Aspirina - o nouă speranță contra cancerului?

Redactia
- O doză zilnică de aspirină joacă un rol benefic în prevenirea cancerului. Dar există și riscuri -

Mica pastilă albă are multe virtuți. Studii re­cente tocmai i-au confirmat efectul anti­can­cerigen. În 2012, o echipă de cer­ce­tători britanici a demonstrat că ad­ministrând doze mici de aspi­rină (75 mg pe zi), vreme de cinci ani, orice tip de boa­lă canceroasă își diminu­ea­ză riscul de apariție cu 37%. La rezultate similare a ajuns și un studiu ame­ri­can (Wo­mens Health Study) rea­lizat pe mai mult de 40.000 de fe­mei, sub 40 de ani, care au fost împărțite în două grupe. Doar uneia dintre acestea i s-a ad­mi­nis­trat 100 mg de aspi­rină, din două în două zile. După 18 ani de la ini­țierea stu­diului, cercetătorii au con­statat o scă­dere cu 20% a can­ce­rului colorec­tal la femeile din gru­pa care luase as­pirină. O nouă confirmare a venit re­cent din Japo­nia. Dintr-un grup de 300 de persoane operate prin endo­scopie de tumori colorectale, cele care lua­seră un tra­ta­ment pe bază de aspirină, în cantitate de 100 mg pe zi, vreme de doi ani, nu au mai avut reci­di­ve, com­pa­rativ cu grupa martor, căreia nu i se admi­nis­tra­se aspi­rina. Acest beneficiu a fost observat mai ales la pa­ci­en­ții care aveau un nivel ridi­cat de proteină 15PGDH în colon. (Aceasta ar putea de­veni un mar­ker care să prezică răspunsul organis­mului la aspirină.)

Ce organe beneficiază de aspirină?

Numeroasele rezultate obținute prin cercetări ple­dează în favoarea unei prevenții a cancerului prin aspirină, în cazul tumorilor colonului, a cancerului de stomac și de esofag. Și celelalte organe par să răs­pun­dă medicamentului, cu excepția rinichilor. (Nu se știe de ce.) Dar de aici și până la a recomanda aspirina ca pe un panaceu în bolile canceroase, mai e un pas de făcut. Mai întâi, pentru că există încă incertitudini în ce privește dozele ce trebuie administrate. "Și nu tre­buie uitat nici că efectele secundare ale aspirinei nu sunt de neglijat", avertizează unii medici.

Care sunt riscurile?

Aspirina poate provoca sângerări masive la nivelul sistemului digestiv sau al creierului, chiar și atunci când este administrată în doze mici (75-100 mg pe zi). Circa o persoană din o mie ar putea deveni victima unei hemoragii digestive și de zece ori mai puțin a unei hemoragii cerebrale. Prin urmare, ea ar fi "ren­tabilă" doar în măsura în care ar preveni mai multe cancere decât ar produce hemoragii.

Ce-i de făcut?

Pe cât este de important ca aspirina să fie ad­ministrată în cazurile unde există precedente familiale de cancer, pe atât de prudente trebuie să rămână per­soanele sănătoase, fără riscuri stabilite medical. Și să aștepte concluziile grupurilor de experți interna­ționali, mai ales ale celor americani, care se află în frun­tea cercetărilor.
Deocamdată, în lipsa recomandărilor oficiale, medicii sunt nesiguri: le este greu să prescrie o doză exactă tuturor persoanelor care vor să prevină, cu aju­torul aspirinei, cancerul colorectal. În orice caz, ei ne sfătuiesc să evităm automedicația. Avizul medicu­lui curant este indispensabil, pentru a evalua dacă există sau nu riscuri în cazul administrării cotidiene de aspi­rină. Problema este strict individuală.