Răspuns pentru LIVIU - Deva, F. AS nr. 1128 - "Cine îmi dă un sfat pentru hemangiomatoză hepatică?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Temerile dvs., referitoare la riscul unei evoluții cu potențial neoplazic în cazul hemangio­matozei hepatice este neîntemeiat, deoarece nu există cazuri de raportare a vreunei transformări maligne în con­textul acestei patologii. Dintre tumo­rile benigne ale ficatului (chisturi, ade­nom hepatic) hemangiomul este cea mai frecventă formă necanceroasă, de origine mezenchimală, de obicei soli­ta­ră, format din vase de sânge atipice sau neregulate ca aranjament și dimensiune. Cele mai multe heman­gioame sunt de dimensiuni mici și asimptomatice, la momentul diagnosticării, puține dintre ele fiind ca­pa­bile să crească în volum, devenind îndeajuns de mari pentru a determina simptome. Dar chiar dacă tumorile hepatice benigne nu produc, de obicei, simp­tome și nu necesită tratament, nu este rară con­statarea că hemangioamele de dimensiuni mari se­ches­trează și distrug trombocitele, determinând coa­gulare de consum și trombocitopenie simptoma­tică (sindromul Kasabach-Merritt). Mai mult decât atât, există și cazuri în care putem vorbi de heman­gioa­me-gigant (peste 4 cm) care, totuși, rămân stabile și nu determină simptome în timp (cele mai comun simptome fiind durerea și disconfortul abdominal).
În altă ordine de idei, pentru pacienții simpto­ma­tici, terapia de elecție este inter­venția chirurgicală. Indicațiile pentru ope­rație cuprind creșterea rapidă în dimensiune, durerea de lungă durată în ciuda adminis­trării de analgezice, riscul ridicat de trombo­ză intratumorală și riscul mare de ruptură cu hemoperitoneu. Bineînțeles că dimensiunea sau localizarea hemangiomului va influența decizia medi­cului de a efectua fie o rezecție segmentală, fie o enucleere a acestuia. Aces­te proceduri pot fi efectuate prin chirurgie deschisă sau, uneori, laparoscopică.
În afară de modalitățile chirurgicale, există și alte opțiuni pentru tratamentul he­mangiomului simptomatic. Astfel, emboli­za­rea arterială (ramurile arterei hepatice pot fi embolizate cu alcool sau alte sub­stanțe) duce la micșorarea masei tumorale, dimi­nuând riscul complicațiilor.
Alte tehnici de succes utilizate în practica medi­cală cuprind ablația prin radiofrecvență (percutan și laparoscopic), ligatura vaselor hrănitoare, iradierea hepatică și chiar lobotomia hepatică, în cazul he­mangiomului-gigant.
Din punct de vedere al medicinii naturiste, reme­diile utile în cazul hemangiomatozei hepatice sunt reprezentate de: Schizandra, Ganoderma, Turmeric, Coriolus, Cordyceps, dar mai ales de extractul din mlădițe de Cimișir, gemoderivat recomandat în tra­tamentul unor patologii tumorale benigne, cum sunt nodulii mamari, chisturile ovariene, neofor­mațiile cutanate și hemangioamele hepatice. Și, pentru ca neliniștea dvs. să se risipească definitiv, în încheiere vă recomand să cereți evidențierea markerilor tumo­rali, care pot exclude o leziune hepatică de natură malignă: alfa-fetoproteina, CA 19-9, antigen carci­no­embrionar (CEA). Să auzim numai de bine!

ADRIAN UDREA -fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Am avut TBC, acum tușesc cu expectorații. Ce să fac?"
(Răspuns pentru CARMEN - Leordeni, Argeș, F. AS nr. 1128)


Următorul tratament pe bază de plante vă poate fi de mare folos în manifestările pe care le reclamați:
* Tinctură Antibronșitică (Hypericum Baia-Mare): 30 picături, de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă.
* Ulei esențial de oregano (Vita Care): 1 x 3 pe zi, după masă.
* Coenzima Q10 Forte Plus (Hofigal): 1 x 2 pe zi, după masă.
* Ceai de lichen de piatră (Dacia Plant): 2 căni (de 200 ml) pe zi.
* Omega 3, 6, 9 (Rotta Natura): 1 x 3 pe zi, după masă.
* Respiration Blend (Secom): 1 x 3 pe zi, după masă.
Tratamentul se administrează timp de 3 luni consecutiv. În perioada asta, ar fi indicat să evitați alimentele generatoare de mu­cus: zahărul și alimentele în care este integrat, lacta­tele și brânzeturile, mezelurile, murăturile și oțetul.
Indicate sunt fructele și legumele de sezon (crude, înăbușite sau pasate), peștele, carnea de pui la grătar, salatele, cartofii copți, leguminoasele (mazăre, faso­le, linte, soia, năut), cereale integrale la micul dejun.

Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro


"Cum pot prepara în casă unguent de castane?"
(Răspuns pentru SABINA POSEA, F. AS nr. 1130)


Castanul a intrat în "folclorul" poporului român ca fiind util în tratarea problemelor de circulație venoa­să. Pe partea medicamentelor naturiste au apă­rut, însă, produse mult mai puternice. Noi vă recoman­dăm să utilizați produsul Vein De­fense, o cremă care, pe lângă ex­tracte din semințe de castan săl­batic, mai conține unt de Shea, ulei de cocos, ulei din semințe de jojoba pentru menținerea hrăni­rii și a elasticității pielii, substanțe cu rol în îmbună­tățirea circulației venoase și antiinflamatoare locale.
Rezultate și mai bune se ob­țin la asocierea cremei cu pro­dusul Vein Defense ta­blete, care vine, în completarea efec­tului local, cu o acțiune pe interiorul venelor, menținând elasticitatea peretelui și redu­când gradul de formare a vari­celor.
Problemele circulatorii sunt variate și depind de foarte multe aspecte din viața de zi cu zi a pacientului (greutate, vâr­stă, condiții de muncă: dacă stă în picioare un timp îndelungat, probleme de sănătate asociate etc.). Vă recomandăm, în situa­ția în care doriți un tratament care vizează rezolvarea unei pro­bleme de sănătate, indi­ferent care este aceas­ta, să vă adresați unui specialist, cu atât mai mult, dacă ați mai încercat deja să luați produse care n-au avut efect. Nu persistați în eroare, lăsați specialiștii să vă ajute.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Vreau un leac eficient pentru mâncărimi pe tot corpul"
(Răspuns pentru VASILE BODEA - București, F. AS 1070)


Stimate domn,
Mâncărimea, cunoscută și sub numele de prurit, este un fenomen des întâlnit. Are mai multe posibile cauze, iar în cazul dumneavoastră, suferind de astm, de probleme de tensiune și de hepatită C și luând mai multe medicamente, e aproape firesc să suferiți de prurit. Mâncărimea se manifestă ca tendința de a te scărpina fie pe o porțiune a corpului, fie pe întreaga lui suprafață. La unii oameni, pruritul este agravat de scărpinare; se produce un ciclu de scărpinare-mân­cărime-scărpinare, ce devine greu de întrerupt.
Cauzele posibile ale pruritului sunt multe, inclu­zând atât factori locali (pe piele) sau sistemici (din interiorul organismului).
Printre factorii locali se numără:
* Pielea uscată (întâlnită adesea la vârstnici, prin exces de spălare, mediu de viață cu umiditate re­dusă).
* Boli cutanate - eczemă, urticarie, păduchi, scabie, psoriazis, lichen plan, zona zoster, infecții fungice.
* Iritarea - apare de la accesoriile cu anu­mite texturi: metalul de la catarama curelelor, ceasuri; contact cu detergenți sau alți iritanți chimici.
Dintre factorii sistemici (interni) enumerăm:
* Sarcina este asociată cu anumite boli care cauzează pruritul. Acesta se ameliorează odată cu nașterea copilului.
* Bolile de ficat, inclusiv icterul, hepatita, sunt asociate pruritului.
* Bolile de rinichi ce duc la insuficiența renală pot produce prurit.
* Tulburările intestinului, cum ar fi boala celiacă, se pot asocia pruritului.
* Unele tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, leucemia, policitemia, pot duce la prurit.
* Bolile sistemului nervos, cum se întâmplă la persoanele suferinde de diabet, scleroză în plăci, pot produce prurit.
* Tulburările psihice sunt asociate și cu pruritul, ceea ce duce, câteodată, la leziuni cutanate, produse mecanic de bolnavi.
Pruritul susținut poate duce la îngroșarea sau rănirea pielii, la infecții și cicatrici. Poate induce insomnie și depresie, dacă este sever și persistent.
Medicina naturistă apreciază că pruritul poate fi cauzat de o invazie de vânt și căldură la nivelul pielii sau de un exces de căldură la nivel intestinal.
Este bine să consultați medicul specialist der­ma­tolog, atunci când pruritul persistă mai mult de 2 săp­tă­mâni, este sever, însoțit de leziuni cutanate sau aso­ciat unora dintre bolile interne menționate mai sus.
Câteva abordări naturiste:
* Hidratarea pielii, folosind creme hidratante. Se folosesc după baie sau după spălarea mâinilor. Este cel mai bine să nu se șteargă de tot pielea, îna­intea aplicării cremelor hidratante. Mai eficient este să se aplice crema pe pielea parțial umedă.
* Băi călduțe, în care se adaugă pudră foarte fină de fulgi de ovăz, ar putea fi de folos.
* Crema cu calamină, care conține oxid de zinc, este foarte bună în prurit.
* Alegeți hainele din țesătură netedă și nu aspră, pentru a nu provoca mâncărime.
* Evitați săpunurile parfumate sau puternic colorate pentru baie. Același principiu se aplică și în cazul detergenților de spălat rufe.
* Trebuie evitate, pe cât posibil, medicamentele sau alimentele care pot cauza mâncărime. Aceasta înseamnă să vă revizuiți medicamentele de astm și de tensiune pe care le folosiți (împreună cu medicul curant).
* Plantele medicinale, în frunte cu sunătoarea (Hypericum perforatum), au efect calmant.
* Meditația și exercițiile fizice ajută la înlăturarea stresului.
* Homeopatia poate fi de folos, cu următoarele remedii: Apis mellifica, Psorinum, Rhus toxico­dendron, Sul­phur. Idealul ar fi un preparat ho­meopat de consti­tuție, recomandat de un specialist.
* Acupunctura este de mare folos. Punctele utile trebuie căutate pe meridianele Vezică urinară, Plă­mân, Ficat, Vezică biliară, Rinichi.
Vă urez succes!