Tot mai des suntem asaltați de solicitări pentru un tratament-minune contra cistitelor sau a nefritelor, care nu mai pot fi vindecate de niciun medicament. Vestea neplăcută este că pilula naturistă care să vindece infecțiile reno-urinare peste noapte nu a fost descoperită, cel puțin deocamdată. În schimb, un tratament naturist complex, menit nu doar să distrugă microbii, ci și să întărească sistemul imunitar, să echilibreze sistemul endocrin, este cu adevărat eficient. Iată, în continuare, șapte dintre cele mai puternice remedii și terapii naturale contra acestei categorii de afecțiuni:
1. Ciuperca tibetană
Am pus-o prima pe listă din două motive: 1. Este unul din cele mai puternice imunostimulente din lume; și 2. Este considerată, în medicina tradițională asiatică, drept cel mai bun tonic al meridianului rinichiului. În practică, s-a observat că șansele de reușită a tratamentelor cu antibiotice, antifungice sau antivirale cresc exponențial atunci când se face simultan un tratament cu ciupercă tibetană (Cordyceps sinensis). Mai mult, funcția de filtrare a rinichiului este mult stimulată de extractul din această ciupercă, care dă rezultate foarte bune și în bolile autoimune sau infecțioase cronice, însoțite de insuficiență renală. Cea mai eficientă este combinația dintre această ciupercă și șofranul de India, capsulele cu aceste două plante administrându-se (câte 6 pe zi), în cure de patru săptămâni. Este important însă de reținut că pastilele cu ciupercă tibetană nu suplinesc antibioticele sau alte medicamente antiinfecțioase, însă cresc extraordinar de mult eficiența acestora. Așadar, folosiți cu încredere combinația dintre acest remediu naturist și medicamentele de sinteză sau naturale, iar rezultatele vor fi pe măsură.
2. Uleiul de oregano
Dacă ciuperca tibetană anterior menționată este cel mai bun stimulent al imunității reno-urinare din lume, atunci, fără îndoială, uleiul volatil de oregano este cel mai puternic antiinfecțios. L-am numit oregano pentru ca dvs. să-l puteți găsi mai ușor în magazinele naturiste, dar în realitate este vorba de o plantă medicinală care se găsește și în România: sovârful (Origanum vulgare). Conform studiilor făcute în laboratoare și spitale, uleiul volatil (esențial) extras prin distilare din această plantă este un fenomenal ucigaș de bacterii, viruși și ciuperci parazite care proliferează în zona rinichilor și a căilor urinare. Se iau câte 3 picături (în ulei alimentar sau miere) din acest ulei, de 3-5 ori pe zi, în cure de minimum două săptămâni. Este eficient contra E. coli (bacterie "vinovată" de peste 90% dintre cistite), contra stafilococului auriu, a infrabacteriilor, candidei, virusurilor etc.
3. Albastrul de metil
Albastrul de metil este o substanță organică descoperită de medicul Paul Ehrilch în urmă cu... 125 de ani și care, la fel ca și aspirina cu care este contemporan, e cât se poate de eficient și în zilele noastre. De regulă, este folosit extern, dar dă rezultate fenomenale atunci când este administrat pe cale orală, contra cistitelor sau nefritelor produse de bacterii. Albastrul de metil se găsește în unele farmacii tradiționale (cum ar fi Farmacia Faltis, a domnului Bobaru, prezent adesea în paginile noastre) sub formă de capsule, care se administrează conform prospectului. Produsul are o toxicitate redusă, este tolerat în tratamente de lungă durată și ajută la ținerea sub control a infecțiilor urinare produse de bacteriile cele mai rebele. În urma administrării interne a albastrului de metil, urina va căpăta o colorație albastră sau chiar verde, care nu trebuie să vă sperie - e semnul că substanța este eliminată pe căile urinare, exercitându-și astfel efectele antiseptice. Deși foarte eficientă, este nerealist să vă așteptați ca o cură cu albastru de metil să rezolve într-o săptămână o infecție cu care vă confruntați de câteva luni sau ani. Pentru a fi eficiente, curele se țin vreme de 10-21 de zile și se repetă, cu o pauză de 3-7 zile, până când analizele microbiologice arată vindecarea.
