Mari familii românești - Nicolae RAȚIU: Am crescut înconjurat de România de când mă știu

Ciprian Rus
- Este fiul cel mic al lui Ion Rațiu, gentlemanul cu papion, revenit acasă, în România, imediat după revoluție -

S-a născut în Elveția, dintr-o mamă engle­zoai­că. A crescut în Marea Britanie, a studiat în America și s-a căsătorit cu o ucraineancă. To­tuși, chemarea sângelui a fost mai puternică decât tentațiile unui destin cosmo­polit. După '89, Nicolae Rațiu a prins drag de țara pe care, vreme de patru decenii, o cunoscuse doar din ilus­tratele trimise de bunicul de la Turda și din dis­cuțiile aprinse ale diasporei românești, animate de tatăl său, Ion Rațiu. Moștenitor al afacerilor aces­tuia, dar și al principiilor stră­moșilor săi ardeleni, Nicolae Ra­țiu e, azi, nu doar un in­ves­­titor de top, ci și unul dintre cei mai vocali apărători ai Româ­niei, atât împo­triva abu­zu­ri­lor guvernanților din țară, cât și împotriva câr­cota­șilor din presa străină.

Un gentleman la Turda

A studiat româna abia pe la 16 ani, când tatăl său, binecu­nos­cutul om politic Ion Rațiu, i-a condiționat o vacanță la schi de învățarea limbii iluștrilor săi străbuni din familia Rațiu. În România, la București și la Turda, a ajuns pentru prima oară la 40 de ani
Acestui gentleman șarmant și cosmopolit, cu edu­cație americană și tabieturi englezești, viața i s-a schim­bat atunci, în 1989, la fel de tare cum avea să ni se schim­be și nouă. De în­dată ce a decis să se implice în bătălia prezi­den­țială din 1990, alături de colegii din Parti­dul Național Țărănesc, ma­rele lider al exilului românesc Ion Rațiu a părăsit reședința londo­neză și i-a pasat fiului său mai mic, Nicolae, responsabilitatea aface­rilor din Occident și buna administrare a unei averi însem­nate. Așa a devenit Nicolae Rațiu, peste noapte, din băia­tul rebel, care avusese nu o dată conflicte dure cu tatăl său, tânărul echilibrat, pus să gestio­neze bugetele campaniei prezidențiale a lui Ion Rațiu, începutul afacerilor în România ale fa­miliei și lansarea ziarului independent "Coti­dia­nul" și a tipografiei aferente.

Bani și responsabilitate

La aproape 25 de ani de la prima sa vizită în Ro­mâ­nia, Nicolae Rațiu e una dintre conștiințele si­len­­țioa­se ale țării noastre. Un mare om de afa­ceri și un filantrop pe măsură, un ecologist avântat și un avo­cat neînduplecat al României, pretutindeni unde, în lume, țara pentru care strămoșii săi Rățești și-au dat viața e luată în derâdere. La averea cu care e creditat de Top 300 "Capital" (peste 50 de milioane de euro), la inves­tițiile pe care le derulează în România, la cone­xiunile înalte pe care și le-a făcut și la numele pe care îl poartă, Nico­lae Rațiu își putea re­ven­dica o notorietate la care puțini puteau spera. Dar Nicolae Rațiu a ales calea faptelor, asemenea înaintașilor săi ardeleni. A lăsat prin­­cipiilor locul perorațiilor. Asta îl face deo­sebit pe Ni­colae Rațiu pe scena publică româ­nească a lui 2014. Un om care a înțeles că testamentul lui Ion Ra­țiu, la care câți nu ar fi râvnit, înseamnă nu doar avere, ci și res­pon­sabilitate. Respon­sabilitatea unui nume major în istoria Ardea­lului, numele memo­ran­distului Dr. Ion Rațiu și a generații în­tregi de lup­tători avântați pentru drep­turilor româ­nilor, res­ponsabilitatea misiu­nii tatălui său, respon­sa­bilitatea susținerii, din prosperitatea unor afa­ceri, a unei mari opere filantropice.
Aflat în prima linie a luptei pentru salvarea Roșiei Montane și pentru apărarea, alături de ami­cul său, Prințul Charles, a unei imagini po­zitive a țării noastre în presa oc­cidentală, Ni­co­lae Rațiu e unul dintre acei oameni care, prin viziunea și proiectele lor, schimbă Ro­mâ­nia altfel decât o schimbă cei care măsoa­ră asta în audiențele TV. La 10 ani de la înființa­rea, la Turda, în fieful familiei sale, a Centrului Rațiu pentru De­mocrație, l-am provocat pe Nicolae Rațiu la un dialog despre identitatea sa românească, la amintiri despre simpaticul afacerist și politician Ion Rațiu, l-am provocat la o analiză rece a fenomenului Ro­șia Mon­tană și, nu se putea altfel, la câteva destăinuiri despre întâlnirile și corespondența sa cu Prințul Charles al Marii Britanii și la lupta lor comună - ca rude ce se află în descendența lui Vlad Țepeș - pentru ridicarea numelui Transilvaniei și României în Marea Britanie și în Occident.

