Titlul cărții este "Longevitate activă" și are ca temă lupta împotriva îmbătrânirii. Renumitul constructor de aeronave a început să se ocupe de această problemă în 1947, după se suferise un atac de cord sever. Mikulin a studiat structura și funcția organelor precum și fenomenul îmbătrânirii, prin prisma unui tehnician, gândindu-se la metodele de îmbunătățire a fiabilității și durabilității acestei "construcții" vii, care este organismul.
Între fizică și medicină
Douăzeci de ani de observații și de analiză au dus la un rezultat remarcabil: un sistem original de sprijin al sănătății, cu totul altfel decât recomandările obișnuite ce circulau prin cărțile și revistele cu sfaturi medicale. Mikulin a propus metode în lupta cu îmbătrânirea, despre care medicina nu auzise până atunci: vibrogimnastică, hrană cu un singur grup de nutrienți, ionizare etc. Pe unul din primele locuri ale remediilor sale s-a aflat însă împământarea. Mikulin sublinia faptul că pământul are o sarcină electrică negativă mare. Ionosfera care înconjoară Pământul este alcătuită din ioni încărcați pozitiv. Între pământ și ionosferă există un câmp electric, la care s-au adaptat toate organismele vii. Cu toate acestea, din cauza progresului tehnic, omul s-a izolat de sarcina negativă a pământului. Acest lucru duce la acumularea în organism de sarcină pozitivă în exces, cauzând slăbirea lui și apariția bolilor.
Biofizica strămoșilor
Pentru a preveni efectele nedorite ale excesului de electricitate, omul trebuie să recurgă la împământare. În cazul strămoșilor noștri care umblau multă vreme desculți sau purtau încălțăminte ușoară, contactul cu pământul era direct. Această regulă este reflectată în obiceiurile mai multor popoare. De exemplu, în mânăstirile budiste din Tibet, există de mii de ani un ritual care obligă călugării și pelerinii să meargă zilnic desculți, de-a lungul unui râu de munte. Evreii și arabii aveau și ei obiceiul de a sta desculți pe pământ, înainte de a se culca. În Rusia, din timpuri străvechi, se considera că este foarte sănătos să mergi desculț prin roua dimineții. Oamenii chinuiți de afecțiuni severe foloseau o metodă și mai complexă: se dezbrăcau în pielea goală și se rostogoleau prin iarba înrourată.
Odată cu evoluția civilizației tehnice, omul s-a încălțat tot mai confortabil și sigur și a devenit izolat de sol, încălcând regulile echilibrului energetic, formate în cursul evoluției. De atunci, industria de încălțăminte a realizat un mare succes în protejarea picioarelor de leziuni fizice, de temperaturi scăzute sau ridicate, însă contactul cu pământul a fost întrerupt, excesul de electricitate acumulându-se în organism.
Comod nu înseamnă și bun
Deosebit de dăunătoare, în acest sens, este încălțămintea cu talpă de cauciuc sau microporos. În această categorie se includ și adidașii, atât de populari acum, pe care mulți îi poartă permanent. Adepții lor susțin că adidașii sunt foarte comozi. Cu toate acestea, când se descalță, omul se simte mult mai bine, ușurat. Motivul este simplu: tălpile pantofilor sunt o barieră de netrecut pentru contactul cu solul, eliminând posibilitatea de descărcare a excesului de electricitate statică.
După cum arată studii recente, intensitatea mărită a câmpului electromagnetic al omului, provocată, în special, de acumularea de electricitate statică, cauzează anomalii grave în activitatea organelor, hipertensiune arterială, atacuri de cord și accidente vascular-cerebrale, inclusiv stres. În terapia alternativă există o ipoteză care asociază decesul prematur, provocat de bolile sistemului cardiovascular, cu lipsa de împământare. Situația este agravată și de faptul că - atât la locul de muncă, cât și la domiciliu - oamenii sunt izolați de pământ prin mochete, covoare sintetice și linoleum, nemaivorbind că majoritatea clădirilor sunt construite din beton armat. Ca rezultat, locuitorul modern al orașului, este, practic, lipsit de capacitatea naturală de a scăpa de electricitatea statică în exces. Dovezile sunt la îndemână. De pildă, uneori, atingând accidental un robinet de metal sau un mâner de frigider, simțim un șoc electric ușor. Acesta este un semnal că organismul este arhiplin de o energie dăunătoare ce trebuie eliminată. Desigur, noi nu putem să oprim sau să micșorăm producerea și degajarea electricității de către celule, dar putem recurge la măsuri. Cea mai la îndemână este împământarea, care poate fi aplicată simplu.