4. Somnul
Poate părea un remediu fără legătură cu subiectul acestui articol, dar în realitate, odihna este esențială pentru sănătatea aparatului reno-urinar. În medicina tradițională chineză, de exemplu, se spune că oboseala și stresul se repercutează prima oară asupra meridianului rinichiului, aducând după sine o creștere a susceptibilității la bolile rinichilor și ale căilor urinare. Medicina contemporană a descoperit că un somn insuficient, agitat ori cu treziri frecvente produce scăderi dramatice ale imunității, predispune la infecții recidivante și perturbă activitatea unor glande, cum ar fi supra-renalele și gonadele. Dacă vrem să ne vindecăm de infecțiile urinare cronice, este așadar absolut necesar să ne reglăm somnul. Cel mai bun este somnul de la ora 23, cu o durată de minimum 7 ore la adulți, și de 8 ore la adolescenți și tineri. Pentru a avea un somn bun, sunt recomandate exercițiile fizice, expunerea la soare și oxigenarea în timpul zilei. Dintre remediile pentru somn, cele mai eficiente sunt: passiflora, talpa-gâștei, valeriana, magneziul marin japonez și melatonina.
5. Alcalinizarea urinei
În timpul tratamentelor antiinfecțioase, este esențial ca urina să fie alcalină, deoarece doar la un pH peste valoarea 7, antibioticele de sinteză au eficiență maximă, la fel ca și multe dintre plantele medicinale antiinfecțioase. Pentru alcalinizare, se recomandă în mod special consumul zarzavaturilor proaspete (țelină, pătrunjel, leuștean etc.), al lămâilor, cruciferelor (varză, broccoli), al salatei verzi, și alimentelor bogate în clorofilă, în general. Sunt, în schimb, strict contraindicate zahărul și făina albă, produsele rafinate în general, brânzeturile și carnea roșie. Pentru o alcalinizare mai rapidă, se recomandă consumul apelor minerale alcaline, neapărat necarbogazoase, cum ar fi: Herculane, Dorna, Poiana Negri, Hera, Stânceni etc. De asemenea, pot fi administrate și suplimente cu efect puternic alcalinizant, cum ar fi alga calcaroasă, magneziul marin, extractul de orz verde.
6. Băile hipertermice
În puseurile acute ale cistitelor și nefritelor, precum și atunci când există dificultăți în eliminarea urinei, acest remediu bătrânesc este cel mai eficient: se fac băi de șezut cu o durată de 15-20 de minute și cu o temperatură a apei ceva mai ridicată, adică de 39-40 de grade. Aceste băi fierbinți sunt un calmant rapid al durerii din zona rinichilor și a vezicii, al spasmelor ori al senzației continue de nevoie imperioasă de a urina. Și mai au un efect foarte important: stimulează imunitatea locală. Cercetările au evidențiat faptul că la o temperatură de peste 38°C, sistemul imunitar este mult mai eficient în lupta sa împotriva bacteriilor.
Se recomandă ca, vreme de măcar 7-10 zile, să se facă în fiecare seară câte o baie fierbinte, generală sau de șezut. Baia este mai eficientă dacă se face cu infuzie de coada-calului (Equisetum arvense), frunze de mesteacăn (Betula alba) sau ace de pin (Pinus sylvestris). Imediat după baie, vom rămâne vreme de minimum patru ore la căldură, eventual cu zona bazinului și cu picioarele bine învelite într-o pătură călduroasă.
7. Cura cu usturoi
Următorul tratament l-am auzit de la un medic care lucrează într-un spital universitar și care l-a testat, în disperare de cauză, pe propria persoană. Medicul în cauză "reușise" să contracteze o așa-numită bacterie intra-spitalicească, o tulpină Escherichia coli localizată în vezica urinară. Pentru cine nu știe, infecțiile intra-spitalicești sunt făcute - în cele mai multe cazuri - cu varietăți ale unor bacterii banale, dar care au dobândit o agresivitate și o rezistență fenomenale la antibiotice. Ca atare, omul nostru încercase 12 (douăsprezece) antibiotice diferite și nu reușise să scape de cistita care îl chinuia. În ultimă instanță, a apelat, după doi ani de suferință, la un tratament inedit cu usturoi. El a consumat cățeii de usturoi decojiți, dar fără a-i zdrobi, ci întregi, înghițindu-i cu apă, ca pe pastile. A început cu un cățel de usturoi pe zi, iar în două săptămâni a ajuns să consume câte 16 pe zi, administrați în aceeași manieră. A menținut această doză timp de 3 săptămâni, până când controlul microbiologic al urinei a arătat că aceasta era sterilă. Medicul a imaginat acest tratament pornind de la o premisă simplă: cățeii de usturoi întregi nu pot fi decât parțial digerați, ajungând aproape întregi în colon. Acolo, principiile active ale usturoiului sunt rapid preluate de circulația sanguină, ajungând direct în zona aparatului urinar. O idee simplă și care s-a dovedit, în practică, salvatoare.