Misterele Mării Negre

Erica Negreanu
- Pornind chiar de la imaginea ei - mare întunecată, amenințătoare și furioasă - Marea Neagră are o zestre mitologică extrem de bogată, care îi leagă trecutul de Potopul lui Noe, de Atlantida, de făpturi legendare, precum Sirenele, Vidrele ori Sorbul Mării. Povești vechi de sute de ani, care au incitat, deopotrivă, interesul învățaților antici, dar și al istoricilor de azi -

Marea moartă și marea vie

Numele Mării Negre este învăluit în le­gendă. Ea a fost botezată așa în secolul al XV-lea, datorită fur­tu­nilor violente care o bântuiau și care se stârneau din se­nin. Turcii îi spuneau "Karadeniz", "Marea întu­ne­cată din miazănoapte", poate și din cauza înfrân­ge­rilor pe care le-au suferit de-a lungul istoriei, cu flota lor de corăbii, la fel de temute ca ura­ganele apelor. Marele om de știință român Grigore Antipa spunea despre Marea Neagră că este "unică", în sensul că ea reprezintă, de fapt, două mări supra­puse, una vie și una moartă. Odată cu creșterea sali­ni­tății mării (le­genda spune că datorită Potopului biblic, care ar fi legat tot de ea), speciile de viețuitoare mai rezistente au continuat să trăiască în zonele cu apă mai dulce, aflate în apropiere de gurile de vărsare ale Dunării, în timp ce animalele care nu s-au putut adapta au murit și, în lipsa curenților verticali, s-au depus pe fundul mării și s-au descompus, fapt care a ge­nerat un con­sum mare de oxigen. În prezent, în adâncu­rile Mării Negre nu există oxigen, ci doar hi­drogen sulfurat, care face ca apele de pe fund să rămână moarte, fiind lo­cuite doar de bacterii anae­ro­be. Între cele două stra­turi ale mării nu există deloc interacțiune, ea fiind, în continuare, formată din două părți, una vie și una moar­tă. În plus, lipsa oxigenului din adâncuri face și ca navele scufundate acolo să fie perfect conservate.
Marea Neagră adăpostește aproximativ 160 de spe­cii de vie­țuitoare foarte rare, dintre care unele afla­te pe cale de dispariție, cum ar fi zăr­ganul, nisetrul, stea­ua de mare, păstruga, crabul de piatră, tonul, mar­suinul, foca de Kaliakra, rândunica de mare. Tot în legătură cu Marea Neagră, există o teorie care susține că depozitele de hidrogen sulfurat din adâncuri ar pu­tea acționa la un moment dat ca o bombă, pro­ducând catastrofe natu­rale, dar riscul ca acest lucru să se pro­ducă este foarte mic. În schimb, Marea Neagră este cu­noscută pentru riscul real de producere de valuri uriașe, așa cum se întâmpla și pe vremea navigatorilor turci. În luna mar­tie a anului 1901, în zona Șabla, s-a produs un cu­tre­mur de 7,2 grade pe scala Richter, care a dus la for­marea de valuri tsunami în regiunea Man­galia.

Potopul și Arca lui Noe

Una din cele mai incitante legende ale Mării Ne­gre este legată de Potopul biblic. Luând în con­side­rare apropierea dintre Muntele Ararat și Ma­rea Nea­gră, există cercetători care susțin ipoteza că rămășițele arheologice ale Arcei lui Noe sunt loca­lizate undeva în această mare. La țărmul Mării Negre, în vecină­ta­tea orașului rusesc Ghelendjik, mai există un munte care poartă numele de Ararat. În această zonă s-ar fi re­fugiat oamenii și animalele care au supraviețuit Po­to­pului biblic. În Vechiul Testament, Muntele Ararat este descris ca fiind punctul terminus al călă­to­riei lui Noe, în arca lui. Descrierea conține și amă­nun­tul că muntele se scufunda în așa-numitul "Lac Ne­gru", despre care unii cercetători și arheologi sus­țin că ar fi devenit, de fapt, Marea Neagră. Fi­ind o zonă depresionară, acolo s-ar fi format un lac mare, cu apă dulce, care a ajuns să fie, în timp, Marea Nea­gră.
Teoria este sus­ți­nută și de informații știin­ți­fice cu re­fe­rire la un Potop, care s-ar fi petrecut în rea­litate, cândva la sfârșitul erei glaciare. Atunci, Ma­rea Me­diterană s-ar fi re­vărsat peste un istm devenit mai târziu strâmtoarea Bos­for-Dardanele. Alte as­pecte care susțin această teorie îl reprezintă și fundul atipic al Mării Negre, care prezintă terase de plaje în­tinse mult spre larg, pre­cum și salinitatea foarte scă­zută a apei. Între des­coperirile recente făcute de arheologi experți în scufundări, pe fundul Mării Negre, se află și urmele u­nor cetăți în­ghițite de ape, lucru care fa­ce, din nou, tri­mitere la ipo­teza unui ca­ta­clism pe­tre­cut în tim­pu­rile stră­vechi.

