Adevărul amar despre energizantele dulci

Ilie Tudor
- Este ceva la modă și foarte... șic: "energizarea" cu tot felul de lichide-minune, de la clasicele, de acum, băuturi de tip cola, până la mult mai noile amestecuri de cofeină, taurină și tot felul de stimulente. Au fost supranumite băuturile care "îți dau aripi", fiind folosite de sportivii de ocazie, pentru a-și crește forța de pe o zi pe alta, de studenți, pentru a putea învăța noaptea, dar și de pretecăreți, pentru a maximiza efectele alcoolului. Ce efect au, însă, asupra sănătății? La întrebarea aceasta vom încerca să răspundem în continuare -

Termenul de energizant, pus în legătură cu acest tip de băuturi, este o pură invenție comercială. În realitate, așa-numitele ener­gi­zante sunt niște excitante care nu dau în niciun caz un plus de energie, ci doar ne ajută să o consumăm mai rapid pe cea existentă. Într-adevăr, cu ajutorul acestor băuturi, putem amâna somnul, apare chiar o stare pasageră de euforie, însă după câteva zeci de minute sau ore, apare reversul, adică o stare de slăbiciune extremă. Neurologii care au studiat fenomenul au observat că pentru o energizare reală, care să ne crească gradul de concentrare și capacitatea de efort, nu funcționează excitantele. Energizarea se obține prin somn su­ficient și la ore potrivite, prin respira­rea profundă a unui aer de calitate, prin consumul hranei bogate în anti­oxidanți și prin efortul fizic făcut în doze echilibrate. Această energizare reală nu aduce, însă, profit industriei băuturilor, care anul trecut a vândut un număr amețitor de licori excitante (de ordinul miliardelor!), totul fiind cuantificat - evi­dent - în sume imense de bani. Așa încât există toate motivele pentru a perpetua acest mit al energizării. Cum este el perpetuat? Prin acțiuni publicitare uriașe, făcute la televizor, în cine­matografe, în marile com­petiții sportive. De fapt, din prețul de cost pentru o doză de energizant, nici măcar jumătate nu reprezintă ingredientele sale, mai mult de 60% fiind cheltuieli pentru publicitate.

Compoziția unui energizant

Peste 97% din conținutul energizantelor este con­stituit din apă, aceasta fiind de multe ori și singura com­ponentă cu adevărat sănătoasă din aceste băuturi. Din păcate, alături de apă există multe alte ingre­diente cu efect excitant, din combinarea cărora rezultă băuturi cu o toxicitate încă prea puțin cunoscută, mai ales pe termen mediu și lung. Aceste substanțe, care merită o atenție specială, sunt vinovate pentru multe din păcatele băuturilor energizante. Este de notorie­tate faptul că aceste băuturi dau adesea dependență, insomnii, stări de anxietate, incapacitate de concen­trare, sindrom de deficit de atenție. Ele sunt conside­rate a fi nocive pentru adulți, dar de-a dreptul pericu­loa­se pentru copii și adolescenți. Vom descrie în con­tinuare câteva din ingredientele cele mai contro­ver­sate din băuturile energizante.

Otrăvurile care "dau aripi"

