește.
3. Iubirea se cere păzită și ocrotită
Sigur, la început nu există probleme. Totuși, pentru ca bilanțul să rămână sănătos pe termen lung, iubirea se cere ocrotită și îngrijită în permanență. Orice relație începe cu un "capital de pornire". Prin schimbul de iubire, acest capital poate fi majorat. Astfel, legăturile devin mai strânse și mai stabile. Însă cine nu investește nimic vreme îndelungată își epuizează capitalul. Atunci iubirea s-a sfârșit. Prin urmare: mici dovezi de iubire, cel mai bine zilnic - dacă sunteți femeie, gătiți felul lui de mâncare preferat, dăruiți-i ultima carte a autorului favorit, priviți împreună cu el meciul la televizor, deși n-aveți idee de fotbal; dacă sunteți bărbat, veniți din când în când acasă cu o surpriză în buzunar. Toate acestea exprimă iubire și aduc puncte în contul relației...
4. Răzbunați-vă, dar cu drag
Încă un pericol: chiar și în jignirile și dezamăgirile reciproce se manifestă nevoia de echilibru. Ce mi-ai făcut tu mie îți fac și eu ție! Răzbunarea e dulce și, odată ce ți-ai luat avânt, depășești, nu arareori, limita pe care ți-ai propus-o. Replica nu se lasă prea mult așteptată, și bilanțul, chiar negativ, urcă fulgerător, până la înălțimi amețitoare. Relația se face țăndări. Totuși, se înșeală cine crede că, pentru a preveni catastrofa, trebuie să ierți cu mărinimie partenerului orice. "Iertând, eu anulez egalitatea", spun psihologii. Mă ridic deasupra celuilalt, din punct de vedere moral. Asta distruge totul. Mai bine te răzbuni - dar cu iubire. Adică, îi faci celuilalt cu o câtime mai puțin decât ți-a făcut el ție. În momentul acela, sunteți chit, bilanțul s-a echilibrat.
5. Îngăduiți-vă un nou început
O ceartă creează înstrăinare și câteodată simți nevoia să te odihnești de iubire, de prea multă apropiere. Dacă au fost situații dificile, conflicte, cel mai bine este ca ambii parteneri să decidă: "Ne îngăduim un nou început". Uitați tot ce a fost, trăiți mai departe fără trecut, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Așa mai dați o șansă iubirii. Iar despre ce a fost înainte nu mai vorbiți niciodată. Nici măcar nu vă mai gândiți.
6. Nu abuzați de cuvinte
Cea mai mare greșeală în care cad multe cupluri este să discute ceasuri întregi, încercând să clarifice problema. "Așa, lucrurile se agravează tot mai tare", spun specialiștii. Rana sângerează din nou. Deci, spuneți-vă reciproc numai atât: "Închidem subiectul și nu ne mai întoarcem la el!". Aceasta va da fiecăruia dintre cei doi sentimentul că are din nou libertate de mișcare. Vorbiți împreună doar despre noutățile zilei - mai mult n-aveți nevoie. Iar uneori, a tăcea împreună, pur și simplu, a sta alături, fără multe cuvinte, este oricum cel mai frumos lucru posibil.
7. Păstrați-vă secretele
Feriți-vă să povestiți totul, iar această reținere e binevenită și în alte împrejurări. Cine flecărește, scoțând prea multe din caseta cu intimități, cu gânduri de taină, nu realizează o apropiere mai mare de partener. Dimpotrivă, nu arareori, unele din spusele noastre îl rănesc sau îl derutează pe omul de alături. Prin urmare: nu divulgați totul și, mai ales, propriile păcate ori poveștile de iubire din trecut. Nu vă apucați să despăturiți vechi scrisorele de dragoste și să citiți din jurnalul dvs. intim. Și nici nu vă dezvăluiți în detaliu orice emoție spontană și orice stare sufletească. Fiecare să-și păstreze secretele față de celălalt. Un principiu pe care trebuie să-l respecte ambii parteneri. De pildă, cine pretinde mărturisiri complete în numele iubirii, declanșează o luptă pentru supremație. Iar aceasta va nimici totul.
8. Puneți ordine în viața sentimentală
Asta nu înseamnă în niciun caz să vă ignorați legăturile precedente, cu atât mai puțin să vă denigrați foștii parteneri. Dimpotrivă! Oricine face parte din viața celor doi parteneri trebuie să fie recunoscut și respectat ca atare. De exemplu, copiii proveniți dintr-o relație anterioară vor ocupa întotdeauna locul întâi. O a doua căsătorie și o familie compusă au șanse numai acolo unde există toleranță. În concluzie: pentru ca o iubire nouă să poată înflori, e necesar ca vechile relații să fi fost încheiate prin despărțiri duse realmente până la capăt - pe cât posibil, fără prea multe farfurii sparte.
9. Nu pierdeți din vedere legăturile de familie
Adesea este mai dificil ca, pe lângă trecutul partenerului, să-i acceptați și familia, originea, privindu-le cu înțelegere și toleranță. Căci, de pildă, și gâlceava necontenită cu soacra sau bombănitul pe seama cumnatei periclitează relația. Străduiți-vă să vă plasați partenerul în șirul rubedeniilor din care se trage, alături de bunica autoritară, care dorea mereu ceva mai bun pentru familia ei, alături de unchiul chefliu și tatăl depresiv. Cu această "moștenire" și cunoscându-i legăturile de familie, îl veți vedea, dintr-odată, într-o altă lumină.
10. Nu vă doriți să jucați rolul destinului
Acceptați ceea ce nu poate fi schimbat - și resemnați-vă cu faptul că influența dvs. asupra celorlalți este limitată. Fiecare om are destinul său personal. Există o limită până la care ne putem implica în destinul altuia. Deci: nu încercați întruna să vă schimbați partenerul. Nu veți putea transforma un individ dezorganizat într-un model de ordine și disciplină, și niciun suflețel duios și labil într-un învingător cu sex-appeal. Acțiunile neobosite de reeducare îl vor chinui pe el, iar dvs. vă vor provoca, în ultimă instanță, frustrări. Iubiți-l așa cum este. Căci și dvs. tot așa vreți să fiți iubită.
DINA BRAN