Răspuns pentru ANDREI BICA - Găești, F. AS nr. 1124 - "Am degenerescență maculară. Cum să mă tratez?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Într-adevăr, așa cum vi s-a spus de către medicul oftalmolog, în prezent nu există trata­ment pentru degenerescență maculară de formă uscată (incipientă), deoarece acest tip de degenerescență avansează încet, și multe persoane care prezintă stadii incipiente ale bolii pot trăi relativ normal. În schimb, pentru degenerarea maculară umedă, sunt disponibile câte­va opțiuni de tratament, succesul aces­tora depinzând, în general, de localizarea și extin­derea vaselor de sânge anormale, dezvoltate din co­roidă, pe sub maculă. Spre exemplu, laserchirurgia (fotocoagulare) poate, în unele cazuri, să prevină progresia distrugerii maculei și să stopeze avansarea pierderii de vedere, pentru o perioadă de timp. În această procedură, o lentilă specială foca­lizează lumina laser pe retină, pentru a crea mici ar­suri, care sigi­lea­ză și distrug vasele neoformate de sub maculă. Din păcate, puțini bol­navi cu degenerare maculară sunt can­didații tratamentului cu laser, rata de succes fiind de numai 50%.
Terapia fotodinamică (PDT) tra­tează zonele afectate din centrul maculei, în timp ce încă mai conser­vă o parte din vederea centrală. Această procedură combină un laser rece și o substanță colorantă sensi­bilă la lumină, care este injectată în sânge. Când este lovit de laserul rece, colorantul eliberează substanțe care închid vasele cu scurgeri, fără să producă stricăciuni maculei. A­van­tajul procedurii este că, la nevoie, poate fi repetată.
Chirurgia de translocație maculară este un trata­ment experimental pentru degenerescență maculară umedă. Această metodă poate fi folosită dacă vasele de sânge anormale sunt localizate direct sub fovee (centrul maculei), mutând-o din centrul zonei afec­tate, peste un țesut sănătos. Procedura este urmată de un tratament cu laser menit a distruge vasele de sânge anormale, fără a aduce stricăciuni foveei.
Din punctul de vedere al medicinei naturiste, per­soanele care prezintă degenerescență maculară sau un risc crescut de instalare a acestei patologii trebuie să știe că o alimentație bogată în antioxidanți (beta-caroten, vitamina C, vitamina E, zinc, cupru, acid alfa lipoic, glutation etc.), reprezintă prima mă­sură terapeutică necesară reducerii riscului de pro­gresie a bolii și a riscului pierderii vederii. Cea mai bună alegere este adoptarea unui meniu variat, care constă, în special, din fructe și legume de culoare verde a­prins, galben închis, roșu și portocaliu (varză, spanac, morcovi, sfeclă, pepene galben, dovlecei, cartofi dulci, broccoli, roșii, căpșune, portocale, pe­peni verzi), cereale integrale. Este, de asemenea, bine să luați un supliment zilnic de vitamine și minerale, dar suplimentele nu pot înlocui o dietă ce conține o varietate de mâncăruri sănătoase.
Rezultate notabile în tratamentul degenerescenței maculare se pot obține și prin administrarea unor remedii naturale, cum sunt Lăptișorul de matcă, Res­veratrolul, Gingko-Biloba, Eridiarom, Taurină, Lu­tei­nă, Zeaxantină, Ulei de Cătină și niacină (vit. PP).
Să auzim numai de bine!

Dr. RAREȘ SIMU - Cabinetul "APIMEDICA", București,
str. C.A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96


"Am degenerescență maculară. Cum să mă tratez?"
(Răspuns pentru ANDREI BICA - Găești, F. AS nr. 1124)


Degenerescența maculară este cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii de tip central, la vârstnici. Diagnosticul este ușor de stabilit și se face la exa­menul fundului de ochi sau prin angiografie și tomo­grafie computerizată. Degenerescența maculară duce la pierderea ireversibilă a vederii. Nu se cunosc cau­zele exacte ale acestei afecțiuni. Există în schimb o serie de factori de risc - modificări genetice, istoricul familial, fumatul, boli cardiovasculare (inclusiv hiper­tensiunea arterială), obezitatea, ali­mentația săracă în acizi grași nesa­turați de tip Omega 3. În degene­res­cența uscată apar modificări la ni­velul retinei, care se distruge exce­siv în anumite zone. În această for­mă nu apare acumulare de lichid sau hemoragie la nivelul retinei. În forma umedă, apar vase de sânge noi sub retină, proces care poate duce la acumularea de lichid, hemoragie sau chiar dezlipirea retinei. Din această cauză, evoluția acestei forme este mai gravă.
Manifestările în degenerescența uscată se insta­lează mai lent, în timp, de cele mai multe ori pacienții își păstrează suficientă acuitate vizuală pentru a putea conduce sau a citi. Este afectată vederea centrală, apărând pete întunecate în câmpul visual (scotoame). De obicei, simptomatologia este prezentă la ambii ochi.
În forma umedă, manifestările sunt mult mai dramatice, tulburările vizuale se instalează repede, uneori chiar în câteva zile. De obicei, apare la început o deformare a imaginii, totuși fără afectarea vederii periferice sau colorate. Ulterior, acuitatea vizuală se deteriorează rapid, evoluând spre orbire. De cele mai multe ori manifestările sunt prezente doar la un ochi, chiar dacă boala afectează ambii ochi.
Tratamentul implică în primul rând profilaxia. Evitarea sau tratarea factorilor de risc - fumat, alimentație bogată în grăsimi saturate (car­ne grasă), obezitate, hiperten­siune arterială - previne sau încetinește evoluția bolii.
Tratamentul curativ se adre­sează, în primul rând, formei us­cate. Se recomandă adminis­trarea de suplimente: Zinc - 50-80 mg pe zi, Cupru - 2 mg pe zi, Vitamina C - 500 mg pe zi, Vitamina E - 400 UI pe zi, Beta caroten - 15 mg pe zi, în cure de câte 3 luni. O atenție sporită tre­buie avută în cazul persoanelor care fumează sau care au fumat. La aceștia, este contraindicată administrarea de beta caroten, deoarece studiile arată că există un risc crescut de cancer pulmonar. În aceste cazuri, este recomandată înlocuirea beta carotenului cu luteină și zeaxantin, cu efecte similare.
Acest tratament este recomandat și celor cu de­generescență umedă, pentru a preveni evoluția bolii la celălalt ochi. Pentru această formă de boală, există tratamente medicamentoase moderne, care constau în administrarea intraoculară de antiinflamatoare steroidiene (cortizon) sau medicamente care blo­chea­ză sinteza vaselor nou formate. De asemenea, în for­ma umedă este utilă terapia cu laser. Toate aceste tra­tamente trebuie indicate doar de către medicul spe­cialist.

