Răspuns pentru PETRU ONEȚ, F. AS nr. 1123 - "Tata are o tumoră bucală și vreau să-l ajut cât pot"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Dacă vreți, într-adevăr, să vă ajutați tatăl, încercați să-l convingeți de necesitatea efectuării intervenției chirurgicale și a celorlalte proceduri terapeutice asociate (chi­mio­te­rapie, radioterapie). Numai în acest mod puteți preveni extinderea celulelor maligne spre structurile mai profunde ale cavității bucale și ale porțiunii supe­rioare a gâtului ori, mai grav, la nivelul ganglionilor limfatici și al altor struc­turi ale organismului. Spun asta, pentru că, din nefe­ricire, mai mult de 50% dintre cancerele bucale sunt descoperite în stadii avansate la momen­tul precizării diagnosticului și, cu siguranță, nici în cazul tatălui dvs., situația nu se prezintă altfel. Nu pledez neapărat pentru acest gen de abordare te­ra­peutică, însă trebuie să înțelegeți că, în cazul pato­logiilor maligne mai avan­sate, recurgerea exclusivă la tra­tamentele natu­riste poate fi tardi­vă și, în con­secință, viața bol­navu­lui poate fi pusă serios sub semnul întrebării, mai ales atunci când vorbim despre cancerele din sfera ORL. În principiu, tipul de inter­venție chirurgicală depinde de dimensiunile și de localizarea tumorii. Cele care nu au invadat țesu­turile învecinate pot fi extir­pate pe cale chirurgicală cu rela­tiv puține efecte secundare. Dacă, totuși, tu­mora a invadat țesuturile învecinate, intervenția chi­rurgi­cală ar putea fi mai amplă, ceea ce poate include și extir­parea ganglionilor limfatici afectați.
Radioterapia utilizează raze X pentru distrugerea celulelor maligne și poate fi folosită în asociere cu intervenția chirurgicală, cu scopul de a distruge celu­lele maligne care nu au putut fi extirpate în timpul operației.
Chimioterapia utilizează medica­mente (citosta­tice) menite să distru­gă celulele maligne, adminis­trate fie intra­venos, fie oral. Tipul de medica­mente și durata tratamentului depind de mări­mea, felul și localizarea ma­sei tumo­rale. Totodată, chimiotera­pia poate fi utilizată înaintea inter­venției chirur­gicale sau, în cazul unei tumori inva­zive de dimensiuni mari, în asociere cu radioterapia, în locul protocolului chi­rurgical.
În legătură cu tratamentul natu­rist al cancerului bucal, se poate spune că există soluții variate de abor­dare, ba­zate pe remedii cu apli­cație locală (arnică, tătăneasă, mă­rul-lupului etc.) și remedii cu admi­nis­trare internă, care au proprietăți imunostimulante, detoxifiante, anti­tumorale și citostatice. În ce măsură mai pot fi ele de folos tatălui dvs., depinde de mai mulți factori, cum sunt vârsta, stadiul evolutiv al bolii, gradul de reacție al orga­nismului la terapii na­turiste, patologiile cronice aso­ciate etc. Dacă vă interesează și o astfel de abordare complementară, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37

"Caut tratament pentru varice"
(Răspuns pentru MARIA PINTILIE - Iași, F. AS nr. 1123)


Dragă doamnă, prin varice se înțelege o dilatare anormală a venelor superficiale de la nivelul mem­brelor inferioare. Dila­tarea venelor la acest nivel este cel mai des întâlnită, pentru că ele sunt nevoite să suporte o presiune mai mare, mai ales când ser­viciul impune statul mai mult în picioa­re. Există și alți factori ce influențează formarea varicelor: atrofia musculară, vâscozitatea crescută a sângelui, lipsa vitaminei C, sarcina, toxi­citatea (alcool, tutun) etc. Pentru a ameliora varicele, e nevoie de anumite exer­ciții fizice, helio­terapie (doar 15 minute, și când soarele nu este prea puternic). Rezultate foarte bune mai dă hidroterapia cu băi alter­native, rece cu cald, 5 minute de apă fier­binte și 1 mi­nut de apă rece. Pentru a sus­ține re­fa­cerea sistemului nervos sunt reco­man­date și cure de integratori alimentari, din categoria flavonelor și acizilor grași Omega 3. Pentru dozaj și protocol tera­peutic este bine de con­tactat un medic spe­cialist.
Vă urez multă sănătate!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72


