Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Remedii externe pentru herpes genital

Eficiente în herpesul de orice natură, sunt mijloa­cele apiterapeutice, bitterul suedez, ceaiul de rădăcină de tătăneasă. Din proprie experiență, vă propun trata­mentele care urmează, cu care eu m-am vindecat.
* Bitterul suedez - Intern: de două ori pe zi, dimineața și seara, beți un pahar de apă sau de ceai de plante în care puneți o linguriță de bitter suedez. * Ex­tern: seara, înaintea culcării, sau în ceasurile când ră­mâneți acasă, puneți pe locul bolnav o compresă cu bitter suedez. Înainte de aplicare, ungeți-vă pe piele cu untură de porc curată sau cu alifie de gălbenele. Apoi puneți compresa, peste ea, o mică folie de plas­tic, iar deasupra, un chilot de bumbac. Lăsați compre­sa pe locul afectat toată noaptea.
* Ceaiul de tătăneasă - cumpărați de la farmacia verde rădăcină de tătăneasă. Faceți un decoct (se fierbe 10 minute) din 2 lingurițe de plantă, la o ju­mătate de litru de apă. De mai multe ori pe zi, spălați locul bolnav cu lichid călduț. Nu vă ștergeți. Lăsați-l să se usuce pe piele.
* Tinctura de propolis - este un preparat api­col care se găsește atât la vânzătorii de miere de la pia­ță, cât și la Plafar. Tamponați de mai multe ori pe zi regiunea infectată, cu vată sterilizată umezită cu tinc­tură. Tratamentul cu propolis îl exclude pe cel cu bitter suedez.
SIMONA STAN - Adjud

Leac pentru pecingine

După ce am luat fără rost o grămadă de medica­mente, am aplicat cu succes metoda medicului ameri­can D.C. Jarvis, care recomandă tratarea pecinginei, cu ajutorul oțetului de mere. Metoda e simplă: se udă degetul în oțet de mere și se atinge fiecare loc afectat. Tratamentul se face de 6 ori pe zi, la intervale regu­late, începând de dimineață și până la culcare. De obi­cei, pecinginea tratată astfel dispare în 2-4 zile.
STANCA MARINESCU - Slobozia

Cum scăpați de chelie

Dacă aveți chelie și nu i-ați venit de hac, încercați următoarea rețetă: luați un vas smălțuit de 5 litri, um­pleți-l cu apă rece și puneți în ea 5 pumni de urzică us­cată (la primăvară, puneți proaspătă). Puneți vasul pe foc mic și așteptați până ce lichidul se apropie de punctul de fierbere. Dați vasul deoparte, acoperiți-l și lăsați-l să stea 5 minute. Strecurați lichidul și spăla­ți-vă pe cap cu el, folosind un săpun de casă. Și apa de clătit trebuie să fie tot ceai de urzică. În plus, de 2-3 ori pe săptămână, frecați-vă puternic rădăcina părului cu tampoane de vată îmbibată în tinctură de urzică. (Se face din rădăcină de plantă spălată bine cu peria, tăiată mărunt și pusă la cald într-o sticlă cu rachiu de secară, vreme de 14 zile.)
IOAN FRUNȚEAN - Zalău

Zumzăit în urechi

Senzația de zumzăit în urechi se vindecă adesea cu ajutorul compreselor reci la picioare, care trebuie lăsate acolo întreaga noapte. Sfatul îi aparține medicului german Rudolf Breuss, care recomandă ca aceste comprese reci să fie, de fapt, două șosete de bumbac, care trebuie înmuiate în apă rece, apoi stoarse bine și scuturate, în sfârșit, încălțate astfel ca să acopere glezna. Peste ele se pun alte șosete din lână groasă, iar peste acestea, câte un prosop. Peste ambele picioare astfel înfășurate, trebuie să mai puneți și-o pătură. În felul acesta, sângele din corp este atras spre picioare și zumzăitul din urechi înce­tează, spune Breuss. Dar, atenție: dacă tra­tamentul nu se practică zilnic, până la dis­pariția neplăcerilor, e mai bine să nu-l faceți, deoarece accentuează și mai mult suferința.
ILINCA PINTEA - Oradea

Pentru tuberculoză: hrean și miere

Tuberculoza face ravagii, în ultima vreme. Vreau să dau o mână de ajutor spunându-vă cum s-a vindecat tatăl meu. Rețeta este germană, foarte populară la noi, în Reșița, unde trăiesc mulți șvabi. Medicul german C. Mohremann recomandă pentru vindecarea tuber­culozei următoarea rețetă: se pune un pumn de hrean dat pe răzătoare la o jumătate de kilo­gram de miere de albine. În fiecare zi se amestecă bine și se lasă să stea astfel pentru a se macera. Se iau din acest amestec două lingurițe pe zi, înainte de mesele principale. Acest tratament trebuie dublat de ingera­rea de propo­lis în soluție alcoolică de 20-30%. Se iau 20-40 de picături într-un pahar cu lapte cald, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de mese. Tratamentul e de durată: 4-10 luni. Având în vedere că usturoiul are, și el, proprietăți tuberculostatice, se recomandă să se mănânce trei căței proaspeți în fiecare zi.
DANIEL FILIP - Reșița

