În tainica lume a plantelor

Rodica Demian
Ucigașul și floarea

Când o femeie vorbește cu florile ei, atunci când le stro­pește sau le îngrijește, stârnește - în general - zâm­­bete ironice sau compătimire. Asta pentru că mul­tă lume mai crede că sentimentele plantelor sunt o po­veste in­ven­tată. Ultimele experimente științifice arată însă că fe­meile au perfectă dreptate. Dar: cele care simt ca noi, oa­menii, sunt oare plantele însele sau spiritul lor? Răs­pun­sul la această întrebare rămâne să-l dăm fiecare din­tre noi. Oricum, cei care au o simțire intuitivă față de plan­te nu acordă prea mare impor­tanță unor astfel de pro­bleme teoretice.
Experiențele menționate mai sus au fost efectuate cu ajutorul unui detector de minciuni, un aparat elec­tric care imprimă pe hârtie curbe corespunzătoare vi­brațiilor pe care le înregistrează. Conectat la o per­soană intero­gată - de pildă, în justiție - detectorul des­crie o linie re­gu­lată, atâta timp cât persoana respectivă spune ade­vă­rul. Când aceasta minte, linia oscilează brusc. Adevărul, iz­vorât din sufletul omului, curge odată cu curentul ner­vos electric prin creier; în mo­mentul când adevărul este "siluit", curentul se blo­chează și se supracompensează.
Un asemenea detector a fost fixat de o plantă că­reia i s-a înregistrat astfel câmpul de vibrație și bio­plasma. Când planta a fost înțepată, deci i s-a pro­vo­cat o durere, detectorul a avut o oscilație puternică. Iar când în aceeași încăpere a fost înțepată o altă plan­tă, surata ei a avut aceeași reacție, și anume, de milă. Același lucru s-a în­tâm­plat și în clipa când în prezența plantei au fost arun­cați într-un vas cu apă clocotită, câți­va creveți vii.
Întrebarea este: de ce a fost ne­voie de un ex­pe­riment atât de brutal? Oa­menii sensibili știu de mult că plan­tele se dezvoltă mai bine atunci când le vor­bești cu căldură, când le atingi cu tandrețe sau când le acoperi zilnic cu palma, lă­sând dragostea ta să se răsfrângă asupra lor. Iar planta, recu­noscătoare, răspun­de. Iubitorilor de plan­te li s-a în­tâmplat, nu doar o dată, să sim­tă, plimbân­du-se prin parc, un val de parfum de trandafiri adiind spre ei sau să vadă cum în grădină ori lângă casa lor răsar din pă­mânt, exact acele plante de care se simt atrași sau pe care le îndrăgesc.
Un specialist american în do­me­niul detectoarelor de minciuni - el preferă să le spună "poli­grafe" - locuiește la New York și se nu­meș­te Cleve Backster. În tim­pul cercetărilor întreprinse, el a conectat un ase­me­nea aparat la o plantă, pentru a ve­dea dacă re­zistența electrică a aces­teia se modifică după ce a fost uda­tă și apa începe să urce de la rădă­cină spre frunze. Spre surprinderea lui, a rezultat o curbă identică cu cea produsă de modificarea senti­men­telor omenești. Planta se bucu­ra! Pe parcursul experienței efec­tuate, el s-a gândit brusc dacă n-ar fi bine să ardă una dintre frunzele plantei. Instantaneu, spaima aces­teia s-a ma­nifestat prin oscilații puternice ale acelor. Plan­ta citea chiar și gân­durile! Ba reacționa și de la dis­tanță, la tot ce făcea el sau la ceea ce i se întâmpla, exact ca un câine care începe să latre și să dea din coadă când stăpânul, chiar dacă nu se vede încă, se-apropie de casă. Deci: plantele suferă sau se bucură împreună cu întregul univers!
Odată, Backster i-a pus pe șase dintre prietenii săi să tragă la sorți care dintre ei să ducă la îndeplinire o anume sarcină. Aceștia și-au desfăcut bilețelele într-o cameră în care se aflau două plante, iar cel desemnat s-a pus pe treabă, după ce au părăsit încăperea ceilalți cinci. Adică, a distrus una dintre plante, după care a plecat și el. Cealaltă plantă era conectată la poligraf. În clipa când cele șase persoane au revenit, pe rând, în încăpere, apa­ratul a înregistrat o reacție a plantei, doar la apariția "uci­gașului". Ea a recunoscut vibra­țiile ca fiind cele ale cri­minalului. Altădată, Backster și-a chemat un prieten în cameră și l-a întrebat în ce an s-a născut. Prietenul a spus o cifră aiurea, iar plan­ta, in­dig­nată, a și pus acul în mișcare. Faptul acesta l-a determinat pe psihiatrul A. E. Esser ca împreună cu doi colaboratori să-i pună între­bări unei paciente, în prezența unui filodendron pe care aceasta îl îngri­jea zilnic. Planta a fost conectată la unul din poli­grafe, întrebările au început să curgă, răspun­su­rile la fel - unele adevărate, altele nu, planta reacțio­nând, fără excepție, la toate minciunile.
Atunci când două ființe - un om și o plantă sau un ani­mal și un om - se află în deplină concordanță și ar­mo­nie, câmpurile lor de vibrație sau bio­plasmele se con­to­pesc într-unul singur. Din acel moment, ceea ce o impre­sio­nează pe una dintre ele o impresionează ime­diat și pe cea­laltă. Adeseori, mamele simt când co­piii lor sunt în peri­col sau pățesc ceva. O ființă o chea­mă în ajutor pe cealaltă - conștient sau inconștient.

