"Mara Fest"
În cazul când nu ați vizitat încă frumoasa Țară a Lăpușului, aflată dincoace de Munții Gutâi, e momentul s-o faceți acum, pe ultima sută de metri a lunii august, când între 18 și 24, în zona lacului Lighet, la Târgu Lăpuș, se desfășoară prima ediție "Mara Fest".
Este un festival complex, în cadrul căruia muzica, dansul, filmul, teatrul, fotografia și activitățile sportive își dau întâlnire și se concurează armonios. Și pentru că producătorii acestui festival încearcă să surprindă spiritul autentic al locului, au pregătit ateliere în care arta populară poate fi învățată concret: sculptură în lemn, cusut, mărgelit, pictat, și, desigur, dans.
Orășenii poposiți la festival trebuie să-și schimbe obiceiul de somn, măcar pentru o zi, căci vineri, 22 august, în zori, la ora 7, are loc o lecție de... cosit. Cui îi plac "cocăturile" și "beutul" poate învăța să facă plăcinte crețe și să meargă la horincie, ca să asiste, pe văzute și degustate, la fierberea pălincii în cazan.
Și dacă tot e sărbătoare, musai e și a hori. Invitați pentru concertele de la finalul festivalului "Mara Fest" sunt: Marinel Petreuș (fiul regretatului Ion Petreuș) și Gheorghe Pârja; Nicolae Pițiș marele țâpuritor din Lăpușul Românesc și Maria Casandra Hauși, din Baia Mare; Maria Răducanu din București; Nucu Pandrea din Cluj-Napoca (care va susține un recital la frunză și muzicuță cu pahar); grupurile "Cânt și dor" și "Dacii liberi" din Libotin; Grupul de Horitoare din Ungureni, dar și trupele Domino din Sibiu, Blazzaj din Timișoara, Partizan din București, Mushroom Story din Cluj-Napoca și Subcarpați din București.
Și pentru că ne aflăm în Țara Lăpușului, nu putea să lipsească de la acest prim eveniment "Mara Fest" unul dintre fiii iubiți și vestiți ai zonei: Grigore Leșe. El va hori duminică, pe 24 august, în ultima zi de festival, și tot atunci își va lansa și cartea "Acum știu cine sunt".
Un târg cu produse tradiționale, ținut în fiecare zi, le va desfăta gurmanzilor cerul gurii, cu bunătăți gătite ca-n Maramureș.
(Accesul la "Mara Fest" este gratuit, rămânând ca vizitatorii să-și achite doar cazarea în camping, dacă nu și-au rezervat deja un loc la gazdele primitoare din zonă.)
"Plopstock"
Puțin mai la nord-vest, la Satu-Mare, are loc, în perioada 21-23 august, "Plopstock", un festival muzical aflat la cea de-a cincea ediție.
În centrul orașului, la "umbra" a doi plopi, în vecinătatea restaurantului "Fântâna cu Bere", tineri voluntari au ridicat o scenă ce va răsuna, timp de trei zile, în ritmuri de rock, reggae, funk sau electro. Iar dacă edițiile anterioare au fost de mai mică anvergură, anul acesta, organizatorii și-au propus să pună numele acestui festival pe harta evenimentelor culturale de marcă ale verii. De aceea, și invitații sunt unul și unul: Vița de Vie, Subcarpați, Basska, Riddim Colony (Ungaria), Rehab Nation, Dirty Shirt și mulți alții.
* La "Plopstock" nu sunt invitați să cânte doar artiști consacrați. Va exista și o scenă secundară, unde vor susține concerte tineri muzicieni aflați la debut.
* Ca să-și ademenească oaspeți și din alte orașe, sătmărenii au realizat și Plopstock Village, o zonă ce oferă posibilitatea de campare.
* Pe lângă muzică, în cadrul acestui festival se va strecura și puțin sport, dar de natură... urbană. Iubitorilor de adrenalină, posesori de biciclete, role sau skateboard, li s-a pregătit un mic skate park unde să se antreneze, să concureze și să-și arate talentul. De asemenea, va exista și un teren de streetball (baschet pe asfalt).
(Intrarea la aceste concerte este liberă. Abonamentul de camping costă 30 de lei și include accesul la toate cele trei petreceri organizate după concerte, până-n zori de zi.)
Festivalul CUCA
Între 29 și 31 august, la Cârțișoara, satul celebrului Badea Cârțan, ia naștere un nou festival - CUCA, organizat de Fundația Dala și Centrul Cultural Cârțișoara. Este un eveniment la care sunt invitați artiști de tot felul: arhitecți, peisagiști, restauratori, muzicieni, antropologi, meșteșugari, studenți, dar și iubitori de frumos și simpli privitori.
Aici, la poalele Munților Făgăraș, va putea fi ascultată atât muzică de fanfară țărănească (Fanfara Ciocârlia sau Tulnicăresele din Apuseni), cât și experimentele sonore psihedelice ale celor de la Nu & Apa Neagră, sau jazz-ul Mariei Răducanu. Dar în afară de muzici și de cântări, merită să vă desfătați și cu priveliștea Munților Făgăraș, cu aerul "unic" care se poate respira doar sub culmile lor, precum și cu satele făgărășene, neîntrecute prin mândria și frumusețea lor.
(Și pentru că trăim în epoca internetului, detalii complete despre eveniment puteți găsi pe Facebook - facebook.com/ FestivalCUCA.)