Scurt istoric
În tradiția populară, Busuiocul sau Vasiliscul simboliza, în primul rând, dragostea. Fetele îl purtau în sân și la cingătoare, ca să lege iubirile. Astăzi, semnificația lui este mai degrabă religioasă, fiind materia primă pentru arhicunoscuta aghiazmă, foarte căutată de enoriași în sărbătorile religioase: Boboteaza sau Izvorul Tămăduirii. Pentru oamenii credincioși, aghiazma e purtătoare de taină, prin faptul că ea se păstrează foarte mult timp fără a se altera. Există două explicații pentru faptul că aghiazma nu se strică și nu prinde miros de apă clocită. Varianta științifică spune că ea se păstrează nealterată, datorită proprietăților antiseptice ale uleiului volatil din mănunchiul de Busuioc și datorită ionilor de argint (care au acțiune antiseptică dovedită) ce trec în apă, din aghiazmatar, vasul de argint în care se prepară aghiazma. Teoria creștin-ortodoxă îmbrățișează ideea că aghiazma rămâne nealterată prin faptul că este "sfințită", prin folosirea ei în ritualul religios. Dar, dincolo de tradițiile care l-au consacrat în stirpea aleasă a plantelor magice, adevărata magie a Busuiocului constă în marea lui putere de-a vindeca.
Descrierea plantei
Plantă răspândită în natură, mai ales în locuri ușor umbrite și umede, dar cultivată și în grădinile gospodarilor, Busuiocul se recunoaște ușor datorită miresmei sale specifice, care rezistă și după uscarea plantei. Are frunze ovale, ușor dințate, și flori mărunte, albe sau roz, grupate în inflorescențe.
Recoltare și uscare
Se folosesc ca materie primă lăstarii și rămurelele tinere, împreună cu frunzele și florile. Culesul plantei se face la începutul înfloririi, putându-se ajunge și la trei recoltări pe an. Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depășească 35 de grade, altfel pierderea în uleiul volatil este mare. Florile se întorc zilnic, pentru a se evita brunificarea lor. Randamentul la uscare este de 4/1, adică din 100 g plantă proaspătă se obțin aproximativ 25 g plantă uscată. După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, o mărunțire groscioară realizându-se doar înaintea utilizării.
Compoziția chimică
Uleiul volatil, bogat în camfor și eugenol, alături de fitoncide, reprezintă principiile active din Busuioc.
Remedii din Busuioc
Pentru tratamente interne
Pulberea
Frunzele uscate ale Busuiocului se mărunțesc fin, cu ajutorul unei râșnițe de cafea. Pulberea rezultată se păstrează în recipiente bine închise, ferită de umezeală excesivă, și la întuneric. Se folosește pentru condimentarea diferitelor preparate culinare, de proveniență animală sau vegetală.
Infuzia
Mod de preparare: 1 linguriță de Busuioc uscat se opărește cu 250 ml apă fiartă timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.
Tinctura
Mod de preparare: 10 g Busuioc uscat și mărunțit se pun la macerat în 100 ml de alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 20 g de Busuioc uscat și mărunțit se opăresc cu un litru de vin alb, fiert, apoi se lasă la infuzat timp de 10 zile, agitându-se sticla de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile. În final, se separă partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la un litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. Din cauza conținutului în alcool al tincturii și al vinului, cele două remedii nu li se recomandă conducătorilor auto sau persoanelor cu intoleranță la alcool.
Pentru tratamente externe
Oțet medicinal
Mod de preparare: 20 g de Busuioc uscat și mărunțit se pun la macerat, timp de 10 zile, în 500 ml oțet de vin. Se agită de 2-3 ori, după care urmează filtrarea și depozitarea în flacoane brune.
Ulei terapeutic
Folosind uleiurile vegetale la prepararea de forme farmaceutice din Busuioc, ca și în cazul cimbrului, obținem produse foarte bogate în principii active, prin faptul că uleiul esențial din părțile aeriene ale cimbrului sunt solubile în uleiurile vegetale.
Mod de preparare: 10 g de Busuioc uscat și mărunțit se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se păstrează la loc răcoros, ferit de lumină.
Tratamente interne cu Busuioc
* Boli ale aparatului digestiv - colici, meteorism, flatulență, balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, dispepsii, aerofagie
Infuzia: se bea după masă, câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli hepato-biliare - hepatite, colecistite, litiază biliară, colici biliare
Infuzia: se bea după masă, câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Notă: Mâncărurile copioase, așa-zis "grele'' (bogate în proteine și grăsimi de origine animală) sunt mai bine digerate dacă le condimentăm cu plante aromatice: cimbru, Busuioc, rozmarin etc. Uleiurile volatile din compoziția lor au efect coleretic și colagog, influențând secreția și drenarea bilei, cu un rol foarte important în absorbția alimentelor.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii
Infuzia: se administrează călduță, câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se beau 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu inhalații cu Busuioc.
