Răspuns pentru MIHAI MALEAR - Orșova, F. AS nr. 1121 - "Mi s-a recomandat protezarea valvelor cardiace. Ce să fac?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Luând în considerare problemele cu care vă con­frun­tați (hipertensiune cu risc înalt, car­diopatie ischemică, insuficiență mi­trală și aortică, hipertrofie ventriculară etc.), se pare că gradul de deteriorare al valvelor cardiace este sever și, ca atare, cea mai bună opțiune terapeutică este procedura chirurgicală de înlocuire (pro­tezare) sau, dacă mai este posibil în cazul dvs., reparare a acestora. În mod obișnuit, se preferă repararea unei valve natu­rale, decât să fie înlocuită cu o valvă artificială, pe con­siderentul că rezultatele pe valvele naturale repa­rate sunt, în general, mai bune și durează mai mult decât în cazul protezării. Totodată, operația de repa­rare valvulară presupune că nu veți fi nevoit să luați tratament medicamentos anticoagulant, așa cum ar fi necesar la înlocuirea cu valve artificiale.
Oricare va fi conduita terapeutică, sunt convins că medicul dvs. va alege tipul de proteză valvulară care vi se potrivește cel mai bine, știut fiind că fiecare tip are unele avantaje, dar și unele dezavantaje. Spre exemplu, valvele prostetice mecanice, construite din metal și materiale sin­tetice, sunt extrem de durabile, dar dacă vi se va implanta o astfel de val­vă, veți fi ne­voit să luați anticoa­gu­lante pentru tot res­tul vieții, deoa­rece sângele are tendința de a se coa­gula la ni­velul valvei prote­zate.
Există și posibilitatea folosirii unor proteze biologice, confecționate din țesut uman sau animal. O bioproteză din țesut animal este, în general, făcu­tă din valve cardiace prelevate de la porcine sau din pericard ori alte înve­lișuri ale inimii de vacă. Bioprotezele confecționate din țe­sut uman (homo­grefă) sunt obținute de la donatori și au avantajul că necesită rar medicație anticoagulantă. Totuși, aceste tipuri de valve biolo­gice prezintă inconvenientul că nu sunt atât de dura­bile precum valvele mecanice. Mai trebuie spus că toate tipurile de proteze valvulare sunt predispuse la infecții, care odată instalate sunt foarte dificil de tra­tat cu antibiotice. De aceea, în postoperator, veți pe­tre­ce una sau mai multe zile într-o unitate de terapie intensivă, unde veți fi supravegheat și recuperat. În ace­lași timp, pentru toate persoanele care au proteze valvulare, este important să își ia unele măsuri de precauție, care includ administrarea de antibiotice înaintea oricărui tratament stomatologic sau înaintea oricărei proceduri chirurgicale.
Să auzim numai de bine!

Dr. ANDREI MANU-MARIN -medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com

"Am dureri și arsuri mari în vezică și intestine"
(Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reșița, F. AS 1118)


Durerile pelvine localizate în zona vezicii urinare poartă numele de cistită interstițială sau durere ve­zicală cronică. Cauza lor este o mucoa­să fragilizată a vezicii urinare, care face ca propria urină să fie iritantă pentru vezică. Pentru a reface mucoasa și sen­sibilitatea vezicii se folosesc substanțe "calmante" și rege­nerante, care se in­troduc în vezica uri­nară sub formă de instilații săptămâ­nale, pentru o perioadă mai îndelungată. În mod sigur, înainte de a începe, sunt necesare o ecografie, o analiză de urină și eventual și o cistoscopie. Cum este în discuție și o neuropatie, ar fi eficiente și me­dica­mente pentru aceasta, cum este gabapentina. De ase­menea, este bine să evitați alimente precum ro­șiile, ciocolata, cafeaua, apa carbogazoasă, citricele și să folosiți o alimentație alcalinizantă.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Sufăr de amețeli de 16 ani și nu le-am găsit leac"
(Răspuns pentru S. RAIN, F. AS nr. 1066)


