Secretele frumuseții grecoaicelor

Iulia Vlad
Zonele însorite de la Marea Me­diterană au fost de multe ori asociate cu sănătatea și frumusețea. De secole, pentru piele de catifea și păr de mătase, grecoaicele folosesc ierburi proaspete și uscate, uleiuri, miere și alte ingrediente specifice regiunii. De fapt, multe dintre produsele și trata­men­tele actuale de înfrumusețare își au originea în Grecia și Roma antică.

Sarea de mare - este un exfo­liant natural. Amestecați 2 linguri de sare de mare, cu puțină apă sau ulei de măsline, și masați-vă fața proaspăt spălată, cu mișcări circulare. Stratul de celule moarte se curăță, iar pielea ira­diază de prospețime și sănătate. Sarea de mare se poate folosi și pentru corp, pentru piele fină, stimularea circulației și reducerea celulitei.
Oregano - dă gust bun prepa­ratelor culinare, iar în îngrijirea pielii este antiseptic, antiinflamator, toni­fiant.
Pentru vindecarea acneei și a coșu­rilor, adăugați la o jumătate de pahar de apă distilată câteva picături de ulei de oregano. Cu un tampon de vată în­muiat în preparat, loționați zonele cu probleme, mai multe zile la rând.
Pentru piele fermă și netedă, adău­gați la uleiul de corp (ulei de migdale, susan, floarea-soarelui) câteva picături de ulei de oregano. Masați seara, după duș, până intră în piele, iar surplusul îl ștergeți cu un șervețel.
Mierea - este nelipsită din rețe­tele de frumusețe ale grecoaicelor, pen­tru efectele ei antiseptice, antiiritante, calmante, hrănitoare, tonifiante pentru toate tipurile de piele.
Masaj cu miere: o dată, de două ori pe săptămână, faceți timp de câteva minute un masaj cu miere. Pe fața proaspăt spălată și umedă, aplicați o cantitate mică de miere, amestecată cu câteva picături de lămâie: pe obraji și gât, faceți mișcări ușoare de netezire, de jos în sus; în jurul ochilor și buzelor - mișcări circulare, dinspre interior către exterior; pe frunte, pe tâmple și între sprâncene - mici mișcări circu­lare. Ma­sajul cu miere are efect de tonifiere și refacere a pielii.
Iaurtul - iaurtul grecesc este mai dens decât cel obișnuit și conține mai multe proteine. Întindeți cu degetele 1-2 linguri pe tenul proaspăt spălat, lă­sați să acționeze 20 de minute, apoi clă­­tiți. Ingredientele valoroase ale iaur­tului, printre care și acidul lactic, dau luminozitate pielii și estompează ridu­rile fine.
Rozmarinul - grecoaicele îl fo­losesc atât în preparatele culinare, cât și pentru a se înfrumuseța. Tratamen­tele cu rozmarin mențin părul des, viguros și lucios, iar asupra pielii au efect tonifiant, de revitalizare. Se reco­mandă mai ales pentru tenurile gras, mixt și acneic.

Decoct de rozmarin pentru păr strălucitor

La 1/2 litru de apă clocotită se adau­gă 4 linguri de rozmarin. Se fierbe timp de 2 minute, apoi se pune deo­parte, cu capac, până se răcește.
Mod de folosire: turnați loțiunea pe părul proaspăt spălat și colectați apa într-un castron. Turnați apoi loțiunea colectată din nou pe păr, având grijă să colectați în castron. Repetați de câteva ori, apoi uscați părul. Revitalizează părul și îi dă strălucire. De asemenea, accentuează culoarea părului șaten și negru.

Infuzie de rozmarin pentru ten ofilit

Se prepară o infuzie de rozmarin (2 lingurițe de plantă la o cană de apă) se lasă să se răcească și se strecoară. Se pulverizează în fiecare dimineață și seara, pe fața și gâtul bine curățate. Pen­tru un efect mai intens, se aplică în fiecare seară comprese cu infuzie de rozmarin, timp de 15-20 de minute. Tonifică și împrospătează, reglează secreția de sebum în cazul tenului gras, mixt sau acneic, revitalizează tenul palid și ofilit.

Oțet de rozmarin, pentru păr sănătos și lucios

Peste o jumătate de cană de roz­marin turnați 1 litru de oțet de mere. Lăsați la macerat timp de 2 săptămâni, agitați din când în când, apoi strecurați. Se păstrează într-o sticlă de culoare închisă, la rece. Se adaugă în apa pen­tru ultima clătire a părului: 1 ceașcă de oțet, la 1 litru de apă. Părul capătă un luciu deosebit. Pentru a stopa căderea părului și a combate mătreața, masați pielea capului cu oțet de rozmarin, cu 30 de minute înainte de spălare.
Uleiul de măsline - prezent în multe preparate culinare grecești, el este și un ingredient de bază în rețetele cosmetice pentru piele și păr. Are un puternic efect antiîmbătrânire, rege­nerant.
Masaj cu ulei de măsline: pentru a păstra pielea tânără și proaspătă, seara, după duș, masați-vă ușor cu o cantitate mică de ulei pielea corpului, mai ales brațele și picioarele, până este absorbit, apoi ștergeți ușor surplusul cu un șer­vețel.

Tratament pentru tenul îmbătrânit

Masați zilnic, câteva minute, fața proaspăt spălată, cu ulei de măsline, timp de 2-3 săptămâni. Apoi, trata­mentul se face pentru întreținere, o dată sau de două ori pe săptămână.