"Sufăr de câțiva ani de rinită"
(Răspuns pentru MARIA, F. AS nr. 1119)


Rinita atrofică se manifestă prin mucoasă pitui­tară (nazală) uscată, fragilă, acoperită de cruste pru­riginoase și obstruante. Pentru rinita atrofică simplă vă recomand următorul tratament:
* Dimineața și seara, după mân­care, se efectuează lavajul foselor nazale, cu o soluție de apă caldă sărată (una lingură de sare gemă, la un litru de apă). Soluția salină se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție de ulei de cătină și vitamina A ule­ioasă.
* Instilațiile nazale sunt urmate de terapia "salină la domiciliu", cu Ocnasept spray (inhalații și pul­verizații, seara, înainte de culcare). Ocnasept spray conține o soluție salină din mină de sare, combinată cu extract din plante medicinale aromatice (100% na­tural) și poate fi comandat la tel./fax 0269/21.78.61, e-mail: sanmedsb@gmail.com

ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Vreau un sfat avizat pentru diverticuloză colonică"
(Răspuns pentru GHEORGHE CIOMAGA, F. AS nr. 1122)


Pentru tratarea afecțiunii cu care vă confruntați va trebui să vă purificați intestinele și să refaceți echi­librul florei intestinale, urmând o alimentație adec­vată și hidratându-vă corespunzător (cam 2 l de apă plată pe zi, consumată fracțio­nat).
Alimente indicate: * cereale inte­grale, bogate în fibre: pâine integrală, fulgi integrali, mălai integral, mei integral, orez integral; * legume fierte sau crude (în funcție de tolerabi­litate): crucifere (varză, broc­co­li, conopidă, gulie), fasole verde, vinete, roșii, ar­dei, castraveți, urzici, spanac, ciuperci, cartofi. Tre­buie consumate fierte sau coapte; * fructe: în special cele de sezon (în cantități mici); * ouă fierte: 4 pe săptămână; * carne de pește și pasăre fierte, fripte, la grătar sau la grill, asociată la aceeași masă, cu legu­me; * ulei de măsline, in, cânepă, rapiță, presat la rece.
Alimente de evitat: * pâinea albă, dulciurile care conțin zahăr, făina albă; * carnea de porc, vită; * prăjeli și afumături; * murături în oțet.
Tratamentul naturist vizează:
* Combaterea inflamației mucoasei intestinale - Boswellia, capsule ("Steaua Divină"): 1 x 3 pe zi, după masă. * Ulei de in presat la rece: o linguriță di­mineața și una seara, înainte de masă.
* Refacerea microflorei intestinale: Extractul din mlă­dițe de merișor ("PlantExtrakt"): 50 picături diluate într-o lingură cu apă, luate cu 15 minute îna­inte de masa de dimineață și prânz. Preparatul se ține în gură timp de 1-2 minute, pentru a favoriza asi­milarea prin mucoasa bucală (efectul este mai rapid). Acidophylus (Organika): 2 capsule dimineața și 2 capsule seara, înainte de masă.
* Refacerea celulelor din mucoasa intestinală: Ulei de cătină - 30 picături dimineața, înainte de masă. Tratamentul durează 3 luni.
Multă sănătate și țineți-ne la curent cu evoluția tra­tamentului natural!

"Am fost depistat HIV pozitiv"
(Răspuns pentru RAREȘ M., F. AS nr. 1119)


În cazul problemei de sănătate reclamată de tine trebuie să ai în vedere următoarele obiective:
* Creșterea imunității organismului. În acest caz, îți recomand Astragalus (Organika), 3 capsule pe zi.
* Creșterea numărului de celule stem, care să repare "avariile" provocate de virus în celulă. Ste­mulin (Organika) este un produs care te poate ajuta foarte mult în acest sens. Se iau 3 capsule pe zi.
* Repararea capetelor de cromozomi (telomeri), prin administrarea unor produse speciale în acest sens. Revital TA (Organika) este un produs de top în acest sens.
Tratamentul se ține timp de 6 luni.