PUTEREA RUGĂCIUNII

Cititor Formula AS
"Să avem încredere în sfinți!"

Despre Sfântul Nectarie nu-mi aduc amin­te exact când am aflat. Mergeam în peleri­naje la mânăstiri, încă din anii 2001-2002. Atunci am primit în dar de la o bătrânică dragă sufletului meu, trei iconițe cu Sfântul Nectarie. Pe atunci nu știam mare lucru despre acest sfânt. În primăvara anului 2000, am avut însă o pro­blemă nefericită cu soțul meu, care m-a înșelat cu o altă femeie. Când am aflat am suferit un șoc emoțional și m-am ales cu o de­presie pe care am dus-o pe picioare fără trata­ment, 5-6 ani. Dar situația s-a agravat și am fost nevoită să apelez la un specialist. Pentru cine nu a trecut prin așa ceva, depresia poate părea o afec­țiune ușoară, lipsită de importanță, dar, în realitate, ea este ca o negură a sufletului și a spiritului. Stările psihice sunt cumplite, sufletul - pustiu și gol. Am trăit mo­mente de panică, nu-mi găseam rostul pe lumea asta, deși am trei copii. Gânduri suicidare îmi dă­deau târcoale, cu toate că știam că în mod normal, niciodată nu aș face așa ceva și știam că ele sunt țesute de mintea mea aflată în întuneric. Mă rugam la Dumnezeu și la Maica Preacurată să nu fac vreun gest necugetat și să-mi rămână copiii fără mamă, așa cum am rămas și eu un co­pil orfan. Aveam momente când nici nu mă pu­team ruga măcar, nu puteam rosti rugăciunile simple. Ultimul episod depresiv l-am făcut în toamna anului trecut. Aveam nopți când nu pu­team să dorm nici cu medica­men­tele prescrise de psihiatru. Atunci m-am rugat cu lacrimi la Sfân­tul Nectarie să-mi dea și mie măcar trei-patru ore de somn pe noapte, ca să nu ajung cu oboseala mea la nebuni. Mi­nu­­nea s-a în­tâm­plat. În­cet, în­cet, am în­ce­put să-mi revin din stările de moar­te sufle­teas­că și să mă bucur din nou de viață.
Ăsta le este ros­tul rânduit sfin­ților de Dum­ne­zeu. Pen­­tru mi­ne, Sfântul Nec­ta­rie este un to­varăș de viață că­ruia mă încredințez zi de zi și căruia îi mulțumesc pentru grija pe care mi-o poartă. Îl simt perma­nent lângă mine și asta mă ține departe de negurile prin care am trecut.
Mulțumesc, de asemenea, Domnului nostru Iisus Hristos, Maicii sale Preacurate, tuturor sfin­ților noș­tri și îngerilor păzitori. Îi mulțumesc și Sfân­tului părinte Arsenie Boca, căruia m-am rugat cu ardoare, deși n-am ajuns la mormântul său la Pris­lop. Sfinții noștri nu uită de noi și nu ne părăsesc în clipele grele ale vieții. Ei sunt cu noi și vor fi cu noi de-a pururi, doar că trebuie să ne amintim că există și că așteaptă să ne dea ajutor. Trebuie să avem mare încredere în Sfinți. Ne sunt foarte aproape. Răspund repede la rugăciuni. Slavă ție, Sfinte Nectarie, slavă vouă, tuturor Sfin­ților slu­jitori ai lui Dumnezeu, Slavă ție, Prea Bună Sfântă Născătoare de Dumnezeu!

COCA MICU - Vaslui