Atenție, vaporul economiei ia apă!

Cristian Curte
O veste neașteptată și brutală a luat prin surprindere mediul de afaceri și oa­menii politici din România: Suntem în recesiune!

Tehnică, ce-i drept! Asta în­seamnă, în limbajul cifrat al econo­miș­tilor, că economia a scăzut încet, de la un trimestru la celălalt, dar, deocamdată, e în creștere față de anul trecut. Deo­cam­dată...
Partea penibilă, ca să folosesc un cu­vânt decent, este că am aflat că suntem în recesiune din afara țării, de la EU­ROSTAT, pentru că Institutul Național de Statistică a ascuns această realitate. Ca pe vremea lui Ceaușescu, economia duduie... pe hârtie.
Ca să nu vă sperii prea tare, ar trebui să vă spun și că recesiunea aceasta "tehnică" nu e încă un mare dezastru. Atâta vreme cât situația economică de anul acesta e mai bună decât cea de anul trecut, stăm oarecum bine. Adică, vorba premierului Victor Ponta, înaintăm, dar nu cu 130 de kilometri pe oră, ci doar cu 100. Dar situația se deteriorează, proba­bil, chiar în timp ce scriu aceste rânduri. Vă mai amintiți cum "duduia" economia lui Tăriceanu în 2008, an în care am avut o creștere economică-record? Ei bine, în realitate, ea începuse încă de pe atunci să o ia la vale, iar dezastrul l-am simțit în 2009, și încă tragem și astăzi ponoasele pentru incompetența și iresponsabi­li­ta­tea acelei guvernări. Atunci, ca și acum, oamenii politici aflați la putere ciocneau cupe de șampanie pe puntea unui vas care începuse să ia apă. Iar ei, în loc să dea la pompe în cală cu mânecile sufle­cate și să astupe găurile, se pupau ca la ban­chet, aghezmuiți bine. În cele din urmă, vaporul economiei s-a scufundat și am suferit enorm, cu toții, până l-am văzut adus din nou pe linia de plutire.
Ce ar putea să facă acum guvernul? Multe! Analiștii economici spun că rece­siunea de anul acesta a venit pe trei canale. În primul rând, avem o scădere a ex­porturilor nete, apoi a consumului și, în cele din urmă, a investițiilor private și guvernamentale. Iar la ultimele, guver­nul a avut pâinea și cuțitul în mână. Din păcate, nu a tăiat nicio felie. Ministrul Dan Șova a făcut mari proiecte pe hârtie și mai nimic în realitate. Avem la dispo­ziție bani mai ieftini de la băncile de afară, avem și bani europeni care sunt gratis, dar statul nu a investit în infra­structura publică mai nimic, ceea ce a tras în jos sectorul construcțiilor, unul dintre cele mai importante din econo­mie. Și mai grav, pe lângă faptul că nu a pus nimic pe masă, statul a tot luat prin taxe și impozite. Celebra taxă pe stâlp, de 1,5% din activele nete, doboară pro­fitul multor companii, care altfel ar fi putut merge către investiții. De aseme­nea, și acciza pe carburanți, care scum­pește multe din serviciile prestate la noi în țară de diverse companii.
În concluzie, unei economii care în­cepuse să se urnească, statul român nu numai că nu i-a întins mâna, dar i-a și mă­rit povara. Să nu ne mirăm dacă o va lua din toamnă la vale, cu noi cu toți. Să te ții atunci campanie electorală! Pe spi­narea noastră...