Câteva practici simple
* Cercetările științifice au confirmat că eliminarea electricității statice îmbunătățește starea generală a omului, servește ca o măsură eficientă de prevenire a bolilor și - cel mai important - are un efect terapeutic vizibil.
* În procesul de evoluție, tălpile omului au fost în contact permanent cu pământul, asigurând purificarea energetică a întregului organism. În metoda intens popularizată de întremare, a vindecătorului rus Porfiri Ivanov, un țăran dedicat vieții în armonie deplină cu natura, prima regulă este formulată după cum urmează: "De două ori pe zi, toarnă-ți pe corp 2-3 căldări cu apă rece sau scaldă-te oriunde ai posibilitatea - în lac, râu sau cadă. Înainte de scăldat sau după, stai cu picioarele goale pe pământ, iar pe timp de iarnă - pe zăpadă, cel puțin 2-3 minute." Procedura aceasta simplă descarcă organismul de excesul de electricitate statică asemenea unui condensator, prin contact direct cu pământul.
* De mult succes se bucură în Rusia băile de apă cu împământare, în tratamentul hipertensiunii arteriale. O procedură durează 30-60 de minute, timp în care tensiunea arterială se reduce în mod semnificativ.
Dacă vă încântă simplitatea metodei și doriți s-o practicați, puteți alege tehnica de împământare în funcție de condițiile existente. De exemplu, umpleți cada (doar dacă e din metal, cele de plastic se exclud) cu apă până la 8-10 cm, intrați în ea cu picioarele și efectuați de 20-30 de ori genuflexiuni lente. La fiecare coborâre, scufundați în apă palmele cu degetele desfăcute. În absența căzii din metal, puteți utiliza un lighean împământat (cu ajutorul unei sârme) la o conductă de apă sau orice țeavă metalică.
* Se cunoaște și metoda de aplicare a unui obiect metalic pe zona dureroasă, în caz de migrenă, ce funcționează după aceeași lege. Această procedură este deosebit de utilă pentru șoferii de cursă lungă, ce petrec toată ziua într-o cabină ecranată. Se îndepărtează perfect oboseala și iritabilitatea, se normalizează tensiunea arterială.
Dar, pe timp de vară, toți, fără excepție, ar trebui să umblăm dimineața desculți, pe iarba plină de picături de rouă sau de ploaie, deoarece umiditatea îmbunătățește contactul electric cu pământul.
Metoda împământării a fost verificată în câteva clinici din America, pe bolnavii cu diabet, afecțiuni nervoase și cardio-vasculare. S-au luat analize de sânge cu o oră înainte și la trei ore după împământare. Medicii au rămas uimiți. Formula sângelui a devenit de două ori mai bună. A dispărut staza venoasă, provocată de electricitatea statică. Starea psihică a bolnavilor s-a îmbunătățit, deoarece celulele creierului au funcționat mai bine.
Pentru prevenirea efectelor devastatoare ale acumulării de electricitate statică în corp, savantul rus Alexandr Mikulin folosește trei metode.
1. Plimbarea zilnică cu picioarele goale pe pământ (fără iarbă) timp de 20-30 de minute.
2. Baia în cadă de metal (prevăzută cu o țeavă metalică, care duce în pământ), cu apă până la glezne. Se fac genuflexiuni în care trebuie atinsă, periodic, apa cu degetele mâinilor.
3. Pentru cei ce lucrează la birouri și stau mult în fața aparatelor ce produc câmp electric nociv: o sârmă lungă se sudează la un capăt de o brățară care se fixează pe braț sau pe gleznă, în vreme ce capătul liber se unește cu o țeavă metalică, care se duce în pământ.
4. Pe timpul nopții, Mikulin își sfătuiește cititorii să recurgă la împământare cu ajutorul unui fir metalic, având un capăt legat la picior, iar celălalt capăt la un calorifer. Mikulin însuși a urmat cu strictețe etapele sistemului său și a trăit până la nouăzeci de ani, menținându-și funcționalitatea completă a trupului și a minții (la sfârșitul vieții, a proiectat un motor ecologic de automobil).