Poveștile pădurii

Calin Hodor
La mijloc de codru des

Vara e sezonul în care oamenii merg cel mai des în pădure, alungați de praful, de căl­du­ra insuportabilă și de gălăgia ora­șe­lor. Cu toate acestea, puțini privesc mai departe de locul în care-și fac gră­tarul sau de cel în care-și pun pătura. Nu e doar vina lor că nu văd mai mult. În acest ano­timp, pădurea e mai bucuroasă să-și împartă umbra și par­­fumurile, decât secretele locui­to­rilor ei. Parcă dinadins, respectân­du-le intimitatea, trage cortine de frun­­ze peste arbori și tufișuri, și para­vane de ier­buri înal­te prin poieni. Pă­durea pare mai tă­cută vara, în com­pa­rație cu explozia de cântece din pri­măvară. E ca un pă­rinte, prea în­grijorat de soar­ta copiilor săi, ca să-i mai ardă de cântec și voie bu­nă. Dar e numai o aparență. Pădurea pare tăcută, în comparație cu gălăgia orașelor, sau tace când instru­mentele de făcut gălăgie ale turiștilor urlă muzică de proastă cali­tate din difuzoare. Ce să mai spun de fumul lăsat de mo­toa­rele ATV-urilor, o prezență din ce în ce mai supă­ră­toare în pădurile românești?...

Asta e casa mea!

Dar hai să vorbim despre pădure și locuitorii ei. Vara, concertele se țin di­mi­neața, de­vre­me. Prea e cald mai târ­ziu, prea multă trea­bă au păsă­rile cu adu­natul hra­nei pentru cei mici, pentru a mai cânta în miezul zilei. Nici nu mai e așa de mare nevoie de cân­tece pu­ter­nice, ca în pri­mă­vară. Teri­to­riile sunt bine știute și pere­chi­le sunt for­mate. Bineînțeles, asta nu înseamnă să nu-ți pro­clami proprie­tatea di­mi­neața, de­vreme, și sea­ra, prin cântece pu­ter­nice, dar mai scur­te decât cele din pri­măvară. Tre­buie să se știe că terito­riul tău este ocupat, să nu le vină vreo idee de extindere veci­ni­lor cu tendințe lati­fun­diare. Pri­vi­ghetorile conti­nuă să cânte și în tim­pul nopții. Știu, pro­babil, că un ase­menea glas nu ți l-a dat Dum­nezeu doar pen­tru tine, ci ca să-i încânte și pe lo­cuitorii nocturni ai pădurilor.

Doctorii copacilor

Dar vara, păsările nu au gri­jă numai de puii lor, ci iau sub "aripa" lor și pădurea, pe care o aju­tă cât e ziua de lungă, cură­țând-o de mu­safirii ei nepoftiți. Puii pă­să­rilor au nevoie de proteine pen­tru a creș­te, iar pă­durea beneficiază enorm de pe urma flămânzeniei lor.
Mult huliții grauri, cu­nos­cuți în spe­cial ca unii care strică cireșele și strugurii, sunt de fapt printre cele mai folositoare specii de pe la noi. În special cititorii preocupați de grădi­nărie vor fi încântați să afle că graurii le duc puilor, aproape 60 de coropiș­nițe pe zi, iar puii trebuie hrăniți la cuib aproape 20 de zile! Ce să mai vor­bim de pițigoi! Niște cercetă­tori ger­mani, în urma unor ob­servații înde­lun­gate, au constatat, de pildă, că o sin­gură pereche de pițigoi a adus pui­lor, în cele 18 zile cât i-au hrănit în cuib, 27.648 de omizi! Și vă amintesc că e vorba de o singură pe­reche, din cele peste două milioane ce cuibăresc în România. Faceți un calcul simplu: cam câte tone de insecticid ar fi fost ne­cesare, pentru distru­ge­rea a peste cincizeci și cinci de mi­liar­de de omizi, și cât din aceste in­sec­ticide nu s-ar fi aflat mai apoi în aerul respirat și în apa bău­tă de copiii noștri? Și alte specii, cum sunt silviile, pitu­licile, măcă­lean­­drii, codroșii, aușeii și chiar vră­biile, ajută pădurea să-și men­țină echi­librul.
Parcă Dumnezeu a creat câte o pasăre, care să aibă grijă de fiecare particică a unui copac. Astfel, ramu­rile groase sunt analizate atent de ciocănitoarea de stejar, cele mai sub­țiri sunt cer­cetate atent de pițigoi, sil­vii și aușei, cojoaica și țicleanul au gri­­jă de scoar­ță, căutând atent în cră­pături după insecte adulte, larve, nim­­fe și ouă. La baza arborelui, frun­zarul mort este curățat de pănțăruș și măcăleandri, iar larvele gândacilor care se hrănesc cu lemn sunt scoase din trunchi, de ciocurile puternice ale ciocănitorilor mai mari.
Alături de lilieci, păsările creează scuturi de apă­rare în jurul arborilor. Mus­carii, în timpul zilei, stau pe cren­­gile exterioare ale câte unui ar­bore atacând insectele care zboară în apropiere și sunt înlocuiți mai târziu de mulți­mea de lilieci, care patrulează noaptea.
Gândiți-vă cum ar putea pădurile să reziste fără a­ju­­torul păsărilor, ba, și mai mult, cum ar putea să reziste grădinile și livezile oame­ni­lor, fără ajutorul minunaților prie­teni înari­pați. Ne sunt prieteni cu adevărat, mai a­les că nu ne cer nimic în schimb, decât poate puțină liniște, scorburi în ar­bori, grămezi de crengi și lemn mort.

