FRUCTELE ROȘII

Rodica Demian
- Ce-i place stomacului e bun și pentru obraz -

Se știe că unele culori acționează asupra psi­hicului, stimulând digestia, simțurile, inteli­gența. Toate fructele de culoare roșie au pro­prietăți laxative, depurative, remineralizante. Exact de ce are nevoie organismul în plină vară.

Cireșele și vișinele

Compoziție: cantități mari de apă (20%); vitamine: A (0,40 mg%), B, C; minerale. Proprietăți: diuretice, depurative, laxative, sedative. Se pot folosi în: litiaze urinare, obezitate, ateroscleroză.
Mod de folosire
În sănătate: Pentru dezintoxicarea organis­mului, se țin "zile de cireșe" (sau vi­șine), consumându-se până la un kilo­gram și jumătate pe zi, o dată sau de două ori pe săptămână. Cozile se usucă, pentru a le folosi iarna pentru ceaiuri diuretice.
În frumusețe: Vișina are pro­prietăți astringente. Se poate utiliza sucul aplicat ca atare, pe fața curată, sau în amestec cu zeamil, sub formă de mască. Cireașa este hidratantă și tonică, ușor astringentă. Este utilă persoanelor cu pielea deshidratată și lipsită de tonicitate. Se desfac cire­șele în două și se unge pielea cu su­cul lor.

Căpșunile, fragii și zmeura

Pe lângă savoarea și aroma lor, ce le conferă un loc important în prepararea siropurilor și dulce­țurilor, aceste fructe au și multi­ple calități curative. Fragii, în spe­cial, sunt bogați în săruri mi­nerale și vitamine: A, B1, B2, C (60-80 mg%), E, K și acizi (salicilic - 0,01 g/kg). Proprietăți: remineralizant, inhibitor al formării de radicali liberi (care ne îmbătrânește precoce), tonic, antiinflamator, bactericid, vermifug, reechilibrant ner­vos și endocrin. Vindecă reumatismul degenerativ, ate­roscleroza, crește rezistența organismului la infec­ții, cicatrizează plăgile.
Mod de folosire
În sănătate: se fac cure de două săptămâni pe lună, consumându-se câte 1 kg pe zi, îndulcite cu mie­re. Pentru oxiuri: 500 g fragi mâncați dimineața, pe stomacul gol. Nu se mai mănâncă nimic timp de câ­teva ore.
* Frunzele și florile de zmeur, transformate în in­fu­zii, se pot utiliza împotriva infecțiilor bucale. Florile zdrobite și a­mes­tecate cu miere, aplicate pe ochi, tratează inflamațiile, conjunctivita și edemele.
În frumusețe: Fragii to­nifică, hrănesc, calmează, închid porii, dau strălucire pielii. Pen­tru a le face invidioase pe prie­tene­le dvs., zdrobiți o linguriță de fră­guțe, amestecați-le cu 1/2 linguriță de miere și o linguriță de cao­lin (praful de caolin se găsește în farmacii). Pentru tenul gras, se aplică ca atare, iar pentru tenul uscat, la mască se adaugă 1/2 linguriță de ulei (soia, porumb, măs­line). Se lasă pe față 15 minute. Eficiente sunt și măș­tile preparate din 4 căpșuni sau o linguriță de zme­u­ră (zdro­bite). Acestea se amestecă cu 1/2 linguriță miere și caimac de lapte (pentru ten uscat) sau iaurt (pentru ten gras). Se aplică pe față, gât și decolteu. Atenție! fructele roșii pot provoca alergii, de aceea se vor folosi cu prudență, și întotdeauna asociate cu laptele.

Murele

Proprietăți: astringente, antiin­fla­matoare, tonice. Tratează hemo­roizii, diversele afec­țiuni ale gurii și inflamațiile gâtului.
Mod de folosire
În sănătate: Pentru hemoroizi se fierb 2 pumni de frunze - recol­tate de pe ramurile tinere - cu 1 litru și ju­mătate de apă, până scade și rămâne 1 l. Se stre­coară. Se fac spă­lături, băi de șezut, sau se aplică com­­prese. Acest decoct se poate folosi și sub formă de gargară, pen­tru inflamațiile gurii, sau se aplică sub formă de comprese, loționări pe tenul gras, seboreic și cu acnee. Pen­tru întărirea gingiilor, se mestecă ramuri tinere. Folosite ca atare, vin­decă rănile, oprind infec­ția, și înmoaie hemoroizii (aplicații lo­cale).

