"Cherchez le vin!"

Eugenia Hila
- De ce au fost retrase trupele sovietice de ocupație din România, cu 25 de ani înainte de a fi retrase din Polonia? -

În 1957, România se afla de 13 ani sub ocupația tru­pelor sovietice. Pe lângă faptul că sol­dații trebuiau hrăniți, că re­chiziționau imobile și mașini, mai aveau obiceiul să jefu­iască maga­zine­le, să vio­le­ze femeile și să confiște obiec­­tele personale ale oa­me­nilor pe care îi întâlneau pe stradă, după bunul lor plac. Actorul Cons­tan­tin Tănase, aflat a­tunci în plină maturitate ar­tistică, i-a ri­diculizat într-un cuplet cele­bru în epocă:
"Rău era cu «der, die, das»/ Da-i mai rău cu «davai ceas»/ De la Nistru pân' la Don/ Davai ceas, davai pal­ton/ Davai ceas, davai moșie/ Harașo, tovărășie." Constantin Tă­nase a fost arestat, ame­nințat, i s-a ordonat să nu mai joace piesa, iar la do­uă zile după ce a apărut pe scenă, îmbrăcat în­tr-un palton imens și cu brațele pline de sus până jos de ceasuri, a mu­rit.
În octombrie, Gheor­ghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist al României, l-a invitat la o vânătoare de urși pe teri­bi­lul conducător sovietic, Nikita Hrus­ciov.
Vânătoarea din oc­tom­brie 1957 ur­ma să aibă loc la Budacu de Sus, în ju­dețul Bistrița-Năsăud. Înalții dem­ni­tari comuniști au plecat din București cu trenul re­gal și au poposit la Cabana Teaca. Ceea ce s-a petrecut în acea noap­te în cabană a fost ascuns tuturor. Sin­gu­rele mărturii sunt notele amba­sadorului Olandei la București, C. M. Hanswlick De Jonge, in­vitat de onoare la vânătoarea de urși. Cina a fost co­pioasă și udată din abun­dență cu un vin alb sec, celebrul vin de Lechința. (Via de la Lechința fusese plantată de sași. În dea­lurile calca­roase, ei au făcut gropi în piatră, în care au plantat vița-de-vie. Strugurii prove­niți erau mai dulci, se coceau mai repede, fără să piar­dă nimic din aro­­mă. Din ei se obți­nea vi­nul Steinin­ger.)
Petrecerea de la Tea­ca, transformată în beție, a fost memorabilă. Cum­pli­tul Hrusciov mânca, bea și dansa pe mese, în­cântat de vin și de mu­zi­că. Într-un moment de eu­fo­rie, Hrus­ciov l-a între­bat pe Dej, ce poate face pentru Ro­mânia, ca să se revan­șeze pentru ase­menea clipe de ne­uitat. Dej, după ce l-a asigurat că ro­mânii sunt leniniști con­vinși și prieteni loiali ai Uniunii Sovie­tice, a spus că staționarea armatei sovie­tice nu mai era necesară în România, mai ales că actele violente în care erau im­plicați soldații ar fi putut știrbi încre­derea maselor populare în Uniunea So­vietică. În mod surprinzător, Hrusciov l-a asi­gu­rat că va comunica Sovietului Su­prem dorința României și că, în pro­porție de 90%, trupele sovietice vor fi retrase într-un an. Și așa a și fost. În anul 1958, trupele sovietice "elibera­toare" pă­ră­seau România, în timp ce din Ger­mania Democrată și din Un­ga­ria s-au retras în 1990, iar din Polonia, în 1993. Dar, din 1957, nimeni nu a mai băut în Ro­mânia vin de Lechința, toată producția de vin fiind destinată ex­clusiv marelui conducător de la răsărit.
E posibil ca această relatare să fie o simplă legendă urbană, notată de am­ba­sadorul olandez de atunci. Certă este re­tra­gerea trupelor sovietice atât de devre­me din România, și informația că vița-de-vie care produce vinul Steinin­ger a început să fie replantată în Le­chința abia după 1990.