* Zahărul alb - o singură doză de cola sau de altă băutură energizantă conține întreaga rație de zahăr permisă unui adult într-o zi. Or, foarte multe per­soane consumă multe asemenea doze pe zi, iar za­hărul este cel mai puternic agent de îngrășare, de producere a țesutului adipos în exces, afectând pan­creasul și sistemul nervos.
* Acidul fosforic - este o substanță 100% artificială, care afectează metabolismul calciului, având efecte distructive asupra dinților și oaselor. De asemenea, inactivează o parte din sucurile și enzi­mele digestive, producând balonare, sindromul de colon iritabil și alte afecțiuni gastro-intestinale.
* Taurina - este un aminoacid extras inițial din urina vacilor ori din testiculele taurilor (de unde și numele). În prezent, taurina este obținută prin sinteze chimice, fiind integrată în energizante ca stimulent al creierului. Culmea este că studii făcute recent de neurologi au arătat că taurina este mai degrabă sedativă decât stimulantă, acti­vând în creier (la nivelul talamu­sului) exact centrii care declanșează... som­nul. În prezent, în câteva țări ale lumii, consumul de taurină este interzis sau restricționat, iar unii biochimiști averti­zează că în combinație cu cofeina sau alcoolul are efecte dezastruoase asupra inimii și sistemului nervos.
* Cofeina - în prezent este exci­tantul cel mai folosit de pe planetă, fiind extrasă - așa cum o arată și nu­mele - din cafea. Ea stimulează, pentru o perioadă de 1-2 ore, centrii din creier care țin de atenție și de capacitatea de răspuns rapid la stimulii exteriori. Pro­blema este că, după ce trece efectul său excitant, creierul suferă o adevărată depresie, în care toate capacitățile sale sunt mult diminuate. În plus, cofeina din băuturile energi­zante mai are un mare deza­vantaj: este în stare pură. Dacă în cafea ea se găsește alături de vitamine, minerale și alte substanțe cu efect antioxidant, care-i temperează efectele ne­faste, în aceste băuturi ea este pură, fără nimic care să-i corecteze acțiunea.
* Gluconolactona - este o substanță cu un nume complicat, dar pe care merită să-l rețineți. O mai întâlnim pe etichete și sub numele de gluco­ro­no­lactonă, gluconodeltalactonă sau E575, fiind omni­prezentă în băuturile energizante. A fost folosită în anii '60 de armata SUA, ca drog (!), în doze mari, pen­tru a ajuta soldații să suporte mai bine starea de depresie și anxietate produsă de războiul din Viet­nam. S-a renunțat la ea, după ce a dat numeroase efecte adver­se, cum ar fi atacurile de panică sau mani­festările psihotice, atât în timpul administrării, cât și după întreru­pe­rea sa. Ulterior, a fost rebotezată E575, fiind per­misă în multe țări, deși efectele sale nocive sunt de notorietate. Unii neurologi susțin că în com­binație cu cofeina și tau­rina, con­stituie o otravă pentru cre­ier, iar în combinație cu al­coolul, are efecte cu adevărat dezas­truoa­se. În prezent, sunt anchetate mai multe cazuri de tulburări cardio­vas­culare (inclusiv infarct) sau ner­voase, produse de consumul repetat al acestei substanțe.

Dependența de energizante

Cireașa de pe tortul afacerii cu energizante este faptul că aceste băuturi dau destul de rapid depen­dență. Iar o persoană dependentă este clientul ideal pentru cei care vând aceste licori "fermecate", ea fiind nevoită mereu și mereu să le cumpere, dozele tre­buind chiar ușor crescute în timp. Și nu doar ener­gizantele tari, pe bază de taurină și gluconolac­tonă dau dependență, ci și aparent inofensivele băuturi de tip cola, pe care părinții și bunicii le cumpără copiilor. Mai multe studii făcute în Statele Unite, Franța și Canada, arată că există copii dependenți de cofeina și zahărul din băuturile de tip cola și, mai mult, aceș­tia prezintă o agresivitate, o agitație și o lipsă de aten­ție mult ridicate față de ceilalți copii. Sindromul defi­citului de atenție (celebrul ADHD) este aproape ga­ran­tat la micuții amatori de cola, ceea ce a pus pro­fe­sorii și medicii pediatri în alertă. La inițiativa lor, în unele țări, vânzarea de băuturi de tip cola sau a altor energizante cu cofeină este interzisă în apropierea școlilor.

Alcool + energizante = sinucideri

La tineri și la adolescenți, problema dependenței de energizante este și mai spinoasă. Ei au acces neli­mitat la aceste băuturi, care de multe ori produc su­pra­ponderalitate sau obezitate, din cauza conținu­tului de zahăr și de stimulenți ai apetitului alimentar. As­pectul corporal (grăsimea) al băutorilor de energi­zan­te produce depresie, pe care aceștia o tratează - cum altfel? - cu aceleași excitante. Iar după ingerarea pen­tru o perioadă îndelungată a băuturilor energi­zante, creierul se obișnuiește să funcționeze doar în prezența substanțelor chimice pe care ele le conțin. Odată opri­tă administrarea acestor excitante, scoarța cerebrală nu mai eliberează suficienți neurotrans­mi­țători (care produc stările de calm, bucurie, relaxare etc.) ceea ce face ca dependenții să aibă nevoie rapid de o nouă doză de energizant, pentru a fi atenți, pentru a putea socializa sau chiar pentru a se putea relaxa.
Nu putem încheia capitolul dependenței fără a vorbi despre amestecul energizantelor cu alcool, care este la mare modă printre tinerii din România. Spe­cialiștii știu încă foarte puține despre amestecul dintre alcool, taurină, gluconolactonă și cofeină, dar sunt raportate tot mai multe cazuri de infarct, crize psi­hotice și chiar sinucideri în rândul tinerilor care ames­tecă vodca sau alte tării cu băuturile energizante. Mai mult, se pare că teribila dependență de alcool se in­stalează mai rapid la cei care beau aceste combinații puternic euforizante. Medicii care au tratat astfel de dependenți spun că problemele lor sunt mai mari decât cele ale dependenților de heroină - drogul cel mai periculos dintre cele folosite.

