Din cețurile Scoției, în vipiile românești - NAZARETH

Dana Ene
- Legendara trupă rock scoțiană NAZARETH revine luna aceasta în România, pentru două concerte fierbinți. O veți putea asculta pe 22 august, în "Hard Rock Café" din București, și pe 23 august, în inima Sucevei, la Festivalul "Bucovina Rock Castle" -

Cu mai bine de 40 de ani de experiență, 22 de albume de studio și numeroase discuri de platină, scoțienii de la Nazareth și-au pus amprenta în istoria rock-ului mondial. Melodiile lor "Dream On", "Hair of the Dog" și, nu în ultimul rând, "Love Hurts", au luat cu asalt topurile mon­dia­le, păstrându-și farmecul până azi. În vreme ce multe trupe care au cochetat în anii '70 cu succesul sunt puse astăzi la naftalină, Nazareth a reușit să învingă timpul, în ciuda încercărilor prin care a trecut. Ba mai mult, anul acesta, pe 3 iunie, a lansat cel de-al 23-lea album de studio intitulat "Rock 'n' Roll Telephone", primit cu mare entuziasm de fani și de critica muzi­cală. Semn bun pentru membrii formației, care au izbutit să reziste după despărțirea de Dan McCafferty (67 de ani), solistul și fondatorul trupei, pe care o boală pulmonară obstructivă îl ține departe de microfon. Nu însă și departe de tovarășii săi, cărora le rămâne îndrumător. "Pete este acum singurul care a rămas din trupa originală. Dar trebuie să vă amintiți că Jimmy Murrison cântă în formația asta de două­zeci de ani, în timp ce Lee Agnew ni s-a alăturat ime­diat ce a murit Darrell Sweet (fostul baterist al trupei a decedat în 1999). Așa că nu sunt chiar fețe noi. Este, practic, aceeași trupă cu un nou solist vocal", declara chiar Dan McCafferty într-un interviu recent.
Tot el s-a arătat încântat și de alegerea lui Linton Osborne, ca nou solist al formației. Linton (41 de ani) este, și el, scoțian. S-a născut la Edinburgh, dar a cres­cut în Rosyth, aproape de Dunfermline, orașul în care a luat naștere trupa Nazareth căreia, înainte de-a-i fi solist, i-a fost un fan înfocat. "Mă simt mai norocos decât un câștigător la loterie", declara el entuziast, după ce a fost selectat dintr-o mulțime de alți can­didați.
Dar chiar dacă a fost primit cu brațele des­chise, Linton nu și-a găsit încă locul perfect în trupă. El nu a participat la realizarea noului al­bum lansat de Nazareth și pentru că Dan McCaf­ferty a declarat că nu este încă dispus să se retragă de tot de pe scenă: "Nu vreau să renunț la mu­zică, voi continua să înregistrez în studio. Am nevoie de mult sprijin și înțelegere...", spunea într-un inter­viu acordat luna trecută unei reviste scoțiene. "Sunt încântat de noul album. De fapt, sunt încântat de fiecare album pe care l-am scos pâ­nă acum. Nu creezi ceva și pe urmă spui că este o porcă­rie... Discul ăsta are o sem­ni­ficație aparte pentru mine, deoarece marchează retrage­rea mea de pe scenă. Ce va urma? Nu știu încă. Am cân­tat în trupa asta 50 de ani. E drept că nu mai pot să cânt live mai mult de trei melodii la rând, dar pot să cânt în studio." Artistul nu exclude nici posibili­tatea de-a realiza un album solo.
Dan McCafferty a înfiin­țat trupa Nazareth în 1968, alături de chitaristul Manny Charlton, basistul Pete Ag­new și toboșarul Darrell Sweet, în orășelul Dunfermline din Scoția. "Ne plăcea să cântăm și nu încercam să schimbăm lumea sau s-o cucerim. Lo­cuiam într-un orășel mic, iubeam muzica și fiecare dintre noi mai avea și alte preocupări. Nu era ca în zilele as­tea, când cineva își formează o trupă cu un plan de acțiune bine definit, hotărât să intre în topuri și să facă bani. Noi eram doar niște bă­ieți hotărâți să cucerim fete... niște timizi care nu știau să se bage în seamă", povestea Dan, când a fost întrebat despre începuturile trupei.
