Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Plante aromatice - BUSUIOCUL

Redactia
(Ocimum basilicum)

Scurt istoric
În tradiția populară, Busuiocul sau Vasiliscul sim­boliza, în primul rând, dragostea. Fetele îl purtau în sân și la cingătoare, ca să lege iubirile. Astăzi, sem­nificația lui este mai degrabă religioasă, fiind materia primă pentru arhicunoscuta aghiazmă, foarte căutată de enoriași în sărbătorile religioase: Boboteaza sau Izvorul Tămăduirii. Pentru oamenii credincioși, aghiaz­­ma e purtătoare de taină, prin faptul că ea se păstrează foarte mult timp fără a se altera. Există două explicații pentru faptul că aghiazma nu se strică și nu prinde miros de apă clocită. Varianta științifică spune că ea se păstrează nealterată, dato­rită pro­prie­tăților antiseptice ale uleiului volatil din mănunchiul de Busuioc și datorită ioni­lor de argint (care au acțiune antisep­tică dovedită) ce trec în apă, din aghiaz­ma­tar, vasul de argint în care se pre­pară aghiazma. Teoria creștin-orto­doxă îmbră­țișează ideea că aghiazma ră­mâne neal­terată prin faptul că este "sfin­țită", prin folosirea ei în ritualul religios. Dar, din­colo de tradițiile care l-au consa­crat în stirpea aleasă a plantelor magice, ade­vă­rata magie a Busuiocului constă în marea lui putere de-a vindeca.

Descrierea plantei
Plantă răspândită în natură, mai ales în locuri ușor umbrite și umede, dar cultivată și în grădinile gospo­darilor, Busuiocul se recunoaște ușor datorită mires­mei sale specifice, care rezistă și după uscarea plantei. Are frunze ovale, ușor dințate, și flori mărunte, albe sau roz, grupate în inflorescențe.

Recoltare și uscare
Se folosesc ca materie primă lăstarii și rămurelele tinere, împreună cu frunzele și florile. Culesul plantei se face la începutul înfloririi, putându-se ajunge și la trei recoltări pe an. Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depă­șească 35 de grade, altfel pierderea în uleiul volatil este mare. Florile se întorc zilnic, pentru a se evita brunificarea lor. Randamentul la uscare este de 4/1, adică din 100 g plantă proaspătă se obțin aproximativ 25 g plantă uscată. După uscare, se ambalează în să­cu­leți de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, o mă­run­țire groscioară realizându-se doar înaintea utilizării.

Compoziția chimică
Uleiul volatil, bogat în camfor și eugenol, alături de fitoncide, reprezintă principiile active din Busuioc.

Remedii din Busuioc

Pentru tratamente interne

Pulberea

Frunzele uscate ale Busuiocului se mărunțesc fin, cu ajutorul unei râșnițe de cafea. Pulberea rezultată se păstrează în recipiente bine închise, ferită de ume­zeală excesivă, și la întuneric. Se folosește pentru condimentarea diferitelor preparate culinare, de proveniență animală sau vegetală.
Infuzia
Mod de preparare: 1 linguriță de Busuioc uscat se opărește cu 250 ml apă fiartă timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.

Tinctura

Mod de preparare: 10 g Busuioc uscat și mărunțit se pun la macerat în 100 ml de alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevă­zute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depu­neri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic

Mod de preparare: 20 g de Busuioc uscat și mărunțit se opă­resc cu un litru de vin alb, fiert, apoi se lasă la infu­zat timp de 10 zile, agitându-se sti­cla de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea rezi­du­ului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile. În final, se separă partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la un litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Ter­menul de valabilitate este de un an de zile, la tempe­ratura camerei, dacă vinul folosit la preparare are con­cen­trația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul con­centrației alcoolice mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. Din cauza con­ținutului în alcool al tincturii și al vinului, cele două remedii nu li se recomandă conducăto­rilor auto sau persoanelor cu in­tole­ranță la alcool.

Pentru tratamente externe

Oțet medicinal

Mod de preparare: 20 g de Busuioc uscat și mărunțit se pun la macerat, timp de 10 zile, în 500 ml oțet de vin. Se agită de 2-3 ori, după care urmează filtra­rea și depozitarea în flacoane brune.

Ulei terapeutic
Folosind uleiurile vegetale la prepararea de forme farmaceu­tice din Busuioc, ca și în cazul cimbrului, obținem produse foarte bogate în principii active, prin faptul că uleiul esențial din părțile aeriene ale cimbrului sunt solubile în uleiurile vegetale.
Mod de preparare: 10 g de Busuioc uscat și mărunțit se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se păstrează la loc răcoros, ferit de lumină.

Tratamente interne cu Busuioc

* Boli ale aparatului digestiv - colici, meteorism, flatulență, balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, dispepsii, aerofagie
Infuzia: se bea după masă, câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli hepato-biliare - hepatite, colecistite, litiază biliară, colici biliare
Infuzia: se bea după masă, câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Notă: Mâncărurile copioase, așa-zis "grele'' (bo­gate în proteine și grăsimi de origine animală) sunt mai bine digerate dacă le condi­men­tăm cu plante aromatice: cim­bru, Busuioc, rozmarin etc. Uleiurile vo­latile din compoziția lor au efect co­le­re­tic și colagog, influențând secreția și dre­­narea bilei, cu un rol foar­te important în ab­sorbția alimen­telor.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii
Infuzia: se administrează călduță, câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se beau 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu inhalații cu Busuioc.

