Bumerangul ortodox

Cristian Curte
Campania prezidențială de anul aces­ta a început abrupt și murdar, prin impli­carea în luptele politice a lui Dumnezeu.

Să nu credeți că sunt de partea celor care cred că religia, în general, și ortodoxia, în particular, ar trebui să stea într-un colțișor privat, cu mânuțele la spate, și să se uite cuminte cum leii partidelor se sfâșie în arenă. Nu. Aceasta este viziu­nea Stângii, încă de la revoluția fran­ce­ză: cre­dința e o chestiune strict privată, via­ța publică e obligatoriu laică. O min­ciu­nă gogonată, pentru cei care cred că laicismul agresiv e neutru. În realitate, atunci când trimiți religia la colț, locul ei public va fi ocupat de altceva. Așa că or­todoxia, ca și orice altă credință a ro­mânilor, trebuie să aibă un loc în viața ce­tății și chiar și în politică. Trebuie să fie în stare să-și urmărească o agendă, la fel cum și secularii o au pe a lor. Iar oa­menii politici își pot declara credința în public, așa cum își afirmă, uneori, ateis­mul. Cu o condiție - să fie sinceri cu re­li­gia lor, și decenți!
Nu ai voie să-ți folosești credința ca armă politică. Ea nu trebuie confiscată în folosul unei persoane sau al unui clan. Aș îndrăzni să spun că o credință trebuie (întotdeauna) slujită. Adică întrupată. Te lupți pentru prezența ei publică? Dove­dește asta prin fapte! Fii fără pată, îngăduitor cu ceilalți, decent în discurs, calm în dezbateri, echidistant în jude­căți, intolerant cu răul, arată, adică, prac­tic, idealurile pe care le slujești. Dacă spui că ești ortodox și te comporți ca un șuț de buzunare, în cele din urmă vei pângări și ortodoxia, și lupta politică. "Credința, dacă nu are fapte, e moartă în ea însăși", spune Sfântul Apostol Ia­cov.
Or, ce vedem acum în bătălia elec­torală? O demonstrație puerilă a fap­tului că al nostru candidat e mai ortodox decât al lor! Ba chiar e singurul ortodox din țară! Asta, în condițiile în care defi­nirea căsătoriei în viitoarea Constituție, ca fiind uniunea legitimă doar dintre un bărbat și o femeie a picat în Parlament, tocmai datorită partidului aflat acum la guvernare. Culmea e că atunci liberalii au susținut varianta ortodoxă a căsăto­riei, în pofida opoziției partenerilor lor socialiști din defunctul USL!
Și tot sub partidul aflat acum la guver­nare, PSD, emisiunile religioase de la Radio România Actualități au fost aproape eliminate - de la o ediție în fiecare zi, la doar două pe săptămână - miercuri și duminică. Până la urmă, nu e nimic nefiresc aici. Partidul Social De­mo­crat își asumă, astfel, pentru prima oară, după 1989, calea Stângii europene - cea a laicismului agresiv, a promovării minorităților sexuale și a eliminării re­ligiei din spațiul public. E însă urât și pe­riculos să tratezi creștinismul și valorile lui cu indiferență, și apoi să-ți aduci aminte de el, pios și cu lacrimi în ochi, doar când îți folosește scopurilor electo­rale. Caragiale ar păli de invidie. Poate că păcălești electoratul o dată, dar româ­nii știu că orice minciună iese până la urmă la iveală. Aici sau... Dincolo, că tot vor­birăm despre Dumnezeu.