Centrul de Consultanță Naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro

"Picioarele nu mă mai ajută să merg"
(Răspuns pentru I.N. - Brașov, F. AS nr. 1126)


Vă mulțumim pentru încrederea pe care ne-o ară­tați, adresându-ne direct această întrebare. În ce pri­vește solicitarea dvs., durerile pe care le menționați, ținând seama de caracterul lor, fără a avea detalii despre dvs. (sexul, vârsta, probleme de sănătate etc.) pot avea 4 origini: musculară, vasculară, nervoasă sau osteo-articulară. Cel mai probabil este un cumul a două sau mai multe dintre aceste cauze. Vă vom prezenta, pe scurt, cele mai frecvente motive ale simptomelor descrise.
Problema musculară: poate fi o slăbiciune mus­cu­lară, o scădere a masei musculare, fie de cauză ge­ne­tică, fie ca urmare a unor boli asociate (de ex.: dia­bet, Parkinson). În situația aceasta, putem administra suplimente alimentare cu aminoacizi - BCAA - care să susțină formarea proteinelor în organism și astfel să întrețină masa musculară.
Problema vasculară: odată cu înaintarea în vâr­stă, peretele vasului arterial de sânge își pierde elas­ticitatea, se rigidizează, iar diametrul interior scade prin depunerea de colesterol. În acest fel, fluxul de sânge către organe, dar mai ales către periferie, scade și, odată cu el, și transportul de substanțe nutritive și oxigen. Procesul acesta este mai accelerat dacă pa­cientul este și fumător, lucru pe care nu-l cunoaș­tem despre dvs. Dacă vi se și umflă picioarele, poate fi aso­ciată și o insuficiență venoasă. Pentru această situație, putem administra Pycnogenol 50 mcg, extract standardizat din pin maritim francez, cu rol în îmbunătățirea transportului oxigenului la nivelul țesuturilor.
Problema nervoasă: diferite sub­stanțe sau boli pot duce la dis­tru­gerea terminațiilor nervoase ale nervilor periferici. Putem avea de-a face cu o cauză mecanică (de ex. un accident, o hernie de disc lombar care comprimă rădăcina nervilor sciatici) sau o cauză degenerativă (de ex.: diabetul fiind o boală ce produce distrugerea nervilor perife­rici). Vă recomandăm să administrați produsul Alpha Lipoic Sustain 300 mg, care contribuie la repararea tecii de mielină a nervilor periferici și la prevenția distrugerii lor.
Problema osteo-articulară: cauza poate fi o os­teo­poroză avansată, care a produs numeroase tasări ver­tebrale și care, consecutiv, produce durere la de­plasare, o artroză articulară (șolduri, genunchi și/sau glezne) sau fracturi mai vechi, care nu s-au reparat în poziție firească. Un produs util în toate tipurile de dureri de cauză osteo-articulară este HydraPlenish + MSM. MSM-ul ajută la scăderea inflamațiilor și a du­rerilor, în timp ce acidul hialuronic din componența sa ajută la refacerea cartilajelor și a matricei osoase.
Dacă ați putea ajunge la sediul nostru, v-am putea realiza și o Electro-Scanare Interstițială, testare me­dicală ce ne permite evaluarea stării de funcționare a fiecărui organ în parte.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne con­tactați.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77


"Doresc un tratament nonchirurgical pentru noduli tiroidieni"
(Răspuns pentru A. S. - București, F. AS nr. 1122)


Stimată doamnă, în "Formula AS" s-au publicat de-a lungul vremii zeci de mărturii ale cititorilor care și-au rezolvat problema nodulilor tiroidieni, fără să mai ajungă la operație. Soluția este simplă, ieftină și foarte eficientă. Aveți nevoie de o cură de circa trei luni cu argilă ALGO, atât intern, cât și extern. Trebuie să luați zilnic o doză dublă de argilă față de cea recomandată în pros­pect și să aplicați cataplasme cu argilă pe zona tiroidei, conform indicațiilor. Până acum, toți cei care au urmat această cură naturală au evitat intervenția chirur­gicală, nodulii tiroidieni fiind eliminați sau micșorați foarte mult în volum.
Pentru detalii mă puteți contacta personal. Multă sănătate!