Muzică pentru grâu

Oare ce simte iarba, atunci când cineva începe să tundă gazonul sau să secere pajiș­tea? Sunt oameni care au susținut c-au au­zit țipetele câmpului. Oricum, ga­zo­nul tre­buie tuns, pentru că iarba înaltă, mai ales atunci când e udă, nu te lasă să treci sau să stai pe ea. Din cauza asta s-au și inventat soiurile de iarbă scurtă, ba chiar "presă­ra­te" pe ici - pe colo cu floricele, ca o câmpie în plină primăvară!
Plantele sunt foarte sensibile la mu­zică. În Canada, pe mar­gi­nea lanurilor ne­sfâr­șite de grâu, au fost montate difu­zoare din care răsună, cât e ziulica de lun­gă, mu­zică pentru cereale. Și s-a dovedit că grâ­nele apreciază în mod deosebit mu­zica cla­sică: cresc mai repede și mai bogate și fac mai multe semințe. În schimb, muzica modernă are asupra lor exact efectul opus. În felul aces­ta, pu­tem afla și noi care este mu­zica venită din "ceruri" și care din "iad".
Și plantelor de interior le mer­ge mai bine în încă­pe­rile un­de se cântă la pian în mod regu­lat. Asta nu în­seamnă că plantele aud la fel ca oamenii. Ele preiau vi­bra­țiile muzicii în propriul lor câmp de vibrație, simțind astfel in­fluența acestora. Și oamenii bol­navi pot fi vinde­cați cu aju­torul muzicii potrivite, indiferent dacă sufe­rința lor este fizică sau sufletească.
Noi nu știm încă dacă plantele percep con­știent du­re­rea pe care le-o producem. Probabil că au o con­știin­ță asemănătoare cu ceea ce trăiesc oamenii în vis. Conștiința are multe trepte și în acest sens știin­­ța va face noi și noi descoperiri, care pentru oa­menii sensibili nu reprezintă însă niște noutăți. Dar este bine să fie con­vinși și cei care nu cred. Chiar dacă nu în mod di­rect, ci pe calea rațiu­nii. Și-atunci, poate că vor fi și ei mai atenți la viața de zi cu zi, atât de plină de sur­prize. Cunoașterea modului în care creația este unică și totul este legat de tot, fără nici un fel de discriminare între plante și animale, poate să-i scape pe oameni de izolarea inutilă în care trăiesc.

