Tratamentul naturist al infecțiilor urinare

Ilie Tudor
- În România zilelor noastre, unul din zece adulți suferă de o boală cronică a rinichilor sau a căilor urinare. Numai în ultimul deceniu, rata infecțiilor urinare recidivante s-a dublat, iar rezistența la medicamente tinde să se generalizeze. În plus, pastilele chimice folosite în bolile renale au și efecte secundare pe măsură, toxicitatea egalând pe termen lung efectul terapeutic. Ce e de făcut? Tratamentele naturiste sunt o soluție cu adevărat eficientă, cu condiția să fie folosite cu discernământ -

Tot mai des suntem asaltați de solicitări pentru un tratament-minune contra cistitelor sau a nefritelor, care nu mai pot fi vindecate de niciun medicament. Vestea neplăcută este că pilula naturistă care să vindece infecțiile reno-urinare peste noapte nu a fost descoperită, cel puțin deocamdată. În schimb, un tratament naturist complex, menit nu doar să distrugă microbii, ci și să întărească sistemul imu­nitar, să echilibreze sistemul endocrin, este cu ade­vă­rat eficient. Iată, în continuare, șapte dintre cele mai puternice remedii și terapii naturale contra acestei categorii de afecțiuni:

1. Ciuperca tibetană

Am pus-o prima pe listă din două mo­tive: 1. Este unul din cele mai puternice imunostimulente din lume; și 2. Este consi­derată, în medicina tradițională asiatică, drept cel mai bun tonic al meridianului rinichiului. În practică, s-a observat că șansele de reușită a tratamentelor cu antibiotice, antifungice sau anti­virale cresc exponențial atunci când se face simultan un tratament cu ciupercă tibetană (Cor­dyceps sinensis). Mai mult, funcția de filtrare a rinichiului este mult stimulată de extractul din această ciupercă, care dă rezultate foarte bune și în bolile autoimune sau infecțioase cronice, însoțite de insuficiență renală. Cea mai eficientă este com­binația dintre această ciupercă și șofranul de India, capsulele cu aceste două plante administrân­du-se (câte 6 pe zi), în cure de patru săptămâni. Este important însă de reținut că pastilele cu ciu­percă tibetană nu suplinesc anti­bio­ticele sau alte medicamente anti­infecțioase, însă cresc extra­or­dinar de mult eficiența acestora. Așadar, folosiți cu încredere com­binația dintre acest remediu naturist și medicamentele de sin­teză sau naturale, iar rezultatele vor fi pe mă­sură.

2. Uleiul de oregano

Dacă ciuperca tibetană anterior menționată este cel mai bun stimulent al imunității reno-urinare din lume, atunci, fără îndoială, uleiul volatil de oregano este cel mai puternic antiinfecțios. L-am numit oregano pentru ca dvs. să-l puteți găsi mai ușor în magazinele naturis­te, dar în realitate este vorba de o plantă medicinală care se găsește și în România: sovârful (Origanum vul­gare). Conform studiilor făcute în laboratoare și spitale, uleiul volatil (esențial) extras prin distilare din această plantă este un fenomenal ucigaș de bacterii, viruși și ciuperci parazite care proliferează în zona rinichilor și a căilor urinare. Se iau câte 3 picături (în ulei alimentar sau miere) din acest ulei, de 3-5 ori pe zi, în cure de minimum două săptămâni. Este eficient contra E. coli (bacterie "vinovată" de peste 90% dintre cistite), contra stafilococului auriu, a infrabacteriilor, candidei, virusurilor etc.

3. Albastrul de metil

Albastrul de metil este o substanță organică desco­perită de medicul Paul Ehrilch în urmă cu... 125 de ani și care, la fel ca și aspirina cu care este contem­poran, e cât se poate de eficient și în zilele noastre. De regulă, este folosit extern, dar dă rezultate fenomenale atunci când este administrat pe cale orală, contra cis­titelor sau nefritelor produse de bacterii. Albastrul de metil se găsește în unele farmacii tradiționale (cum ar fi Farmacia Faltis, a domnului Bobaru, prezent ade­sea în paginile noastre) sub formă de capsule, care se administrează conform prospectului. Produsul are o toxicitate redusă, este tolerat în tratamente de lungă durată și ajută la ținerea sub control a infecțiilor uri­nare produse de bacteriile cele mai rebele. În urma ad­ministrării interne a albastrului de metil, urina va căpăta o colorație albastră sau chiar verde, care nu trebuie să vă sperie - e semnul că substanța este elimi­na­tă pe căile urinare, exercitându-și astfel efec­tele antiseptice. Deși foarte eficientă, este nerealist să vă așteptați ca o cură cu albastru de metil să rezolve într-o săptămână o in­fec­ție cu care vă confruntați de câteva luni sau ani. Pentru a fi eficiente, curele se țin vreme de 10-21 de zile și se repetă, cu o pau­ză de 3-7 zile, până când analizele mi­crobiologice arată vindecarea.

