Copacii care fac minuni

Andrei Cheran
Poveștile pădurii

Deși atunci când îl călcăm în picioare, pă­mântul pare mai degrabă un "lu­cru" mort, el este plin de viață și, mai ales, de ener­gie. Benefice, une­ori, alteori de-a dreptul pericu­loase, iradierile lui sunt greu suportate de către om. Din fe­ri­ci­re, natura și-a creat un scut de pro­tec­ție: copacii. Re­zis­tenți la energia te­lu­rică, unele specii de arbori be­ne­fi­cia­ză chiar, de pe ur­ma ei, ba și mai mult, o adap­tează ase­menea unui trans­for­ma­tor, ca să-i fie de folos omului și tuturor ființelor ce trăiesc în preaj­ma co­pa­cilor. Să-i fie de leac și de să­nă­tate. Încă din vremuri stră­­vechi, omul a căutat și a fo­losit arii­le geo­gra­­fice sau locurile re­strân­se, unde ar­borii trans­­for­mă ener­gia te­restră în sănătate.

Copacul miraculos din Oaxaca

Vechi de peste două mii de ani, în Mexic există un copac enorm, ce se ridică spre cer din mijlocul unei coline total despădurite. Încă din vechime, cu mult înainte de perioada aztecă, băștinașii veneau de de­par­te pentru a-i invoca protecția în fa­voa­rea să­nă­tă­ții lor sau a animalelor pe care le creșteau. În mod simbolic, se lipeau șuvițe sau smocuri din părul celui bol­nav, de trunchiul sau de crengile ar­bo­relui, pentru ca energia sa să-l pătrundă și să-l vindece. Copacul era așa de pu­ter­nic, încât obiceiul s-a per­petuat de-a lun­gul secolelor, în ciuda pro­gre­sului sau a tradițiilor care s-au suc­ce­dat. Totul s-a schimbat du­pă cu­ce­rirea spaniolă și creș­ti­na­rea Ame­ricii de Sud. O catedrală con­sa­crată Fecioarei Maria a fost cons­­­tru­ită chiar în apropierea co­pa­­cu­lui, dar ea nu a reușit să șteargă com­plet cultul ime­mo­rial al mă­re­țului ar­bore, la care oamenii continuau să vină de la mari depărtări. Au­to­ri­tățile ecleziastice l-au izo­lat atunci printr-un zid, dar ges­tul a fost za­dar­nic. Și în pre­zent, mii de pelerini se în­ghe­suie în­cercând să ajungă cât mai aproa­pe de trunchiul uriașului arbore, a că­rui co­roană are 50 de metri circum­fe­rin­ță și 100 de metri înăl­­țime. Și în prezent, oa­me­nii se roa­gă la el, deși ofrandele li­pite de coaja sa au fost interzise.

