Sunt invizibile, inodore și nedetectabile pentru noi. Cu toate acestea, ne înconjoară ca o plasă care se strânge din ce în ce mai mult în jurul nostru. În prezent, oamenii de știință cei mai titrați se întreabă dacă nu cumva undele electromagnetice reprezintă pentru noi un pericol real. Putem sta, fără să ne temem, în apropierea unei linii de înaltă tensiune? Oare telefoanele mobile ne iradiază? Ceasul cu afișaj electronic este un pericol pentru sănătate?
Jean-Pierre Lentin, un celebru cercetător francez, specializat în probleme de poluare electromagnetică, a acceptat să răspundă la câteva întrebări.
- Studiați undele electromagnetice de aproape 30 de ani. După părerea dvs., ele constituie un pericol real pentru sănătate?
- Din nefericire, da. Și am descoperit acest lucru din întâmplare, după ani de utilizare intensivă a lor, în clipa în care vacile au dat alarma.
- Vacile?
- Da. Ele sunt cu mult mai sensibile decât credem. Spre deosebire de noi, care suntem în permanență încălțați, vacile de pe câmp au mereu copitele în contact cu pământul umed și trăiesc de multe ori pe terenuri împrejmuite cu garduri electrificate, condiții optime pentru trecerea unui curent electric prin corpul lor. Or, în anii '70, niște maladii ciudate și-au făcut apariția în regiunile de creștere a vitelor din America de Nord: Wisconsin, Michigan și Minnesota. Animalele refuzau mâncarea și apa. Producția lor de lapte scădea. Sufereau de afecțiuni ale pielii, de întârzieri ale creșterii și vacile gestante pierdeau vițeii din burtă. Niciunul dintre veterinarii consultați nu a putut să stabilească cauza acestor boli. Până într-o zi, când, un inginer specialist în electrotehnică, Spark Burmaster, a descoperit că vacile erau victimele unor curenți electrici anormali, numiți "curenți vagabonzi".
- "Scăpați" de la instalațiile electrice defecte?
- Nu. Ei se formează în mod sistematic în jurul "capetelor de linie", adică ultimii piloni ai rețelei electrice. Și perturbă în mod serios atât sănătatea animalelor, cât și pe cea a oamenilor. S-a descoperit că persoanele care trăiesc în vecinătatea acestor stâlpi suferă mai mult decât ceilalți de diabet, artrită, tulburări cardiace, ba chiar și cancer. Aceasta a fost prima alertă. Dar nu și ultima. În anii ce au urmat, cercetătorii francezi au descoperit efectele nocive ale liniilor de înaltă tensiune. De pildă, în nordul Franței există un sat pe nume Courtiches. Încă din 1989, pe deasupra sa a fost instalată o linie de înaltă tensiune. Alertați de locuitori, experții au descoperit niște câmpuri magnetice cu mult peste limita normală. Iar în 1994, un raport realizat de Institutul Național al Sănătății a stabilit că locuitorii sufereau de hipernervozitate, de amețeli, greață, tulburări vizuale și, mai ales, insomnii, simptome ce dispăreau ca prin minune imediat ce plecau din zonă. Cât despre analizele sângelui, ele au arătat la 30% dintre locuitori o carență masivă de fier.
- Se poate să fie vorba despre o întâmplare?
- Nu, pentru că la Bollezeele, un alt sat din nordul Franței, peste care treceau aceleași linii de înaltă tensiune, locuitorii sufereau de simptome identice.
- Pe scurt, este mai bine să locuim departe de o linie de înaltă tensiune, dacă dorim să rămânem sănătoși.
- Exact. De altfel, în ciuda relativei inerții a oficialităților europene în materie, lucrurile încep să devină cunoscute. În Franța, majoritatea caselor aflate în apropierea liniilor de înaltă tensiune au devenit aproape imposibil de vândut.
- Dar aparatele electrice pe care le folosim în fiecare zi sunt, și ele, periculoase?
- Într-o anumită măsură, da. Pentru că cel mai des folosite dintre ele, cum ar fi aparatele de bărbierit, aspiratoarele, dar și mașinile de spălat, emit la o distanță de aproximativ 15 centimetri unde magnetice foarte puternice, ce depășesc uneori 600 de miligauss. O cifră ce poate părea monstruoasă, când știm că o expunere prelungită la mai mult de 3 miligauss poate duce la apariția leucemiei la un bebeluș. Din fericire, aceste aparate nu sunt utilizate decât pentru o scurtă perioadă de timp, ceea ce le reduce în mod considerabil nocivitatea.
- În schimb, televizoarele, calculatoarele și jocurile electronice sunt mai puțin inocente...
