Dublul standard al Jandarmeriei Române

Ciprian Rus
Eram de mult avizați de cinismul Jandarmeriei Române.

De-abia reabilitată după rușinea istorică de la ultima mineriadă condusă de Miron Cozma, când a fost bătută de niște ciomăgari ieșiți din șut, și pusă pe drumul unei necesare modernizări și profesio­nalizări, ce părea ireversibil, una dintre cele mai importante instituții ale statului român, cu rol-cheie în apărarea cetățeanului și a intereselor sale, a devenit în ultimul an, nici mai mult, nici mai puțin, decât firma de protecție și pază a unei companii private: gigantul american Chevron, care a început opera­țiunile de extragere a gazelor de șist la Pun­gești. Cazul Pungești e arhicunoscut: a făcut obiectul unor relatări incisive chiar în paginile revistei noastre. Un sat întreg e terorizat, de luni bune, de Jandarmerie. Fiecare mișcare e atent monitorizată, orice străin care calcă prin Pungești e luat la între­bări, totul e filmat din mașinile care patrulează pe ulițe, orice întâlnire a unui grup de oameni din sat e ime­diat suspectată. Oamenii trăiesc în plin capita­lism de secol XXI ca în cele mai negre zile ale co­munismului, izolați și terorizați pentru că au avut curajul să se opună fracturării hidraulice a pămân­tului pe care s-au născut și au crescut.
Zilele trecute, cu prilejul așa-zisei plimbări a vedetelor postului de televiziune Antena 3, în semn de protest pentru punerea sub sechestru a sediului din Bă­neasa, după condamnarea la închisoare a patro­nului Dan Voiculescu, Jandarmeria Română și-a dat din nou în petic, confirmând nu doar cinismul de care o știam deja capabilă, ci și crasul dublu standard care o caracterizează. În vreme ce împânzește Pungeștiul cu efective înarmate până în dinți, Jandarmeria Română își permite să bagatelizeze un eveniment la care aveau să participe, conform propriilor sale estimări publice, nu mai puțin de 4.000 de oameni, unii dintre ei nervoși și agresivi, după cum aveau să o simtă pe propria piele jurnaliștii Ioana Moldovan (Vice.com), Mădălina Dicu (B1 TV) și Cristian Dorombach (Realitatea TV).
"Jandarmeria Română garantează tuturor cetățenilor dreptul la libera exprimare", sună scuza cinică a Jandarmeriei față de lipsa sa de reacție în apărarea jurnaliștilor insultați și agresați. Să le-o spună asta și bieților bătrâni din Pungești, luați pe sus ori de câte ori încearcă să ridice vocea față de abuzurile la care au fost condamnați! Vigilentă, când e vorba de interese particulare, Jandarmeria se face că plouă când demnitatea unor oameni precum țăranii din Pungești sau jurnaliștii de la București e călcată în picioare. Ce bază să mai pui atunci în această instituție când va avea de făcut față unor atacuri serioase la adresa statului de drept sau a siguranței cetățenilor? Europa stă pe un butoi de pulbere, vedem cu toții cât de ușor se poate deturna destinul unei țări precum Ucraina, când forțe ostile ei intră în acțiune, iar Jandarmeria ne râde în nas vorbindu-ne în cuvinte dulci despre libertate, în vreme ce oamenii pe care ar trebui să îi apere își iau șuturi în fund în mijlocul Capitalei.