Atacul de panică și terapia naturii

Ilie Tudor
- Doar 10 minute - atât durează un atac de panică, însă aceste minute ne pot da peste cap viața pentru mult timp, din cauza efectelor în serie pe care le declanșează. Cercetările estimează că unul din cinci oameni moderni se va confrunta în viitor cu această suferință. Există însă și-o veste bună: atacul de panică poate fi prevenit și tratat naturist -

Este o afecțiune de care suferă mult mai mulți oameni decât ne-am aștepta și care apare din ce în ce mai frecvent, pe fondul stresului și al insecurității care domină societatea noastră. Un atac de panică se caracterizează prin apariția neașteptată a unei senzații de teamă intensă, însoțită de simptome fizice (cardiace, respiratorii, musculare etc.). În timpul unui atac de panică, cel puțin unul din următoarele sisteme este foarte mult perturbat:
- sistemul cardiac: crește frecvența bătăilor inimii, apare o durere în piept sau încălzirea corpului asociată cu transpirație.
- sistemul respirator: apar senzații de sufocare, respirație sacadată sau greutate în a expira.
- sistemul nervos: apar amețeli, amorțeala și nesi­guranța membrelor, tremur, frisoane sau tulburări de echilibru.
- psihicul: se instalează teama de a pierde con­trolul, de a înnebuni sau frica de moarte, un sentiment de irealitate sau de iminență a unei catastrofe.

Când apare atacul de panică?

Primul atac de panică apare, de regulă, pe neaș­tep­tate, după o perioadă de stres intens, după traume, în timpul bolilor însoțite de febră sau în timpul trata­mentelor cu anumite medicamente de sinteză. Urmă­toarele atacuri sunt însă activate atunci când se repetă unele circumstanțe în care a avut loc primul atac de panică. De exemplu, apar atacuri de panică atunci când ne aflăm într-un spațiu închis, când ne simțim vulnerabili în mulțime, când suntem presați de anu­mite îndatoriri la serviciu ori în familie etc. Este interesant faptul că vara, când este cald și insolația este puternică, suntem mult mai expuși la atacul de panică decât în timpul sezonului rece. De asemenea, suntem mult mai susceptibili la această tulburare când nu am dormit suficient, când am exagerat cu sedenta­rismul, când suferim decepții sau ne confruntăm cu pierderea locului de muncă sau a oamenilor care ne sunt apropiați.

Care sunt consecințele atacului de panică?

În mod curios, deși produce pe moment simptome fizice intense, atacul de panică afectează prea puțin sănătatea corpului. În schimb, la nivel emoțional și mental această tulburare este adesea factorul declan­șator al unor probleme destul de serioase. De ce? Pen­tru că senzația de lipsă de control din timpul atacului, pe de o parte, și teama că el ar putea reveni, pe de altă parte, produc gânduri și emoții perturbatoare. Cel mai adesea, după un atac de panică apare sentimentul de rușine, de teamă de a nu fi exclus de cei apropiați și de societate, obsesia de a evita orice loc sau situație care ar putea aduce un nou atac. Persoana în cauză devine foarte nesigură pe ea, îi vine greu să mai meargă la serviciu sau la școală, nu se poate odihni și relaxa, îi este dificil să se concentreze... Practic, apare o formă de invaliditate socială, cel puțin la fel de greu de su­portat ca invaliditatea fizică, și care, dacă nu este tra­tată, poate conduce la anxietate și depresie cronică, sui­cid etc. Tocmai de aceea, găsirea unor soluții efi­ciente și, pe cât posibil, naturale, la această afecțiune, este imperioasă.