Sanctuarul zeului Poseidon

Conform mitologiei grecești, zeița Thetis l-a rugat pe zeul mării, Poseidon, să ridice o insulă în Marea Nea­gră pentru eroul războiului troian, fiul ei, Ahile. Men­­ționată pentru prima dată în anul 777 î.e.n., aceasta ar fi fost Insula Șerpilor. Arctinos din Milet are un poem epic despre războiul troian, în care men­țio­nează faptul că rămășițele pământești ale lui Pa­trocle și ale lui Ahile ar fi fost aduse de Thetis în această regiune și așe­zate, spre păs­tra­re și vene­rare, în­tr-un sanctuar. Alte surse precizează în­să că adevăratul stă­pân al Insulei Șer­pilor era, de fapt, zeul Poseidon, stă­pânul apelor, în cins­tea căruia fusese ri­dicat pe insulă un al­tar. În urma unor săpături făcute în secolul al XIX-lea, pe insulă au fost des­coperite, în­tr-ade­văr, ruinele unui templu pătrat, de dimen­si­uni foarte mari, o latură a acestuia mă­surând 29,8 metri. Blocurile mari de piatră ale zidurilor fuseseră faso­na­te din calcar, pentru a avea culoarea albă. Construcția avea numeroase ca­me­re, dintre care una era destinată sacrificiilor și ofrandelor oferite în onoarea lui Poseidon, iar o alta, era des­tinată ritualului oracolului. Marii "raportori" ai anti­chității, Strabon, Ovidius și Ptolemaios, men­ționează toți acest templu în scrierile lor, notând că geții pontici respectau zona ca pe un loc sacru.

Poarta spre lumea de dincolo

În celebra sa lucrare "Natu­ra­lis Historiae", Plinius vor­bește despre o populație aflată la gurile Dunării, care purta nu­mele de "cattuzi", "cei captivi", "cei vrăjiți, fermecați, bles­te­mați". Unul dintre numele vechi ale Insulei Șerpilor era "Le­uke", Insula "Albă", la greci, în vreme ce la geți, nu­me­le sem­nifica posibil "le­­gă­tura" cu lu­mea de din­co­lo. Insu­la Șer­pi­lor nu pu­tea fi lo­cuită din pricina lipsei sur­selor de apă po­tabilă. Con­form re­la­tă­rilor locui­to­rilor din Do­brogea și din Bu­geac, Insu­la Șer­pi­lor era o poartă de trecere spre lumea de dincolo, popu­lată de ființe ce aveau puteri supranaturale. Tot acolo, pe insulă, se credea că există "Sorbul Pă­mân­tului" și "Bradul Zânelor", un arbore uriaș ce putea ajunge să își întindă ramurile și să treacă în cealaltă lume. În accepțiunea lui stră­veche, numele de Insula Șerpilor făcea referire, de fapt, la balauri sau zmei, după cum sugerează și nu­mele ucrainean al locului: "Ostriv Zmiinii", "Os­trovul zmeilor".