Și-au lansat primul album intitulat chiar "Na­zareth" în 1971 și, un an mai târziu, cântau în deschiderea concertului formației Deep Purple. Au reușit să se facă remarcați în Marea Britanie și Europa în '73, cu cel de-al treilea album al lor, "Razamanaz". Scena muzicală americană au cucerit-o doi ani mai târziu, odată cu apariția discului "Hair of the Dog", ce conținea și "Love Hurts" melodie înregistrată inițial de americanii de la The Everly Brothers, în 1960. Varianta baladei rock, interpretată de cei de la Nazareth, avea să devină mai cunoscută chiar de­cât originalul, iar multă lume a așteptat cu sufletul la gură evoluția lor. Dar în loc să plece urechea la îndemnul criticilor și al produ­că­torilor și să meargă pe aceeași linie de succes ga­rantat, încăpățânații scoțieni și-au urmat pro­priul drum. "Ar fi fost foarte ușor să copiem ce-au făcut alții înainte și să mai «poleim» doar puțin melodiile. Chiar producătorii companiei noastre de discuri din Los Angeles ne-au pro­pus asta, dar nu am fost de acord. Chiar dacă am avut discuri mai bine sau mai rău primite, am mers pe principiul: asta avem chef să compunem și să cântăm acum, iar voi puteți să ascultați sau nu. Poate că une­ori nu am reușit să exprimăm prea bine ce simțeam, dar nu am făcut compromi­suri. De aceea și azi sunt în­cântat de tot ce am realizat. Am cântat mereu din suflet și sunt mândru de asta", de­cla­ra Dan McCafferty într-un interviu.
Nu au făcut compromi­suri, nici măcar atunci când albumele lor nu au mai reușit să intre în topurile britanice sau americane. S-au mulțu­mit cu succese mai mici și concerte restrânse la care, de multe ori, au participat ca spec­tatori și alți muzicieni celebri, cum ar fi membrii trupei Guns N'Roses. "Exact înainte ca Guns N' Roses să se destrame, am avut șapte concerte în California și ei au venit la absolut toate. Na­zareth sau Aerosmith au fost pentru ei exact ceea ce au reprezentat Beatles și Rol­ling Stones pentru noi. Mai mult, Axl Rose ne-a invitat să cântăm «Love Hurts», la nun­ta sa", povestea Pete Agnew.
Acum, la 46 de ani de la înființare, Nazareth a re­venit în forță cu albumul "Rock 'n' Roll Telephone", extrem de bine cotat de critici. Dar acest lucru nu pare să-i impresioneze. "Când am apărut noi pe piață, am fost numiți de criticii din domeniu, simplu, Naza­reth... În anii '80, dacă citeai un articol despre noi, aceiași critici ne numeau «dinozauri», iar în '90, devenise­răm pentru ei «legendă». Ca legendă, e mult mai simplu: nu mai trebuie să faci nimic, după părerea unora. Dar, în general, pe mine nu prea m-a interesat ce cred criticii", spunea Dan McCafferty luna trecută.
Chiar dacă din concertele de la noi McCafferty va lipsi, ele nu trebuie ratate. Linton Osborne aduce, con­form afirmațiilor colegilor lui de trupă, mult en­tuziasm și energie, care vor compensa lipsa de expe­riență.
Pentru concertul din Capitală, biletele au prețuri cuprinse între 60 și 250 lei (acesta din urmă repre­zentând un loc la masă, întâlnire cu artiștii și afiș) și pot fi procurate online pe iabilet.ro.
La Festivalul Bucovina Rock Castle, care se des­fășoară în perioada 21-23 august, un bilet costă 7 lei pentru adulți și 2 lei pentru elevi/studenți. Pe aceeași scenă veți putea asculta și trupele Dog Eat Dog, Alternosfera, Vița de Vie, Implant pentru Refuz și altele. Informații suplimentare despre eveniment pu­teți găsi online pe bucovinarockcastle.ro.