* Boli ale aparatului cardio-vascular - insuficiențe cardiace, hipertensiune arterială, nevroză cardiacă
Infuzia: se administrează după masă, câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu. Se îndulcește, după gust, cu miere.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Infuzia: se bea călduță, după masă, câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu frecții lo­cale, cu oțet sau ulei medicinal de cimbru.

* Boli ale aparatului urogenital - cistite, pielite, colici renale
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai călduț pe zi, în­dulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli parazitare instalate la nivelul tubului digestiv - viermi intestinali, oxiuri, tenie, giardia
Infuzia: se bea câte o cană de ceai, seara, la culcare, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se ia câte o linguriță, seara, într-o cană de ceai de volbură.
Vinul: se administrează 50 ml, sea­ra. Tratamentul durează o săptă­mână. Se recomandă ca la sfârșitul tratamentului să se folosească un la­xativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amară, câte 30 g) pentru eliminarea paraziților.

* Bolile sistemului nervos central - insomnii, anxietate, nervozitate
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile sugarului (colici abdominale)
Primele neliniști în rândul părinților și mai ales al bunicilor, după nașterea și sosirea sugarului acasă, sunt generate de plânsul bebelușului, provocat de co­licile abdominale. Peste 70% din nou născuți au co­lici. Se poate evita acest disconfort prin folosirea unui sirop pentru colici, care conține tinctură de beladonă și tinctură de Busuioc, plus o substanță de flui­dificare a laptelui matern.
Farmacia Faltis prepară un asemenea sirop, con­cen­tra­ția componentelor variind în funcție de vârsta sugarului. Se poate administra de la vârsta de 5 zile și până la șase luni, când colicile copilului dispar spon­tan. Neavând conservanți sintetici, termenul de vala­bilitate al preparatului este de 14 zile. Tinctura de Busuioc, prin proprietățile sale antiseptice, asigură în mod natural o stabilitate bacteriană a siropului. Acest preparat este unul dintre cele mai solicitate produse în laboratorul Farmaciei Faltis.

* Bolile pielii și anexelor acesteia - dermatite, dermatoze, infecții bacteriene și fungice, eczeme, eriteme
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern sub formă de tinctură, oțet sau ulei, în aplicații locale, de 2 ori pe zi.

* Afecțiuni alergice
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai de Busuioc pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate după masă.
Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern, sub formă de tinctură, oțet sau ulei, în aplicații locale, de 2 ori pe zi.

* Bolile din sfera ORL - amigdalite, rinite, faringite, laringite
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șori­celului sau salvie.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Prudență! Folosite cu măsură, preparatele farmaceutice din Bu­suioc sunt bine acceptate de orga­nismul uman. Depășirea dozelor uzuale poate crea însă fenomene adverse, în special digestive. Se ade­verește, ca și în cazul cimbrului, că de la doza terapeutică la doza de disconfort "nu-i decât un pas".

Tratamente externe cu Busuioc

* Spălături terapeutice - o fier­tură obținută din 2 linguri de Bu­suioc uscat și 1 litru de apă este indi­cată pentru toaletarea rănilor cro­nice greu vindecabile (ulcer vari­cos, escare) înainte de apli­ca­rea unor tratamente topice. Această fiertură înlocuiește cu succes clasi­ca curățare a rănilor cu apă oxige­nată sau soluție de rivanol . În lipsa Busuiocului, se poate folosi cimbrul de grădină.

* Gargarisme - se folosesc pentru toaletarea ca­vi­tății bucale, în afte, gingivite, stomatite, abcese den­tare, precum și în halenă (miros urât, fetid al gurii).
Gargara se face după fiecare masă, folosind o in­fu­­zie din ceai de Busuioc. Dacă este necesar, se poa­te aplica local, un colutoriu specific bolii res­pective. Farmacia Faltis face frecvent ase­menea pre­parate, la prescripția unor medici ORL sau stoma­tologi.

* Inhalațiile - făcute cu infuzie de Busuioc sunt recomandate în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau bolile virale. Tehnica pentru inhalații este cea clasică: 2 linguri de Busuioc uscat și mărunțit groscior se pun într-un litru de apă dată în clocot. Se apleacă capul deasupra vasului și se acoperă cu un prosop, făcându-se timp de 1 minut exerciții de inspi­rație a vaporilor de apă bogați în ulei volatil. Atenție la arsuri!

* Fricționări - în afecțiunile pielii și în bolile alergice, sub formă de tinctură, oțet sau ulei, în aplicații locale, seara.

* Fumigații - câteva mănunchiuri formate din tul­pini uscate de Busuioc, aprinse și lăsate să ardă moc­nit, pot fi o variantă utilă pentru dezinfectarea și dezo­do­rizarea unor spații închise, precum poduri, pivnițe sau diverse încăperi și anexe ale gospodăriei.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.