Jazz de vară în Banat

Dana Ene
Banatul este o destinație extrem de atrac­tivă pentru orice român aflat în vacanță, iar luna aceasta, pe lângă peisajele sale superbe, a adăugat la atracții și două festivaluri de jazz. În perioada 9-11 iulie, la Timișoara, are loc cea de-a doua ediție a Festivalului JAZZ(TM), iar între 10-13 iulie, Poiana Lupului de la Gărâna se îm­bracă, și ea, de sărbătoare, pentru cea de-a 18-a ediție Gărâna Jazz Festival.

JazzTM

După ce anul trecut, la prima ediție, a adunat peste 20.000 de oameni la concertele din Piața Victoriei, Primăria Municipiului Timișoara organizează anul acesta cea de-a doua ediție a Festivalului JAZZ(TM). Este un festival tânăr, dar care-i va aduce pe scena sa pe unii dintre cei mai în vogă artiști ai momentului din jazz-ul mondial: Al Jarreau, The Cat Empire, Terri Lyne Carrington feat. Lizz Wright, Anoushka Shan­kar, Neil Cowley Trio și Andreya Triana. Muzica ro­mânească de gen va fi reprezentată de JazzyBIT, Teo Milea și Blazzaj.
Terri Lyne Carrington's Mosaic Project 2 feat. Lizz Wright vor urca pe scena festivalului în data de 9 iulie. L-am ales în fruntea selecției pentru că este un grup alcătuit în mare parte din doamne, condus de Terri Lyne Carrington (48 de ani), una dintre cele mai apreciate bateriste și compozitoare de jazz ale zilelor noastre. Alături de ea vor urca pe scena timișoreană: Lizz Wright (34 ani) - voce, Tia Fuller (38 ani) - sa­xofon, Ingrid Jensen (48 ani) - trompetă, Rachel Z (51 ani) - pian/clape și - excepția masculină - Mat­thew Stevens (32 de ani) - chitară.
Americanca Terri Lyne Carrington este câștigă­toare a două pre­mii Grammy, unul în 2012, pentru "Cel mai bun album vocal jazz", cu "The Mosaic Pro­ject", iar cel de-al doilea, în 2013, pentru discul "Money Jungle: Provocative in Blue", declarat "Cel mai bun album instrumental jazz", premiu acordat pen­tru prima oară, la această categorie, unei femei. Este o încunu­nare glo­rioasă a peste 37 de ani de muncă, căci Terri bate la tobe de la 7 ani, iar la 12 ani era acceptată cu bursă la Berklee College of Mu­sic. În lunga ei carieră a cola­borat cu nume mari ale muzicii mondiale ca: Dizzy Gillespie, Stan Getz, Carlos Santana, Herbie Han­cock, Wayne Shorter, Joe Sample, Al Jarreau, Dianne Reeves și mulți alții. Cu toate acestea, talentul i-a fost recunoscut cu adevărat doar de curând. "Une­­ori îți ia o viață în­trea­gă de dăruire și perse­verență, până ce reu­șești. Îți trebuie aceste ca­lități ca să te formezi și să capeți recunoaș­tere. Așa simt eu că s-a în­tâm­plat cu «The Mo­saic Project» și «Money Jungle». După ani și ani, munca mea dă roa­de", spunea artista în­tr-un interviu recent.
Și ceilalți colegi ai ei din Mosaic Project 2 feat. Lizz Wright sunt aleși cu mare dichis. Lizz Wright este o so­listă a cărei voce a fost descrisă drept "o co­moară na­țio­nală" (în revista americană "Upscale Magazine"); saxofonul Tiei Fuller s-a auzit alături de Ray Charles, Beyonce sau Esperanza Spalding; Ingrid Jensen este câștigătoare a premiului Juno; Rachel Z e "vinovată" de aranjamentele de pian și orches­trații sintetizate de pe albumul "High Life" (1995) al trompetistului Wayne Shorter, disc ce i-a adus acestuia un Premiu Grammy; iar Matthew Stevens este considerat unul dintre cei mai străluciți chitariști ai generației sale.
Al Jarreau va urca pe scena Festivalului JAZZ(TM) în cea de-a doua seară a sa, pe 10 iulie. La 74 de ani, el este o emblemă a jazzului mon­dial. A primit nu mai puțin de șapte Premii Grammy și propria stea pe Hollywood Walk of Fame, mulțumită stilului unic de interpretare și a timbrului vocal inconfundabil. "Jazzul are ceva magic în el. Este unul dintre genurile muzicale cele mai generoase. Aici are loc chiar și Al Jarreau din Milwaukee. ... Și să știți că nu sunt unul dintre cântăreții de aur ai jazzului. Las locul acela Ellei Fitzgerald și multora ca ea. Eu cânt propria mea muzică și mă surprinde că lumea o numește jazz", declara, plin de umor, într-un in­ter­viu recent.
De-a lungul anilor, Al Jarreau a colaborat cu Miles Davis, George Duke, Joe Sample, George Benson, Chick Corea, Quincy Jones, Natalie Cole, Nancy Wilson, Rick Braun și mulți alții, concertând în cele mai importante săli ale lumii.
Anoushka Shankar cântă la Timișoara pe 11 iulie. Artista indiană în vârstă de 33 de ani se desprinde din umbra uriașului ei tată, Ravi Shan­kar, și a nu mai puțin celebrei ei surori vitrege, Norah Jones. Este sitaristă și compozitoare și a fost declarată "Femeia Anului" în 2003. A fost nomi­nalizată la trei Premii Grammy și este câștigătoare a premiului "Best Artist" din partea Songlines. Anoushka a fost eleva tatălui ei, Ravi Shankar, de la vârsta de 9 ani, iar în ultima vreme, a cucerit lumea întreagă cu o abordare nouă a sita­ru­lui (instrument muzical tradițional indian). "Si­tarul nu m-a atras din prima. Este un instru­ment dificil. Picioarele îți obosesc, iar coardele îți taie de multe ori de­getele. Dar tata m-a făcut să-l privesc cu alți ochi. Lecțiile lui erau îmbinate cu anecdote și, dacă la început stăteam cu el doar pentru po­vești, încet, încet, acest instrument m-a cucerit și pe mine", povestea Anoushka într-un interviu.
Accesul la JAZZ(TM) este gratuit, dar vă puteți re­zerva un loc pe scaun în fața scenei cu 50 de lei/ fes­tival, din rețeaua Eventim.