Iubire și ură

Pentru că au sentimente, plan­tele cunosc și ele simpatia și anti­patia. Care sunt chiar mai intense de­cât la oameni, pentru că ele nu-și pot evita vecinii (sau vecinele). O persoană se des­parte de partene­rul cu care nu se potrivește, dar bia­ta plantă este legată prin rădă­cinile ei de un anumit loc. Dacă stă lângă altă plantă mai volu­mi­noasă sau mai înal­tă, care-i ia lumina, nu poate face alt­ceva decât să-ncerce să se înalțe și mai sus, ceea ce nu e în­tot­deauna posi­bil. Iar dacă mirosul și ra­diațiile vecinei îi sunt dău­nătoare, nu poate decât să se răsu­ceas­că puțin, să se-mbol­nă­vească și să moară.
Se-ntâmplă însă s-avem o plantă - în casă sau în grădină - care nu vrea să se dez­volte și pace. Îi dăm apă, lumină, tem­peratură optimă, îngrășă­min­te și, din când în când, cuvinte frumoase, dar ea nu e feri­cită. Se ofilește și, în final, piere. Cât de ne­pu­­tincioși ne simțim noi, oamenii, atunci când nu reu­șim să înțe­legem nici măcar tân­guirile unei plan­te!
Dar oare ce nu i-a priit? Nu vom ști, pro­ba­bil, niciodată. Putem încerca să aflăm, ob­servând atent "gusturile" fie­cărui soi în par­te. Există, firește, și oa­meni norocoși, în sen­sul că în preajma lor plan­tele se dez­voltă fru­mos, fără excepție. Dar, în gene­ral, unele "prosperă", iar altele nu. Este o pro­blemă de "asemănare" sau de "respingere" față de per­soa­na care le cultivă. Dar și între ele relațiile sunt ace­leași. Sunt flori care nu tre­buie puse în aceeași va­ză. De pildă, lalelele cu narci­sele. Arată frumos îm­pre­ună, dar narcisele se usucă repede, pentru că nu suportă se­meția lalelelor. Nici lalelele cu liliacul nu se potrivesc - liliacul fiind cel care se vește­jește imediat. Iar trandafirii - să nu "vadă" ga­roafele sau rezeda.
Lăcrămioarele sunt mi­­nunate și umplu came­ra cu parfumul lor, dar lângă ele alte flori nu re­zistă.
Într-un buchet de flori de vară multicolor, n-au ce căuta macii și omagul, care le omoară pe celelal­te (macul moare el însuși foarte re­pede).
Cultivatorii cu expe­ri­ență cunosc plantele care se acceptă sau se resping. Trandafirii, de exemplu, sunt flori princiare, ei au nevoie de spațiu și nu su­portă în preajma lor flo­rile obișnuite, de du­zină.Și, totuși, parfumul lor este mai puternic atunci când sunt plantați alături de ceapă sau us­turoi. Chiar și pă­trun­jelul este bine­ve­nit.
Vița-de-vie strâmbă din "nasul" ei nobil, la ve­de­rea verzei și nu se omoară nici după dafin. În schimb, îngă­duie prezența ulmului și a macului. În fânețe și pă­duri, mesteacănul și pinul se caută, real­mente; îm­preună cu iarba neagră și cu ciupercile, ei alcă­tuiesc o comunitate, în care le merge bine tuturor. Când oa­menii taie pinii, locul este năpădit de ierburi, iar ciupercile dispar.
Sub fagul roșu nu vrea să crească nimic, poate din cauză că - așa după cum se spune - el "aspiră" tot răul de primprejur și chiar și din oamenii care își beau ceaiul sub aco­perișul frunzelor sale, așa cum sunt ei văzuți în gră­dinile conacelor boierești.
Nucul și stejarul nu se pot suferi, iar po­rumbarul și păducelul nici atât. În cazul lor, este vorba de o înru­dire, unul dintre copaci considerându-l pe celălalt ca nefiind de soi "curat".
Există, apoi, plantele uscate și plan­tele apoase, care nu se potrivesc deloc. Tu­fele lem­noase, precum le­vănțica, provoacă, pare-se, uscarea castraveților aflați prin preaj­mă. În schimb, plantele "reci" găsesc foarte plăcută prezența celor "iuți, fierbinți", cum ar fi ridi­chea sau hreanul.
Dar câte nu se-ntâmplă, în tăcere, în lumea aceas­ta vegetală? Observând natura, omul trebuie să des­co­­pere plantele care se caută sau care se evită, ca nu cumva să strice tocmai el, printr-o combinație greșită, Marea Ar­monie a Naturii. Și ce minune ar fi dacă el însuși, Omul, s-ar integra în ea!