Ilustrate din Turda

- V-ați născut în Elveția, trăiți în Ma­rea Brita­nie, iar în România ați venit abia du­pă 1989. Ce vă trage, de atunci, spre Tur­da?

- La Turda e, practic, reședința familiei mele. Pe când eram copil, bunicul meu, Au­gustin Rațiu, îmi trimitea mereu cărți poș­tale de ziua mea de naș­tere, și de fiecare dată car­tea poștală era cu o imagine din Turda, cel mai adesea cu părculețul unde este amplasată statuia lui Dr. Ion Rațiu, memoran­distul. De aceea, în 1990, când am ajuns prima oară la Turda, alături de tatăl meu, Ion Rațiu, aveam senti­mentul că mă întorc aca­să, deși nu mai fuse­sem niciodată aici. Istoria fa­miliei Rațiu se confundă cu istoria Ardealului. Aici e casa noas­tră, aici e biserica pe care au ridicat-o stră­­mo­șii noștri, aici e cimitirul în care se află înaintașii noștri, aici sunt pământurile noas­tre, e liceul care poartă numele lui Dr. Ion Rațiu. Mai lipsește doar o stradă cu nu­mele tatălui meu... Am revenit și continuu să revin la Tur­da, pentru că aici e jumătate din mine. Vin aici ca să recuperez acea jumătate pe care, câtă vreme mă aflam în Marea Bri­tanie, nu o cunoșteam, de fapt.

- Care au fost, în copilărie, primele amin­tiri legate de România, primele expe­riențe care v-au făcut să înțelegeți că există, undeva, departe, o țară de care sunteți le­gat?

- Multă vreme, pentru mine România a însemnat o masă din biroul tatălui meu, în­con­jurată de bărbați care fumau în neștire și dezbăteau cu patos într-o lim­bă care îmi era complet necunoscută. Asta era, de fapt, lu­mea românească din diaspora, o lume în care tatăl meu era foarte implicat. Apoi, pe când aveam 4-5 ani­șori, în casa "unchiului" Viorel Tilea, fost ambasador al României în Marea Britanie înainte de venirea co­mu­niștilor la putere, un apropiat al tatălui meu, era, la fel, plin de români care dezbă­teau intens starea țării și a diasporei. Acolo erau adevărate fes­ti­­nuri culinare, fiecare dintre oaspeții casei Tilea avea pretenția de a cunoaște cele mai bune rețete românești. Atunci am aflat despre sarmale, despre ardeii umpluți și despre alte mâncăruri deosebite.

- Era ceva în casa din Londra care vă amintea în mod special de România?