Stimate domn, "amețelile" descrise de dvs. au mul­te posibile cauze, de însem­nătate mai mică sau mai mare, uneori amenințând chiar viața omului. În cazul dvs., se pare că după 16 ani, nici o cauză nu a fost găsită. Nu ați de­scris foarte clar simptomele cu care vă confruntați, așadar e necesar să le trecem în revistă pe unele din­tre ele, în speranța că veți găsi ceva de folos.
Echilibrul corpului este men­ținut atunci când im­pulsurile adecvate din câteva surse princi­pale sunt trimise și interpretate corect de către creier:
* Ochii - impulsurile vizua­le (adică ceea ce ve­dem) ajută creierul să mențină echilibrul corpului prin simțul localizării noastre în spațiu.
* Din periferia corpului - adică din mușchi, ten­doane, articulații și piele, impulsurile merg către cre­ier, spunându-i acestuia unde se află aceste părți, dacă sunt în mișcare sau dacă nu sunt.
* Urechea internă conține canale semicirculare cu lichid și multe mici fibre senzoriale, care ajută cre­ierul să "știe" poziția capului, chiar dacă ochii noștri sunt închiși.
Amețelile și tulburarea simțului echilibrului de­pind de buna funcționare a acestor trei elemente.
Cauzele amețelilor cu vertij
* În majoritatea cazurilor, vertijul (senzația de ame­țeală în care lumea din jur pare că se învârte) este legat de urechea inter­nă, mai exact de problemele ca­nalelor semicirculare din ea, care sunt lezate sau in­fla­mate din cauza unui trauma­tism sau a unei infecții.
* Boala Méniere este și ea un sin­drom cu vertij, senzație de țiuit în urechi și pierderea auzului.
* Migrena produce frecvent ver­ti­juri, pe post de simptom de aver­ti­zare sau simptom consecutiv.
* Unele tumori, cum este aceea a nervului acus­tic, sunt însoțite, adesea, de amețeli și vertij.
* Alte posibile cauze pot fi în cre­ier, pe fondul unor afecțiuni ca acci­dentele vasculare sau scleroza în plăci.
* Vertijul poate fi episodic și intens, după o miș­care bruscă a capului, fără o cauză știută.
Cauzele amețelilor fără vertij, dar cu senzație de leșin
* Bolile de inimă - aritmiile sau insuficiența car­diacă - situații în care nu ajunge sânge suficient la creier și la inimă.
* Scăderea tensiunii la ridicarea în pi­cioa­­re, frec­vent întâlnită la vârstnici.
* Unele medicamente, cum ar fi cele pentru tra­ta­mentul hipertensiunii sau al diabetului.
* Drogurile pot provoca amețeli și leșin. Ele sunt de evitat nu doar din acest motiv, ci și pentru rava­giile pe care le pot provoca.
* Anemia provocată de deficitul de fier.
* Anxietatea și atacurile de panică.
* Deshidratarea și supraîncălzirea, mai ales acum, în perioada de vară, sunt importante cauze de ame­țeală și senzație de leșin. (Deshidratarea poate fi cau­zată de diaree sau vomă.)
* Unele boli neurologice, cum ar fi boala Parkin­son, neuropatia diabetică și scleroza în plăci, pot pro­voca senzația de instabilitate la mers, prin urmare, de dezechilibru.
* Răul de transport.
* O formă mai neobișnuită, probabil legată de stre­­­sul lumii moderne, este amețeala su­­­biec­tivă. Se pre­supune că este o hi­per­sensibilitate la propriile miș­cări și se manifestă acolo unde se află mulți sti­muli externi, cum ar fi locurile aglomerate.
Câteva abordări pentru amețeli
* Conștientizați faptul că amețelile pot să ducă la răniri serioase, așa că luați în casă măsuri de pro­tec­ție, cum ar fi lăsatul lu­mi­nii aprinse noaptea, pen­tru mersul la toaletă. Dacă amețiți des, folosiți bas­tonul; nu încercați mișcări bruște; evitați să co­borâți sau să urcați scările singur.
* Persoanele care au frecvent epi­soade de vertij ar trebui să renunțe la condus automobilul ori moto­cicle­ta, bi­cicleta și să nu conducă mașini sau e­chi­pa­mente grele sau complexe.
* Evitați alcoolul, tutunul și ca­fea­ua în exces.
* Nu consumați droguri!
* Fiind vară, este bine să vă hidratați în mod adec­­­­vat, mai ales dacă vă aflați pe litoral.
* Verificați și schimbați medicamentele care ar putea cauza amețeli.
* Suport psihologic și, eventual, exerciții spe­cia­le, pentru cei care au amețeli cu un substrat puternic emoțional.
* Evitați să vă ridicați brusc, fie din pat, fie din poziția așezat.
* Exercițiile fizice aduc un tonus energetic bun corpului și psihicului, ajutând totodată la eliminarea stresului.
* Hrană bogată nu doar în ve­ge­tale, ci și în surse de fier - orez brun, linte, fasole, car­ne, pește, soia.
* Trebuie tratate bolile care ar putea duce la ane­mie, cum ar fi menstruațiile prea abundente, proble­mele de absorbție (boli ale intestinului) ori sângeră­rile din intestin.
* Plante de folos: sunătoarea, ghimbirul și Ginkgo bi­loba sunt considerate utile ca tratamente pentru grea­ță și amețeli.
* Acupunctura ajută foarte mult, prin echilibrarea energiei ficatului, întărirea energiei rinichiului și calmarea focului inimii.
* Homeopatia este foarte utilă în echilibrarea organismului. În stările acute, medicamente cum ar fi Aconitum, Argentum nitricum (ambele pentru anxie­tate), Conicum maculatum, Cocculus indicus ori Ta­bacum sunt foarte utile pentru amețeli și pentru răul de transport. Totuși, medicamentul constituțional este ideal, în special în cazurile cronice.
Vă urez succes!