4. Somnul

Poate părea un remediu fără legătură cu su­biectul acestui articol, dar în realitate, odihna este esențială pentru sănătatea aparatului reno-urinar. În medicina tradițională chineză, de exemplu, se spune că oboseala și stresul se reper­cu­tează prima oară asupra meridia­nului rinichiu­lui, aducând după sine o creștere a susceptibilității la bolile rinichilor și ale căilor uri­nare. Medicina con­temporană a des­coperit că un somn insuficient, agitat ori cu treziri frec­­vente pro­duce scăderi drama­tice ale imuni­tății, predispune la infec­ții recidi­vante și perturbă acti­vita­tea unor glande, cum ar fi su­pra-renalele și gonadele. Dacă vrem să ne vinde­căm de infecțiile urinare cronice, este așadar absolut nece­sar să ne reglăm somnul. Cel mai bun este somnul de la ora 23, cu o durată de minimum 7 ore la adulți, și de 8 ore la adolescenți și tineri. Pentru a avea un somn bun, sunt recomandate exer­cițiile fizice, expunerea la soare și oxigenarea în tim­pul zilei. Dintre remediile pentru somn, cele mai efi­ciente sunt: passiflora, talpa-gâștei, valeriana, mag­neziul marin japonez și melatonina.

5. Alcalinizarea urinei

În timpul tratamentelor antiinfecțioase, este esen­țial ca urina să fie alcalină, deoarece doar la un pH peste valoarea 7, antibioticele de sinteză au eficiență ma­ximă, la fel ca și multe dintre plantele medicinale antiinfecțioase. Pentru alcalinizare, se recomandă în mod special consumul zarzavaturilor proaspete (țeli­nă, pătrunjel, leuștean etc.), al lămâilor, cruciferelor (varză, broccoli), al salatei verzi, și alimentelor bo­ga­te în clorofilă, în general. Sunt, în schimb, strict con­tra­indicate zahărul și făina albă, produsele rafinate în ge­neral, brânzeturile și carnea roșie. Pentru o alcali­ni­zare mai rapidă, se recomandă consumul apelor mi­ne­rale alcaline, neapărat necarbogazoase, cum ar fi: Herculane, Dorna, Poiana Negri, Hera, Stânceni etc. De asemenea, pot fi administrate și suplimente cu efect puternic alcalinizant, cum ar fi alga calcaroasă, magneziul marin, extractul de orz verde.

6. Băile hipertermice

În puseurile acute ale cistitelor și nefritelor, pre­cum și atunci când există dificultăți în eliminarea uri­nei, acest remediu bătrânesc este cel mai eficient: se fac băi de șezut cu o durată de 15-20 de minute și cu o temperatură a apei ceva mai ridicată, adică de 39-40 de grade. Aceste băi fierbinți sunt un calmant rapid al durerii din zona rinichilor și a vezicii, al spasmelor ori al senzației continue de nevoie imperioasă de a urina. Și mai au un efect foarte important: stimulează imu­nitatea locală. Cercetările au evidențiat faptul că la o tem­peratură de peste 38°C, siste­mul imunitar este mult mai eficient în lupta sa împo­triva bacteriilor.
Se recomandă ca, vreme de măcar 7-10 zile, să se facă în fiecare seară câte o baie fierbinte, generală sau de șezut. Baia este mai eficientă dacă se face cu infu­zie de coada-calului (Equisetum arvense), frunze de mes­teacăn (Betula alba) sau ace de pin (Pinus syl­ves­tris). Imediat după baie, vom rămâne vreme de mi­ni­mum patru ore la căldură, eventual cu zona bazinu­lui și cu picioarele bine învelite într-o pătură căldu­roasă.

7. Cura cu usturoi

Următorul tratament l-am auzit de la un medic care lucrează într-un spital universitar și care l-a testat, în disperare de cauză, pe propria persoană. Medicul în cauză "reușise" să contracteze o așa-numită bacterie in­tra-spitalicească, o tulpină Escherichia coli localiza­tă în vezica urinară. Pentru cine nu știe, infecțiile intra-spitalicești sunt făcute - în cele mai multe cazuri - cu varietăți ale unor bacterii banale, dar care au do­bândit o agresivitate și o rezistență fenomenale la anti­biotice. Ca atare, omul nostru încercase 12 (două­spre­zece) antibiotice diferite și nu reușise să scape de cis­tita care îl chinuia. În ultimă instanță, a apelat, după doi ani de suferință, la un tratament inedit cu usturoi. El a consumat cățeii de usturoi decojiți, dar fără a-i zdrobi, ci întregi, înghițindu-i cu apă, ca pe pastile. A început cu un cățel de usturoi pe zi, iar în două săptă­mâni a ajuns să consume câte 16 pe zi, administrați în aceeași manieră. A menținut această doză timp de 3 săptă­mâni, până când controlul microbiologic al uri­nei a arătat că aceasta era sterilă. Medicul a imaginat acest tratament pornind de la o premisă simplă: cățeii de usturoi întregi nu pot fi decât parțial digerați, ajun­gând aproape întregi în colon. Acolo, principiile active ale usturoiului sunt rapid preluate de circulația san­gui­nă, ajungând direct în zona aparatului urinar. O idee simplă și care s-a dovedit, în practică, salva­toare.