Dacă pașii te poartă, din întâmplare, pe străduțele vechiul București, pe Lipscani, Șelari, Franceză, pe Moșilor sau pe la Foișorul de Foc, cu puțină imaginație, îți poți închipui cum arăta vechea urbe a lui Bucur, în vremea lui Caragiale. Poți vedea cu ochii minții atât mahalalele colorate, cât și locurile de promenadă de pe Calea Victoriei, domnii și doamnele îmbrăcate în ultima modă de la Paris, magazinele pline de trufandale, cafenelele și bodegile pline de mușterii. Nici moralitatea nu s-a schimbat foarte mult în ultima sută de ani, cât despre politică... ce să mai zicem?!...
Purtați de inspirație, organizatorii Festivalului "Bucureștii lui Caragiale" au transformat acest eveniment într-o nouă tradiție a Capitalei, folosind, cu talent, cadrul generos pe care îl oferă zonele salvate de la pieire ale Bucureștiului de-altădată, complimentat, mai târziu, drept "Micul Paris". Și-uite așa, cu perseverență și dăruire, Festivalul "Bucureștii lui Caragiale" a ajuns la ediția a III-a, una dintre cele mai îmbelșugate de până acum, cu 31 de spectacole diferite - comedii și drame, boeme și variété, cabaret și stand-up, iluzionism și acrobații, circ și concerte, fanfare și dansuri - adică 139 de reprezentații în total!
Festivalul a început la finalul lunii iunie, pe 28, dar se află acum în plin apogeu și-o va ține așa până pe 14 septembrie. Și fiindcă o distracție precum asta e păcat să fie ratată, vă sfătuim să strigați, împreună cu Caragiale: "La Bulivar, birjar! La Bulivar!...", pentru a prinde un loc la una dintre comediile pregătite în stilul marelui Conu' Iancu.
O mare parte din spectacole se desfășoară pe scena aflată în Piața Festivalului, din Centrul Istoric al Capitalei - intersecția străzii Franceză cu strada Poștei.
2, 21, și 29 august - piesa "Matrimoniale", a Teatrului "Nottara", o poveste modernă despre iubirea căutată în lumea rece și rațională a internetului. Piesa e scrisă de Lia Bugnar, iar spectacolului îi dau viață actorii: Ada Navrot (Eva), Crenguța Hariton (Mira), Lucian Ghimiși (Tibi) și Mihai Marinescu (Zaharia).
6 și 26 august. "Comedie de modă veche", alt spectacol al Teatrului "Nottara", după piesa dramaturgului moscovit Alexei Arbuzov, o comedie dulce-amară, plină de suspine sentimentale, asezonate din belșug cu muzică rusească. Regia este semnată de Vasile Toma, care-l interpretează și pe Rodion Nicolaevici (personaj principal), iar parteneră de scenă îi este Ada Navrot, în rolul Lidiei Vasilievna.
10 august. Tot pe scena din Centrul Istoric vă puteți întâlni și cu Charlie Chaplin. Circul "Globus&Variété" a creat în mod special pentru acest festival un nou spectacol, intitulat "Charlie Chaplin și magazinul buclucaș". Și de data aceasta, amorul îl vâră în bucluc pe Charlie Chaplin (Bogdan Andreescu Lazăr), care se va îndrăgosti de-o o țigăncușă autohtonă cu vino-ncoace (interpretată de Veronica Rapa). În piesă își găsesc locul (doar în cauză este circul!) echilibristica, jongleria, hula hoop-ul și chiar dresura de animale. Scenariul a fost scris de Brîndușa Novac, decorul îi aparține Gabrielei Turturea, iar muzica, extrem de modernă, este semnată de Animal X și K1.
24 și 31 august. Și dacă tot e vorba de grădinile de vară de pe vremea halbelor de bere "cu guler", muzica nu putea să lipsească de la petrecere. Invitat să cânte și să încânte publicul este Ansamblul "Lie Ciocârlie", o formație ce a apărut din dorința nostalgică a unor muzicieni, în mare parte specializați în muzica clasică, de a prelucra și valorifica un pic mai altfel filonul folcloric românesc, din diferite zone ale țării. Ansamblul s-a format în jurul sopranei Ana Cebotari, care este și inițiatoarea proiectului. Alături de ea, pe scenă vor mai urca: Ana Ungureanu - vioară, membră a Orchestrei Naționale Radio; Călin Grigoriu - un chitarist virtuoz și sensibil, absolvent al Universității Naționale de Muzică București, secția chitară clasică; Cezar Knihinschi - bass, membru al Orchestrei Naționale Radio; Ionuț Tănase - tobe, un percuționist talentat și energic, arhicunoscut în peisajul trupelor de jazz și pop/rock bucureștean; și, nu în ultimul rând, Nicolae Ioniță - acordeon, membru al tarafului "Cleante", care aduce cu el un bagaj de tradiție muzicală autentică. Întregul proiect muzical este condus de dirijorul Daniel Jinga.
28 și 31 august. Și pentru că este festival Caragiale, din repertoriu nu putea să lipsească și o piesă a marelui dramaturg. Anul acesta, alegerea a căzut pe "O noapte furtunoasă", o reprezentație originală a Teatrului MASCA, pusă în scenă cu statui vivante. De regia spectacolului s-a ocupat nimeni altul, decât îndrăgitul actor și regizor Mihai Mălaimare, iar scenografia îi aparține Sandei Mitrache. Aceeași echipă de regizor-scenarist a lucrat și la punerea în scenă a spectacolului "Pierrot Lunatecul", o piesă ce aduce în atenția publicului românesc o tehnică inedită, dificil de stăpânit, dar extrem de fermecătoare: pantomima albă.
Dar cireașa de pe tortul Festivalului Caragiale va fi întâlnirea, pe 5 și 14 august, cu marea actriță Maia Morgenstern. Ea va ajunge în Centrul Istoric cu piesa "Mazl Tov... And Justice For All" a Teatrului Evreiesc de Stat (scenariul, regia și scenografia sunt semnate de Andrei Munteanu). Este o piesă ce abundă în umor și cântece tradiționale evreiești, pline de voioșie. Și... surpriză... alături de Maia, în această piesă joacă și fiica ei, Cabiria Morgenstern.
Programul integral al festivalului îl găsiți online pe festivalcaragiale.ro.