- Îmi amintesc, întâi de toate, portretele imense ale lui Dr. Ion Rațiu și al soției sale, Emilia, apoi discurile cu Dinu Lipatti și Ma­ria Tănase, pe care tatăl meu le asculta me­reu, era biblioteca tatălui meu, cu cărți în lim­ba română, era colecția sa impresionantă de ta­blouri ale unor pictori români... Când a venit în Anglia, tata era foarte tânăr, avea 23 de ani. Nu luase nimic cu el din România. Cu timpul, după ce ajunsese să se îmbogă­țească și, fiind foarte implicat în activitatea diasporei românești, era solicitat pentru aju­tor de mulți dintre românii care reușeau să fugă din țară. Tata îi întreba pe cei care ve­neau să-i ceară bani dacă nu aduseseră cu ei ceva din România - cărți, tablouri, obiecte de antica­riat, orice putea să evoce o legătură cu țara în care el nu se mai putea întoarce. Și, de fiecare dată, găsea câte ceva care să-l intereseze. Îi oferea celui cu care discuta un preț bun în schimb. Era o afacere din care toată lumea ieșea câștigată: omul care venise la el după aju­tor pleca de la noi din casă cu banii de care avea ne­voie, dar nu ca un dator­nic, ci ca un partener egal de afaceri al tatei. Așa s-a umplut casa noastră de picturi româ­nești, de ceramică veche, de broderii superbe, de ii și alte și alte lucruri care aminteau de România. Și nu doar casa în care locuiam în Marea Britanie, ci și cea din America, unde începuse tata niște afaceri, și casa de vacanță din Elveția, toate erau pline de amintiri le­gate de Româ­nia. Am crescut înconjurat de România, de când mă știu...

"Rusoaica" și supa de pește

- Cum era Ion Rațiu ca tată?

- Era destul de distant. Viața lui era plină de acti­vi­tăți sociale, de afaceri, de preocupările sale româ­nești... Nu era foarte prezent în viața noastră. Nu-mi aduc aminte, de exem­plu, să mă fi dus sau să mă fi luat de la școală vreo­dată. Prin adolescență, am avut câteva războaie cu el, mă considera nedisciplinat și rebel. Dar apoi, cu anii, am devenit foarte apropiați, mai cu sea­mă după ce el s-a mutat în România. Atunci, trebuia să delege conducerea afacerilor sale din străi­nă­tate și a înțeles că eram singura persoană în care pu­tea avea în­credere, mai cu seamă când era vorba de bani.

- Cum a reacționat tatăl dumneavoastră, mare luptător anticomunist, când a aflat că vă veți căsători cu o tânără care venea de la Moscova?

- Soția mea e de loc din Odessa, dar, într-ade­văr, venea după un doctorat în jurnalism la Uni­versitatea din Moscova. Era foarte frumoasă, ceea ce pentru tata era din start o notă bună. Apoi, l-a ademenit cu o supă de pește extraordinară, iar asta a iertat totul. Pentru supa aceea, tata a iubit-o pentru totdeauna.

Bărbatul unei misiuni

- Ați trăit alături de tatăl dumneavoastră expe­riența exilului său. Cum era Ion Rațiu în acei ani? Cât de greu i-a fost să stea departe de România?

- Tatăl meu era bărbatul unei misiuni. Mama îmi povestea că asta îl deosebea de toți ceilalți bărbați pe care îi cunoscuse. Încă de tânăr, încă de la început, el avea o misiune foarte clară. Știa că într-o zi va vedea din nou România democratică și trăia fiecare zi pre­gătindu-se pentru ziua cea mare. Și nu s-a dezis de această credință a lui niciodată, nici o zi! De îndată ce a început să câștige bani buni din afacerile sale, a început să publice un ziar românesc, un ziar în care cred că scria singur mai bine de jumătate dintre arti­cole. Țin minte că sâm­betele mă lua cu el la tipografie ca să-l ajut să imprime ziarele... Apoi, a pus bazele Academiei Culturale a Ro­mânilor din Anglia, prin care organiza întâlniri, banchete, cine românești, la care se discutau proble­mele României. Era foarte bine conectat la tot ce se în­tâmpla în țară, avea informatori, afla cam tot ce mișcă. Asta era ceea ce ziceam înainte, par­te din misiunea lui: aceea de a deschide ochii lide­rilor din Occident asupra realităților din România. Trimi­tea, pe propriile speze, secțiunea englezească a ziaru­lui său celor mai influenți oameni din întreaga lume, informându-i dacă era cineva arestat pe motive politi­ce, dacă erau mitinguri, despre lipsa de elec­tri­citate, despre foametea din România. De multe ori, informațiile sale au fost citate de presa străină.