Gărâna Jazz Festival 2014

Între 10-13 iulie, în inima Munților Semenic, la Gărâna, vă așteaptă Florian Lungu, amfitrionul aces­tui festival. Și aici vin oaspeți de valoare din lumea jazzului. Tineri care abia încep să se afirme, dar și bă­trâni "lupi" ai acestui gen muzical, din țară și străi­nătate. Sunt invitați: Adam Baldych Imaginary Quar­tet, Andy Sheppard/ Trio Libero, Dave Douglas / The Riverside Quartet, Marius Neset Quartet, Elena Mîndru Finnection, Joey DeFrancesco Trio, Ulf Wake­nius Band, Arve Henriksen Band, Tiberian/ Dahlgren/Betsch, Pedro Negrescu Trio, Kimmo Pohjonen, The Crimson ProjeKCt, Stian Westerhus, JazzyBit, Tom Harrell și Mike Stern/ Bill Evans Band. O veritabilă oaste muzicală ce va face ca munții și pădurile să dea în clocote.
Dintre aceștia, vă atragem atenția asupra câtorva, veniți din nord: Marius Neset (29 ani), con­siderat de specialiști drept cel mai mare saxofonist norvegian de la legendarul Jan Garbarek încoace; trompetistul Arve Henriksen, tot norvegian, renumit pentru sune­tele distinctive, ca de flaut, pe care le atinge, și nu în ultimul rând, finlandezul Kimmo Pohjonen, care a reușit să revoluționeze acordeonul.
Informații suplimentare despre bilete, cazare și participanți puteți găsi pe garana-jazz.ro.