Sorbul Mării Negre și faraoancele

Despre "Sorbul Pămân­tului" și "Sorbul Mării" se spunea că ar fi niște făpturi bi­zare, care viețuiau în apă, având solzi strălucitori ca peștii. Le­gen­da spune că din­tre toți Sorbii Mărilor, Sorbul Mării Negre ar fi cel mai ma­re, rolul lui fiind acela de a înghiți din apă, din timp în timp, pentru a nu o lăsa să se reverse asu­pra pă­mân­­tului. Atunci când Sor­­bul Mării este foarte în­setat, se spune că ur­mea­ză o perioadă de secetă. În plus, pentru a-și potoli se­tea cea mare, Sorbul Mării bea uneori și din apele râu­rilor, cu tot cu broaște, pe care le scuipă apoi afară, sub forma binecu­nos­cu­telor ploi cu broaște.
Așa cum îi stă bine oricărei mări, nici Marea Neagră nu este lipsită de povești despre sirene. În mitologia românească, sirenele și tritonii sunt nu­miți "faraoance" și "fa­raoni", niște făpturi care stau în mare, fără să se arate în timpul zilelor lucrătoare, dar ies la suprafață la sfârșit de săptămână, atunci când în tradiția popu­lară se crede că și marea se odihnește. Unde ies si­rene, se zice că în apă apar trei dungi, prima roșie, a doua galbenă și a treia albastră. Ele ies la su­pra­fața apei în grupuri, ți­nându-se de mâini și cân­tând, pentru a-i vrăji pe cei care le ascultă. Cei care aud glasul faraoan­celor pot fi vrăjiți de ele, aruncân­du-se în apă, unde își găsesc sfârșitul prin înec. Vrăjilor faraoancelor le pot re­zis­ta doar oa­menii cinstiți, care le țin minte cân­tările și le pot reproduce când se întorc de pe mare. Sirenele ies din apă foarte rar. În general, ele vin pe țărm primăvara, când este mai cald și se joacă în nisip, cu scoici și nestemate culese de pe fundul mării. Dacă un om încearcă să se apropie de ele, sirenele se sperie și se întorc repede, înapoi în mare, dar uneori își uită pe mal pietrele prețioase, pe care le-au avut cu ele.
O altă ființă supranaturală din zona Mării Negre este Vidra, nu­mită și Iuda, un duh maritim, des­pre care se spune ca sălășluiește pe fun­dul mării. A­cesta are acolo un uriaș palat, de o fru­mu­se­țe ne­mai­­­vă­zu­tă, un­de își du­ce tra­iul și dom­nește pes­te toa­tă Îm­pă­răția Peș­ti­lor, care ani­mează să­lile pala­­tu­lui, su­pu­nân­du-i-se con­du­că­to­ru­lui ab­so­lut. Cât des­pre pa­lat, a­cesta ar fi fost cons­truit în cel mai adânc loc din mare, care poar­tă nu­mele de Vidros.

Atlantida din Marea Neagră

O teorie, la fel de răs­pân­dită ca aceea legată de Potop, susține că Atlantida ar fi fost localizată în Ma­rea Neagră și că Insula Șerpilor ar fi o mică bucată rămasă din vechiul continent dispărut. Cu ajutorul vi­zualizării topografiei subac­va­­tice, Google Ocean a ajutat un inginer britanic să cer­ce­te­ze stratul aflat imediat sub fundul Mării Negre, des­co­perind o rețea de străzi per­­fect conturate, care nu pu­teau fi făcute decât de mâna omului. Specialiștii brita­nici afirmă că dovezi mai im­portante ar putea fi des­coperite în apropierea coas­telor României.
În "Dialogurile" sale, Platon descrie civilizația în­flo­ritoare care popula At­lan­­ti­da, cu capitala la Po­sei­­do­nia. Continentul pier­dut a­vea o câmpie fertilă, cu ca­nale transversale și un mun­­te nu foarte înalt, șanțuri de apă legate prin tu­neluri și poduri, două izvoare - unul cu apă caldă și unul cu apă rece - care țâșneau din muntele prin­ci­pal, temple, cazarme, un hipodrom, săli de gim­nastică și un majestuos palat regal. În pe­rioada ei în­floritoare, Atlantida era și o temută forță mi­li­tară, cu 1.200 de corăbii de război și 10.000 de care de luptă, toate sub con­ducerea re­ge­lui Eve­nor. Împre­u­nă cu regina sa, Leu­ci­pe, ei au a­vut o fată, pe nu­me Clito, care a de­venit, conform le­gen­dei, soția lui Po­seidon. Fiului cel mare, Atlant, Po­seidon i-a dat în stăpânire regi­u­nea bogată centrală a Atlan­tidei, întinsă pe 160.000 kmp. În ur­ma unor mari cutremure și inun­da­ții, Atlantida s-a scufundat în mare într-o singură zi, și de a­tunci a tot fost căutată de numeroși istorici și arheologi, apărând chiar "atlan­to­lo­gia", știința care se ocupă de te­oriile privitoare la acest con­ti­nent. Una din a­ces­te teorii susține că Atlantida s-ar fi scufundat în marea cunos­cu­tă de egip­teni sub nu­mele de "Siriath", care ar co­res­pun­de cu Marea Nea­gră. În zona un­de este lo­ca­lizată Insu­la Șer­pi­lor, arhe­ologi ruși au desco­perit ruine subacvatice, pe ca­re le atri­bu­ie atlanților. Ei sus­țin că Insu­la Șerpilor este ulti­ma rămă­și­ță a Atlan­ti­dei, și că în trecutul în­de­păr­tat, locui­to­rii insu­lei purtau nu­mele de "Blajini" sau "Prea­fericiți" (grecii le spuneau "makaron", "fe­ri­ciți") și erau vă­zuți ca fiind des­cendenții atlan­ți­lor. În plus, unele studii istorice men­­­ționează că, în perioada de de­cădere, atlanții practicau ritualuri de sacrificiu u­man, practicate mai târziu și de geto-daci.