- Cum a trăit familia Rațiu momentul decembrie 1989?

- E oarecum ciudat. Toți cei din familie ne aflam în Elveția, unde hotărâserăm să facem săr­bă­torile de iar­nă. Acolo nu aveam televizor, așa că am trăit Revo­luția la telefon, care a mers non-stop zilele acelea. Toa­tă lumea îl căuta pe Ion Rațiu și îi transmitea infor­mații despre ce se întâmplă în România. Era în contact cu toate organizațiile din lume ale Uniunii Mon­diale a Românilor Li­beri și el, practic, s-a întors în Româ­nia, în 1990, ca președinte al acestei uniuni, pe care o con­stru­ise în anii '80. În ianuarie, a închiriat un avion, plin de jur­naliști străini, de parlamentari bri­tanici și de membri ai fami­liei și a pornit spre Bu­cu­rești. A fost o ma­re descătușare de bu­curie când am ajuns în Ro­mânia.

Minciunile Gold Corporation, demontate de un mare investitor

- Sunteți un om de afaceri de succes, cu in­vestiții impor­tante în mai multe industrii, dar și un militant pentru eco­­logie. Centrul Rațiu pentru De­mocrație s-a implicat foar­te mult în lupta pentru Roșia Mon­tană. Cum se împacă afa­ceristul cu ecolo­gis­tul, în una și aceeași per­soană?

- Familia mamei mele e o familie de mare tradiție în fabricarea sti­clăriei în Marea Britanie. Încă de la sfârșitul seco­lului al XIX-lea, strămo­șii mamei mele erau preo­cupați de serviciile pe care le puteau aduce comu­nității din care făceau parte. Au fost pionieri în­tr-o vreme în care ni­meni nu se gândea, ca azi, la responsabilitatea so­cială. Apoi, să ne uităm și dincoa­ce, la familia Rațiu. Rățeștii nu au fost mereu oameni de afa­ceri. Au fost și avo­cați, preoți sau doctori. Exis­tă, deci, în trecutul meu, o mare grijă față de problemele comunității, iar asta merge mână în mână cu ecologia.

- Ce v-a motivat, totuși, să sprijiniți lupta pentru Roșia Mon­tană? Sunteți unul dintre foarte puținii in­ves­titori de top din România care s-au manifestat deschis împotri­va proiec­tului RMGC...

- Proiectul RMGC e în mod evident o catastrofă, indiferent din ce punct de vedere îl pri­vești - eco­nomic, al mediului sau al patrimoniului. În­suși fun­da­mentul acestei afa­ceri îl găsesc atât de murdar! E un exemplu de corupție, în care o companie cu o mul­țime de bani cumpără foar­te ieftin aproape toată pre­sa românească, cu câte­va notabile excepții, printre care și "Formula AS", apoi cumpără, la fel de ușor, și politicieni din toate parti­dele. Compania a susținut, sus și tare, că România iese câștigată economic din această afacere. Dar nu e deloc așa: la nivel de lo­curi de muncă, e un non-sens, pentru că, în scurt timp, acolo nu vor lucra decât 300 de oa­meni! Dar praful din urma explo­ziilor, dar apa care ar putea fi infestată cu cianuri? Vor fi 30.000 de oa­meni afec­tați direct de această ca­tastro­fă! Toată in­dustria forestieră din zonă, afa­ce­rile din turism, fermierii locali, afacerile cu fructe de pădure, toa­te vor fi dis­truse. Produ­cătorii de mo­bilă nu se vor pu­tea apăra când li se va pune în ve­dere că lemnul lor pro­vine dintr-o zonă cu cia­nuri. Chiar dacă, prin ab­surd, nu ar exista efecte reale ale cianurării în zonă, Apu­senii tot vor fi afectați ca imagine. Dar există ris­cul ma­jor al unor efecte devas­tatoare de mediu!
Sunt convins că proiec­tul de salvare a Roșiei Montane este unul viabil și poate aduce mult mai mulți bani și pen­tru mult mai mult timp decât proiectul RMGC. Uitați-vă doar la exemplul minei de sare de la Turda, care atrage 350.000 de vizitatori anual! Cu o pro­movare bună, și Roșia Mon­ta­nă poate aduce banii pe care îi promite RMGC, iar mediul nu va fi afectat așa cum va fi, inevi­tabil, în cazul dema­rării proiec­tului de minerit. Toate aceste motive mă fac să fiu foarte pasio­nat în lupta pentru sal­varea Ro­șiei Montane. Am sprijinit cât am pu­tut protes­tele pro-Roșia Mon­tană. Protestele nu au fost numai împotriva unui proiect de mine­rit, ci împotriva unei atitudini sfidătoare a statului, o lipsă de respect față de oameni!