Surogat de ceai chinezesc

Se ia o parte de frunze de zmeur și alta de fragi și două părți de frunze de mur, fără co­dițe. Se stropesc cu puțină apă și se lasă la macerat într-un șervet de pân­ză umed, timp de 3 zile, la umbră. Fermentația le dă aromă de trandafir. Se pun apoi la uscat și se păs­trează în cutii de tablă bine închise. Această compo­zi­ție are aceleași proprietăți cu ale ceaiului chinezesc.

Coacăzul negru

Compoziție: este cel mai bogat fruct în vitamina C (150-200 mg%), care este și stabilă. Bogat în săruri de K (872 mg), Mg (17 mg), Ca (60 mg); vitamine: A, B1, B2; acizi organici. Proprietăți: antisclerotice, remineralizante, depurative. Crește acuitatea vizuală.
Mod de folosire
În sănătate: * Dezintoxicare și reîncărcare energetică - cure de 3 zile pe săptămână, 1/2 kg pe zi, amestecate cu miere. * Suc băut dimineața, pe nemân­cate. Părți egale de coacăze, zmeură, frăguțe, grape­fruit, o banană. Combate inflamațiile gastrointestinale și diverse afecțiuni cutanate. Este diuretic și laxativ. * Sirop: 1 kg zahăr se amestecă cu 0,5 l suc proaspăt, într-o sticlă. Se agită până ce se dizolvă zahărul. Se pot adăuga 2 aspirine pentru conservare, sau 100 ml alcool.

Afinul

Compoziție: conține tanin în cantități apreciabile, arbutină, cricolină (care-i conferă proprietăți glicozidice), săruri, vitamine (C - 64 mg%). Pro­prietăți: astringente, antisep­tice, bacteriostatice, bactericide pentru colibacili, tonice, hepa­tice, antidiabetice.
Mod de folosire

În sănătate: faringite, stomatite, eczeme, acnee, he­moroizi sângerânzi. Se folosește la fel ca și coacă­zul.
În frumusețe: tonic, purificator, astringent, dermo-echilibrant.
Un sfat: fructele roșii uscate se pot folosi peste iarnă sub formă de măști. Se zdrobesc și se amestecă cu zeamil și ulei de măsline, sau cu gălbenuș de ou.­­­

Băuturi răcoritoare și sănătoase cu fructe

1. Se zdrobesc bine 10 căpșuni sau 1/2 pahar zmeură (fragi), se amestecă cu o linguriță de miere și 200 ml lapte.
2. Se pasează 150 g zmeură și 150 g fragi până se obține un piure, se adaugă 200 ml lapte rece și se îndulcește cu miere, după gust.
3. Se pun în blender 500 ml apă plată, 500 ml iaurt, un pahar de mure (cca 300 g), 3-4 linguri de miere și se amestecă 1 minut.
4. Se mixează în robot 100 g căpșuni, o jumătate de sfeclă roșie, mică, fiartă, și 100 ml iaurt. Se îndulcește cu miere.
5. Puneți în blender o cană de afine, o ceașcă de iaurt, o lin­gură de miere și câteva cuburi de gheață și amestecați-le bine. În loc de iaurt, puteți pu­ne o ceașcă de lapte.
6. Se pun la fiert 250 ml apă și, când clocotește, se adau­gă 8-10 vișine tăiate în două și două pli­culețe de ceai verde. Se ia de pe foc și se lasă la infuzat 15 minute. Se dă la rece. Se servește cu cuburi de gheață și frunzulițe de mentă.

Câteva reguli pentru consumarea fructelor

* Se recomandă consumarea lor dimineața, de preferință pe stomacul gol.
* Nu se vor consuma niciodată după masă sau în timpul mesei.
* Se vor consuma cu 2 ore înaintea meselor principale.
* Se recomandă consumul lor în amestecuri (salate de fructe), în așa fel încât principiile active să se poată potența între ele, efectul fiind mult mai puternic.
* Atunci când se ține "zi de fructe", nu se mai mănâncă nimic altceva; doar lichide, sau se pot consuma ca o masă principală.