Oboseala cronică - ce-i de făcut?

Gilda Fildan
- Sunteți lipsiți de vlagă, fără niciun motiv evident? De vină ar putea fi sindromul cronic de oboseală (Chronic Fatigue Syndrome - CFS) -

Conform unor statistici recente, milioane de eu­ropeni suferă de oboseală extremă (sin­dro­mul cronic de obo­seală). Ce se ascunde în spa­tele aces­tei afecțiuni enigmatice aflați de la doc­torul imunolog CARMEN VIȚELARU din Iași.

- Ce trebuie să înțelegem, exact, prin sin­dromul cronic de oboseală?

- Caracteristica principală este senzația de epuizare totală, o oboseală fizică și mentală gravă. Cei în cauză nu mai pot munci și, practic, nu mai sunt în stare să-și poarte de grijă. Simptomele secun­dare frecvente sunt: lip­să de concentrare, sensi­bilitate la lumină și zgomote, dureri ale membrelor, infecții frecvente și afecțiuni ale stomacului și intestinului.

- De ce durează atât de mult stabilirea diag­nos­ticu­lui?

- Din cauză că numeroși medici nu cunosc acest sin­­drom, care n-a fost studiat până acum ca boală. El era încadrat la stres. Oboseala este un simptom al mul­tor afecțiuni. Înainte de a putea fi pus un diag­nostic, tre­­buie excluse alte boli, precum reu­ma­tismul, afec­țiu­nile cardiace și tiroidiene, diabetul sau infecțiile cro­nice.

- Care sunt cauzele acestei mala­dii?

- Numeroși medici sunt de părere că CFS-ul este o afecțiune psihică. Ceea ce, după opinia mea, este gre­șit! În­că n-a fost desco­pe­rită cauza aces­tei boli, dar spe­cia­liștii în dome­niu știu că ea în­cepe cu o infecție. Există mul­te indicii că ar fi vorba, mai de­grabă, de o de­reglare de func­țio­nare a siste­mului imunitar.

- Și cum pot fi ajutate per­soa­nele în cauză?

- Din păcate, până în prezent nu e­xis­tă terapii specifice. Simptomele pre­cum du­rerile, dereglările de somn și pro­ble­mele stoma­cale sunt tratate cla­sic. Im­portant este și "manage­mentul" energiei. Persoanele afectate ar trebui să încerce să nu se suprasolicite, pen­tru că, altfel, rezer­vele lor de energie continuă să se epuizeze. Pacienții trebuie sfă­tuiți să facă un pas înapoi ("pacing", în limba engleză). Cu alte cuvinte, să reducă motoarele. În acest fel, boala poate fi, dacă nu învinsă, măcar domolită. O altă posibilitate sunt tehnicile de relaxare orientale, respirațiile profunde, meditația, yoga, practicate intens în clinicile occidentale.

Sfaturi de luat în seamă

* Țineți o evidență a energiei: scrieți zilnic într-un tabel ce v-a obosit ori v-a enervat, v-a motivat sau v-a făcut să râdeți. La sfârșitul zilei, trageți con­cluzia: astăzi vă găsiți mai degrabă pe minus ori pe plus? Ce puncte cu minus pot fi eliminate imediat? Și ce puteți schimba pe termen lung?
* Depistați mâncătorii de timp: notați-vă vreme de o săptămână tot ce faceți, de dimineață până seara. Nu omiteți niciun amănunt. Cu ce vă ocu­pați? Cât de des vă verificați e-mail-urile sau in­trați pe facebook? La care dintre aceste lucruri ați putea renunța, ca să dormiți mai mult, ori să vă per­miteți pauze mai numeroase pentru odihnă în cursul zilei?
* Chemați somnul: înainte de a vă băga în pat, masați-vă tălpile cu ulei de migdale.
* Respirați oxigen: ieșiți din casă, după ploa­ie. Atunci aerul are un conținut de oxigen deosebit de ridicat. Iar organismul are nevoie de el, pentru a pro­duce energie.
* Absorbiți lumina: chiar și într-o zi de iarnă, cu cerul acoperit, luminozitatea atinge 3500 de lucși, fiind așadar suficientă pentru ca organismul să poată sintetiza vitamina D. Ca termen de comparație, să adăugăm că, în spațiile închise, nu se depășesc 500 de lucși.
* Experimentați uitarea de sine: cei ce se îndeletnicesc cu lucruri care îi fac să nu mai con­știentizeze trecerea timpului și să uite tot ce-i încon­joară își sincronizează bătăile inimii, respirația și tensiunea arterială. Aceasta le dă forță.
* Practicați un sport: mișcarea reduce stresul. Pe de altă parte, exagerările din această direcție dau naștere, la rândul lor, unui nou stres. În momentul când nu mai puteți respira pe nări, ci doar pe gură, ar trebui să micșorați gradul de efort.
* Fiți pretențioși: aveți poftă de ceva dulce? În­cercați să vă dați seama de ce anume. Ceva proas­păt, cu aromă de fructe? Sau mai degrabă ceva cre­mos?
* Savurați, fiind atenți la percepțiile dvs.: ob­servați parfumul bucățelei de ciocolată, apoi sim­țiți cum se topește pe limbă.
* Mâncați fără grabă: după fiecare îmbu­că­tură, puneți tacâmul jos. Luați-l din nou, abia după ce îmbucătura a ajuns în stomac.
* Deconectați-vă: petreceți pauza de prânz cât mai departe de locul de muncă. Eventual, cu un grup de colegi, dar fără să discutați probleme de serviciu.
* Rezervați-vă în locuință un spațiu desti­nat cunoașterii de sine: alegeți-vă un loc liniștit, unde nu veți face nimic altceva decât să meditați zil­nic ori să reflectați timp de câteva minute la viața dvs.
* Stabiliți-vă corect prioritățile: în primul rând, este necesar să dispuneți de suficient timp pen­tru propria persoană. Pe al doilea plan se află fa­milia și prietenii. Acordați-le toată atenția. Apoi ur­mea­ză munca dvs. Dedicați-vă ei trup și su­flet, chiar și atunci când e vor­ba de detalii ce pot părea insignifiante.
* Petreceți mai mult timp îm­pre­ună cu oameni care vă ajută să evo­luați, datorită cărora gândirea dvs. devine mai clară. Și în locuri un­de vă simțiți bine și vă puteți re­găsi mai ușor calmul: poa­te o pădure, un parc, o masă pe o terasă umbroasă.
* Convertiți-vă energia din negativă în po­zitivă: retrageți-vă într-un loc liniștit, unde nu veți fi deranjați de nimeni, și începeți cu o respirație diafragmatică lentă, ascultând cum aerul intră și iese din plămâni.
* Pășiți în noua zi sub auspicii favorabile, petrecând câteva minute în singurătate și liniște, și re­memorând ceea ce este cu adevărat important pen­tru dvs. Dacă vă începeți ziua astfel, deschideți calea pentru toate lucrurile noi și frumoase care vă aș­teaptă.