"Prințul Charles a fost fericit să afle că suntem rude"

- Într-o perioadă în care ro­mâ­nii sunt denigrați prin Marea Britanie, ne-am găsit un mare sprijinitor în persoana Prințului Charles. Îl cunoașteți bine pe Al­teța sa. Povestiți-ne despre atitu­dinea lui legată de Tran­­silvania și despre discuțiile pe care le-ați avut cu el pe tema României.

- Ultima oară m-am văzut cu Prințul Charles la Festivalul Transilvania de la Londra, pe care l-am or­ga­­­nizat în beneficiul unui ONG care promovează agricultura tradițională, adică exact ceva pe gustul Prințului Charles. După cum poate știți, Prințul este și un artist, îi place să picteze, iar festivalul pe care l-am organi­zat s-a bazat pe lucrările unor artiști englezi care au venit în Transil­vania și au pictat peisa­je de aici. Prin­țul Charles e un mare fan al României și al Transil­vaniei. Îi pla­ce să vină la noi, e nerăbdător să stea în co­muni­tăți pe care el le consideră în armonie comple­tă cu natura. Asta e perfecțiunea pentru el. E atât de greu să mai găsești așa ceva pe glob în afara Ardealu­lui... Apoi, desigur, el are stră­moși în zonă. Noi am gă­sit o bi­serică în Teiuș, con­strui­tă de Pe­tru și Zam­fira Racz (Rațiu) pe la 1599. Dacă urmărești arbo­rele genealogic al Zamfirei, a­jungi la contesa de Rhedey, năs­cută în Sân­giorgiu de Pădure, iar de la contesă la Re­gi­na Maria de Teck, străbunica Prințului Charles. Așa că i-am scris Prin­țu­lui Charles despre descendenții noștri comuni și des­pre biserica din Teiuș, pe care vrem să o restaurăm. Ne-a scris înapoi și ne-a spus că e bucuros să afle că are stră­moși comuni cu familia Rațiu și că ar fi mai mult decât încântat să ne însoțească la Teiuș.
Prințul a fost mereu în linia întâi, când a fost vorba despre mediu, despre salvarea patri­moniu­lui și despre arhitectura veche. Face parte, de aseme­nea, dintre Prietenii Sfântului Munte Athos, și chiar vorbeam cu el despre faptul că multe dintre mânăsti­rile de acolo sunt con­strui­te de valahi și de moldo­veni. Prințul sprijină foarte mult imaginea Româ­niei, însă sunt multe ziare în Anglia care scriu de rău despre români. Eu însumi mă zbat ca, în inter­viurile mele din presa engleză, să le spun lucruri de bine des­pre România. România e jumătatea mea și mă doare su­fletul să o văd bă­lăcărită fără motiv...

Fotografii de MIRCEA ROȘCA (Action Foto) și din arhiva familiei Rațiu