Stimată doamnă, din cele relatate de dvs. înțeleg că toate examinările făcute până în prezent nu au reușit să pună în evidență cauza sau cauzele care produc neplăcerile tatălui dvs. (lipotimie, somnolență). Așa stând lucrurile, vă voi expune cauzele posibile:
1. Hemodinamice
* Scădere cu mai mult de 30 mg/Hg a presiunii arteriale, între poziția culcat și cea verticală - adică maladia Shy-Drager, caracterizată prin hipotensiune ortostatică + tulburări extrapiramidale.
* Starea de rău vagală - cu factori favorizanți ca: emoție, căldură, precedate adesea de prodromuri (tulburări vizuale, transpirație, greață).
* Sincopa micțională (nocturnă, frecventă la bărbați).
* Ictusul laringian (pierderea conștienței în urma unei tuse chintoase).
* Boala anginoasă.
* Stenoza aortică strânsă.
2. Epilepsia
3. Hipoglicemia
Este necesar să reluați șirul examinării lor pentru tatăl dvs., de tip pluridisciplinar (neurologie, cardiologie, psihiatrie) laolaltă cu analizele clasice - hemoleucogramă, urogramă, test glicemic etc.
În cazul în care unul sau mai multe puncte descrise coincid cu boli actuale sau antecedente ale tatălui, vă rog să luați legătura cu mine, pentru a vă indica tratamentul necesar (alopat sau naturist). Vă doresc numai bine!
Centrul de Consultanță Naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro
"Nu pare grav, dar gazele intestinale îmi afectează viața"
(Răspuns pentru ALEXANDRA, F. AS nr. 1096)
Sindromul de intestin iritabil (colon spastic) de care se pare că suferiți este o tulburare a funcționării intestinale și nu trebuie confundată cu boala Crohn sau colita ulcerativă, care sunt boli produse de inflamații și leziuni ale intestinelor. Sindromul de intestin iritabil nu este o boală, ci un grup de simptome intestinale, care apar împreună. Aveți dreptate când spuneți "gazele intestinale îmi afectează viața", deoarece este recunoscut faptul că viața celor cu colon spastic este condusă de intestinele lor.
Cele mai frecvente simptome ale sindromului de intestin iritabil sunt: * tulburări de tranzit (diaree, constipație sau crize alternative) * dureri abdominale sau crampe care se reduc după golirea intestinului * gaze și balonare * greață, mai ales după masă * durere de cap * oboseală * scaune cu mucus * senzația de golire insuficientă a intestinului.
Nu există niciun test care să confirme acest diagnostic. Medicul îl poate stabili pe baza simptomelor, după excluderea altor afecțiuni care pot avea aceleași manifestări. Aceste afecțiuni includ: cancerul de colon, boala diverticulară, boala Crohn, colita ulcerativă, intoleranțele alimentare, candidoza, boala celiacă, diabetul și dischinezia biliară. Cauzele apariției și agravării simptomelor nu sunt exact cunoscute, ele putând fi: stresul, anxietatea, depresia, sensibilitățile alimentare (ex.: gluten), infecțiile bacteriene sau parazitare gastro-intestinale, colecistectomia (eliminarea chirurgicală a vezicii biliare), fluctuațiile hormonale, consumul de antibiotice sau glucocorticoizi, predispoziția genetică.
Cauza cel mai frecvent întâlnită printre pacienții noștri este digestia deficitară a carbohidraților, care ajung nedigerați în intestinul gros, stimulează dezvoltarea bacteriilor patogene, ceea ce produce excesul de gaze cu sau fără diaree și/sau constipație. În concluzie, sindromul de intestin iritabil nu este o tulburare simplă (cauză-efect) ci depinde de o multitudine de factori. Iată de ce, dacă nu se analizează și nu se înțelege cazul concret al fiecărui pacient, simptomele sindromului de colon iritabil persistă, în ciuda tratamentelor urmate. Având la dispoziție peste 180 de tipuri de produse naturale, importate de la producători de prestigiu, la Centrul de Consultanță Naturopată SECOM vi se pot întocmi programe de tratament strict adecvate problemelor descrise, respectând totodată indicațiile literaturii de specialitate.
În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate sau vi le putem trimite prin curierat rapid, în termen de 24 ore (oriunde în țară). Avantajele achiziționării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile oferite lunar.
