Hipertensiunea poate fi învinsă

Ilie Tudor
- Este boala verii și afectează o treime din populația României! Complicațiile sale sunt prima cauză de mortalitate și, cel mai rău, "atacă" persoane tot mai tinere. Dacă până mai ieri hipertensiunea era boala vârstei a treia, acum ea coboară sub 30 de ani. Pentru a afla cum s-a ajuns la această situație și cum poate fi ea remediată prin mijloace naturale, i-am solicitat un interviu doamnei doctor Floria Dărmănescu, specialist în cardiologie -

"Stilul de viață contemporan ne îndreaptă spre o catastrofă medicală, cauzată nu de cancer sau de infecții, ci de bolile cardiovasculare și de cele emoționale"

- Sunteți medic cardiolog și promotor al tera­piilor naturale, pe care le folosiți cu mult succes în tratamentul hipertensiunii. Care credeți că este cel mai bun remediu contra acestei boli?

- Cea mai bună este prevenția. Mai mult de 90% din cazurile de hipertensiune care conduc la in­farct, la ac­cident vascular cerebral, la arterio­patii, pot fi pre­venite. Din păcate, modul de viață ame­rican, con­su­mist, adoptat cu entuziasm de românii noștri, este o adevărată otravă pentru aparatul cardio­vas­cular. În anii '90, eram uimiți când ve­neau la clinica de car­diologie tineri de 30-40 de ani cu hipertensiune, apă­ru­tă din cauza stresului, a nesiguranței zilei de mâine. Acum îmi vin la consultații copii de 12-13-14 ani cu hiper­tensiune produsă de obezitate, de seden­tarism și de dez­echi­libre emoționale. Eu sunt spe­cializată atât în cardiologie, cât și în pediatrie, iar în această dublă calitate, vă pot spune că stilul de viață con­tem­poran ne îndreaptă spre o catastrofă medicală, cauzată nu de cancer sau de infecții, ci de bolile car­dio­vasculare și de cele emoționale.

- Și cum s-ar putea face această prevenție a bo­lilor cardiovasculare?

- Prin educație sistematică și inteligentă. La noi, sin­gura "educație" se face prin spoturi insi­pide la TV, care spun: "Evitați excesul de sare, za­hăr și grăsimi" sau "Faceți minimum 30 de mi­nute de mișcare zil­nic". Nu ajunge! Trebuie făcute de urgență programe de educație în școli, la tele­viziune, în care să se ex­plice rolul alimentației cu produse vegetale proaspete, cu alimente obținute prin agricultură curată, eco­logică. Apoi, ar trebui create, cu minimum de in­ves­tiții, mijloace prin care copiii, dar și adulții și cei în vârstă, să poată face mișcare, sport, în mod curent și... fără a părea ridicoli. Hiper­tensiunea arterială, cu com­plexitatea sa de simptome, apare din doar trei cauze: * Alimentație incorectă. * Stres și emoții negative în exces. * Efort fizic insufi­cient și inadecvat. Atât și nimic mai mult. Dacă s-ar insista prin educație, prin programe con­crete pe acești trei factori, rata hiper­tensiunii ar scă­dea, în zece ani, de la 30-35%, cât este acum, la mai puțin de 20%. Din păcate, nici statul și nici măcar orga­nismele euro­pene nu fac nimic efi­cient în această direcție. Fără să vreau să vă flatez, "For­mula AS" a făcut prin artico­lele sale mai multă edu­cație de pre­ven­ție a hiperten­siunii decât toate agen­țiile Ministe­rului Sănătății la un loc, în ultimii 20 de ani.

"În România, vorbim de milioane de hipertensivi"


- Prevenția este un proiect pe termen lung. Ce pot face acum sutele de mii români care deja suferă de această boală?

- În România, nu vorbim de sute de mii de hiper­tensivi, ci de milioane! Conform ultimelor date, apro­ximativ 6 milioane de conaționali suferă de aceas­tă boală, iar programele de tratament sunt, cel puțin aparent, foarte bine puse la punct. Orice asi­gu­rat la Casa de Sănătate primește, la un preț accesibil, medi­camente de sinteză care scad colesterolul, scot exce­sul de apă din organism, blochează anumiți neu­ro­transmițători care produc creșterea tensiunii ar­teriale etc. Totul pare perfect, până când ajungi să stu­diezi fenomenul în profunzime și îți dai seama că un om care începe acum un tratament cu aceste medi­ca­men­te este condamnat, peste 10-15 ani, la probleme seri­oase de sănătate.

- Vreți să spuneți că tratamentele care se fac acum contra hipertensiunii ar fi nocive?

