"La români, întâi se aud cântecele, și apoi răsare soarele!"(Nicolae Iorga)
Păstrând neîntreruptă tradiția celor 26 de ani de existență, biserica ortodoxă română "Sfânta Treime" din Vancouver, păstorită de părintele Nicolae Lăpuște, organizează în fiecare an, vara, o petrecere câmpenească, cu toate elementele românești, în mijlocul naturii, în aer liber. Anul acesta, picnicul s-a desfășurat în Stanley Park, o mini-pădure în mijlocul orașului, cu grădini frumoase și alei pitorești, cu repere istorice și vedere la ocean, cu cel mai mare acvariu din Canada, cu terenuri de tenis, cu piste pentru patinaj pe role și ciclism... Stanley Park a "învins" parcuri din SUA, Franța, Australia, păstrându-și o binemeritată poziție în topul celor mai frumoase spații verzi citadine, iar pentru noi, românii, el a fost un loc numai bun pentru a ne relaxa. A fost o zi de evadare în mijlocul naturii, o ocazie extrem de plăcută de socializare, o reală și frumoasă desfătare sufletească: de a ne bucura împreună, de a savura delicatesele culinare, de a asculta folclor românesc, de a ne simți, împreună, români.
Departe, și totuși cât de aproape sunt "plaiurile Mioriței" pentru sufletele fiilor și fiicelor răspândiți în lume! Cât de frumos este folclorul românesc, cât de pitorești le sunt românilor obiceiurile! Oameni veseli din fire, dornici de petreceri în aer liber, cărora le place vinul și cântecul, românii știu să se bucure de viață. Nicolae Iorga spunea că "la români, întâi se aud cântecele și apoi răsare soarele. Căci românul cunoaște și dorul, și jalea, dar și doina, și cântecele de petrecere". Ei bine, toate acestea le-am simțit în această zi minunată, la această întrunire, când, între români, legătura spirituală părea că devine și mai puternică!
Bucurie cu soare
Cuvântul "picnic" apare pentru prima oară în anul 1748, într-o scrisoare a Lordului Chesterfield, având sensul de masă în natură, asezonată cu joc de cărți, băuturi, conversație, și apare ca o plăcere urbană sofisticată, obicei al gentilomilor, artiștilor, intelectualilor dornici să evadeze din haosul atmosferei citadine. Dar chiar dacă mâncau pe o pătură, în natură, nu uitau să folosească ustensile de lux ale bucătăriei și aceleași obiceiuri civilizate ca și în sufrageria de acasă. Ei bine, chiar dacă noi am fost oameni "fără rang", chiar dacă nu am folosit obiecte de lux în bucătărie, nici alcool, nici jocuri de cărți, toată lumea a fost veselă și binevoitoare, de parcă pacea Celui de Sus se revărsa în inimile noastre. Chiar dacă cerul plumburiu nu era prea prietenos, ba chiar au căzut câteva picături de ploaie sâcâitoare, după câteva ore, vremea s-a schimbat, iar ziua a fost plină de soarele bucuriei noastre.
În afară de muzică și de tombolă, cei prezenți au fost "răsfățați" cu delicioșii mititei la grătar, cu îmbietoarele gogoși făcute din 30 kg de făină, cu plăcintele "poale-n brâu" (pregătite de doamnele Gabriela Costea și Elena Constantin) și multe, multe alte bunătăți.
Am rămas profund impresionată când l-am zărit, încă de la prima oră, pe părintele Nicolae Lăpuște, cu șorțul în brâu, alături de alți credincioși, în jurul grătarului pe care sfârâiau mititeii, sau dând o mână de ajutor la alte activități. Dânsul a fost "gazdă" primitoare și ospitalieră. Cu smerenie și recunoștință mă rog pentru sănătatea sa și a familiei sale, ca să aibă puterea să-și continue slujirea sa misionară, spre mântuirea turmei de credincioși români, pe care o păstorește cu atâta dragoste și abnegație. Să fie sănătos și să continue această tradiție de "sărbătoare câmpenească", pentru că preotul este liantul dintre Dumnezeu și oameni.
Lecția de patriotism
Dar nici copiii nu au fost lipsiți de surprize plăcute. Copilăria este un tărâm magic, e singurul moment al vieții în care totul este trăit cu maximă intensitate. Cu ce s-au distrat ei? Cu Pi?ata! De data aceasta Pi?ata, care era atârnată în aer, avea înfățișarea unui Mickey Mouse. Toți participanții au format un șir. Fiecare jucător avea dreptul să lovească Pi?ata cu un băț. Dacă loviturile sunt suficient de puternice, Pi?ata se sparge, surprizele din interiorul ei se împrăștie pe jos, creând o atmosferă dulce și veselă, toate acestea fiind bucurii energizante ce le vor rămâne întipărite în mintea lor de copii "forever". Așadar, cu entuziasm, cu veselia lor molipsitoare, ne-au cucerit și pe noi, adulții, care am retrăit, alături de ei, visele copilăriei noastre.
În afară de muzică, mâncare, tombolă, jocuri distractive, s-a organizat și un concurs de cultură generală, un fel de "cine știe câștigă", pe teme de istorie și cultură românească. Premianții au fost răsplătiți cu aplauze, dar și cu mici cadouri.
Am fost deosebit de impresionată și plină de admirație față de elevii și studenții care se întreceau să dea răspunsul corect într-un timp cât mai scurt, fapt care demonstrează că și aici, departe de țară, copiii noștri români se străduiesc să învețe cât mai multe despre tot ceea ce a fost, ce este, ce reprezintă România pentru ei. O minunată lecție de patriotism!
A venit apoi seara și petrecerea s-a terminat. Dar vreau să vă spun vouă, dragi cititori ai revistei "Formula AS", că a fost o zi cu o mare încărcătură emoțională. A fost o zi binecuvântată în pace și liniște! Mulțumim, Ție, Doamne!
În numele celor prezenți la picnic, subsemnata, cu recunoștință și drag, aduc mii de mulțumiri tuturor celor ce s-au implicat în organizare, oameni sufletiști, care timp de trei zile au trudit, uitând ce este oboseala, pentru a ajuta, fie prin muncă, fie prin donații, prin toate faptele lor (și au reușit!), să ne simțim "ca acasă", pe plaiurile noastre mioritice. Felicitări tuturor!
Doamne ajută!
DORINA CORNELIA ALDEA
Vancouver