Baobabii sacri din Ghana

Ghana mai are chiar și în zi­lele noas­tre foarte mulți copaci sacri, ve­ne­rați încă din ve­chime. Ei au crescut în locuri cu concentrații mari de energie, unde pot fi întâlnite și multe plan­te rare. În nordul Ghanei, bao­babul este con­si­­derat un copac sacru, având și un aspect cu totul sur­prin­zător: de cele mai multe ori go­la­șe, crengile sale se în­­tind în toate păr­țile, ceea ce îi con­feră aspectul unei fi­in­țe colosale, ve­nită din alte vre­muri. Și, într-ade­­văr, lon­ge­vi­tatea sa este ex­­cep­țio­nală, cu mult peste aceea a celor mai mulți co­paci în­tâlniți în Eu­ro­pa. Baobabii sunt niște adevărați ma­eștri în arta de a se a­dap­ta și a su­pra­viețui, în con­di­țiile cele mai grele de climă. Cu toa­­te a­ces­­­­tea, ima­ginea lor este mai de­­gra­­bă lejeră și optimistă, me­sa­jul lor fiind ur­mătorul: "Înră­dă­ci­nează-te la fel ca mi­ne, omu­le, cât mai adânc po­­sibil, con­­cen­trea­ză-te asu­pra lucru­ri­lor esențiale, dar în­­cear­că să îți tră­iești viața într-un mod fe­ricit!".
Izolat sau în pâlcuri întinse, bao­babul este foarte răspândit în regiunea Sandema, reușind să își aga­țe rădăcinile sale uriașe în pă­mân­­­tul stâncos. În zonă, prezența aces­­tor coloși se simte de la distanță. Crengile lor se întind la mai mult de 30 de metri distanță de trunchiul înalt de 10-11 me­tri. Au aproxi­mativ 140 de ani și ni­ve­lul ener­giei lor se ridică la apro­xi­mativ 13.000 de bovis (unitate de mă­sură a bio-ener­giei), o valoare ex­trem de ridi­cată, având în vedere să­răcia solu­lui. În apropierea lor se află un altar primitiv de piatră, cons­truit pe niște stânci. Un loc sa­cru, de sacrificii ritua­le. El este folosit și azi: dacă te apro­pii, poți să găsești urme de făină, sân­­ge de păsări decapitate și pe­ne. Specie influențată de lună, ba­o­ba­bii sunt în rezonanță cu locul în ca­re se află, ceea ce ex­plică mărimea co­roanei lor, care conține o energie be­ne­fică. Așa se explică și prezența al­tarului de sa­crificii animaliere, fo­losite în ri­tua­lu­rile voodoo. Locurile cu emanație pu­ternică de energie fa­ci­li­tează in­trarea în transă, modalitate prin care tri­bu­rile afri­cane consultă, chiar și în zilele noastre, spiritele de­func­ți­lor, pentru a afla ce le re­zervă vii­to­rul.

Copacii magici din Țările de Jos

Și în Belgia, Luxemburg și Olan­da, există locuri cu energii extrem de pu­ter­nice. Ele sunt încercuite de ar­bori stranii, a căror coroană este așa de deasă, încât lumina o străbate cu greu. Prezența lor este impună­toare, dar și foarte liniștitoare în același timp. Energia lor pozitivă se simte, îți limpezește gândurile și îți dă sentimentul că aparții unui spațiu nelimitat. No­țiu­nea de timp se estom­pea­ză, iar sen­za­țiile au­ditive se amplifică. Unele din­tre aces­te locuri au fost folosite în tre­cut pen­tru vindecări, dar apoi au fost aban­donate. Occidentul și-a aban­do­nat tra­dițiile păgâne. Siturile ener­ge­tice ju­cau un rol foar­te important în cultul "Zeiței-Ma­mă", zeița pămân­tu­lui, Gea, încă din perioada neo­litică și până la creș­tinism.
Dacă mergi pe drumul ce trece prin apropierea lor (Parcul na­tu­ral din Biesbosch) te așteaptă încă o sur­priză: o horă uriașă de tei. Au în jur de 150 de ani. La prima ve­dere, nu pare să fie vorba despre un loc sacru. Dar când te apropii mai mult, simți ime­diat influența aceea liniștitoare, o pace inte­rioară și o armonie ab­solut ex­tra­ordinare, de parcă ai fi făcut câțiva pași în rai.