- Nu trebuie să o spun eu. Ajunge să citiți pros­pectul medicamentelor de sinteză și veți vedea riscu­rile uriașe ale tratamentului alopat în această boală. Ajung la mine zeci de pacienți cu anemie cronică, după administrarea diureticelor de sinteză, cu pro­bleme hepatice și renale, după tratamentele cu statine contra colesterolului, cu insomnie și depresie, după betablocante. Datorită acestor pacienți am ajuns să studiez terapiile naturale.

"Terapia naturală funcționează fantastic în hipertensiune"

- Și poate înlocui terapia naturală aceste me­dicamente care, cel puțin până la un punct, au o eficiență demonstrată?

- Și mie mi-a venit greu la început să cred, dar terapia naturală funcționează fantastic în hiperten­siune. Am observat pentru prima oară acest lucru cu mai bine de treizeci de ani în urmă, când am avut ocazia să lucrez cu un cardiolog eminent: domnul doctor Florențiu Radu. Domnia sa era printre puținii care puteau trata eficient pacienții cu hipertensiune "fără speranță". Aceștia erau bolnavi care, după 10-15 ani de administrare a medicamentelor alopate, ajungeau să nu mai răspundă la tratament, deoarece or­ga­nismul se obișnuise cu drogul chimic. În ase­me­nea cazuri, pacientul vine la consultație cu o ten­siune care-i pune viața în pericol, și medicul nu mai are ce-i face, pentru că a ajuns cu pastilele chimice la doza maximă, dincolo de care organele interne ar ceda. Acestor pacienți domnul doctor le prescria un regim pe cât de dur, pe atât de simplu: timp de o săp­tămână-zece zile mâncau numai orez, fără niciun pic de sare, ulei sau alte adaosuri. Pacienții care re­zistau la acest regim draconic își reglau tensiunea ar­terială și, pentru o perioadă de timp, rămâneau stabili. Prac­tic, viața le era salvată, fără niciun medicament în plus, doar cu regim. Pornind de la această ob­ser­vație, am studiat nu doar alimentația, ci și plantele me­di­cinale, reflexo­terapia și chiar psihoterapia, reu­șind pas cu pas să descifrez multe din tainele tratării hi­per­­tensiunii, dar și ale bolilor cardiovas­culare co­nexe.

- Dintre toate terapiile pe care le-ați enumerat, care credeți că este cea mai eficientă pentru pa­cien­ții cu hipertensiune?

- Eficiente sunt toate, dar cel mai rapid efect îl au plantele medicinale. Ca medic, fac parte din­tr-un co­lectiv care a studiat vreme de mai mulți ani diverse combinații de plante și minerale, descope­rind medi­camente 100% naturale, care surclasează multe din drogurile chimice folosite astăzi contra acestei afec­țiuni. De altfel, în ultimul deceniu, fitoterapia a făcut un salt uriaș, prin folosirea extractelor uscate din plante, care sunt de zeci de ori mai puternice decât planta folosită ca atare sau sub formă de ceai. De exemplu, talpa-gâștei (Leo­nu­rus cardiaca) sub formă de extract are, în doze mai mici de un gram pe zi, o ac­țiune hipotensoare mai puternică decât un litru de ceai din aceeași plantă, dar și decât multe me­dica­mente de sinteză. Efectul crește și mai mult prin aso­cierea extrac­telor din diferite plante, în baza unor com­patibi­lități. După ani de studii, s-a ajuns la o for­mulă care acum este comercia­li­zată sub formă de capsu­le în farmacii și maga­zine naturiste și care are o de­numire sugestivă: "TENSIO".

- Vreți să spuneți că acest produs din plan­te este mai puternic decât medicamentele chimice folosite în hipertensiune?

- "TENSIO" este foarte complex ca for­mu­lă și ca acțiune. El este format din nu mai pu­țin de șase spe­cii de plante medicinale, la care se adau­gă un mi­ne­ral natural - magneziul. Plantele me­di­cinale au efect de scădere a tensiunii arteriale (tal­pa-gâștei, pă­ducelul), de scădere a colesterolului (frun­zele de măs­lin), de eliminare a surplusului de apă din corp (coa­da-calului și păpădia). Apoi, magneziul de origi­ne naturală ajută la stabilizarea activității car­diace și, în plus, contribuie la stabilizarea stării psi­hice. Pot spu­ne, cu toată răspunderea, că puține medi­camente na­turale sau de sinteză se pot compara cu acest pro­dus conceput 100% în România.

