"Rara Neagră" de Basarabia cucerește America

Ion Longin Popescu
Un grupaj de știri despre producția de struguri și vin din Basarabia, realizat de agenția "Unimedia.md", relatea­ză despre un veritabil eveniment: după embargoul impus de Rusia fructelor și legumelor moldovenești, comercianții de peste Prut și-au sporit exporturile spre Europa, cu spri­jinul direct al CE.

Iată-l pe primul ministru Iurie Leancă punând ștampila pe cele dintâi lădițe cu struguri Arkadia și Codreanca, ambalate la standard european, care au luat deja, simbolic, drumul Bucureștiului. Membrii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova sunt mulțumiți și de prețuri, și de recoltă. Recolta acestei veri depășește 10 tone la hectar! Asocierea le-a adus numai surprize plăcute: Fondul Internațional pen­tru Dezvoltare Agricolă (IFAD) și Banca Mondială le-au acordat subvenții pentru modernizarea producției. Pre­mie­rul Leancă îi încurajează pe producători să se asocieze și-i felicită pentru calitatea ambalajului, dar mai ales a stru­gurilor. Optimismul pune stăpânire pe horticultorii basarabeni. Dacă Rusia nu mai vrea cele mai curate și mai gustoase fructe din Europa, atunci acestea vor pătrunde pe piețele occidentale și chiar pe cele din Orientul Mijlociu. "Fructele noastre sunt cele mai gustoase" - sună un slo­gan lansat în iarmaroacele moldovenești, cu scopul de a dez­volta "infrastructura vânzării". Nu mai puțin de 120 de mi­li­oane de euro (!) va primi Republica Moldova de la Banca Euro­peană de Investiții pentru amenajarea piețelor cen­trale și locale. O altă veste bună vine de la marea agen­ție de presă americană Associated Press (AP). Adevărat "guru" al vinurilor, deținătoarea titlului de "Master of Wine", d-na Christy Canterbury comentează surprinsă pentru AP: "Vinurile din Republica Moldova sunt incre­dibil de bune, astfel încât opțiunile americanilor au cres­cut ex­ponențial". Deși vinuri din întreaga lume invadează uriașa piață americană, vinurile celui de-al doilea stat românesc se impun fără prea mare publicitate. În context, doamna Canterbury îi lămurește pe elitiștii consumatori de peste ocean: "Cu toa­te că e o țară mică, aflată între România și Ucraina, Repu­blica Moldova este un centru important de producere a vinului. De aici se furniza o cincime din tot vinul consumat în fosta Uniune Sovietică".
Experta din California atrage atenția în mod special asupra soiului "Rara Neagră", o componentă importantă în cupajul faimosului vin de Purcari, care face diferența între atâtea vinuri roșii din magazinele americane și europene. Așadar, "cea mai curajoasă țară din fosta Uniune So­vietică" (M. Buchanan, jurnalist american) își fructifică inte­ligent șansele. Simpatia de care se bucură pretutindeni în lume îl irită pe naționalistul rus Rogozin, care îl ceartă părintește pe Iurie Leancă: "În ceea ce-l privește pe dom­nul Leancă, politician tânăr și începător, ar trebui să aibă mai mult respect pentru Rusia". Asta, după ce guvernul de la Chișinău a decis să analizeze toate mărfurile impor­tate din Rusia, începând cu votca și berea, poate se vor gă­si niscaiva substanțe "otrăvitoare", pentru a fi respinse, în contrapartidă la embargoul rusesc. Chișinăul are acum prieteni din lumea bună. O știre de ultimă oră, anunțată de ministrul de Externe Titus Corlățean sună astfel: "Reuni­unea grupului de prieteni europeni - miniștrii de Externe ai UE - grup prezidat de România și Franța - va fi orga­nizată, la 1 septembrie, la Chișinău, pentru prima dată în istorie"! Fără comentarii...