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Mă tratez de depresie, atacuri de panică, dar stările de rău nu-mi trec"
(Răspuns pentru DUMITRA - Constanța, F. AS 1066)
Stimată doamnă, citind întrebarea dvs. publicată în revistă, eu sunt de părere că simptomele de rău pe care le acuzați și care apar după consumul de alimente, nu duc cu gândul la o depresie. Consumate în combinație cu medicamente antidepresive, unele alimente, mai ales brânzeturile, carnea și alte surse de proteine care au fost lăsate să se învechească (afumături, salamuri etc.) pot provoca stări de rău. Dacă simptomele pe care le acuzați, legate de alimente, au apărut înaintea diagnosticului de depresie, puteți folosi ca remediu imediat cuișoarele aromate, care, ronțăite și înghițite cu apă, sunt de mare ajutor pentru problemele legate de balonare și tulburări de tranzit intestinal.
În ce privește depresia, ea este o adevărată problemă în epoca noastră. Se definește, în general, ca fiind un sentiment persistent de tristețe, melancolie și de lipsă de interes (apatie). Drept cauză sunt luați în discuție factorii hormonali (tulburări tiroidiene, de menopauză), factorii familiali (depresia poate fi prevalentă în unele familii), evenimentele traumatizante ale vieții și anumite modificări biologie din creier.
Simptomele depresiei includ: * senzații de inutilitate, de gol interior sau de tristețe profundă * iritabilitate inexplicabilă, furie * lipsă de interes în activitățile zilnice * scăderea libidoului (dorința sexuală) * tulburări de somn * exces de griji și de anxietate * lipsă de concentrare * sentimentul lipsei de valoare * gânduri frecvente de moarte, de sinucidere * unele simptome inexplicabile, cum ar fi durerile de cap sau de spate.
De regulă, depresia începe să se manifeste la vârsta adolescenței, femeile fiind mai vulnerabile decât bărbații. Factorii de risc ce predispun la dezvoltarea depresiei includ înclinația spre abuzul de alcool sau droguri, tendința de a fi prea dependent de alții, rude apropiate ce suferă de depresie, precum și evenimente traumatice (pierderea cuiva apropiat, abuz fizic sau psihic).
Acestea fiind spuse, dacă suferiți de simptomele descrise mai sus, vă sfătuiesc să vă adresați, mai întâi, medicului specialist!
Abordări naturiste posibile pentru depresie:
* O consultație prealabilă, pentru a verifica dacă nu cumva aveți vreo cauză organică de depresie, cum ar fi tulburări tiroidiene, menstruale ori hormonale.
* Dezvoltarea unei atitudini pozitive, legate de viață. Primul pas este recunoașterea că noi și numai noi suntem responsabili pentru tot ceea ce ni se întâmplă în viață. O privire pozitivă, chiar și atunci când lucrurile par fără speranță, ajută foarte mult.
* Dar "pozitivarea" gândurilor noastre nu se obține luptând împotriva gândurilor negative, ci concentrându-ne permanent asupra lucrurilor pozitive. În felul acesta dobândim o înclinație spre bine și spre frumos.
* Este necesar să se dezvolte o rețea socială cu oameni de încredere (rude, prieteni). Însingurarea poate fi un teren fertil pentru nașterea gândurilor negative.
* Evitarea surselor de atitudini negative - prieteni sau cunoștințe cu un stil de viață dezorganizat și haotic, imoral, participarea la evenimente vulgare, lecturi ușoare, filme fără încărcătură emoțională constructivă.
* Rugăciunea este importantă, iar rugăciunea adevărată înseamnă mulțumire! Mulțumirea adresată Lui Dumnezeu, pentru că existăm. Dar mulțumire și prin fapte, prin folosirea abilităților noastre pentru activități nobile. Rugăciunea poate fi și o cerere de ajutor, însă acest lucru vine pe locul al doilea, căci dacă Îi mulțumim Lui, atunci vom fi umpluți de o bucurie de nedescris, care poate șterge orice urmă de tristețe și de depresie.
* Este important să dormiți bine și suficient. Acest lucru ajută la starea generală de bine.
* Exercițiul fizic ajută la detensionarea organismului.
* Evitați excesul de alcool, precum și consumul de droguri.
* Planta medicinală folosită în mod special în caz de depresie este Sunătoarea (Hypericum perforatum). Atenție, însă, cu ce medicamente o asociați, unele contraceptive și anticoagulante (medicamente de subțiat sângele) îi pot reduce eficacitatea.
* Acupunctura este foarte bună pentru depresie. Punctele cele mai utile sunt pe meridianele Cord, Pericard, Plămân, Vasul Guvernator, Vezica Urinară.
* Homeopatia este excelentă pentru depresie. Multe remedii pot fi recomandate, printre ele Aconitum, Argentum nitricum, Aurum metallicum, Ignatia, Natrium muriaticum, Staphysagria. Totuși, tratamentul individualizat este cel mai important.
Este important de reținut faptul că, în caz de depresie, primul pas este consultarea medicului specialist. Bolnavii cu gânduri de sinucidere nu trebuie să stea singuri și nu ar trebui să fie lăsați singuri deloc.