Pinul vindecător din Staphorst

Iată o poveste perfect adevărată, care seamănă cu un basm. Nu cu mult timp în urmă, în localitatea Staphorst, în Anglia, un pin ciudat, atât de ciudat, încât până la urmă a fost tăiat, își întindea cren­gile către cer. Avea doar 60 de ani. Dar ce s-a întâm­plat, de fapt? La sfârșitul anu­lui 1995, un vindecător și-a dat sea­ma că acest copac avea o pute­re cu to­tul specială. Iradia o căl­dură și o ener­­­gie capa­bile să îi vindece pe cei bol­­­navi. Drept ur­ma­­re, tă­mă­dui­to­rul și-a sfă­tuit pa­cienții să se li­peas­că cu spa­­­tele de trun­chiul pi­nului, de-a lun­gul mai mul­tor șe­din­țe zil­nice, ce durau între 15 și 30 de mi­nute. Ma­jo­ritatea celor tra­tați în acest fel au declarat, mai apoi, că du­rerile care îi chi­nu­iau de­veni­seră su­por­ta­bile, ba chiar dis­pă­reau uneori, iar după un anu­mit timp, su­fe­rinzii se vin­decau în mod miraculos. Zvo­nul s-a răs­pân­dit cu vi­teza luminii, iar pi­nul a de­venit un loc de pe­le­ri­naj. Bi­ne­în­țeles, feno­me­­nul a dez­gustat profund anu­mi­te medii catolice, care au vă­zut în el o con­cu­ren­ță pentru bi­se­rică și o în­toar­ce­re către pă­gâ­nism. La în­ce­pu­tul anului 1996, o mână cri­mi­nală l-a ciuntit în­gro­zitor, dar copacul și-a re­venit în mod mira­cu­los, primind din nou la rădă­cinile sale cohorte de oa­meni bol­navi. În cele din urmă, bi­se­rica și-a pierdut răb­darea. În ciu­da pro­tes­telor, bie­tul pin din Stap­horst, care se afla pe do­me­niul bi­sericii, a fost tăiat, în de­­cem­brie 1996.
Mulți oameni de știință și-au pus în­trebări în le­gătură cu acest copac atât de con­troversat și s-au ho­tărât să facă mă­su­rători. De jur îm­pre­­jurul său, el crea un climat mi­nu­nat. Fenome­nul a fost eluci­dat: în a­pro­pie­rea arborelui re­tezat se găsesc do­uă surse ener­getice foar­te pu­ter­nice, iar pinul este, prin de­fi­­niție, o e­sen­ță ca­pabilă să trans­mu­te ra­dia­țiile te­restre, dar și so­la­re, într-un flux cu virtuți bene­fice.
Dar miracolul pi­nu­lui din Staphorst nu e de ieri, de azi. Cu foarte mult timp în urmă, înainte chiar de apa­riția agricul­tu­rii, acum 7.000 de ani, pe locul acela se afla un alt pin sacru, ce crescuse la doar 1,50 m distanță mai spre nord, și ale că­rui resturi fosilizate au fost des­co­pe­ri­te de către cerce­tă­to­rii en­glezi. Pe vre­­mea aceea, oamenii tră­iau din vâ­nă­toare și din culesul de fruc­te. Ei se adunau în jurul pi­nu­lui, pen­­­tru a in­voca pu­te­rea sa pro­tec­toa­re.
În prezent, peste locul unde se ridica falnicul pin din Staphorst s-a așter­nut un văl de tris­tețe, deși potențialul terapeutic al locului a rămas ne­schim­bat, fiind în con­ti­nuare țin­ta a nu­meroase pele­rinaje locale. Chiar și de dincolo de moar­te, copacul con­ti­nuă să facă bine celor ce cred în el.

Arborele care vindecă febra

În Islanda există un stejar tânăr care atrage atenția tu­tu­ror. Nu numai din ca­uza bogăției co­roa­nei sale, ci și pentru că este, pur și simplu, încărcat de cămăși, șo­sete și batiste. Toate aparțin unor oameni atinși de forme grave de febră, și au fost atârnate de către ru­dele apro­piate, în speranța că vor fi vindecați. Este vor­ba despre un obicei local foar­te vechi. Conform legendei sfântului Walrick, în anul 727 al erei noastre, în locul acela trăia un țăran. El avea o fată pe care o iubea ca pe lumina ochilor. Dar într-o bună zi, ea s-a îm­bolnăvit grav de fe­bră tifoidă. Niciun vin­decător, niciun reme­diu nu a re­ușit să alunge boala. Disperat, omul a mers la un preot care i-a spus că fata trebuie să se roage la Dumnezeu, după ce agață una dintre hainele sale, în­tr-un stejar din apropiere. Așa a fă­cut și, în câteva zile, copila era tă­măduită deplin. Imediat după aceea, tatăl și fiica s-au convertit la creș­ti­nism și s-au mutat chiar lângă co­pac, unde și-au construit o casă. Supărați de aceas­tă trecere subită la creș­ti­nism, ceilalți membri ai familiei i-au ucis pe cei doi și le-au ars casa. Mai târ­ziu, localnicii au construit o capelă pe locul respectiv. Ruinele sale pot fi văzute și în pre­zent.