"Riscurile renunțării bruște la unele medicamente sunt enorme"

- Să înțeleg din aceasta că medicamentele fo­lo­site până acum în hipertensiune pot fi înlocuite de acest produs?

- E o concluzie pripită! Lucrurile sunt mai nuan­țate, mai ales la pacienții care iau deja medicație alo­pată. În niciun caz nu recomand hipertensivilor să re­nunțe de capul lor la medicamentele prescrise, chiar și având la îndemână "TENSIO". Din experiența de până acum, cea mai bună este asocierea medicației de sin­teză cu acest produs natural. Avem zeci de cazuri de pacienți care nu mai răspundeau la niciun me­dicament de sinteză și care și-au adus la normal ten­siunea cu "TENSIO", în condițiile în care me­di­ca­mentele pe care le luau până atunci au fost reduse cu 50-70%. Reducerea acestora se poate face însă doar la recomandarea medicului specialist, deoarece riscu­rile renunțării bruște la unele medicamente (beta­blo­cante mai ales) sunt enorme.

- Așadar, recomandați administrarea "Tensio" îm­preună cu medicamentele folosite curent în hi­per­­ten­siune?

- Odată ce organismul s-a deprins să funcționeze vreme de ani doar cu ajutorul unor droguri chimice, re­nun­țarea la acestea poate avea efecte grave, mer­gând până la deces. "TENSIO" poate ajuta aparatul cardiovascular să funcționeze normal, dar nu poate să schimbe peste noapte obișnuințe create în ani și zeci de ani. În schimb, poate salva mii de vieți, pentru că nor­malizează tensiunea arterială colaborând cu me­dicamente de sinteză care altfel nu ar mai funcționa. Mai mult, el face posibilă reducerea progresivă a do­zelor medicamentelor chimice, scutind astfel orga­nismul de nenumăratele efecte adverse ale acestora.

"Pe lângă plantele medicinale, pacienții trebuie să-și corecteze alimentația"

- În afară de fitoterapie, bolnavilor de hiper­tensiune le mai sunt necesare și alte terapii?

- Eu le zic pacienților mei cu hipertensiune sau cu boală coronariană că nu suferă de o afecțiune, ci de un stil de viață incorect. Percepția medicinei alopate cum că hipertensiunea arterială este o afecțiune care răs­punde la cutare substanțe este foarte îngustă! La fel ca și cancerul, hipertensiunea apare în ani și zeci de ani, din cauza unui cumul de factori. De aceea, pe lângă tratamentul cu plante medicinale, pacienții trebuie să îndrepte pas cu pas multe din erorile făcute în diverse domenii ale vieții. Primul și cel mai simplu pas este să-și corec­teze alimentația.

- Dacă îmi permiteți o glumă, până la urmă ajungem tot la sloganul: "Evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi", din clipurile publicitare de care aminteați.

- E prea puțin ce se recomandă în acel spot! Schim­bările de alimentație la hipertensivi trebuie să fie destul de radicale și, tocmai de aceea, este necesar să fie făcute în trepte. Prima oară, îndemn pacientul nu să renunțe la hrana cu care este obișnuit, ci să in­troducă tot mai multe alimente sănătoase în ali­men­tația de zi cu zi. Astfel, el se obișnuiește liniștit, fără forțări, cu hrana sănătoasă, care va ajunge să-i placă. Tot în prima fază, recomand alimentele foarte bogate în clorofilă, cum ar fi salatele, zarzavaturile proas­pete, urzicile. Clorofila și suplimentele alimen­tare pe bază de zeolit sunt mijloacele cele mai rapide de deto­xifiere în bolile cardiovasculare. În faza a doua, reco­mand înlocuirea proteinelor din carne și din produsele din carne cu cele vegetale, din legu­mi­noase, semințe și ouă. Iar în faza a treia, recomand înlocuirea zahă­rului și îndulcitorilor artificiali, dar și a făinii albe, care mi se par cele mai periculoase pentru hiperten­sivi, pe termen lung.

- Mișcarea, efortul fizic sunt indicate sau con­traindicate la persoanele cu hipertensiune?

- Înainte de a vorbi despre efort fizic, trebuie spuse câteva cuvinte despre respirație, care are o im­por­tanță crucială în sănătatea inimii și a vaselor de sân­ge. Eu îmi învăț pacienții să respire complet, fo­losind toate compartimentele pulmonare, dar fără a forța. O respirație corectă este amplă, foarte lentă și silențioasă, curgând lin și fără zgomot. Odată stă­pânită, bolnavul de hipertensiune poate face mișcare, efort fizic moderat, fără niciun fel de risc. Eu re­comand măcar 30 de mi­nute de gimnastică pe zi, dar și mersul pe jos. Mai ales în diminețile de vară, când aerul este răcoros și bine oxigenat, o plimbare de cinci kilometri prin natură este sănătate cu­rată pentru vasele de sân­ge și inimă. Iar mersul pe jos, combinat cu respi­rația completă, conduce la o oxigenare ex­traor­dinară, extrem de utilă. Aerul bine oxigenat este cel mai ieftin și printre cele mai bune medica­mente.