Eliminarea dependenței de energizante

Se face treptat, cel mai adesea înlocuind răul mai mare, adică băuturile energizante, cu răul mai mic, adică băuturile naturale, bogate în cofeină. Așadar, pentru a nu brusca sistemul nervos, într-o primă fază, se vor înlocui energizantele sintetice cu cafeaua cla­sică și cu ceaiul verde. Acesta din urmă are un conți­nut de cofeină mai mare decât ne-am putea imagina (uneori mai mare și decât al cafelei), la care se adaugă teina, care este un alt excitant. Pe de altă parte, ceaiul verde conține și foarte mulți antioxidanți care-i com­pensează acțiu­nea. Ceaiul verde, în combinație cu coaja de lămâie, cu mierea polifloră, are efecte stimu­lente nervoase uimitor de puternice, mai ales în concentrații și doze mari, fiind un excelent înlocuitor al energizantelor nocive. În afara acestei substituții, există și câteva remedii naturiste care pot ajuta la eli­minarea rapidă a dependenței de băuturile excitante:
* Magneziul marin japonez - este o formă de magneziu naturală, extrem de ușor asimilabilă, care ajută la îmbunătățirea concentrării, a atenției, com­bătând eficient astenia și lipsa de tonus. Practic, are același efecte pozitive ca băuturile energizante, dar fără reacțiile adverse.
* Passiflora - este un ex­ce­lent calmant natural, care ajută dependenții de energizante să se relaxeze, să-și recapete gradat somnul odihnitor, așa încât să poată ieși din cercul vicios pro­dus de substanțele excitante. Se recomandă administrarea sa, în combinație cu magneziul.
* Lăptișorul de matcă - are o acțiune cu adevărat eficientă, el ajutând la refacerea porțiunilor din sistemul nervos afectate de dependența de substanțe exci­tante. Practic, mecanismele neuro-chimice ale depen­denței sunt inactivate, în timp, de acest produs, mai ales atunci când este administrat în combinații cu anti­oxidanți puternici, cum ar fi armurariul, extractul de coacăz negru sau ginsengul indian.

Atenție la băuturile cu "0 zahăr"!

Sub presiunea nutriționiștilor care au acuzat producătorii de băuturi energizante că sunt printre principalii vinovați de epidemia de obezitate care afectează lumea occidentală, a mai apărut o gă­selniță comercială: băuturile fără zahăr. În cazul acestora, dincolo de reclamă, situația este perfect definită de zicala: "Am nimerit din lac în puț", pentru că zahărul a fost înlocuit cu îndulcitori sintetici, de zeci de ori mai nocivi. Mai exact, în aceste băuturi găsim următoarele otrăvuri:
* Ciclamatul (E952) - are o putere de în­dul­cire de 30 de ori mai mare decât cea a zahă­rului, dar este atât de toxic, încât a fost interzis în Statele Unite. El produce leziuni la nivelul fica­tului și al pancreasului, iar la bărbați scade con­centrația de hormoni masculini și produce... atro­fierea testiculelor.
* Zaharina (E954) - este adesea folosită în combinație cu ciclamatul, având ca și acesta, 0 calorii și o mare putere de îndulcire. Singura pro­blemă cu această substanță este că predispune la alergii și la cancer. Unii nutriționiști, fideli produ­cătorilor de băuturi, ne asigură că este un agent cancerigen slab, dar nu explică și ce se întâmplă prin administrarea repetată a acestui cancerigen. Oricum, în multe țări, administrarea zaharinei este interzisă, mai ales femeilor însărcinate și copiilor.
* Aspartamul (E951) - este cel mai contro­versat îndulcitor sintetic. De fapt, aspartamul este interzis în mai bine de un sfert din țările lumii, deoarece produce depresie, dureri de cap, anumite forme de cancer, stimulează comportamentul agresiv la copii. Și încă un lucru: aspartamul și zaharina stimulează puternic apetitul alimentar, predispunând la obezitate.