Când moartea naște viață

Dar pentru ca pădurea să poată fi atât de bine apărată, să fie sănătoasă și plină de viață, trebuie nu doar să aibă arbori de calitate, ci, paradoxal, și arbori muribunzi sau morți. Lemnul mort este unul din­tre cele mai vii com­po­nente ale unei pă­duri. Ob­sesia unor silvi­cul­tori de a scoa­te tot lem­nul mort pre­cum și ar­borii scor­­bu­roși din pă­duri este foarte pe­ri­cu­loasă. De­­par­te de a feri pă­durea de insec­tele con­siderate dău­nă­toa­­re, care întotdeauna vor găsi sufi­cient lemn mort, sub formă de cioate sau crengi us­cate, pen­tru a se hrăni, prin scoa­­te­rea arbo­rilor scorbu­roși, ei nu fac de­­cât să scadă nu­mărul păsă­ri­lor in­sec­­ti­vore și al li­lie­cilor. Astfel, in­sec­tele, ne­mai­având ar­bori slă­biți, vor înce­pe să ata­ce arbori sănătoși și, în lip­sa speciilor insec­ti­vore, vor dez­vol­ta popu­lații mari, cu carac­ter inva­ziv, ce vor crea mari pagube pă­du­rilor.
De fapt, lemnul mort din păduri este folosit de mii, poa­te de sute de mii de spe­cii, de la bacterii și ciuperci unice­lu­lare, pâ­nă la ursul care-și face adă­post sub trunchiu­rile arbo­rilor că­zuți.