- Aceste aparate emit, într-adevăr, unde electromagnetice puternice, provenind mai ales de la tubul catodic. Ar trebui să se țină cont de acest lucru în birouri și să se evite ca angajații să stea unii în spatele altora, la distanțe mici. Ca regulă generală, pentru a nu fi supuși unui câmp electromagnetic prea puternic, trebuie să stăm la o distanță de 1 metru și 20 cm față de aparat. Față de ecran, distanța este de 60 de centimetri, adică lungimea unui braț.
- Mai aveți și alte sfaturi practice?
- Da. Trebuie să fim atenți la deșteptătoarele electronice, care emit un câmp magnetic mai mult sau mai puțin puternic, în funcție de marcă. Nu dormiți niciodată cu un astfel de aparat în apropierea capului! Trebuie, de asemenea, evitate pernele electrice care emit câmpuri electromagnetice foarte ridicate, de câteva mii de miligauss. Și lămpile cu halogen ridică probleme. Becurile lor emit un câmp magnetic de 20 de ori mai puternic decât cele normale. Trebuie, de asemenea, să știm că un cuptor cu microunde nu mai este etanș după cinci ani de utilizare. Și, atenție la telefoanele mobile!
- În ultima vreme, sunt tot mai controversate...
- Mi se pare normal. În urmă cu câțiva ani, niște oameni de știință au făcut o descoperire siderantă. Au expus embrioni de pui (ouă fecundate) la câmpul emis de câteva telefoane mobile funcționând non-stop, atârnate la o distanță de 4 cm deasupra lor. Rezultatul a fost un dezastru, pentru că 65% din embrioni au murit. Aceste decese au survenit din cauza câmpului magnetic emis de bateria telefoanelor.
- Câmpul magnetic al telefonului ținut la ureche ar putea provoca tumori ale creierului sau ochiului?
- Studiile efectuate până în prezent nu au scos în evidență o creștere importantă a incidenței cancerelor la creier, în cazul persoanelor care utilizează în mod îndelungat telefonul mobil. Totuși, la aceștia s-a observat o sporire a migrenelor, amețelilor și a senzației de căldură anormală.
- Există vreo cale de a ne apăra?
- Ar fi suficient să băgăm telefonul mobil într-o cutie specială, concepută pentru a ecrana câmpul magnetic al bateriei, anulând astfel efectul negativ.
- S-a pretins că antenele telefoanelor celulare sunt și ele periculoase.
- Conform ultimelor studii, nu este adevărat. Limitele de expunere sunt departe de a fi atinse.
- În sfârșit, o veste bună!
- Da. Și nu este singura. Dacă în majoritatea cazurilor, undele electromagnetice sunt nocive, în numite cazuri ele produc vindecări. Astfel, în Rusia, cercetătorii au pus la punct un aparat ce emite microunde de frecvență mai mare decât cea a telefoanelor mobile. Cu ajutorul lui sunt tratate persoanele ce suferă de tulburări cardiovasculare. Acest tip de undă face să scadă tensiunea arterială și încetinește ritmul cardiac. Are și efect antioxidant, permițând țesuturilor să se vindece mai ușor. În plus, savanții ruși au mai descoperit că la anumite frecvențe și la o intensitate foarte mică, undele "dopează" celulele, accelerându-le creșterea și întărindu-le rezistența. În prezent, ele sunt folosite de oncologii ruși, pentru a proteja sistemul sanguin și măduva spinării, în timpul chimioterapiei sau a radioterapiei. Aceeași metodă este aplicată pentru bolile pielii, dar și în cazul rănilor.
- Aceste terapii sunt cunoscute și în Occident?
- Da. Medicina "electromagnetică" are o poveste lungă în Occident. În Roma Antică, pentru a trata migrenele, durerile și guta, doctorii îi atingeau pe pacienți cu țipari. În secolul al XVIII-lea, englezul Charles Kite a avut ideea de a "trimite" descărcări electrice în mușchiul cardiac, pentru a-l face să repornească. Așa a apărut defibrilatorul. În 1812, fracturile grave erau tratate tot cu ajutorul electricității. În sfârșit, la începutul secolului XX, electroterapia a fost implementată în spitale.
- În ce domenii este folosită ea în prezent?
- În primul rând, pentru tratarea durerii, folosind un mic aparat ce produce un curent de voltaj slab, discontinuu. El este înzestrat cu electrozi puși pe piele, care blochează durerea. Și oasele beneficiază de aceste câmpuri magnetice. În cazul unei fracturi, ele primesc curenți electrici prin nervi, accelerându-li-se creșterea. În cazul fracturilor deschise, curentul nu mai trece. Dar se pot folosi unele surse externe de curent electromagnetic.
- În concluzie, undele electromagnetice pot, în același timp, ucide și vindeca.
- La fel ca majoritatea lucrurilor care ne înconjoară. Curara, de pildă, otrava utilizată de indienii din America de Sud pentru a ucide dușmanii, este utilizată pe scară largă în lumea întreagă, drept anesteziant. Depinde de dozaj.