* Boli ale aparatului cardio-vascular - insuficiențe cardiace, hipertensiune arterială, nevroză cardiacă
Infuzia: se administrează după masă, câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu. Se îndulcește, după gust, cu miere.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Infuzia: se bea călduță, după masă, câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu frecții locale, cu oțet sau ulei medicinal de cimbru.
* Boli ale aparatului urogenital - cistite, pielite, colici renale
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai călduț pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli parazitare instalate la nivelul tubului digestiv - viermi intestinali, oxiuri, tenie, giardia
Infuzia: se bea câte o cană de ceai, seara, la culcare, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se ia câte o linguriță, seara, într-o cană de ceai de volbură.
Vinul: se administrează 50 ml, seara. Tratamentul durează o săptămână. Se recomandă ca la sfârșitul tratamentului să se folosească un laxativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amară, câte 30 g) pentru eliminarea paraziților.
* Bolile sistemului nervos central - insomnii, anxietate, nervozitate
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile sugarului (colici abdominale)
Primele neliniști în rândul părinților și mai ales al bunicilor, după nașterea și sosirea sugarului acasă, sunt generate de plânsul bebelușului, provocat de colicile abdominale. Peste 70% din nou născuți au colici. Se poate evita acest disconfort prin folosirea unui sirop pentru colici, care conține tinctură de beladonă și tinctură de Busuioc, plus o substanță de fluidificare a laptelui matern.
Farmacia Faltis prepară un asemenea sirop, concentrația componentelor variind în funcție de vârsta sugarului. Se poate administra de la vârsta de 5 zile și până la șase luni, când colicile copilului dispar spontan. Neavând conservanți sintetici, termenul de valabilitate al preparatului este de 14 zile. Tinctura de Busuioc, prin proprietățile sale antiseptice, asigură în mod natural o stabilitate bacteriană a siropului. Acest preparat este unul dintre cele mai solicitate produse în laboratorul Farmaciei Faltis.
* Bolile pielii și anexelor acesteia - dermatite, dermatoze, infecții bacteriene și fungice, eczeme, eriteme
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern sub formă de tinctură, oțet sau ulei, în aplicații locale, de 2 ori pe zi.
* Afecțiuni alergice
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai de Busuioc pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate după masă.
Tratamentul intern se completează cu tratamentul extern, sub formă de tinctură, oțet sau ulei, în aplicații locale, de 2 ori pe zi.
* Bolile din sfera ORL - amigdalite, rinite, faringite, laringite
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mușețel, coada-șoricelului sau salvie.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Prudență! Folosite cu măsură, preparatele farmaceutice din Busuioc sunt bine acceptate de organismul uman. Depășirea dozelor uzuale poate crea însă fenomene adverse, în special digestive. Se adeverește, ca și în cazul cimbrului, că de la doza terapeutică la doza de disconfort "nu-i decât un pas".
Tratamente externe cu Busuioc
* Spălături terapeutice - o fiertură obținută din 2 linguri de Busuioc uscat și 1 litru de apă este indicată pentru toaletarea rănilor cronice greu vindecabile (ulcer varicos, escare) înainte de aplicarea unor tratamente topice. Această fiertură înlocuiește cu succes clasica curățare a rănilor cu apă oxigenată sau soluție de rivanol . În lipsa Busuiocului, se poate folosi cimbrul de grădină.
* Gargarisme - se folosesc pentru toaletarea cavității bucale, în afte, gingivite, stomatite, abcese dentare, precum și în halenă (miros urât, fetid al gurii).
Gargara se face după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de Busuioc. Dacă este necesar, se poate aplica local, un colutoriu specific bolii respective. Farmacia Faltis face frecvent asemenea preparate, la prescripția unor medici ORL sau stomatologi.
* Inhalațiile - făcute cu infuzie de Busuioc sunt recomandate în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau bolile virale. Tehnica pentru inhalații este cea clasică: 2 linguri de Busuioc uscat și mărunțit groscior se pun într-un litru de apă dată în clocot. Se apleacă capul deasupra vasului și se acoperă cu un prosop, făcându-se timp de 1 minut exerciții de inspirație a vaporilor de apă bogați în ulei volatil. Atenție la arsuri!
* Fricționări - în afecțiunile pielii și în bolile alergice, sub formă de tinctură, oțet sau ulei, în aplicații locale, seara.
* Fumigații - câteva mănunchiuri formate din tulpini uscate de Busuioc, aprinse și lăsate să ardă mocnit, pot fi o variantă utilă pentru dezinfectarea și dezodorizarea unor spații închise, precum poduri, pivnițe sau diverse încăperi și anexe ale gospodăriei.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.