Neamul gâzelor

Dar doctorii copacilor nu pot stâr­pi toate insec­tele din­tr-o pă­dure. Nici pe de­parte! Ca să vă con­vingeți, mergeți într-o pădure vara, opriți orice fel de zgomot arti­ficial și veți auzi un zum­zet con­tinuu. Aces­ta este produs de mi­liardele de insec­te care tră­iesc în pă­duri. Fiți doar pu­țin atenți la frun­za­­rul de la picioa­rele voas­­tre și veți fi ui­miți de ce veți vedea: furnici, gân­­daci, co­sași, păianjeni și mi­ri­a­pozi, care merg gră­biți spre tre­burile lor.
Uitați-vă într-o tu­fă de soc sau de lemn câinesc în­florit și vă veți minuna de nu­mă­­rul mare de albi­ne, nu doar cele cu­nos­cute de noi ca pro­du­cătoare de miere, dar și alte specii care vie­țu­iesc prin păduri, viespi, une­le colo­rate me­talic, cu to­ra­cele verde în­chis și ab­do­­menul roșu-vio­la­ceu, gân­daci a căror va­rie­tate de cu­lori este depășită doar de va­rie­ta­tea di­mensiunilor, de la mări­mea u­nei gămălii, la cei de câțiva cen­ti­me­tri.
Fluturii de zi și de noapte sunt foar­te numeroși în pădurile re­gene­rate natural, bo­ga­te în tufă­ri­șuri și strat ier­bos.
Pădurile de stejar sunt gazda celor mai mari re­prezentanți ai gân­­dacilor, între care ră­daș­ca, cu coar­nele ei uria­șe, e foarte activă, mai ales sexual. Mas­­culii zboa­ră greoi de la un stejar la altul, în cău­tarea femelelor. În ca­zul în care se întâl­nesc doi "băr­bați", încep bătaia, cu ni­mic mai puțin spec­taculoasă de­cât cea dintre doi cerbi. Amândoi în­cear­că să-și prin­­­dă cât mai bine adver­sarul în coar­­ne, să-l des­prin­dă de pe ra­mură și să-l arunce la pământ, în speranța că doar unul se va putea bu­cura de aten­ția ființei iu­bite.
Din păcate, rădașca și alte specii de gândaci mari au de­venit atât de rare în pă­durile Europei, în­cât au fost incluse în ane­xele legilor spe­ciale de pro­tecția na­turii, iar în unele țări, s-au desemnat arii speciale pen­tru conser­varea popu­lațiilor lor.

"Tigrii" frunzarelor

Dar nu numai unele păsări și ma­mi­fere sunt insec­tivore, există și o mul­țime de insecte care con­sumă alte insecte, cum sunt unele specii de gân­daci din fa­milia carabide.
Bineînțeles, maeștrii capturării fiin­țelor mici rămân păianjenii. Mo­dul în care aceștia prind insecte este remarcabil. Nimic nu e mai capti­vant decât să privești frumo­sul păianjen cu cruce cum își țese plasa, capcana mor­tală pentru muște și celelalte in­secte zbu­ră­toare ale pădurii. Teh­nica prin­de­rii corzilor groase de an­corare, înnă­direa lor cu fire fine, în spirală, re­nun­țarea mai apoi la unele fire groa­se de spri­jin pen­tru a face plasa cât mai puțin vizibilă, te face să zâm­bești când vezi podurile sus­pen­date, cu care oamenii se laudă. Cu toa­tă teh­nologia noastră, va mai trece mult timp pâ­nă să inventăm un ma­te­rial atât de rezistent și, în același timp, fiabil cum este firul de păian­jen.

Dricarii pădurilor

De multe ori mă între­bam cum se face că nu întâl­nesc animale moarte, din atâtea care-și găsesc sfâr­șitul într-o pădure, în fiecare zi. Și când spun asta, mă gândesc la pă­sări și mamifere mici, care mor de pe urma bolilor sau chiar de "moar­te bu­nă". Misterul mi s-a deslușit când am citit des­pre gândacii gropari. Fru­mos colo­rați, simt imediat ca­da­vrul unei pă­sări sau al unui mamifer mic, și după ce-l găsesc, se apu­că și sapă grabnic sub el, sco­țând pământ de sub cadavru, până ce acesta este îngropat cu totul. Dar par­tea capti­vantă apare abia după îngropare. Fe­mela depune ouăle pe cadavrul îngropat, iar în câteva zile, ies lar­vele. Pui­șorii însă nu se pot hrăni singuri, astfel că mama rămâne cu ei, hră­nin­du-i cu carnea anima­lului îngropat, mestecată de ea și regur­gitată, până ce pot să se hrănească singuri.
Dar nu numai mân­cătorii de in­sec­te ajută pă­durea să supravie­țu­ias­că. Păsările de pradă de zi, ulii, vies­pa­rii, șoimii, acvilele țipă­toare mici, dar și cele de noapte, ciufii de pădure, huhurezii mici și cei cu coa­dă lungă, bufnițele - toate atacă șoa­recii și păsările, în special indivizii bătrâni, bolnavi sau degenerați. Chiar dacă moartea în sine este o suferință, populația este "cură­țată" de indivizii slabi, având de câști­gat prin faptul că doar cei puter­nici, bine adaptați, își vor trans­mite ge­ne­le urmașilor.