Rețetă pentru diabet

Vă propun un leac pe care îl știu de la bunica mea, care cunoștea multe rețete cu plante. În cazul diabe­tului, e vorba de tecile de fa­sole, care sunt diuretice și mic­șo­rează valorile de zahăr din sânge. Puneți la fiert vreme de 2 ore, 100 g de păstăi de fasole uscată, tăiate fin, într-un litru și jumătate de apă. Lăsați să fiarbă până ce lichidul se reduce la jumătate, apoi luați vasul de pe foc și lăsați păstăile să se ma­cereze în apă toată noap­tea. Beți cât doriți, peste zi, între mese.
VICTORIȚA ANGHEL - Buftea

Băutură întăritoare din cereale

Hipocrate, cel mai renumit medic al antichității, când voia să întărească puterile unui convalescent, îi dădea să mănânce orz fiert în apă, amestecat cu puțin vin. La romani, gladiatorii mâncau orz înainte de a intra în arenă. Într-adevăr: zeama de orz fiert, ca și de orice alte cereale, ajută organismul în dezvoltarea lui, îi întărește imunitatea, îi reface puterile slăbite. Încer­cați următoarea rețetă: puneți la fiert în doi litri de apă 2 linguri de orz, 2 linguri de ovăz, 2 linguri de grâu, 2 linguri de porumb și 2 linguri de secară. Lăsați-le să fiarbă 3 ore. Puneți-le să se răcească și strecurați-le. Veți obține o băutură minunată (se poate ține câteva zile la frigider), care băută cu păhărelul (2-3 păhărele pe zi, înainte de ma­să) întărește organismul copiilor, le mărește mamelor care alăptează cantitatea de lapte, recuperează rapid convalescenții, întărindu-le forțele. Pe cei sănătoși, băutura de cereale îi apără de îmbolnă­viri, întărindu-le sistemul de apărare.
SEBASTIAN RAICU - București

Remedii pentru veruci plane și oxiuri

Vă trimit două tratamente naturale, cu care mi-am vindecat copiii. Remediile le am de la bunica mea, care a fost farmacistă.
* Veruci plane - leacul lor e rosto­pasca. Iată rețeta: amestecați 50 g rosto­pască uscată, transformată în pulbere, cu 15 g lanolină, 10 g vaselină și 10 pică­turi de acid fenic (toate se găsesc la farmacie). Se unge rana, apoi se pune un pansament care se ține aplicat trei zile. Se repetă săp­tămânal, până la vindecare. În plus, se fac tamponări locale cu esență de gen­țiană sau bitter suedez sau ceai de tătă­neasă și muguri de plop.
* Oxiuri - pelin și cimbru. o Intern, se ia pelin sub formă de pulbere, 2-3 g în amestec cu miere de albine, dimineața pe stomacul gol. În plus, opăriți 50 g de cim­bru sfărâmat între degete cu 1 litru de apă cloco­tită. Lă­sați să se in­fuzeze. Strecurați. Beți tot ceaiul peste zi. Tratamentul durează 3 zile pe săptă­mână, până la vindecare. o Ex­tern, faceți băi locale sau clis­me cu 20-30 g pelin la li­trul de apă (infuzie), adău­gând și mu­șețel.
MARIA MIHĂILESCU - Galați

Tratament pentru colici renale


Mama mea s-a vindecat de colici renale cu com­pre­­se calde cu coada-calului. Se procedează în modul următor: se pun doi pumni de coada-calului într-un să­culeț de pânză albă, curată. Se pune să fiarbă apă într-o oală și, când clocotește, se bagă săculețul înăun­tru, lăsându-l acolo 10-15 minute. Se scoate, se stoar­ce ușor, apoi se pune pe zona rinichilor, legând de jur-îm­prejur un ștergar. Deasupra, se pune o pungă de plas­­tic, apoi se îmbracă și-o "cojoacă". Așa, bine îm­pa­chetat, bolnavul se bagă în pat, sub o pătură groasă. E bine ca planta să fie cât mai fierbinte. În principiu, com­presa se lasă vreme de 20 de minute, dar se poate și mai mult. După doar 20 de minute, durerile înce­tează.
CRISTINA BÂRSAN - Baia Sprie

Cum scăpați de incontinența urinară

M-am chinuit mulți ani cu incontinența urinară, până am descoperit mugurii de plop și frunzele de ienupăr. Iată cum am procedat: dimineața, făceam o infuzie din muguri de plop - 2 lingurițe de plantă la o cană de apă (ca să-mi fie mai ușor, făceam 3 căni deo­dată). Separat, fierbeam într-un litru de apă 40 g frunze de ienupăr, timp de 2 minute, apoi lăsam la infuzat încă 5 minute. Din aceste ceaiuri, am băut câte 3 căni pe zi: ceaiul din frunze de ienupăr îl beam înainte de masă, iar pe cel din muguri de plop, la jumătate de oră după masă. După două luni nu mai aveam nimic. Sper ca experiența mea să ajute la vinde­carea celor care se confruntă cu această boală urâtă.
GHEORGHE BUDULEA - Vaslui