Respirația completă

Am pus prima pe listă această metodă de control a anxietății și a atacurilor de panică, dintr-un motiv sim­plu: acționează cel mai rapid. Emoțiile și respirația sunt într-o legătură extrem de strânsă, controlul uneia aducând după sine și controlul celeilalte. Concret, persoanele care au exersat suficient de mult timp exer­cițiile de respirație ajung să-și reducă frecvența și in­tensitatea atacurilor de panică, pentru ca, în final, să le poată evita. Vestea neplăcută este că pentru a ajunge la asemenea performanțe, nu sunt suficiente câteva zile sau săptămâni de practică. Vestea bună este că teh­nica, numită respirația completă, este foar­te sim­plă. Iat-o descrisă pe scurt: ne așezăm ținând spatele drept și ne poziționăm o mână pe abdomen și una pe torace. Expirăm adânc și ne ținem respirația vreme de două secunde, după care inspirăm pe nas gradat, calm, dilatând la maximum nările, așa încât ae­rul să pă­trundă fără zgomot. Întâi umplem cu aer zona infe­rioară a plămânilor, ceea ce va dilata abdo­menul îm­pingându-ne palma plasată pe el, apoi vom umple zona mediană a plămânilor, ceea ce va provoca dilata­rea la maxim a toracelui, și abia în final vom umple cu aer zona lor superioară, ceea ce va deter­mina înălțarea claviculelor. Ne ținem respirația vreme de alte două secunde, după care expirăm lent aerul pe gură. Se fac în total minimum 50 de astfel de respirații complete pe zi, în cure care durează două luni. Când simțim imi­nen­ța unui atac de panică, evităm ferm să ne mai gân­dim la orice altceva și ne concentrăm aten­ția exclusiv asupra respirației complete. Rezultatul este... salvator.

Passiflora + Magneziu

Această combinație, dintre o plantă sedativă și un mineral cu efect tonic nervos, este printre cele mai rapide și eficiente remedii contra atacurilor de panică. Dar în ciuda rezultatelor rapide, tratamentul nu se ia doar la nevoie, ci în cure de minimum 8 săptămâni, timp în care vom administra această combinație zilnic. Pentru a avea eficiență, Passiflora (Passiflora incar­nata) va fi administrată sub formă de extract uscat - se iau 400-800 miligrame pe zi. Magneziul va fi luat din surse naturale, cel mai eficient fiind așa-numitul magneziu marin japonez, din care se administrează minimum 400 de miligrame pe zi. Combinația de extract de passiflora cu mag­neziu se găsește sub formă de capsule în magazinele noastre. Cura cu acest remediu are trei efecte importante:
1. Calmează psihicul și reduce excitabilitatea nervoasă. 2. Conferă o stare de opti­mism
3. Îmbunătățește capacitatea de control a gândurilor și emoțiilor.

Detoxifierea fizică

De foarte multe ori, ata­curile de panică sunt declan­șate și întreținute de intoxi­cația cu diferite substanțe, sintetice sau naturale, exis­tente în alimente, băuturi sau în unele medicamente. Toate acestea cresc starea de exci­tare nervoasă, măresc labi­litatea psiho-emoțională și favorizează declanșarea tul­burărilor de tip anxios. Așadar, eliminați cu promp­titudine următoarele:
* Îndulcitorii sintetici sau semisintetici - cel mai periculos este aspartamul, dar și zahărul alb sau ciclamatul de sodiu, care afectează sistemul ner­vos.
* Energizantele și băuturile de tip "cola" - conțin substanțe foarte dăunătoare sistemului nervos, fie că se numesc taurină, cofeină sau teină.
* Alcoolul - are un efect dezastruos atunci când este asociat cu anxietatea, calmând pe moment angoa­sele, dar favorizând apariția unor tulburări psihice mult mai grave.
* Medicamentele de sinteză - mai ales cele recomandate contra astmului, colesterolului, tulbură­rilor cardiace și tusei - pot declanșa atacuri de panică. Pe de altă parte, întreruperea bruscă a antidepresivelor și anxioliticelor poate declanșa aceste atacuri. Citiți cu atenție prospectul tuturor medicamentelor pe care le luați și cereți înlocuirea lor dacă au ca efecte ad­verse simptomele dvs.