"Aparatul cardiovascular este incredibil de receptiv la emoțiile și gândurile pe care le trăim predominant"


- Ce ne puteți spune despre factorul psihic în cazul hipertensiunii?

- Este poate cel mai important element în terapia hipertensiunii și, totodată, cel mai dificil de abordat de către medic. Am avut sute de pacienți care răspun­deau minunat la tratamentul cu plante și la dietă, pierzând însă toate progresele, când treceau printr-o pasă emoțională mai proastă. E suficientă o perioadă de timp mai tensionată, cu crize de furie sau cu accese de teamă, de anxietate intensă, pentru ca hiper­ten­siu­nea să se agraveze fantastic. Aparatul cardio­vascular este incredibil de receptiv la emoțiile și gândurile pe care le trăim predominant. Dacă celor­lalți oameni le putem ascunde perioadele noastre proaste, adevăra­tele noastre stări, propriul organism va ști întot­deauna adevărul și va reacționa ca atare. Atunci când suntem spe­riați, deprimați, geloși sau invi­dioși, musculatura netedă a vase­lor de sânge se contractă, presiu­nea arte­rială crește, iar inima începe să bată haotic, neregulat. La polul opus, când suntem rela­xați, afectuoși, cu ini­ma des­chisă, cum se spune în popor, ten­siunea arte­rială se normali­zea­ză, inima este mai bine aprovi­zio­nată cu sânge și bate regulat.

- Și cum puteți ajuta pa­cienții să își schimbe modul de a trăi și de a simți?

- În primă fază, caut să am o discuție sinceră, deschisă cu ei. Pe termen scurt, simplul demers de "a spune ce ai pe suflet" conduce la o îmbunătățire a stă­rii psihice. Ulterior, administrez niște remedii naturale cu acțiune asupra psihicului. Contra anxie­tății și a stărilor de iritabilitate sau furie, administrez combi­nația dintre extractul de passiflora și magneziul natu­ral, sub for­mă de capsule. În cazurile mai grave, folosesc o combinație din: lăptișor de matcă, miere, extract de sunătoare, ginseng indian și alte câteva ex­tracte de plante. Toate acestea ajută la o echilibrare emoțională pe termen mediu, dar nu sunt suficiente. Cea mai importantă bătălie a pacientului este cu schimbarea atitudinii sale față de ceilalți, față de sine însuși, față de viață, în ultimă instanță.

- Pare un demers de mare anvergură. Cum puteți reuși acest lucru prin câteva consultații?

- Experiența de zeci de ani ca medic m-a condus la ideea că boala ne-a fost dată de Dumnezeu ca un fel de ultimă soluție, pentru a ne îndrepta viața, pentru a înțelege ceva. Pacienții cu hipertensiune cărora viața le este pusă în pericol, au o motivație de a se vin­deca pe care omul sănătos nu o poate înțelege. Este ade­vă­rat, am doar câteva întâlniri cu acești pa­cienți, dar receptivitatea multora dintre ei este de-a dreptul im­pre­sionantă. Un exercițiu simplu, de liniștire a gân­du­rilor, de relaxare completă, face ade­vărate minuni asupra stării lor emoționale, mai ales prin repetare sistema­tică. Apoi, unde există recep­tivitate, recomand terapii mai puțin folosite, cum ar fi cele cu muzică sau cu lumină colorată. Starea emoțională este foarte recepti­vă și la acestea. De de­parte, însă, cel mai efi­cient re­mediu pentru pacien­tul cu afecțiuni cronice grave este rugăciunea. Recomand să fie făcută zilnic, în singu­ră­tate, și cu maximum de sinceritate. Vă spu­neam că deschiderea sufletului față de medic conduce la îmbu­nătățiri simțitoare ale stării psihice. Ei bine, deschi­de­rea zilnică a sufletului, în rugăciune, față de Dumne­zeu, este medicamentul cel mai puternic din lume.
Doamna doctor Floria Dărmănescu poate fi con­tac­tată la tel. 0736/65.86.46 sau 0744/76.54.10. La aceleași numere poate fi comandat produsul TENSIO, conceput de doamna doctor.