Detoxifierea emoțională

Implică, în primul rând, să vă faceți ordine în viața de zi cu zi. Trebuie să renunțați la tot ceea ce poate ac­centua labilitatea psihică și predispoziția spre atacul de panică. Iată activitățile și atitudinile cele mai dău­nătoare din acest punct de vedere:
* Uitatul la televizor, peste 30 de minute pe zi, scade capacitatea de control a emoțiilor, încarcă sub­conștientul cu sugestiii negative (cum ar fi cele din jurnalele de știri, din filmele cu violență etc.), crește nervozitatea.
* Statul la calculator - mai ales pe rețelele de socializare și la jocurile electronice - predispune la depresie și anxietate, scade controlul asupra emoțiilor, crește frica și nesiguranța față de lumea exterioară, creează premizele atacurilor de panică.
* Discuțiile în contradictoriu - macină cele mai prețioase resurse de re-echilibrare interioară. Puneți-le capăt! Nu neapărat brutal, dar foarte ferm. Imediat ce încheiați încă din fașă o asemenea discuție veți fi răsplătiți cu o senzație de calm, de liniște.
* Sedentarismul - înainte de a fi o stare de in­ac­­­tivitate a corpului, este o stare de spirit. Evitați-o! Gă­siți-vă în permanență preocupări constructive cât mai variate, fie că e vorba de făcut curățenie, de pre­pa­ra­rea unui fel de mâncare nou, de explorarea unui colț de natură sau de ajutorarea unui prieten, a unei rude etc.

Efortul fizic

Se recomandă plimbarea în pas alert, alergările ușoare în aer liber, vreme de 15-20 de minute, exer­ci­țiile de gimnastică simple (genuflexiuni, fan­dări etc.), făcute cu fereastra deschisă, pentru a intra aerul, mersul pe bicicletă, jocuri în echi­pă, într-o atmosferă relaxată (volei, fotbal etc.). Este greu de imaginat, pentru cei care nu au experimentat direct acest lu­cru, efec­tul liniștitor al exercițiului fizic, făcut de mă­car 2-3 ori pe săptămână. Studiile arată că, în timpul efortului fizic și mai ales la câteva ore după, scoarța cerebrală elibe­rează în or­ga­nism substanțe numite neuro-trans­mițători, care in­duc stări de calm, de li­niște in­te­rioară, de relaxare, de mulțu­mire și chiar de ușoară euforie.

Cura de teren

Este o terapie care se poate face în orice anotimp și care, deși necesită ceva timp, are re­zultate garantate. Ce presupune ea? Să ne reîntoarcem, fie și doar pentru câteva ore, la me­diul natural de viață care - vom vedea - are resurse nebănuite de reechilibrare psihică. Con­cret, vom urmări ca, de două-trei ori pe săptămână, să ieșim în natu­ră, plimbându-ne și fă­când ușoa­re exerciții fizice, pentru a ne detensiona. Liniștea pă­du­rilor, a par­curilor, a traseelor montane sau a văilor râurilor re­duce gradat freamătul interior, temerile și stările con­tra­dictorii, fiind un adevărat elixir contra anxietății. Pentru aceasta, avem nevoie de o plimbare de măcar două ore, care să ne ajute să ieșim din ritmul mental și emoțional obișnuit, pliindu-ne psihic pe li­niștea și pacea mediului înconjurător. La început, este foarte po­sibil ca aparenta inactivitate să ne creeze un oare­care sentiment de disconfort, din cauză că ne e teamă să rămânem singuri cu propriile gânduri, dar o dată trecută această fază, lucrurile vor evolua, spon­tan, spre bine. Natura este cel mai profund calmant al ne­liniștilor, al fricilor subconștiente, având darul de a ne contamina cu liniștea, ordinea și armonia sa.